ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
O2-19312-19313-K720-1.2842 Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Příspěvky: 6,308
Označení oceli:
O2
19312
19313
1.2842
K720
NMV
90MnCrV8
90MnV8
9G2F
9MnV


Stručný popis oceli:

Nástrojová uhlíková ocel, dobře se opracovává, vhodná i na svařování v damaškovém paketu.
Mívá označení 19312 i 19313, neboť se oceli liší minimálně a jde tak defacto o stejnou ocel.

Kde ocel sehnat?
http://www.progrese.cz/pgs/aktualne/aktualne-frame.html
http://www.nastrojove-oceli.com/katalog/2510D.pdf
http://www.jkz.cz/cs/produkty/nastrojova-ocel-19-312

Odzkoušené kalení:
820 °C, výdrž na teplotě 5min, do oleje, pak 1÷2krát na 30 minut v troubě na 200-250 °C podle velikosti čepele

Materiálový list v příloze

Příloha / Přílohy:
19312.pdf (85kb) staženo 4,162 time(s).


Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/2/2007
Příspěvky: 1,215
Ještě přidám jeden ekvivalent,a to 19 313 a pár mat.listů

Příloha / Přílohy:
1_2842.pdf (111kb) staženo 1,288 time(s).
1.2842_de.pdf (123kb) staženo 453 time(s).
19313.pdf (83kb) staženo 908 time(s).
19313_D.pdf (81kb) staženo 523 time(s).
19312_D.pdf (81kb) staženo 1,040 time(s).
K720DE.pdf (293kb) staženo 640 time(s).


Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/1/2006
Příspěvky: 2,348
Převedený komentář od Bulise:

Ahoj,super záslužná práce .Mnoha lidem to pomůžeOk Ještě bych z dovolením doplnil že po mích zkušenostech kováním tato ocel získá větší houževnatost a pro lidi co kovou třeba v zimě v nevytápěné dílně nemá ráda teplotní šoky při kování ,třeba ledovou kovadlinu.Happy Ještě jedna libůstka a to že při parciálním kalení lze vytvořit tkzv.pseudo hamon .Happy Tvrdší část po naleptání zůstává tmavší ale hamon nejde tak do hloubky jako třeba u 19 191.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/1/2006
Příspěvky: 2,348
Komentář od LittleNaila:

Označení oceli:
Barevné označení podle ČSN 42 0010: hnědá–červená–černá

Stručný popis oceli:
Nenáročná, mírně legovaná ocel. Bez problémů se kove a třískově obrábí, velice dobře se kovářsky svařuje. Po zakalení se dobře brousí a leští.
Ostří drží dobře.
Při použití na čepeli nože ocel snadno chytá patinu.

Použití:
Mangan-vanadová ocel se střední prokalitelností ke kalení v oleji, zvlášť dobrá stálost rozměrů při tepelném zpracování (změny rozměrů kolem -+ 0,05%), dobrá odolnost proti opotřebení a řezivost (lepší než u uhlíkových a nízkolegovaných ocelí), značná citlivost na ochlazování vodou při kalení a popouštění, dobrá leštitelnost, dobrá tvárnost za tepla a dobrá obrobitelnost v žíhaném stavu.
Na nástroje pro stříhání za studena: všechny druhy nástrojů pro stříhání na lisech a děrování materiálu menších tlouštěk (zejména tvarově složité průstřižnice a průstřižníky, vyžadující velmi dobrou stálost rozměrů při tepelném zpracování), nože nůžek pro stříhání materiálu menších tlouštěk, talířové a kotoučové nože na řezání papíru apod.
Nástroje pro tváření za studena: nástroje na ohýbání, zakružování, tažení a ražení materiálu malých tlouštěk.
Formy: malé formy pro tváření plastických hmot a pryže, méně namáhané formy pro tváření práškových hmot.
Měřidla: měřidla všeho druhu, šablony.
Nástroje ruční: závitníky, závitnice, závitové čelisti.

Složení:
C: 0,75–0,85
Mn: 1,85–2,15
Si: 0,15–0,35
P: max 0,030
S: max 0,035
V: 0,10–0,20

Kde ocel sehnat?
Ocel je celkem slušně dostupná, občas ji mají v použitelném rozměru třeba tady:
http://www.progrese.cz/

Odzkoušené kalení:
Ve výhni nahřát podle barvy na cca 800°C, kalit do předehřátého oleje.
Popouštět 2 x 1 hod. v troubě při teplotě 220 - 250°C

Tepelné zpracování z mat.listu:
Žíhání na měkko 680–710 °C (ochlazovat v peci; max tvrdost 225 HB)
Žíhání ke snížení pnutí 600–650 °C (ochlazovat v peci)
Kalení (olej) 740–780 °C (menší kusy min tvrdost 61 HRc)
Kalení (olej) 780–800 °C (větší kusy min tvrdost 61 HRc)
Prokalitelnosti v celém průřezu max do 35 mm
Popouštění 150–300 °C
100°C - 63 HRC
150°C - 62 HRC
200°C - 60 HRC
250°C - 58 HRC
300°C - 55 HRC
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/2/2010
Příspěvky: 2,345
Ještě bych pro nás , co se hůře orientujem, přidal označení Stabil.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2008
Příspěvky: 198
Samurai napsal:
Označení oceli:
O2
19312
19313
1.2842
K720
NMV
90MnCrV8
90MnV8
9G2F
9MnV


Stručný popis oceli:

Nástrojová uhlíková ocel, dobře se opracovává, vhodná i na svařování v damaškovém paketu.
Mívá označení 19312 i 19313, neboť se oceli liší minimálně a jde tak defacto o stejnou ocel.

Kde ocel sehnat?
http://www.progrese.cz/pgs/aktualne/aktualne-frame.html
http://www.nastrojove-oceli.com/katalog/2510D.pdf
http://www.jkz.cz/cs/produkty/nastrojova-ocel-19-312

Odzkoušené kalení:
820 °C, výdrž na teplotě 5min, do oleje, pak 1÷2krát na 30 minut v troubě na 200-250 °C podle velikosti čepele

Materiálový list v příloze



Nechci rýpat jen podotknout , že podle ČSN značení ocelí se ocel 19 312 označuje jako slitinová ne jako uhlíková.
Je to i pěkně rozdělené hned na začátku-Trocha teorie o ocelích.
Připadne mi, že se zde na knifes rozdělují oceli jen na uhlíkové a nerezové.
Má to nějaký jiný důvod o kterém nevím?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/5/2005
Příspěvky: 6,501
Označení nerez a uhlíkovka se zde užívá jako zjednodušení pojmů-Dost často se mně lidi do telefonu ptají když mají zájem o nůž jestli je ta K390 nerez nebo uhlíkovka načež následuje můj 5 minutový výklad co je to za matroš aby mi nakonec týpek řekl:"takže je to vlastně uhlíkovka že?"Načež to vzdám a odpovím-"Jo je to taková jakobyuhlíkovka-rozhodně to není nerez."Neutral
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2008
Příspěvky: 198
Ládes napsal:
Označení nerez a uhlíkovka se zde užívá jako zjednodušení pojmů-Dost často se mně lidi do telefonu ptají když mají zájem o nůž jestli je ta K390 nerez nebo uhlíkovka načež následuje můj 5 minutový výklad co je to za matroš aby mi nakonec týpek řekl:"takže je to vlastně uhlíkovka že?"Načež to vzdám a odpovím-"Jo je to taková jakobyuhlíkovka-rozhodně to není nerez."Neutral


Aha takže je to prostě zjednodušené označení pro ty kdo neví o co vlastně jde.
Prostě zjednodušeno na (nerez =nerezaví) a (uhlíkovka= rezaví)

Mě to jen nešlo pořád do hlavy první jsem myslel, že je to třeba převzeté někde z ciziny.
Každopádně v tom úvodu je to celkem pěkně popsané ikdyž třeba ve strojnických tabulkách je to podrobněji.
Všem doporučuji aspoň se do těch tabulek podívat je tam hodně informací které jen tak někde nenajdete včetně vlastnosti a složení ocelí... od nelegovaných(uhlíkových) přes nízko legované , středně legované až po vysoce legované a nereové oceli.




Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/27/2001
Příspěvky: 2,314
A nerezová ocel stejně neexistuje, je jen ocel více či méně korozivzdorná.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2008
Příspěvky: 198
slon napsal:
A nerezová ocel stejně neexistuje, je jen ocel více či méně korozivzdorná.



No to je taky pravda většinou se uvádí ocel korozivzdorná.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 12/22/2007
Příspěvky: 349
Ještě bych přidal další zdroje, odkud se dá tato ocel sehnat:

http://www.shop/materialy/kategorie/1/56

-výborný zdroj zejména pro toho kdo nekupuje velké množství


http://www.lentus-ocel.cz/ocel-pro-praci-za-studena-1-1-1.htm
http://www.preciz.cz


-tady už to bude o odběru většího než malého množství oceli
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 8/21/2014
Příspěvky: 2
Zdravím páni,
Vedeli by ste mi poradiť?
Chcel by som si dať vyrobiť nôž zo spomínanej oceli 19312.
V oceliach sa moc nevyznám, ako by ste túto oceľ porovnali s notoricky známymi uhlíkovkami 1095 a 5160, nôž by mal byť určený na podobnú prácu ako ony.
Vopred díkHappy
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 12/22/2007
Příspěvky: 349
19312 bude míň rezavět, bude o něco déle držet ostří a je méně houževnatá než zbývající dvě, které se použivají i jako(1095) / hlavně jako (5160) pružinové oceli. Rozdíl na noži poznáš ale nejspíš jen v té korozivzdornosti.

1095 je výborná na hamon, ostatní dvě méně, ale taky hamon umí.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/10/2009
Příspěvky: 1,099
dle mých zkušeností výborný materiál na kudlu, jen je uplně nekorozivzdorný - na buřtku skvěly.......na potraviny ( cibule, papriky, citrony ......) okamžitě chytne patinu ...jinak supr matroš
Chovejme se všichni jako zvířata a na světě bude krásně.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/23/2008
Příspěvky: 1,153
Z 19312 mám viac nožov a pokiaľ je oceľ dobre spracovaná tak veľká spokojnosť. Mal som ju aj na Mudžovom seldžuku, s tým som riadne prasil a všetko ustála. Keď Ti nevadí patina tak za málo peňazí hodne muziky.
Forest Hardworker Club
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 8/8/2008
Příspěvky: 231
Zdravim. Prosim o radu. Mam novy nožík z oceli 19312. Po rezaní syra ostával ten syr čierny. Vydrhol som čepel práškom na riad a pomohlo to. Ale teraz zase jabko ostáva cierne. Ked ho narežem KDS nožíkom tak nič. na noži sú aj priznané stopy po kovaní. Tú strusku som odrhol. Ale este tam ostalo bude to tým.
Prestane to časom?
Alebo skrátka nerezat jabka👀


chup vložil tyto přílohy:
image.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/10/2012
Příspěvky: 3,761
Okuje to je trošku nešvar našich nožotvůrců a stopy po broušení jako dizajnovka sem tam taky. Okuje odstraň a pokud ti nevadí ztmavená čepel tak jí pořádně leptni, na několikrát leptnout a přejet ocelovou vatou, mě to na noži z ložiska pomohlo a už po nakrájení ovoce nebo zeleniny nemám pocit že jím hřebíky.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 11/26/2014
Příspěvky: 387
Možná jsem citlivka, ale nedovedu si moc představit krájet jídlo nožem co má okuje.

Jinak na krájení jídla, ať si kdo chce co chce říká, je nejlepší mít nůž z nerezu, pak nemáš právě ten pocit že "jiš hřebíky" (výstižně řečeno Meimingu) Happy
Great things are not accomplished by those who yield to trends and fads and popular opinion. -J. Kerouac
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 8/8/2008
Příspěvky: 231
Ja si stale pamatam nože u babky z uhlíkovky uplne černé, zpatinované, iba na ostrí sa leskly od ocielky. A rezali ako žiletky. A naopak ostatné nože tie klasické Mikov a KDS oproti nim boli tupé. Mam aj opinel v uhlíku. Mal som aj Mudžasa aj Kašubu s okujami ale s tými sa nedalo jabko prekrojit😊, iba preseknut. Boli hrubé.
Je to z toho. Akurad to skušam a púšťa to. Oškrabem to teda
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2011
Příspěvky: 333
Ahoj lidi, potřeboval bych poradit s tím popouštěním. Všude se píše 2 x po 30min , ale co mezi tím? Mám to po 30min nechat vychladnout a pak dalších 30min?
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Vaše připomínky pište na support@knife.cz Powered by Progris