ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Fórum
Muzeum - nože různých dob a míst Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/3/2008
Lokace: Praha
Díky moc. Ten malej nožík jsem podědil a moc se mi líbí Wink. A ten Anton Wingen ani nevím, ale mám ho taky drahně let. Takže mě zajímalo co to je za nože. Teť se snažím orientovat hlavně ve Spyderku, ale to není tak těžký Wink . Amíci to mají dobře zmapovaný a na internetu je toho hafo. Taky mě štve, že považujou za raritu kde co a dost si to cení. Mno časem to snad vychytám.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/7/2007
Lokace: Zdice
Dám sem dvě fotky, je to s Náprstkova muzea, je zajímaví že v jihovýchodní Asii dělali stejná křesadla jako třeba tady. A jeden zvláštní nožík dlouhý 23cm s vykovaným žlábkem,bohužel fotka je hrozná.

Opeth vložil tyto přílohy:
křesadlo.jpg.jpg
nožík.jpg.jpg

Krumloch je mamut
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/21/2005
Lokace: Dýšina
Loni v létě jsem navštívil s dětma Petřínskou rozhlednu. A tam, k mé veliké radosti, bylo muzeum Járy Cimrmana. A proč to tu tak dlouhosáhle, ale zajímavě vyprávím? Objevil jsem tam houbařský nůž Járy Cimrmana.

KumoIdzi vložil tyto přílohy:
P8050068.jpg.jpg
P8050070.jpg.jpg
P8050071.jpg.jpg
P8050072.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/28/2008
Lokace: Holluboow
Z výletu do Lešan vloni vlétě , expozice polní kuchyněLaugh

hanes vložil tyto přílohy:
P1090701.JPG.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 11/12/2006
Lokace: Plzeň

Ten s černými plastovými střenkami byl údajně zaveden v poválečné německé armádě - díky tomu jistě nějaké označení modelu mít bude, ale to chce sednout ke klávesnici a hledat a hledat...[/quote]

Už je to asi trochu staré téma, ale chci jen podotknout, že ty vypadáváky s černými střenkami jsou první ofiko nože Bundesweru. Model jim přiřazen nebyl, ale měli je od r.56 do zavedení nového vypadáváku se zelenými plastovými střenkami. Což je víceméně vzdálená kopie notoricky známého vypadáváku vz37.Ten zavedli tuším 1963.
Ty černé vyráběli f. WKC (r. 57 a 60) Eickhorn (r.56, 59 a 60) A.Wingen (r.57 a 61).
Zpočátku nebyl znak německého orla na střence, poté ano. Viděl jsem i exempláře s tankem na střence. Ten bohužel nemám. Jsou to zajímavé, lehké nože. Že jim nebyl přiřazen model, se nelze divit, v tu dobu byli Němci dost vyvalení, že jim spojenci umožnili budovat výsadkové vojsko.

john1 vložil tyto přílohy:
P1100104.JPG.jpg
P1100110.JPG.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 2/21/2008
když už se to jmenuje muzeum tak si dovolím umístit jeden odkaz,který by mohl občas někomu helfnout...dnes už se o tom tolik nemluví,ale jsou prostě určitý veličiny jako Sheffield nebo : http://www.germandaggers.com/referenceguidemakermarks.htm
...přeslazená správňáckost je jako hovno v čokoládě...
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/4/2008
Lokace: Českolipsko
No...snad mě z tohodle můzea nevyhodíte-s tou moií sbírečkou.Oh No
Následek profesionální deformace-sbírka historickýho sedlářskýho vercajku. Dneska je už zas o trochu větší, ale co jsme vloni změnili bydliště, ještě to nevisíBeating

MEli vložil tyto přílohy:
mixing_001.jpg.jpg

Posláno:

Admin
Skupiny: Admin
Připojený: 7/16/2001
Lokace: Liberec
Jeden z mé sbírky - vystřelovací nožík z Valdické věznice, jméno "nožíře" bohužel neznám. Čepel je 12,5 cm dlouhá nebroušená do ostří, ponechaná pouze jako bodec... Na druhé straně nechybí masivní "odtoková" drážka...

Zajímavé je, že každá věznice má prý svůj nožířský styl... Shocked

Milan vložil tyto přílohy:
IMG_1058.JPG.jpg
IMG_1061.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Milane, díky za obrázky, pro mě zajímavá informace, protože ten černý níže je údajně z Valdic - taky nebroušená čepel délky 117 mm, stylově velmi podobný. Je dělaný jakoby "pro leváka". Je zajímavé, že všechna odpružení jsou provedena podložkami z pěnové gumy - ani jedna pružinka...
Ten druhý má čepel délky 125 mm, také z věznice, vůbec netuším, odkud pochází. Měl být vyroben jako úderná zbraň, ta čepel (je nabroušená) je jaksi navíc, nicméně funguje perfektně.

Surg vložil tyto přílohy:
Věze_ské1.JPG.jpg
Věze_ské2.JPG.jpg
Věze_ské3.JPG.jpg
Věze_ské4.JPG.jpg

Posláno:

Admin
Skupiny: Admin
Připojený: 7/16/2001
Lokace: Liberec
Surgu, teď jsi mne dostal - jsou to také Valdice, popletl jsem to já (a v mém příspěvku již zeditoval správně)...red face
Na tom mém kousku je vystřelovací péro z nějakého drátu, čudlík na zajištění čepele tlačí pružinka z propisky a vystřelovací čudlík je je ovlávaný pružinkami vystřiženými ze svinovacího metru.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/16/2010
Lokace: Velká Morava,BV..37 let
Před rokama jsem kopl tento nožík.Moc z něj nezůstalo,ale je to zajímavost.
Našel jsem o něm něco ve starém SM.
Búrský vlastenecký nůž se střenkami se žlutého kovu.Levá střenka je ozdobena portréty dvou mužů.
Kruger (1825 až 1904) a De Wet..na pravé střence je mimo jiné Transwaal a Orange Freestate.

K výzdobě-V roce 1854 potomci holandských přistěhovalců do Jižní Afriky - Búrové - založili
nezávislý stát Orange Freestate neboli Orenje Vrystaat (Svobodný stát Oranžsko)
Búrský vlastenecký nůž pochází z přelomu 19 a 20 století.(zdroj: střelecký magaz.)
Nůž měl dvě čepele.
Ten v časopise SM Osadil jednou náhradní čepelí zn. Mikov nožířský mistr Milan Látka.

Posláno:

Začátečník
Připojený: 1/11/2010
Lokace: Chodsko
Mám doma tyto dva historické nožíky a potřeboval bych pomoc s jejich identifikací. Ten s dřevěnými střenkami by měl snad pamatovat Rakousko-Uhersko a ten celokovový snad od někud z Balkánu. Kdyby někdo věděl, dejte prosím vědět.

Sabbath vložil tyto přílohy:
001.JPG.jpg
002.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
Lokace: Šumperk
MEli napsal:
No...snad mě z tohodle můzea nevyhodíte-s tou moií sbírečkou.Oh No
Následek profesionální deformace-sbírka historickýho sedlářskýho vercajku. Dneska je už zas o trochu větší, ale co jsme vloni změnili bydliště, ještě to nevisíBeating

To je krásná sbírečkaSurprised několik kousků podobných vlastním.

Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom MISTR. Pokud nejsi blb.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/4/2008
Lokace: Českolipsko
..tož ukaž.!. Jen co se k tomu dostanu, vyfotim i poslední přírustky. Ještě mám 2 přepravky ševcovskýho náčiníčka, ale než to než přeberu a aspoň trochu zrepásnu....Confused Laugh
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Sabbath: Ten s dřevěnými střenkami Rakousko-Uhersko pamatuje téměř jistě - firma Ignác Rösler a synové (Ignaz Rösler und Söhne), Mikulášovice. Základy v roce 1794, kdy Ignác Rösler zahájil výrobu, později přejmenováno - 1817 Továrna na drobné ocelové zboží, později Továrna na ocelové zboží následovníků Ignáze Röslera, dále Továrna na nože synů Ignáze Röslera. Po válce pracovala továrna pod národní správou jako Ignác Rösler a synové (1945-46). Potom včleněna do n.p. Mikov (od 1955). Značku najdeš tady. Nenech se splést tím "J" na začátku - J se často psalo místo I.
Ten druhý je taky hezký, ale bohužel mi nic neříká...Confused
Posláno:

Začátečník
Připojený: 1/11/2010
Lokace: Chodsko
Surgu jsem moc rád za informace a děkuji.Happy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Lokace: Zašová
Surg, P. a jiní znalci... prosímvás, jaký tvar měla záštita u VO-7 ? nemáte někdo čelní fotku, kde by byla vidět?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/19/2005
Lokace: Jeseníky
Elipsa, už ztahuji fotku s foťáku.

westy vložil tyto přílohy:
Snímek_007.jpg.jpg
Snímek_008.jpg.jpg
Snímek_009.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/20/2005
Lokace: Zašová
Ivoši dík, ta poslední fotka je to co jsem chtěl.. jó je to paráda když jsi jak lovec Pampalini.. Stačí natáhnout ruku... Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/19/2005
Lokace: Jeseníky
No, já si na tý třetí fotce málem vypíchl objektivmrGreen ... jsem rád, že pomohloWink
Kapesni-noze.cz - internetová prodejna a kamenný obchod v Brně, přijďte se podívat, máme 3000 nožů skladem!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum