ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Fórum
Neznáte tenhle nůž? - V. Možnosti
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 7/6/2008
Lokace: N/A
Nevíte někdo co je toto za nůž-psal jsem Romanovi,ale neodpověděl mi

juraj11 vložil tyto přílohy:
spy.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/28/2011
Lokace: Český Těšín
Je to 100% nůž od mistra s nickem DarkEdge. Admire
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/23/2012
Lokace: Czech Republic
Potřeboval bych pomoct s identifikací / získáním informací o tomhle noži.

Dostal jsem ho od dědečka, ale bohužel už od něj žádné informace nezískám.
Vím akorát, že si nůž koupil jako mladý kluk ( cca 60 - 70 let zpět ).

Nůž je pravděpodobně z uhlíkovky, ostrý jak ďábel ( všechny 3 čepele )
Střenky jsou ze dřeva.

Na čepeli je napsáno " LUNSKFEILER LOUNY"
Nikde na celém netu nemůžu najít nic o tom nožířství.

Děkuji všem za případné odpovědi.

Matěj

Matěj vložil tyto přílohy:
DSCF5094.JPG.jpg
DSCF5099.JPG.jpg
DSCF5101.JPG.jpg
DSCF5095.JPG.jpg

EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
...na stránkách "Regionálního muzea K.A. Polánka" je uvedeno, že Linksfeilerovo nožířství v Lounech se podílelo na ražbě kovových chmelových známek a to ještě v první polovině 20-tého století...takže to určitě existovalo. Jinak chmelové známky jsou docela zajímavá věc,byla to vlastně věcička která potvrzovala objem načesaného chmelu a od toho se odvíjející odměnu..,

EM vložil tyto přílohy:
chmel.jpg.jpg

...Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl.
Posláno:
Pozorovatel
Dobrý den,
mám možnost koupit tento nůž ( viz obrázek ) má to být ručně vyrobený nůž v Dagestánu, přímo od člověka, který prý tento nůž vyrobil. Podle něj, je to nůž Pchak (pechak)
( tenhle název jsem nikdy neslyšel ).
Ptám se, zda někdo z Vás neví něco, na co si mám dát při prohlídce nože bacha, respektive, jestli do toho mám vůbec jít ?

1984160344.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Typově i tvarově to pčak je. Podle mých informací je pčak tradiční nůž Uzbeků a Ujgurů, což ovšem Dagestán asi nevylučuje. Ruské označení "pčak" nebo "pičak, pečak, pičok" odpovídá balkánskému "bicak", z původního tureckého "biçak" (čti bičak) = nůž. Nůž je hezký, pouzdro ohavné. Kování na mě dělá dojem, že by mohlo jít o zdobení technikou niello, v Rusku a přilehlých krajinách rozšířenou a známou pod jménem Tula (podle města, kde se často používala ke zdobení zbraní a jiných předmětů). To ale podle fotky nejde poznat. Jak je nůž kvalitní na používání si netroufnu posoudit, jako sbírkový kus je jednoznačně pěkný a velmi dobře reprezentuje příslušný typ nožů. Záleží tedy na Tvém vkusu, zamýšleném použití a na ceně. Ta cena by mě mimochodem zajímala - když tak pošli PM, jestli se Ti bude chtít.
Jiné fotky najdeš třeba tady nebo tady, něco málo k technice niello - tula třeba tady nebo tady.
Posláno:
Pozorovatel
Ještě jeden obrázek toho nože.

100_4720.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/21/2009
Lokace: no place like home
Surg napsal:
Ta cena by mě mimochodem zajímala - když tak pošli PM, jestli se Ti bude chtít.

Nevím, za kolik kupuje Matěj, ale možná i jemu pomůže, když bude vědět, že nůž proběhnul už dvakrát Aukrem za vyvolávací cenu 1499,- Kč a ani jednou za ní nebyl koupenej. Podle informací, který byly tam, je ovšem nůž z Buchary - takže z Uzbekistánu, ne z Dagestánu.
Nemusíš trefit, stačí, když se poserou. (Jakov Ščukin)
Posláno:
Pozorovatel
Děkuji za informaci.
Podle nejčerstvější informace od majitele nože, je tento opravdu originál, z rukovětí ze dřeva, zdobení zinek.
Čepel je prý relativně měkká - podle majitele lze brousit na kameni z potoka, nebo jak to dělají u nich, na hraně talířku, či hrnku.

Proč se neprodal za tu cenu na Aukru nevím, každopádně si koupi ještě trošku promyslím.

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 5/23/2012
Lokace: stř.Čechy
Dobrý den,prosím o radu s určením výrobce nože. Nůž je 24,5cm dlouhý,z toho 14,7cm čepel, na ní je vyražena značka v podobě královské koruny se dvěma zkříženými meči , materiál čepele mi není znám, jílec kombinace dřeva-zebrano ,mosazi a proužek padouku, kožená pochva.Pokud někomu něco říká ta značka, budu rád za každé info. Jsem tu nový, tak se předem omlouvám za případné faux-paux-(jestli se mi třeba nepovede vložit fotky a tak-:)

ramon78 vložil tyto přílohy:
burza_018.JPG.jpg
burza_010.JPG.jpg
burza_013.JPG.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/26/2012
Nevite nekdo co ma John Cena za nuz ve filmu Vojak????????? Moc prosim
Red
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 9/5/2011
Lokace: Středočeský kraj
Našel jsem nějakou fotku, kde má variaci na toto:
www.noze-nuz.com/nezarazeno/MC2096.php
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/29/2011
Lokace: Vysočina-Brno
zdravím vás,potřeboval bych zjistit vš, kdo co ví o této německé dýce.
Mám možnost ji získat a ani nevím jaká je zhruba cena.
Díky amatérHappy

šperla vložil tyto přílohy:
P1120375.JPG.jpg
P1120376.JPG.jpg
P1120378.JPG.jpg

Pesimismus vede k neúspěchu...
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Lokace: Jeseníky
Krigsmarine-Offizier-Dolch, modell 1938, ale .......

ale toto vypadá na levnou čínskou napodobeninu, ale mohu se mýlit. Moje má leptanou čepel, tato vypadá že čepel je bez leptu. Tvarově vychází z modelu 1848, resp. 1901. Jenže tyto modely neměly na sobě slepici.
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Řekl bych, že Westy má pravdu s tou kopií - všechny originální dýky, které jsem viděl, měly lept na čepeli, měly rukojeť jednolitou a ne skvrnitou, měly ovinutí zlaté a ne stříbrné a měly destičku pod rikasem - proč by chyběla na téměř novém kusu? Nemluvě už o zpracování...

Surg vložil tyto přílohy:
dolch.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/29/2011
Lokace: Vysočina-Brno
díky za ohlas chlapi....hodně mi to pomohlo! Admire
Pesimismus vede k neúspěchu...
Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/26/2007
Lokace: Bratislava
Neviem posúdiť či sa jedná o kópiu, alebo vyleštený originál, ale pri zväčšení obrázku je jasné, že na časti čepele pri špici sú šrámy, ktoré sa asi niekto na leštičke snažil preleštiť. Pri preleštení mohol zistiť, že to vyzerá divne, keď časť čepele je lesklá a zvyšok matný, tak ju neodborne prebehol celú. Tým sa mohol odmazať lept, ale aj hrany na čepeli pri záštite. Pri rúčke je priestor na tú platničku (možno sa dotyčnému pri obnove stratila a nemal ju čím nahradiť) a biela rúčka mohla byť preleštená pastou, ktorá zanechala fľaky v póroch materiálu (pri kosti je to bežný problém). Rovnako je otázka, či originál drôty boli čisté zlato, alebo len pozlátené striebro a pokus preleštiť rúčku neodmazal to zlato. Mne to pripadá, ako keby sa niekto snažil zo starého urobiť nové, alebo nové zamaskovať tak, že to vyzerá, ako vynovené staré.
Možno by bolo zaujímavé zistiť, ako (a či) sa rúčka dá rozobrať a pozrieť sa na to, ako to vyzerá vnútri. Z vonka to vyzerá, ako keby bola prebehnutá na leštičke.
Ešte raz, nevyjadrujem sa k originalite.

Mimo vložil tyto přílohy:
detail.JPG

Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/9/2012
Lokace: N/A
Zdravím zakládal sem i samostatné "téma" ale později jsem zjístil že forum již obsahuje přesně to co bych potřeboval...

Rád bych Pánove poprosil zda li by mi mohl poskytnout někdo informace o tomhle... děkuji
http://imgshack.cz/?di=5134182179612
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
ad krieg...tyhle věci bude sále těžší posuzovat,páč se replikují do posledního šroubku a někdy může jít i o skládačku splácanou z toho co se kde sehnalo... no v každým případě vůbec není od věci k fotkám dát základní údaje tj. rozměry,občas je paradoxně replika větší a je hned jasněji...ale vyfotil jste to myslím na poměry tohoto vlákna velmi solidně Ok taky bych typnul repliku...nebo skládačku,čepel může být vyprasená jak píše Mimo,když chybí značení,to je těžký vyloučit...

EM vložil tyto přílohy:
dag.jpg.jpg
eick2.jpg.jpg
eick3.jpg.jpg

...Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/25/2011
Lokace: -SLOVÁCKO-MORAVA-
Zdar
Nezná někdo tento kousek ?
Dík

Dalibor61 vložil tyto přílohy:
2513231315___kopie.jpg.jpg

www.baterky-noze.sk najväčší vyber nožov a taktických svietidiel na Slovensku. Navštívte aj našu predajňu TOPBLADE v OC MAX Trnava
Kapesni-noze.cz - internetová prodejna a kamenný obchod v Brně, přijďte se podívat, máme 3000 nožů skladem!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum