ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Broušení IV. Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 2/11/2013
Příspěvky: 8
sandor napsal:
Meranie uhla ostria: Laserove ukazovátko a uhlomer. Ktosi to tu už dával asi baca a niekto to prekreslil - meno si uz nespomeniem Confused


Pochopil jsem to až na druhý pokus, ale snad pochopil :D
Půjdu hledat laser.
Děkuji za info, hodí se!
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 2/11/2013
Příspěvky: 8
Meiming napsal:
stej napsal:
Může mi prosím někdo zodpovědět jeden možná banální dotaz?

Dostal se mi do rukou nový nůž, bez dalších informací. Jak zjistím úhel, pod kterým mám brousit? Vidím jen titěrnou fazetu (1mm), takže prostým pohledem asi ne.
Určitě nebudu první, kdo potřebuje zjistit úhel, pod kterým brousit.. Doufám.

Jsi si jistý že úhel který je na noži tam chceš zachovat? Není lepší si zvolit úhel fazetky podle materiálu, jeho tepelného zpracování a toho na co budeš nůž používat?


Pravda, pravda. Přemýšlel jsem tak - "je to zavírák, výrobce už to nějako nastavil, nebylo by úplně marný to dodržet". Minimálně proto, že by s tím bylo míň práce Happy
A taky i než bych to začal přebrušovat do jinýho úhlu, přeci jen bych to sem tam přetáhl na keramické tyčince. A tam by se ten úhel taky hodil.
Krom toho nejsem tak daleko (a asi nikdy nebudu), abych podle materiálu a tepelnýho zpracování dokázal najít optimální úhel.

sandor napsal:
Podľa CATRA UK platia všeobecné zásady pri brúsení nožov:
55 až 60 - Jedálenský nôž
30 až 35 - Domáci kuchynský nôž
25 až 30 - Profesionálny kuchári a Kuchynské nože
25 až 30 - Komerčné spracovanie mäsa
25 - Spracovanie rýb
35 - Spracovanie zeleniny
30 až 35 - Skladacie a Športové nože (vysoká ostrosť)
40 až 45 - Skladacie a Športové nože (vysoká životnosť)
všetky uhly sú vrcholové!


Děkuju za tabulku, hodí se. Dřív jsem na kuchyňských brousil 40 a nebylo to úplně ono Laugh
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 4/15/2019
Příspěvky: 1
Ahoj, poradíte mně kde si nechat nabrousit nůž (Cold Steel Broken Skull - CTS XHP) v Brně? Četl jsem si pár přispěvků o brusiči jménem Tupý, takže tomu bych se rád vyvaroval :).

Případně někdo z fóra by se toho neujal? Nůž nemusí být super ostrý, ale aby ostří chvilku vydrželo.

Máte někdo zkušenost s https://nabrousime.cz/ ?

Děkuji za rady!
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/13/2005
Příspěvky: 224
codecz: email
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 3/15/2019
Příspěvky: 14
Kdo si hraje, nezlobi.. Wink


SnoopyBA vložil tyto přílohy:
BA19077D_86EA_43B4_9D98_B7190EBCA914.jpeg.jpg

Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 2/11/2013
Příspěvky: 8
Tak já se pochlubím svým zásekem..

Brousil jsem poprvé VG10 a vypadá to, že mám fazetu z jedné , čepel byla širší než na druhé straně. O cca 1mm. Rád bych věděl, co dělám blbě - jestli se mi nůž při táhnutí k sobě kvedlá víc než od sebe. Nebo čím to je..

U kuchyňských jsem tohle asi neviděl - jsou výrazně užší, takže ta fazeta vypadá relativně souměrná.

Na obrázku je pak vidět klínek, kterej používám na to, abych si před každým tahem zkalibroval úhel. Holt to ještě zdaleka nemám v ruce.


stej vložil tyto přílohy:
IMG_20190515_185350.jpg.jpg
IMG_20190516_182609.jpg.jpg
IMG_20190516_182853.jpg.jpg
IMG_20190516_182939.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/10/2012
Příspěvky: 3,774
stej napsal:
.................Nebo čím to je.. ..............
........................

Výbrus strašně snadno změříš stačí ti aplikace do telefonu, úhloměr, já používám Spirit Level, a k tomu třeba šuplera nebo něco podobně dlouhého rovného co dáš mezi výbrus a telefon. změříš takhle výbrus z obou stran a hned víš na čem jsi, jestli je nesouměrný výbrus nebo byla předchozí fazetka nesouměrná, (nebo jsi špatný brusič), u nože který má výbrus až do hřbetu pak řešíš jen souosost fazetky, úhel výbrusu bys mohl měřit maximálně k trnu nebo rukojeti.


Meiming vložil tyto přílohy:
20190515_134558.jpg.jpg
20190517_132214.jpg.jpg


Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/16/2008
Příspěvky: 1,150
Ahoj, nepoužíváte někdo na broušení tuhle brusku, nebo nějakou jí podobnou?
Proti tormeku se mi líbí, že brousí rovinu, ne duťák.

https://www.ebay.com/p/Makita-9820-2-Horizontal-Wheel-Electric-Sharpener-Instruction-Manual/2254316001
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic!
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/13/2013
Příspěvky: 358
to je na broušení nožů do hoblovky
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/16/2008
Příspěvky: 1,150
No já to myslel spíš na dláta a ruční nářadí, hoblovku nemám.
Ale zaujalo mě taky tohle video na trubce:

https://www.youtube.com/watch?v=Fpy6mkGwjfc

Tam má teda docela velký točky.
Já se nedávno dověděl, že kotouče co brousí pod vodou, pokud mají rychlost do dvou metrů za sekundu, tak nerozhazují odstředivkou vodu.Takže spíš bych preferoval menší rychlost.
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic!
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 10/8/2011
Příspěvky: 304
Netusim, jestli uz to tu nebylo, ale nevidim to - model brousitka pro 3d tiskarnu
https://www.thingiverse.com/thing:1274297
a video k tomu (anglicky, sorry)
https://www.youtube.com/watch?v=IM2il-zT2fA
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 1/29/2014
Příspěvky: 140
Dostal jsem k nabroušení pár nožů, na 20cm kuchyňáku jsou dva zuby, vylomené ostří.
Potřebuji poradit jak s tím nejlépe naložit.
Oprava znamená buďto ubrat 3mm v celé délce nože (bojím se že po odbroušení záštity zjistím že je dutá), nebo změnit geometrii a ubrat víc ke špičce?
Hlavně se mi s tím nechce trápit na Tormeku, 3mm jsou hodně.
Jenže pásovku nemám, tak asi skončím u pilníku a následně Tormek.


tomas72 vložil tyto přílohy:
nuz1.jpg.jpg
zub1.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Příspěvky: 6,335
..mění se tvar nože... vzhledem k tomu jak s nožem zachází bych ho takto zarovnal a ostří udělal čočkovité neboli konvex.. sice bude nůž méně ostrý než u výbrusu plochého, ale zase více vydrží..

co se týče nářadí.. pilník bych vynechal rovnou.. pokud to nemáš jak nahrubo orvat zboku kotouče na tormeku, šla by i nějaká malá smirková bruska, ruční nebo kotoučová případně v nouzi by to šlo ubrat i žlutým nejhrubším diamantem z lidlu.. (ozkoušeno v praxi asi na 2mm zubu) Samotný výbrus pak asi na tormeku, nechat ostří tlusté tak 0,5mm , udělat fazetu a potom na jemnějším smirku tahat po ostří a zvedat hřbet než uděláš konvex..

případně zjistit kdo z místních s pásovkou to má k tobě nejblíž a ten to má opravené za 10min..


Samurai vložil tyto přílohy:
nuz1.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/10/2012
Příspěvky: 3,774
tomas72 napsal:
.
Potřebuji poradit jak s tím nejlépe naložit.
............ . nebo změnit geometrii a ubrat víc ke špičce?
........

Konzultoval bych to s majitelem nože a pokud nemáš pásovku abys to odbrousil snadno a rychle a nemáš jak vytáhnout výbrus do tenka vznikne z toho ostré kopyto, tak bych se do toho ani nepouštěl.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 1/29/2014
Příspěvky: 140
Děkuji za rady, domluvím se s majitelem nože a poptám se v okolí po pásovce.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Vaše připomínky pište na support@knife.cz Powered by Progris