ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Fórum
Broušení III. Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 11/16/2008
Lokace: ČR
Black napsal:
Ta věc na sekání se jmenuje sekera, popřípadě sekáč, či mačeta. S nožem si ukroj buřta. Je lehký na něco takového.

Já vím,ja spíše myslel lehké sekání( vetve a kmínky do 15cm průměru),ne nejaké težké do velkých průměřů dřeva, mačetu mám asi 20cm ,je to mačeta falco,no prostě čína lehce stylu kukri,ale zas tak špatná není.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Lokace: Dobrá
Nedělám si srandu, nechceš raději vzít do báglu třeba pilku ocasku, jak to dělávám já? A troufnu si na hooodně velký strom. Malé kulatiny jsou otázkou sekund...

Black vložil tyto přílohy:
Snímek_3754.jpg.jpg

Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Pokročilý
Black napsal:
Nedělám si srandu, nechceš raději vzít do báglu třeba pilku ocasku, jak to dělávám já? A troufnu si na hooodně velký strom. Malé kulatiny jsou otázkou sekund...

Já vím,ale bežne nekácím stromy,spíše malé průměry(1-5cm)a na to používám mačetu(či můj lovecký nožík no-name ze 420),spíše se mi jedná aby geronimo byl plně funkční,ale do budoucna chci kupovat od kabaru kukri machete,a od SW kukru, a mnoho dalších nožů...ale zatím je to jen do budoucna.
A jinak díky za variantu.red face Wink Ok
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/14/2010
Lokace: Slovakia
chcem si kupit nieco specialne na brusenie , nieco univerzalne...mnohy skuseny vravia ze je najlepsie brebehnut najskor hrubym,potom jemnym a nakoniec keramika,niektory ze je to zbytocne,na nete som nasiel DMT triangle...kazdy roh ma dokonca iny oval co znamena ze dokaze prebrusit aj zubkovane ostrie...aspon sa to tam pise...DMT ma slusne vecicky aj odozvy u zakaznikov ci?

http://www.knivesplus.com/dmt-sharpener-dmt-cdt62.html

myslite ze s tym nieco uhram,myslim ci je podla vas univerzalny ze ci by som nim nabrusil napr aj xenin kruh co ma v tom seriali...napr aj kukri ci by tym islo nabrusit...a hlavne ako by som postupoval pri bruseni je asi 15cm dlha(resp kratka) takze asi ako pri klasickej ocilke by som nepostupoval(pri ocilke cepelov o ocilku proti ostriu) ale pri tejto by som asi behal ocilkou po cepeli len neviem akym smerom a tak...

plukovník S. Colt vložil tyto přílohy:
DMT3.jpg
DMT2.jpg
DMT1.gif

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/14/2010
este som nasiel nieco na podobny sposob od Hewlett Sharpeners ide uz o klasicku gulatu ocilku s tym ze je rozdelena na tri tak ako ta DMT jedna je hruba diamantova,druha jemna,a tretia keramicka...

http://www.knifecountryusa.com/store/product/109045.109073/hewlett-diamond-sharpener-p123-12-hewlett-three-step-kitchen-diamond-sharpener-with-black-molded-handle.html

s tym by som isto nabrusil aj ine noze kratke aj dlhe...

planujem kupit A1 a neviem ci na taky noz nie je lepsie kamen alebo nieco na ten sposob...
alebo myslite ze je uplne jedno cim to brusim??

ide mi aj o uhol brusenia a tak
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 1/20/2010
Lokace: Czech Republic
Blazne,

"když sním sekám na rovno tak to jen nasekane ale nezůstane ve dřevě zaseknutý vždycky se od dřeva jak kdyby odťukne zpátky.Strašně se s ním namakám..."

tohle broušením nevyřešíš, je to kombinace malý hmotnosti nože a velkýho ůhlu ostří, a každej nůž podobnýho typu to bude dělat. zkus sekat ne kolmo na kmen, ale šikmo, tj sekat ne vodorovně ale šikmo dolů. Taky bys moh zkusit kudlu jen přiložit a na hřbet mlátit klackem. taky zešikma, nůž líp proniká. Ale s nožem od maďariče bych to nedělal.
Co je nahoře, je i dole. Výjimečně to může bý také obráceně.
Posláno:

Pozorovatel
Jinak já osobně na řezání klacků nosívám skládací pilku, mám takovej levnej šit z pilany, ale funguje skvěle. je to věc tohoto typu:

http://www.youtube.com/watch?v=i6Oy8-QOOWI

http://www.youtube.com/watch?v=SHh0wxBKWuA

tady je přímoco mám já

http://www.pilana.cz/cz/zahradnicke-rucni-pily

pod názvem 22 5296 Pila prořezávací sklápěcí

na šmikání klacků a malejch stromků ideál, nějaká sekera se tomu nemůže rovnat.

Posláno:

Pokročilý
DoktorKudla napsal:
Blazne,

"když sním sekám na rovno tak to jen nasekane ale nezůstane ve dřevě zaseknutý vždycky se od dřeva jak kdyby odťukne zpátky.Strašně se s ním namakám..."

tohle broušením nevyřešíš, je to kombinace malý hmotnosti nože a velkýho ůhlu ostří, a každej nůž podobnýho typu to bude dělat. zkus sekat ne kolmo na kmen, ale šikmo, tj sekat ne vodorovně ale šikmo dolů. Taky bys moh zkusit kudlu jen přiložit a na hřbet mlátit klackem. taky zešikma, nůž líp proniká. Ale s nožem od maďariče bych to nedělal.

Díky,taky uz jsem si všiml že když to nedám úplně kolmo ale na šiklmo trochu tak to lepé pronikalo do dřeva,i když mi připadá že nůž který má 5mm silnou čepel a skoro 18cm,no ten trn je řešen vlastně jak u kabaru akorát silnější hlavicí, tak bych řekl že pro něj nebude problém přeseknout dubovou,lískovou,.... (měké,středně tvrdé)větev o průměru 1cm na jeden sek,ale to delám asi tak 2-3 sekama,i když asi styl výbrusu který na něm je dělá tomu sekání nejspše docela vadí,no jo je to taky jenom určení pro vojenské ůčely,pokud se teda nemýlím.
Uvidím nabrousím ho že bude ostrý a pakho vyzkouším a zjístím co je jeho max. v šekání.
Jo stím použitím bucharu na hřbet nože to bych nedělal taky, myslím že jedovatá ostrost by šla do "věčných lovišt",no v tomto jsem začátečník. red face Admire Admire Wink
Posláno:

Pokročilý
DoktorKudla napsal:
Jinak já osobně na řezání klacků nosívám skládací pilku, mám takovej levnej šit z pilany, ale funguje skvěle. je to věc tohoto typu:

http://www.youtube.com/watch?v=i6Oy8-QOOWI

http://www.youtube.com/watch?v=SHh0wxBKWuA

tady je přímoco mám já

http://www.pilana.cz/cz/zahradnicke-rucni-pily

pod názvem 22 5296 Pila prořezávací sklápěcí

na šmikání klacků a malejch stromků ideál, nějaká sekera se tomu nemůže rovnat.

No taky dobré řešení,uvažu o skládací pilce od firmy fiskas a té menší na tu jsem sylšel dobré recenze,nebo od nejaké jiné firmy či jiné provedení skládací pilky.Wink Ok
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 10/17/2007
Lokace: Pilsen (Urquell) - North
Pánové a dámy, nemáte prosím nějaký fígl na broušení celonerezových nožů zn. Tescoma? (Kompaktní čepel i rukojeť z nerezi, typ nože nevím, ale myslím, že to byla jediná řada od Tescomy) Dnes se mi doslat jeden do ruky a za živýho boha jsem na něm ostří nevytvořil. Je to takové bláto, že nabrousit nelze, nebo jsem dostal do ruky vyjímečně aušusový kousek? Dík za tipy. Honza
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 4/17/2006
[quote=jan03]Pánové a dámy, nemáte prosím nějaký fígl na broušení celonerezových nožů zn. Tescoma?..

Mělo by se jednat o řadu President. Dle mně je to šmejd, a k tomu předraženej.
Koupil jsem ho r.2002, tesně před objevením tohoto webu, jinak by se to nestalo.
Jakštakš se to nabrousit dá, DMT černý, poté modrý kámen a obtáhnout na kůži. Vznikne mikropilka, která řeže, další dohlazení a kultivace fasety je trápení s velmi nejistým výsledkem. Párkrát jsem si pohrál, že to i holilo, ale držení ostří je mizerné - škoda námahy.
Nechávám ho v kuchyni na prasárny - krájení na plechu, vyškrábání cukroví z formy, krájení čokoládové polevy horkou čepelí a další činnosti Beating , provozované většinou manželkami Grin
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 10/17/2007
Lokace: Pilsen (Urquell) - North
Dík za rady (všem), zaplaťpánbůh že ten nůž není můj, ale příbuzenstva. Spíš doporučím, nechat ho na níže popisované činosti a místo něj koupit jeden pořádnýHappy
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/31/2010
dostal jsem kuchynak kds king´s row, pry byl pouzivany jen parkrat, kazdopadne zda se mi docela tupy. rozhodne v porovnani s zwillingem, ktery je z vyroby ostry jak britva a pri pouzivani ocilky jsem skoro po roce zatim jeste neuvazoval o tom, jak ho brousit.

ten kds by potreboval nabrousit, sam se ale bojim do toho pustit. je takovej peknej a novej, nerad bych si ho znicil Happy

takze moje otazka - je v praze nejake brusicstvi, ktere byste mohli doporucit?
Posláno:

Pozorovatel
Jo, u tescomy je co se broušení týče jedinej fígl, a to že to nejde. Měl jsem nějaký¨, nevím kde je tomu konec. Dobrý tak na š´tourání plevele z dlaždic... Teď mám dva victorinoxy - dělaj i kuchyňáky a je to perfekt na všecho. velká kudla stála 500, malá kolem kila.
Posláno:

Pozorovatel
hele, zde pěknej článek o broušení nožů, v angličtině. http://users.ameritech.net/knives/Juranitch1977Feb.htm
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/7/2009
mam problem nabrusit noz z VG 10, kupil som ho pouzity a pravdepodobne bol bruseny na elektrickej bruske...brusil som ho sadou lansky a snazil sa vyrovnat vybrus na jeden uhol,ale aj po dlhom bruseni od najhrubsieho k najjemnejsiemu kamenuCry sa mi nepodarilo ho nabrusit tak aby holil...vie mi niekto poradit ako by som to nabrusil?

tak uz som ho nabrusil- na kameni-klasika, mozno neviem brusit na lanskeho sade,ale u mna sa na kamen nechyta...Ok
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/31/2010
nemate nekdo zkusenosti s timto, jak brousi tady? chtel bych si tam nechat nabrousit svuj kuchynsky kds. nebo myslite, ze bych to zvladnul lip sam? Happy a ceny netusite? Happy

http://www.nuz.cz/prodejny/1.-narodni-nozirstvi.html
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 9/12/2007
Lokace: Praha 7
Jestli líp to nevim, ale rozhodně to mužeš zkusit a nebo přiď na Pražské setkání vždy první středu v měsíci v hospodě Na staré Kovárně určitě ti poradíme a ukážene jak na to a potom to chce jen trénovat nic na tom není.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/13/2009
Ahoj. Potreboval by som od Vas jednu radu ohladom brusenia. Nedavno som si kupil brusku Victorinox Duo a chcel by so nabrusit mojho Forestra. Proste neviem ako na to. Zacal som ho brusit, no mam pocit ze je este tupsi ako predtym. Prosim Vas poradte mi vhodny a ucinny sposob ako nabrusit nozik. Dakujem.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Lokace: Dobrá
creative napsal:
Ahoj. Potreboval by som od Vas jednu radu ohladom brusenia. Nedavno som si kupil brusku Victorinox Duo a chcel by so nabrusit mojho Forestra. Proste neviem ako na to. Zacal som ho brusit, no mam pocit ze je este tupsi ako predtym. Prosim Vas poradte mi vhodny a ucinny sposob ako nabrusit nozik. Dakujem.

Možná zkus prohledat tohle vlákno? Ale rychlý tip Ok je to rukama. Broušení nástrojů je prostě řemeslo, jako každé jiné. Naučíš se ho, když budeš chtít. Mně živí už téměř čtvrt století.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Kapesni-noze.cz - internetová prodejna a kamenný obchod v Brně, přijďte se podívat, máme 3000 nožů skladem!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum