ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 10/6/2008
Lokace: Valašské Království
LittleNail napsal:
Trošku z jiného soudku Happy
Co je taky u nás k vidění:

Povšiměte si prosím, že na první fotce má každej strom aspoň nějkou "bouli"...

Říká se,ře ty "boule" se vyskytují na stromech nad nějakým tektonickým zlomem nebo třeba nad geopatogení zónou.Já z vlastní zkušennosti při hledání březových nádorů mohu potvrdit, tam kde je jeden je v okolí i další.Je to podobné jako s houbamaHappy
Zkušenost je věc, kterou získáš až potom, cos ji potřeboval. Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2009
Lokace: Praha
BBarret napsal:

Říká se,ře ty "boule" se vyskytují na stromech nad nějakým tektonickým zlomem nebo třeba nad geopatogení zónou.Já z vlastní zkušennosti při hledání březových nádorů mohu potvrdit, tam kde je jeden je v okolí i další.Je to podobné jako s houbamaHappy

To proto, ze ta "rakovina" stromu je houbove onemocneni Happy
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/12/2007
Lokace: Blansko
Boulím nad tektonikou moc nevěřím. To by v Moravským krasu nemohl být rovnej strom. A že těch tektonickejch poruch tady je Happy
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/27/2005
Lokace: Heroltice
Peos napsal:
Boulím nad tektonikou moc nevěřím. To by v Moravským krasu nemohl být rovnej strom. A že těch tektonickejch poruch tady je Happy

Jasně, beru to s rezervouHappy , ale těch tektonickejch poruch v Moravském krasu zas tolik neníWink
Tektonická porucha není to samé co krasový jev.
Nevím co způsobuje ty boule, ale opravdu se říká, že nad geopatogenní zónou je jejich výskyt častější.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/6/2008
Lokace: Valašské Království
Peos napsal:

Každý tektonický zlom není jak Macocha Happy
Některé jsou hluboko pod povrchem a ví o nich jen citliví lidé,zvířata a mohou se tvořit tzv. anomálie na rostlinách.
Zkušenost je věc, kterou získáš až potom, cos ji potřeboval. Wink
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/3/2010
Lokace: N/A
J a mam teraz vyhliadnuty jeden nador na ceresni neviete ake ma drevo ?
Posláno:
Štamgast
brnk napsal:
J a mam teraz vyhliadnuty jeden nador na ceresni neviete ake ma drevo ?

Nádherné a je i docela tvrdé.
Tu tmavou barvu to dostalo po vaření ve slané vodě. Trošku jsem Ti tam zabrousil, aby byla vidět textura dřeva.

LittleNail vložil tyto přílohy:
NadorTresne.JPG.jpg
NadorTresne2.JPG.jpg
NadorTresne3.JPG.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/3/2010
Dakujem velmi za ochotu vrela vdakaAdmire
Posláno:
Štamgast
brnk napsal:
Dakujem velmi za ochotu vrela vdakaAdmire

Není zač, rád pomůžu, když můžu Happy
Posláno:

Začátečník
Připojený: 12/7/2009
Já jsem viděl největší nádory na lípách, bohužel. Chtěl jsem si jich pár uříznout z poraženejch kmenů alespoň na blbnutí, ale ta kresba nebyla nic moc a dřevo jako máslo. Ta třešeň je krásná, vím o pár nádorech ale jsou moc malinký. Jinak třešeň se prořezává při květu, pokud se nepletu, takže ted je nejvyšší čas si někde vyhlídnout nějakej pěknej kousek.
A ještě mě napadla jedna věc, myslíte si, že by bylo použitelné místo srůstu roubu s podnoží? Srostlé by to mělo být dobře a roub a podnož by mohly mít i trošku jiné dřevo.. Myslím třeba starý vysokokmen, kde je srůst někde v úrovni očí a v průměru má nějakých 50 cm.
Posláno:

Štamgast
yabull napsal:

A ještě mě napadla jedna věc, myslíte si, že by bylo použitelné místo srůstu roubu s podnoží? Srostlé by to mělo být dobře a roub a podnož by mohly mít i trošku jiné dřevo.. Myslím třeba starý vysokokmen, kde je srůst někde v úrovni očí a v průměru má nějakých 50 cm.

Pouzitelne to bude, ale nebudou to dva kusy ruzneho dreva. Po par letech po roubovani uz je to srostle tak, ze je drevo jednolite. Takze jedine, co tim ziskas je drevo, ktere nekde v jadru ma ten "slic" z kopulacniho roubovani a jinak je to normalni strom...
Posláno:

Začátečník
Připojený: 12/7/2009
ok, já jsem si říkal, že třeba podnož bude mít lehce jinou barvu než roubovanec, případně že by tam byl nějak různě pokroucenej ten srůst. Dík za objasnění.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/23/2008
Lokace: Adamov/Brno
JeromeHeretic napsal:

Pouzitelne to bude, ale nebudou to dva kusy ruzneho dreva. Po par letech po roubovani uz je to srostle tak, ze je drevo jednolite. Takze jedine, co tim ziskas je drevo, ktere nekde v jadru ma ten "slic" z kopulacniho roubovani a jinak je to normalni strom...

No, já si logicky dovozuji, že to dva kusy různého dřeva budou, protože naroubováním nepřeměníš jeden druh na druhý, ale samozřejmě to nebudou dva oddělené kusy dřeva, budou mít společný letokruh(y), takže jeden kus dřeva dvou druhů a otázka je, nakolik budou ty dva druhy co se týče stavby a vzhledu dřeva odlišné. Samotného by mne to zajímalo, až to řízneš, můžeš sem dát foto?
Posláno:

Štamgast
ljp napsal:

No, já si logicky dovozuji, že to dva kusy různého dřeva budou, protože naroubováním nepřeměníš jeden druh na druhý, ale samozřejmě to nebudou dva oddělené kusy dřeva, budou mít společný letokruh(y), takže jeden kus dřeva dvou druhů a otázka je, nakolik budou ty dva druhy co se týče stavby a vzhledu dřeva odlišné. Samotného by mne to zajímalo, až to řízneš, můžeš sem dát foto?

Kdyz to bude jablon na jablon, tak ne. Mohl by to byt rozdil v takovych tech exotictejsich kombinacich. Nevim presne co na co jde roubovat, ale rekneme (kdyby to fungovalo) nejaka svestka na merunku, nebo merunka na svestku. Vim, ze nejake takovehle haluze naroubovat jdou... ale nemuzu si vzpomenout presne co, tak tu svestkomerunku ber s rezervou, uvadim to jen jako priklad.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 2/12/2010
Lokace: Czech Republic
co jsem viděl sem tam nějakou fotku řezu roubem na netu, většinou tam bylo docela ostré rozhraní, jakoby zlom na vláknu, někdy podnož a roub měly různý odstín.
viz
ořech
pistácie
Pokud si dobře pamatuju, řez roubem je i v Patřičného Dřevě krásných stromů, možná u meruňky, nemát to po ruce...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/18/2009
Čaute, nevím jestli to sem úplně patří ale potřeboval bych poradit čím můžu v domících podmínkách přetřít (ošetřit) rukojeť z nějákého exotického dřívka. Myslím že je to bubingo nebo něco podobného. Barva do červena. Dík za rady. Dan.L.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/29/2007
Lokace: Prostejov
Dan.L. napsal:
Čaute, nevím jestli to sem úplně patří ale potřeboval bych poradit čím můžu v domících podmínkách přetřít (ošetřit) rukojeť z nějákého exotického dřívka. Myslím že je to bubingo nebo něco podobného. Barva do červena. Dík za rady. Dan.L.

Týkový olej na nábytek, nebo lněný olej , nebo treba karnaubský vosk na filcovém kotouči.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/21/2010
Lokace: Ralsko
U nás v práci používáme impregnační olej ne exotické dřeviny,jmenuje se to cyranova. Je to přímo určené na ochranu exot. dřevin ve venkovním prostředí,ale myslím,že to je v podstatě nějak vylepšenej klasika línej olejShocked . Klacky po tom nešednou,vytáhne to kresbu a chrání to fakt dobře i venku.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/17/2009
Lokace: Czech Republic
Ještě k těm přechodům v roubované části dřeva. Rozřezal jsem několik roubovaných kmenů jabloni a jeden jeřáb,ale výsledek není zdaleka takový jako ten ořech a pistácie v těch odkazech. Je tam sice znát to napojení,ale jinak je všechno stejný,leta, barva... Jestli chceš najdu a vyfotím.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/20/2005
Lokace: BRNO
přechody v roubované části - meruňka - rozdíl nic moc.
Ten "zával" je asi způsobený nerovnoměrným růstem podnože a roubu, ale v té době se to asi nějak zvlášť neřešilo ...

St.Nicolaus vložil tyto přílohy:
Obraz0262.jpg.jpg
Obraz0263.jpg.jpg

Kapesni-noze.cz - internetová prodejna a kamenný obchod v Brně, přijďte se podívat, máme 3000 nožů skladem!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum