ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Fórum
Pásová bruska I. Možnosti
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 6/24/2005
Chcel by som sa informovat ci je niekto schopny vyrobit pasovu brusku alebo odporucit nejakeho predajcu. Chcem to na zaciatky takze nieco lacnejsie.

Nasiel som nieco v hornbachu ale malo to vykon 370W za cca 4000skk.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 6/24/2005
V podstate by malo ist o nejake multifunkcne zariadenie pre zaciatky. Aby sa na tom dala vybrusit cepel a aj rucka.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
Lokace: Roztoky u Prahy
Jestli pásová bruska tak minimálně 1kW.Jináč to nemá cenu. Ale mnohem větší vychytávka je Kamenný brus pro mokrý broušení, pořádně vycentrovanej, kvalitní šutrák. Na vesnici ho má kde kdo, šlapací nebo na kliku.Šikula si předělá na motor.Uděláš na tom jakýkoliv ostří, perfektně se na tom dělá dutej výbrus. Hlavně ten kámen musí bejt vycentrovanej a perfektně srovnanej. No a na střenky stačí silná vrtačka,pripevnit vodorovně na ponk,v železářstvích prodávaj takovej bazmekt na kterej se dá upínat smirkovej papír po obvodu. S tim funguju do teď a stačí mi to. za to všechno sem nedal ani dva litry. (z prvu sem měl vrtačku ale sehnal sem motor z pračky, nechal sem si vysoustružit trn na vrtačkový sklíčidlo a jedu chlape, jeduHappy)
Knifest 21 - 23. Června 2013. KNIFEST.CZ
Co nechytíte, to vám uteče... Tak bacha na to!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/6/2005
Lokace: Praha
želva napsal:
Hlavně ten kámen musí bejt vycentrovanej a perfektně srovnanej.
Jak se takovej sutr srovna? Jeden takovej bych moh mit, ale je uplne krivej (jako nejenom elipsa, ale i tak nejak okousanej).

Jinak ja jsem si koupil brusku 240W - je to hracka, neni to na seriozni praci, necha se zastavit pritlacenim na material, po chvili prace motor hreje. Ale za 800 Kc je to lepsi nez brouseni rukou.

kaufen.conrad.de/kombi_band_schleifmaschine-36.asp
Ta moje se jmenuje Alpha Tools, ale je uplne stejna Happy
neca eos omnes, deus suos agnoscet
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Lokace: Jeseníky
Já doma funguji s kombi bruskou 370W (talíř+pás) - typ BP-100, firma PROMA a současně s dvoukotoučovou bruskou 400W (z toho jeden kotouč pomaloběžný pod vodu), firma FERM. ceny 2,5+1,5. Zatím to funguje dobře. Když to nakombinuji s flexou, vrtačkou a přípravky na vrtačku, celkem pohodlná práce
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/14/2002
2 wolf: srovnat pískovcovej kotouč je děsná sranda Sad, už jsem to na svým šlapáku dělal Angry.
Chce to v první řadě trpělivost a dobrý nervy, pak tak týden volného času, a nějakou tyčku nebo orovnávací kámen. A šlapeš a šlapeš, nejdřív ubíráš jen ty nejvyšší místa ... a tak dál, až je to rovný a kulatý. Samozřejmě orovnávač na podložce, z volný ruky se to dá domršit ještě víc.
I jsem někde na obrázku viděl perfekt systém starejch šlejfířů - orovnávač v takovým nějakým dřevěným vodítku, dotlačovanej ke kotouči napruženým klackem. A určitě sám přijdeš ještě na řadu dalších možností Razz.
Až se do toho pustíš, poznáš sám Wink
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/6/2005
Protoze nemam tyden casu a s tou trpelivosti to taky neni valny, tak se do toho v nejblizsi dobe asi nepustim. Ale stejne se zeptam - ten orovnavaci kamen, to ma byt (predpokladam) neco tvrdsiho nez piskovec? Treba zulova dlazebni kostka?
neca eos omnes, deus suos agnoscet
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/21/2005
Lokace: Dýšina
Prodávají se diamantové orovnávače a seženeš ho v železářství a bere suprově jestli ho někde vyhrabu tak pošlu foto. Před několika lety stál do dvouset korun.
jex
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/29/2002
wolf napsal:
..... to ma byt (predpokladam) neco tvrdsiho nez piskovec? Treba zulova dlazebni kostka?
Nesprávná otázka. Žula se skládá z křemene (tvrdost 7), živce (tvrdost 6), slídy (tvrdost 2-3). Je to vyvřelá hornina, tzn. je kompaktní (pokud nezvětrá), se zrnitostí kolem 1 - 3 mm - na rozdíl od pískovce, který je usazenina o dost jemnějších křemennejch zrn stmelenejch kombinací velkýho tlaku a chemicky vysráženejch nebo usazenejch tmelů.
Žukla je tvrdší zdánlivě, protože ji hůř rozbiješ kladivem - jde jen o houževnatost, která nemá s tvrdostí moc společnýho. Pokud jde o tvrdost, v obou případech je nejtvrdší složkou křemen. Na rozdíl od žuly ale je pískovec co do obsahu křemene homogenní a je ho tam přes 90%, takže brousí celou plochou, zatímco pokud vezmeš dlažební kostku, tak sice bude brousit zase křemen, ale jenom tam, kde zrovna je nějaký to velký zrno (není ho tam víc, než 70%). Výsledek - místo abys na žulový kostce cokoli brousil nebo rovnal, tak to jenom pořádně poškrábeš, pokud to teda není měkčí, než slída.
(Pro pořádek - sporadicky se v řádu pár procent v žule můžou vyskytnout i o něco tvrdší minerály než křemen, jako turmalín nebo granát - oba maj asi 7.3, ale to je z hlediska brusnejch vlastností samozřejmě totálně bezpředmětný).
Jestli chceš něco tvrdšího, než pískovec, tak je nejjednodušší keramika, která má složením blízko k topazu (křemičitan hlinitý) resp. korundu (kysličník hlinitý), a ty jsou jak všeobecně známo ve stupnici tvrdosti nad křemenem (a pod diamantem).
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/5/2005
Lokace: BB
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
Lokace: Roztoky u Prahy
Jo,na pět kudel určitě.Hele taky mam předpotopní vercajk a de to.Hlavně vydržetHappy Akorát jsem si posychroval silnější motory páč dělat na slabý mašince je vopruz. Párkrát sem dostal záchvat a ukop sem brusku za 800 kč vod ponku až ven z dílnyHappyMám škrábanec na komisceSad
Knifest 21 - 23. Června 2013. KNIFEST.CZ
Co nechytíte, to vám uteče... Tak bacha na to!
Posláno:

Štamgast
želva napsal:
Jo,na pět kudel určitě.Hele taky mam předpotopní vercajk a de to.Hlavně vydržetHappy Akorát jsem si posychroval silnější motory páč dělat na slabý mašince je vopruz. Párkrát sem dostal záchvat a ukop sem brusku za 800 kč vod ponku až ven z dílnyHappyMám škrábanec na komisceSad
hmm ja jedine co mam strojove doma je dvojkotucova bruska a ehm ta tu nejako velmi spominana nebola takze ...

zatial sa pizlam s jednym nozom uz treti mesiac lebo mam problem si najst aspon hodinku volna zatial robim vsetko (mno zatial som zhruba orezal pilkou na zelezo tu ocelovu tyc a pilnikmi velmi hruby profil teraz sa uz 2 tyzdne rozhodujem ako spravit vybrus ci pilnikom alebo kupim nejaku pasovku) rucne a aby som to upresnil zatial si volim metodu stock removal na kovanie sice mam doma nakovu a kladiva ale to je tak asi vsetko
Posláno:

Štamgast
Já ji mám od 07/05 a zvládla 57 rukovítek a 35 čepelí.

stacilo by nieco taketo na obcasne pokusy ? povedzme tak 5-6 nozov do roka[/quote]
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/7/2004
Lokace: Bratislava Petrzalka
crossan1x napsal:
želva napsal:
Hmm,tak to sme na tom tak asi rovnako.Akurat ze na vrtacku som si spravil taky patent,o nieco nizsie spominany.Len toho casu by som chcel a potreboval asi viac.Tiez mam nieco rozrobene a za toho anciasa to neviem dokoncit.

hmm ja jedine co mam strojove doma je dvojkotucova bruska a ehm ta tu nejako velmi spominana nebola takze ...

zatial sa pizlam s jednym nozom uz treti mesiac lebo mam problem si najst aspon hodinku volna zatial robim vsetko (mno zatial som zhruba orezal pilkou na zelezo tu ocelovu tyc a pilnikmi velmi hruby profil teraz sa uz 2 tyzdne rozhodujem ako spravit vybrus ci pilnikom alebo kupim nejaku pasovku) rucne a aby som to upresnil zatial si volim metodu stock removal na kovanie sice mam doma nakovu a kladiva ale to je tak asi vsetko

Nebojím sa zajtrajška,prežil som včerajšok a milujem dnešok.
Posláno:

Štamgast
westy napsal:

stacilo by nieco taketo na obcasne pokusy ? povedzme tak 5-6 nozov do roka
[/quote]presne tuto resp podobnu ? ak ano ake brusne pasy pouzivas napis parametre nech nechodim ako kus dreva po predajni Happy

inak viac ako tych 5-6 nozov do roka len tazko spravim ale tento prvy seriozny by som nerad pokazil (inak ehm zabudol som napisat ze ho robim pre istotu dvojmo ze keby sa pri kaleni nieco nepodarilo tak je aspon 50:50 sanca ze moja robota nevyjde navnivoc)
typ na kaliaren mam od jedneho tunajsieho prispievatela a kedze material je 14260tka (cize nebude problem ako dlho a pri akej teplote kalit) dufam ze sa podaria oba kusky lebo aj ked nemam velmi cas tak ked si ho najdem tak do toho davam vsetko
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/14/2002
2 wolf: zmíněný diamantový orovnávač je špice; já používám běžný karborundový orovnávač (na brusné kotouče) ve tvaru bločku (jako brousek, akorát velmi hrubý), dělají se též jako tyčka - kovová trubka ca 20 mm vyplněná hrubým karborundem s jakýmsi pojivem. Má každé slušnější železářství.
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
Na linku je BP-100 od FERMu, já mám BP-100 od PROMA (je to ovšem jedna a tatáž firma, matka+dcera). rozdíl je pouze v průměru talíře Ferm=100mm, Proma=150mm), u obou je pás šíře 100mm a délky 915mm, výkom 370W (nic moc ale stačí, pokud nebudeš brousit neco extra velkého. používám ji denně, zatímRazz bez problému. Na talíř používám zrnitost 60, na pásy všechny od 40 do 120, 240 si lepím, není v originál nabídce. Doporučuji se nejříve rozhlédnout po internetových obchodech s nářadím, bývá tam podstatně levnější (a to i s poštovným). Kotouče a pásy si objednávám přes normální obchody, kde vedou toto zboží. V marketech typu OBI, Baumax je mají až 2x dražší než v katalogu proma.

P.S. má jednu nevýhodu, že podklad pro pás je šiřší než samotný pás, blbě se dobrušují konce ostří u rukojeti, dělám to na vlastním bubnu, ale občas to ujede

[quote=crossan1x]
presne tuto resp podobnu ? ......
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/20/2004
Tuhle BP 100 www.promacz.cz/katalog/obrabeci/bp100.htm
mají teď v podzimní akci za 2490,-

Leták je tady:
www.promacz.cz/pics/letak_cz_thumb.jpg
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/20/2004
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/27/2004
Lokace: Zvolenská Slatina, okres Zvolen, SR
crossan1x napsal:
westy napsal:

stacilo by nieco taketo na obcasne pokusy ? povedzme tak 5-6 nozov do roka
presne tuto resp podobnu ? ak ano ake brusne pasy pouzivas napis parametre nech nechodim ako kus dreva po predajni Happy

inak viac ako tych 5-6 nozov do roka len tazko spravim ale tento prvy seriozny by som nerad pokazil (inak ehm zabudol som napisat ze ho robim pre istotu dvojmo ze keby sa pri kaleni nieco nepodarilo tak je aspon 50:50 sanca ze moja robota nevyjde navnivoc)
typ na kaliaren mam od jedneho tunajsieho prispievatela a kedze material je 14260tka (cize nebude problem ako dlho a pri akej teplote kalit) dufam ze sa podaria oba kusky lebo aj ked nemam velmi cas tak ked si ho najdem tak do toho davam vsetko[/quote]Ja pouzivam tiez tuto brusku. Mam ju z Promy vo Zvolene. Uz nejaky ten rocik funguje. Pod pas som podlepil kus drevovlakna, lebo pas povodne siel vo vzduchu a az po pritlaceni brusenej veci sa oprel o podklad. Pri nakopuvani nastudeno ju treba obcas roztlacit a potom uz ide. Vykon nie je velky, rozmyslal som o vymene motora s 2850ot/min. ale cena motora ma odradila. Velmi ryclo odchadzaju pasy, teda aspon na D2. Na 14260 je to v pohode. Chcem si dat nalepit nejake pasy z trizactu, ale neviem zatial ani ceny. V Hrinovej ma jedna firma obchodne zastupenie. Vie mi niekto poradit, kde by som zistil orientacne ceny brusiv, najma trizact od 3M, alebo ma niekto skusenost?
www.baterky-noze.sk najväčší vyber nožov a taktických svietidiel na Slovensku. Navštívte aj našu predajňu TOPBLADE v OC MAX Trnava
Kapesni-noze.cz - internetová prodejna a kamenný obchod v Brně, přijďte se podívat, máme 3000 nožů skladem!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum