www.shirl.club
huluhub.com
umraniye escort

freebet

ankara escort pendik escort
umraniye escort
implant
deneme bonusu veren siteler
antalya escort bayan
http://www.eskorthaber.com
ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Broušení IV. Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/9/2019
Příspěvky: 9
Meiming napsal:
chrastitko napsal:
Ahojte...............

Musíš úhel fazetky přizpůsobit oceli a použití nože, z toho co píšeš to vypadá že brousíš na moc ostrý úhel příliš měkkkou ocel nebo nemáš dobře nabroušeno, zůstane ti tam jehla kterou jen srovnáš do osy čepele ale při prvním zakrojení se ti ohne nebo vylomí na části ostří. Je dobré si v průběhu broušení nůž kontrolovat nějakým "zvětšovátkem" alespoň něčím za pár dolarů z číny. I to místo kde ti nůž pak zadrhává na nehtu si tím můžeš zkouknout a hned budeš vědět co se tam stalo. To jestli máš dobře odstraněnou jehlu se dá zjistit i tak že nůž přetáhneš pod výrazně větším úhlem, klidně 90° po něčem neabrazivním, dlani, stehně, kůži bez pasty, stačí jeden tah abys případnou jehlu ohnul, pokud tam je tak nůž bude mizerně nebo vůbec řezat papír (ačkoli před tím když byla jehla v ose řezal), někdy z jedné strany drží na nehtu nebo vlasech a z druhé strany klouže, ale kukátko je lepší kontrola. https://www.ebay.com/itm/Portable-60x-to-100x-Zoom-LED-Microscope-Pocket-Magnifier-Magnifying-Loupe-Glass/163244400808?_trkparms=aid%3D555018%26algo%3DPL.SIM%26ao%3D1%26asc%3D20131003132420%26meid%3D8fa607195c594aefb7ac49120ff25f0a%26pid%3D100005%26rk%3D7%26rkt%3D12%26mehot%3Dag%26sd%3D193073535681%26itm%3D163244400808%26pmt%3D1%26noa%3D0%26pg%3D2047675&_trksid=p2047675.c100005.m1851


OK, čínske jastrabie oko vyzerá ako dobrá voľba na inšpekciu, objednám. Je dosť možné že to preháňam s tým uhlom pri brúsení, tak od ruky je to ťažko poznať, keď sa to učím sám. Aká je to oceľ samozrejme netuším, takže uhol môžem len odhadnúť resp. vyskúšať. Takáto ostrosť v kuchyni bohate stačí, nechám to zatiaľ tak a pri dobrusovaní napr. na koži alebo hladkom kameni sa to časom zoderie na menej náročný uhol?
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/10/2012
Příspěvky: 3,864
Možná jsi jeden z lidí co se vzpírá smartfounům ale pokud ne tak si stáhni appku Spirit Level a úhel nemusíš odhadovat, nebo si jen vytiskni úhloměr a vystříhni z papíru. Na víc popuštěný ocele pak bruš větší úhel mě tam někdy drží 30° (KDS) ale 35° je jistota a víc vydrží, pokud ta ocel nedá v kuchyni na noži 35° tak máš dobrý nůž na dloubání pampelišky na zahradě.
Jestřábí oko je super kdykoli se s ním můžeš podívat na nůž, doslova po každém tahu brouskem si můžeš ověřit jestli ubíráš materiál tam kde chceš, ušetří ti to spoustu přemýšlení nad tím co děláš špatně že ten nůž neřeže jak chceš.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/9/2019
Příspěvky: 9
Asi som skôr z ľudí: "Načo to mám merať, to dám aj z ruky" Laugh
Nejaké tieto appky vo fóne mám ale na nôž som ho takto neprikladal. Spirit level od keuwlsoft? Ten som teraz nainštaloval, nie sú tam reklamy.
Včera došiel aj čínsky bazmek, len teraz nebude moc času to sprevádzkovať, neskôr sa s tým pohrám.
Ďakujem.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/10/2012
Příspěvky: 3,864
Ano přesně tahle appka.
Já si to raději měřím i když většinou brousím 30° a 35°, málo kdy něco jiného, mám tak hned srovnání jak dlouho ostří drželo na kokrétním noži a mám prkno s jemnými keramickými tyčkami pod úhlem 32°a 36° na tom už léta obtahuju doma KDSka v práci nože a má ho ode mne i větší část rodiny tak když jim nože nabrousím vím že si je na tomhle obtáhnou, stačí udržet nůž kolmo ke stolu, nemusím díky tomu brousit kvanta nožů každý měsíc.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/9/2019
Příspěvky: 9
Pár postrehov. Po krátkom používaní som zistil som že mám zrejme naprd osadený čip so senzorom "vodováhy". Na jednu stranu ukazuje viac ako na druhú (samozrejme meriam hranou kde nie sú tlačítka Happy
Po sprevádzkovaní čínskehu brúsneho bazmeku som sa utvrdil v názore, že keď aj číňani spravia niečo dobré, vždy na tom niečo dodrbú. V jednom z hliníkových držiakov kameňa je pružinková závitová vložka, čo je super, avšak posledné 2 závity pružinky im vybehli mimo materský závit v hliníku, takže sa nedala naskrutkovať vodiaca tyčka. Tie sú mimochodom z nerezu aj samotná závitová vložka, takže za toto pochvala. Po niekoľko hodinovom nadávaní sa mi vložku podarilo dostať von a narvať ju tam znovu do dodrbaného závitu v hliníku, ktorý som tiež svojimi pokusmi "vytunil". Celkovo diera v hliníku je nakrivo, takže sú s tým komplikácie, čo ešte musím vyriešiť. Podarilo sa mi však dosiahnuť akú takú súososť vodiacej tyčky s tou na ktorej sú držiaky kameňa. Po včerajšom prvom brúsení s obmedzenou paletou brúsnych "kameňov", použil som diamant 1000 a potom 3000 nôž holí avšak fazetka sa zrkadlu ani po obtiahnutí na koži nepriblížila. Mám verziu s možnosťou otáčania noža, inak to aj napriek komplikáciam nevyzerá vôbec zle, a myslím že z toho bude použiteľný bazmek.
K veci. Brúsil som na tom kuchyňák čo som pred tým brúsil ručne a zatiaľ to vyzerá že pri ručnom brúsením som to dal na veľmi úzky uhol. Na bazmeku sa dá nastaviť minimum niečo medzi 15 až 16timi stupňami (vrchol potom 30 až 32). Keď som to na tom prebehol tak to bralo hneď z ostria, takže pred tým som mal menší uhol.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/10/2012
Příspěvky: 3,864
Udělej si kus dřeva ve stejném rozměru jako mají diamantové brousky a na něj nanes trošičku brusné pasty, ideálně diamantové (za pár šušňů z číny) a budeš mít hned fazetku jak zrcadlo, stačí pasta 7 mikronů, pokud chceš s nožem machrovat a řezat vlasy podél, nebo se holit tak víc stejných dřívek a postupně jemnější pasty třeba až do 0,5 mikronu, pro normální použití stačí ta jedna. "Mikroskopem" je na fazetce vidět propastný rozdíl mezi nejjemnějším diamantovým brouskem a pastou na dřevě.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/9/2019
Příspěvky: 9
Ako som si prečítal tvoj príspevok, spomenul som si, že nejaká leštiaca pasta je aj v sade brúskov na gravírovačku z lidla, tak som to vytiahol, je tam nejaká zelená pasta bez akéhokoľvek popisu. Keďže sú tam aj plstené kotúčiky usúdil som že zrejme bude leštiaca, tak som ju naniesol na kus kože a vyskúšal na tom prebehnúť kuchyňáky, no a razom som aj na tom štiepil chlpy a vlasy. Tak som skúsil aj nový sanrenmu 7010, ktorý si teraz považujem ako originál sebenzu Laugh, len na tej koži to asi nie je úplne ideál, lebo to spraví aj nad fazetkou takú hmlu. Alebo som tam možno mal nalepiť nejakú pásku. No tak či tak by to chcelo najprv prebehnúť niečim hrubším, lebo napriek tomu že je to z výroby nabrúsené veľmi slušne, tak aj po dlhšom šúchaní na paste sú tam vidieť ryhy po pôvodnom brúsení. Aj by som to lízol na keramike od Jana, len sa bojím že by som tie fazetky dosúložil. Asi počkám na tie plastové základne na bazmek z číny, tam nalepím keramiku od Jana a líznem to tým.

PS: Stará si včera tak fajne zarezala do prsta že až plakala a potom zahlásila aby som tie kuchynáky už takto nebrúsil Happy (za poslednú dobu už tretí krát)
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/10/2012
Příspěvky: 3,864
Na keramiku od Jan03 se vykašli a bruš diamanty ty na rozdíl od keramiky ubírají. Keramická ocílka/brousek ta smysl má, ideálně nejjemnější možné dvě do "V" v prkně na obtahování KDS a podobných "AK5" kudel, ale brousky jsou v porovnání s diamanty velmy slabé.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/9/2019
Příspěvky: 9
Uz som do tej keramiky vrazil dost penazi. Inak mi pride chodnejsia na údržbu ostrych nozov. Diamanty na bazmek mam zatial len 1000 a 3000.
Budem musiet dokupit dalsie.
Ako je to so zivotnostou diamantov a aj tejto keramiky.?
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/18/2016
Příspěvky: 25
Keramika brúsi pomaličky, vydrží dlhšie. Zrno sa opotrebováva - zjemňuje , grit sa tým pádom akože zvyšuje , ale len mierne.
Diamant brúsi rýchlo, ale nie je prioritne určený na nerez a uhlíkové ocele. V priemysle sa používa na brúsenie práškových ocelí ( spekané karbidy ) a na brúsenie keramických materiálov . Zrno sa zanáša , otupuje . V priemysle sa kotúče začisťujú - oživujú. Používajú sa vrstvy brúsneho materiálu niekoľko mm hrubé. Tie tyčinky sú s min. vrstvou. Najčastejšie len s jednou, nedajú sa oživiť. Vrstva sa nedá porovnať ani zďaleka s priemyselnými štandartami.

Keramické tyčinky - na rýchle udržiavanie ostria noža ( v kuchyni trebárs Spyderco Triangle ) na malé fazetky. V podstate nesmrtelné
.
Diamantové tyčinky - sú agresívnejšie , ale rýchlo degradujú, menej berú, zjemňuje sa grit. Nepomerne drahšie . Možnosť robiť nimi aj čiastočné konštrukžné zmeny v geometri noža.

Ale na zmenu výbrusu noža je najlepšia ( najefektívnejšia ) pásová brúska. Alebo pomalobežná s brúsnym kotúčom . Pri brúsení odbodom kotúča ti vzniká dutý výbrus, pri brúsení na boku čistý uhol výbrusu- prípadne fazetky.

Najrýchlejší odber nožov z ocelí a zároveň najuniverzálnejší brúsny materiál ( na uhlíkové ocele , nerez a práškové ocele ) je CBN ( kubický nitrid bóru ). Kotúče z CBN sú odolné aj voči vysokým teplotám ( až do cca 700 °C nedochádza k zmene brúsnych zŕn ).
Na keramické nože diamant - pri brúsení keramiky je vždy potrebné chladiť ( vznikajú fakt teploty vyšie ako 170°C aj na pomalobežnej brúske - ničia sa diamantové zrná na kotúči. Zároveň nie je moc zdravé dýchať keramický prach.
Diamantové kotúče - zrno začína degradovať už pri 170°C . Je zväčša nutné chladenie.

Ani jedno riešenie nieje všespasiteľné:
Keramika lacná, nesmrtelná, produktivita nízka ( iba doostrenie ostria, kým nenarastie fazetka - potom znova prebrúsiť produktívnejšou metódou ) - použitie uhlíkové ocele, nerez. ocele. Brúsenie na keramických tyčinkách je dosť časovo náročné oproti diamantovým.
Diamant - drahší, v počiatkoch produktívnejší, rýchlo degraduje. Možnosť robiť aj väčšie konštrukčné zmeny ale za vysoké náklady. Možnosť brúsiť ťažkobrúsiteľné mat . - trebárs aj práškové ocele a keramické nože. Brúsenie na diamantových tyčinkách je oveľa rýchlejšie ako na keramike ale aj oveľa drahšie.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/21/2009
Příspěvky: 205
Diamanty se delaji i v prumyslove kvalite.
Venev (resin), Poltava(metal), Naniwa i cinani uz vyrabeji diamanty v pryskyrici. Da se to obnovovat.
Akorat ty ceny
"On balance, allowing taping was maybe the smartest business move we ever made." -Phil Lesh, Grateful Dead
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/9/2019
Příspěvky: 9
Vďaka za vyčerpávajúcu odpoveď ☺️
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/10/2012
Příspěvky: 3,864
Diamanty jsou po letech jemnější, ale pořád berou. Ať už ty z Lidlu nebo z číny. Hodně znát omezení úběru je u hrubých diamantů u těch jemných je to spíš výtaná změna. Pokud hodláš často brousit nové fazetky nebo hodně poškozeným nožům srovnávat zuby tak si jen kup víc těch hrubých okolo P80.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 6/30/2017
Příspěvky: 80
Zdravím tady, koupil jsem si nože Old Hickory z uhlíkovky 1095 . Od výroby jsou ostré, ale při shlednutí fasety mě přijde že je úhel snad nějakých 40-50 st. vrcholových. Co jsem se tak od brusičů na FB naučil, tak by kuchyňský nůž měl být cca 15-20st. vrcholových. Ale při pročítání zdejšího vlákna jsem narazil na udávanou tabulku, kde jsou uváděné hodnoty úplně jiné.
A teď mě tedy zajímá, kolik takový domácí kuchyňský nůž má mít vrcholovou fasetku? Třeba své KDS brousím na fakt malé úhly a řezivost je vynikající.
Jo a brousím na vodních kamenech od hrubosti 400 grit az do 5000 grit (casto ale jen na 1000 a pak obtáhnu jemně na kameni nebo kůži).


Honzas01 vložil tyto přílohy:
Old_Hickory_broušení.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/10/2012
Příspěvky: 3,864
Záleží na oceli kolik udrží aby se s tím alespoň chvíli dalo řezat bez ohnutí ostří nebo jeho vylámání. Když nabrousím KDS, obyčejný s černou plastovou rukojetí, na vrcholových 30° a řeže se s nima buchta na plechu nebo v keramickým pekáči tak otupením a přebroušením přijdu o víc materiálu než když je nabrousím na 36° takže je už léta jen obtahuju na 36°. Santoku z N690 který je jen minimálně popuštěný ( 61,5 HRC) s tenoučkým výbrusem a vím že bude řezat jen zeleninu můžu nabrousit pod 30°, ale rozdíl u té mikro fazetky já osobně nepoznám takže ho mám taky na 30° vrcholových.


Meiming vložil tyto přílohy:
20190921_104910.jpg.jpg


Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/2/2010
Příspěvky: 2,521
Jojo, taky to brousím tak nějak - nejedu sice na úhly, ale na pocit při řezání. Jednou mi to však nedalo a bylo tam cca 35.
Na VG10, síla čepele 1,8mm . Tak asi tak.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 12/21/2017
Příspěvky: 185
Honzas01 napsal:
Zdravím tady, koupil jsem si nože Old Hickory z uhlíkovky 1095 . Od výroby jsou ostré, ale při shlednutí fasety mě přijde že je úhel snad nějakých 40-50 st. vrcholových.

Old Hickory, ktoré som kúpil ja, mali vrcholový uhol cca 90st. Teda jeden ešte stále má, z blistra ho vybalím keď budem mať chuť stráviť večer s kameňmi. Happy
knívleysur maður er lívleysur maður
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 6/30/2017
Příspěvky: 80
Meiming napsal:
Záleží na oceli kolik udrží aby se s tím alespoň chvíli dalo řezat bez ohnutí ostří nebo jeho vylámání. Když nabrousím KDS, obyčejný s černou plastovou rukojetí, na vrcholových 30° a řeže se s nima buchta na plechu nebo v keramickým pekáči tak otupením a přebroušením přijdu o víc materiálu než když je nabrousím na 36° takže je už léta jen obtahuju na 36°. Santoku z N690 který je jen minimálně popuštěný ( 61,5 HRC) s tenoučkým výbrusem a vím že bude řezat jen zeleninu můžu nabrousit pod 30°, ale rozdíl u té mikro fazetky já osobně nepoznám takže ho mám taky na 30° vrcholových.


A nezkoušel jsi dát ješte menší uhel, řekněme kolem 20st na to Santoku? Překvapuje mě, jak velké úhly chlapy dáváte. 0-35st. se snad děla jen na outdorove nože. Na druhou stranu chápu, že KDS z měkké nerezovky by malý úhel nevydrželo a brzy by se otupilo. A teď asi rozumím tomu, proč když někomu nabrousím nůž, že už se znova na další broušení nevrátí...rychle se mu otupí a on vlastně není s mojí prací spokojen Sad
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/13/2007
Příspěvky: 1,673
Také nejsem zastáncem malých úhlů, v kuchyni nemám nic pod 35° přesně jak píše Meiming, čím ostřejší úhel, tím rychleji nůž otupím a tím více ho odbrušuji při obnovení ostří.
Na zavíracím noži mám úhel 45° někde jdu až těsně pod 50°.
Při dobře udělaném ostří ty nože holí, krájí chleba, krabice otevírají bez problému a když se ostří potká s něčím, co není ideál, nepřijdu o 0,1 mm ostří..
nechovej se agresivně, jednej dominantně
fake to fake, soul to soul
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 6/30/2017
Příspěvky: 80
slnko napsal:
Honzas01 napsal:
Zdravím tady, koupil jsem si nože Old Hickory z uhlíkovky 1095 . Od výroby jsou ostré, ale při shlednutí fasety mě přijde že je úhel snad nějakých 40-50 st. vrcholových.

Old Hickory, ktoré som kúpil ja, mali vrcholový uhol cca 90st. Teda jeden ešte stále má, z blistra ho vybalím keď budem mať chuť stráviť večer s kameňmi. Happy


Taky se mi ne vždy do broušení chce..jsem čím dál víc línější Happy
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Vaše připomínky pište na support@knife.cz Powered by Progris