ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
honzajbanzaj Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2015
Příspěvky: 235
První dokončený nůž letošních prázdni.

Je to taková moje variace na sgian dubh. A zároveň experimentální nožík na zkoušení nových postupů. Čepel je leptaná octem. Rukojeť je dělaná na soustruhu a ebonizovaná kombinácí nátěru velmi silným čajem a roztoku vzniklého rozpuštěním železných pilin v octu, pouzdro taktéž (ale bez čaje)

Na rukojeti byla vypálena triquenta a bodlák, ale při ebonizaci se tak nějak ztratila hloubka vzoru a tak to najednou vypadá dost nepovedeněConfused

č.39
čepel: listová pružina
rukojeť: ebonizovaný jasan, kost
Délka čepele: 82 mm
délka celkem: 180 mm
tloušťka ve hřbetu: 3 mm
pouzdro: hovězina 2 mm, smrková vložka


honzajbanzaj vložil tyto přílohy:
IMG_5768.JPG.jpg
IMG_5769.JPG.jpg
IMG_5770.JPG.jpg
IMG_5771.JPG.jpg


,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2015
Příspěvky: 235
Malý kelťák.

č.40
čepel: listová pružina
omotávka: hovězina
Délka čepele: 71 mm
délka celkem: 171 mm
tloušťka ve hřbetu: 4 mm
pouzdro: hovězina 3 mm


honzajbanzaj vložil tyto přílohy:
IMG_5773.JPG.jpg
IMG_5774.JPG.jpg
IMG_5775.JPG.jpg
IMG_5776.JPG.jpg


,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2015
Příspěvky: 235
Hnusák obecný.

č.41
čepel: listová pružina
omotávka: hovězina
Délka čepele: 110 mm
délka celkem: 216 mm
tloušťka ve hřbetu: 7 mm
hmotnost: 208 g
pouzdro: hovězina 3 mm


honzajbanzaj vložil tyto přílohy:
IMG_5778.JPG.jpg
IMG_5780.JPG.jpg
IMG_5781.JPG.jpg
IMG_5782.JPG.jpg


,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2015
Příspěvky: 235
Ukázka, čím se teď zabývám:


honzajbanzaj vložil tyto přílohy:
IMG_5783.JPG.jpg


,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2015
Příspěvky: 235
Finka.

č.42
čepel: listová pružina
rukojeť: bříza, mosaz, hovězina
Délka čepele: 128 mm
délka celkem: 240 mm
tloušťka ve hřbetu: 5 mm
hmotnost 114 g
pouzdro: hovězina 3 mm


honzajbanzaj vložil tyto přílohy:
IMG_5784.JPG.jpg
IMG_5785.JPG.jpg
IMG_5786.JPG.jpg
IMG_5787.JPG.jpg


,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2015
Příspěvky: 235
Můj první plátnéřský pokus. Za studena (2 mm plech) vyklepaná puklice na štít. Povrch je dělán nahřátím nad plamenem a potřením lněným olejem ještě za horka. Vnitřní průměr 12 cm, vnější 17,5 cm


honzajbanzaj vložil tyto přílohy:
IMG_5796.JPG.jpg


,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/4/2015
Příspěvky: 555
Tak ta je moc pěkně vyklepaná, nejdřív jsem myslel že je to plechový klobouk pro kušistu Happy
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2015
Příspěvky: 235
Díky za chválu, od mnohem lepšího kováře to obzvláště potěší. A klobouk je taky v plánu, byť poněkud rannější.

Teď něco dodělaného, po vikingsku laděného:
Tohle je první mnou vyrobený sax (ve výrobě jsou další), tentokrát spíše menší, na otestování postupů.
Čepel leptaná octem, do řeziva vedená čočka. Na rukojeti dub ebonizovaný železnými pilinami v octu. Na rukojeti řezba vlčí hlavy. Rukojeť je mimo můj obvyklý postup dělána po částech a poté až zkompletována. Docela mne překvapilo, že řezba i docela zlepšuje úchop (měl jsem z toho docela obavy).

Závěs pouzdra ve mně vzbuzuje take dost obav, ale třeba se osvědčí (ne, že bych měl strach o jeho pevnost, ale nejsem zvyklý na horizovtální nošení, nicméně jej lze nosit i vertikálně).

Zdobení je něco, co bych nazval přechodem mezi styly Jelling a Mammen, tedy přibližně odpovídající době christianizace Dánska a vládě Haralda Modrozuba, nicméně má snaha o historickou přesnost zde není asi zrovna dobrá, jsem jen pouhý nadšenec. EDIT: A navíc je rukujeť stejně slepena epoxidem Laugh

Runy na záštitě jsou: ᚢᛚᚠᛏᛅᚾᛏ•ᛁᛁᚾᛋ•ᛋᛘᛁᛁᛏ•ᛘᛁᚴ, tedy: Vlčí zub - Vykoval mne Jens.

č.43
ᚢᛚᚠᛏᛅᚾᛏ(Ulftand...Vlčí zub)
čepel: listová pružina
rukojeť: ebonizovaný dub, mosaz, hovězí kost
Délka čepele: 156 mm
délka celkem: 285 mm
tloušťka ve hřbetu: 5 mm
hmotnost 143 g
pouzdro: hovězina 3 mm, mosaz


honzajbanzaj vložil tyto přílohy:
IMG_5807.JPG.jpg
IMG_5808.JPG.jpg
IMG_5809.JPG.jpg
IMG_5810.JPG.jpg
IMG_5811.JPG.jpg
IMG_5812.JPG.jpg
IMG_5814.JPG.jpg


,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2015
Příspěvky: 235
Kelťák s příliš tlustou omotávkou (takže se hodí do větší ruky)

č.44
čepel: listová pružina
omotávka: hovězina
Délka čepele: 148 mm
délka celkem: 258 mm
tloušťka ve hřbetu: 4 mm
pouzdro: hovězina 3 mm


honzajbanzaj vložil tyto přílohy:
IMG_5843.JPG.jpg
IMG_5844.JPG.jpg
IMG_5845.JPG.jpg
IMG_5846.JPG.jpg


,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2015
Příspěvky: 235
Další kelťák.


č.45
čepel: listová pružina
omotávka: teletina
Délka čepele: 140 mm
délka celkem: 251 mm
tloušťka ve hřbetu: 5 mm
pouzdro: hovězina 3 mm


honzajbanzaj vložil tyto přílohy:
IMG_5847.JPG.jpg
IMG_5848.JPG.jpg
IMG_5849.JPG.jpg
IMG_5850.JPG.jpg


,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 8/25/2015
Příspěvky: 356
Kelťáci parádní Ok
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/1/2006
Příspěvky: 2,364
tes saxík je moc povedený
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/17/2013
Příspěvky: 3,973
Nie je príliš hrubá- každá rukoväť má svoju ruku.Wink
Nie som povinný byť taký, akým by som podľa ostatných mal byť.
je to ich omyl, nie moje zlyhanie. R. P. Feyman
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2015
Příspěvky: 235
Delší zahnutý sekáč.

č.46
čepel: listová pružina
omotávka: teletina
Délka čepele: 284 mm
délka celkem: 425 mm
tloušťka ve hřbetu: 7 mm
hmotnost: 526 g
pouzdro: hovězina 4 mm


honzajbanzaj vložil tyto přílohy:
IMG_5851.JPG.jpg
IMG_5852.JPG.jpg
IMG_5853.JPG.jpg
IMG_5854.JPG.jpg


,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2015
Příspěvky: 235
Teď troška klasické kovařiny, sice je to nic moc, ale mě to dělá celkem radost. Nože budou příště.

Konečně jsem se naučil dělat hřebíky tak, aby vypadaly trochu k světu. Ale těch prvních 10 opravdu nestálo za nic. Nicméně tyhle budou do budoucna použitelné. + spona a závlačky s okem

Nejtragičtější na tom je, že jeden ten hřebík mi zabral 10 minut a asi 5 ohřevů. Když si vemu, že jsou lidi, co zvládnou hřebík za minutu a na jeden ohřevAdmire


honzajbanzaj vložil tyto přílohy:
IMG_5855.JPG.jpg


,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Vaše připomínky pište na support@knife.cz Powered by Progris