ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Fórum
Chci zkusit udělat vlastní nůž III. Možnosti
Mat
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2006
Lokace: Praha 9
A je to v p..... doba kamená je tu zpátky (skelněná Happy ) pěknýýý. Mat
Mám rád kočky a pokaždé když se jim podívám z blízka do očí,
vidím jejich svět a v tom odlesku i sebe. Martin Hlinák nepište mi prosím na PM, ne
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/21/2007
Lokace: Praha
Já se picnu, on to dělá na počkání! Kašli na dýně, tohle ti jde mnohem líp! Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/18/2007
Lokace: NJ-Jeseník nad Odrou- Hůrka
Wink děkuji
:mrgreen:
telefón:737101335 emil:vidomustomas@seznam.cz
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2005
Lokace: Písek
máš mail
P.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/11/2005
tom1111 napsal:
tak že jste mně tak vychválili ,tak mi to nedalo a udělal jsm nožíkWink

Dóst dobrý!Shocked Happy
Byl jsem u toho, když jsme u Honzy J. před dílnou rozflákali pěknou pecku pazourku, ale čepelka z toho nevyšla žádná...Sad
Pardon! Jednu miniaturní štěpinku, vzdáleně připomínající čepel možná časem zpracují Kumovo trpajzlíci.Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/20/2005
Lokace: BRNO
Nádhernou "hroudu" obsidianu měl v Hodoníně na stole p. Bača, zdroj bohužel neuvedl, pouze že to bylo výměnou ...
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/7/2007
Lokace: Jablonec nad Nisou
tuloutdoor napsal:
Pokud někdo jste ochotni pazourek pustit (prodat, vyměnit...?) mám zájem. Jestli víte, kde hledat (ČR), dejte vědět - díky! Happy A ta "špička" Tome1 111 je opravdu super!!!

Jako nováček co jen čte, snad přispěju touto drobnou informací....
Hledat v pískovém lomu JZ u obce Uhelná... Je to na hranicích s Polskem, severně od Václavic u Hrádku nad Nisou (okres Liberec). Byl jsem se tam jen tak mrknout a najít se dají...dokonce i větší kousek...Happy a to jsem toho neprolez moc, byl jsem tam chvílku....
dmz
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/30/2006
Chci zkusit udělat vlastní nůž - Ano, ale, jaksi, od počítače ... Happy

Snažil jsem se sepsat body, podle kterých by ve finále bylo možné vyrobit nůž, bez cestování, za maximálního využití strojů. Jedná se o naprostou malovýrobu (třeba 1-5 ks). Velice bych uvítal Vaše komentáře a poprosil o shovívavost, přeci jenom v 98 procentech zde uvedených věcí "plavu" ...

=========================================

- prvně vznikne model v CADu (poznámka 1), stačí 2D, s tím, že se rozkreslí všechny požadované součásti (včetně děr, otvorů, co je potřeba vyříznout)

- Soubor se elektronicky pošle firmě, co dělá vyřezávání (laser/vodní paprsek) (poznámka 2) -- s tímto už si firma, co realizuje řez poradí a na materiál umístí tak, aby byl maximálně využitý (takže bych se nemusel starat o rozteče mezi součástmi apod. (pouze ideově tak, abych věděl, kolik se na jeden plát vejde kousků) (poznámka 2.1)

- firmě se bude muset dodat materiál (poznámka 3) (objednat a nechat poslat na adresu řezací firmy)

- po vyříznutí budou k dispozici jednotlivé kousky, firma je může zabalit a poslat na určenou adresu pana X (poznámka 4)

- tyto bude nutné zpracovat (výbrus čepele, obroušení hran apod.)

- po tomto to jde do kalírny (poznámka 6)

- po kalírně to musí jít na finiš (povrchová úprava, broušení, sestavení) (poznámka 7)

- voilá - hotovo ( poštou dojde (možná) na určenou adresu )

==================================================

Poznámky

poznámka 1 - též prosím o kontrolu:
- všechny tvary se před odevzdáním převedou na plines.
- má-li výkres více vrstev, sloučí se do jedné
- nevím, jak s měřítkem a přesnou definicí velikostí

(p.s. já nakreslil v AutoCADu před 10 lety akorát kosočtverec - nevím, v jaké velikosti ...)

poznámka 2:

- Jaké jsou výhody/nevýhody při řezání laserem/vodním paprskem? Např. pro případ typického nože s pevnou čepelí a balisongu
- můžete doporučit takovou firmu? Vzhledem k poštovnímu styku je jedno, kde se na území ČR nachází (ale musí být ochotna dělat kusovou výrobu)

poznámka 2.1:

- při vodním paprsku počítat s mezerami cca 2 mm
- při laseru nemám ponětí

poznámka 3: předpokládám, že při pár kouscích si nebudou materiál obstarávat sami, takže se jim bude muset dodat

poznámka 4: bude nutné najít pana X, popř. takovou firmu, co řeže a dělá i výbrusy apod.

poznámka 6: nechat si doporučit kalírny

poznámka 7: buď opět pan X nebo jinak
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/15/2007
Lokace: Slovan... (ka)....
Tak takhle to vypadá hoodně jednodušeHappy Happy . Moje filozofie je jiná, radši si všechno udělám sám, ale chápu že každý má jiné možnosti.
Poznámka 2 při řezání laserem se hrana může přikalit, takže třeba díry na závity a pod. bych radši vrtal vrtákem ( pan X?)
Poznámka 4 Pan X asi bude těžce nedostatkové zbožíSad
Poznámka 6 firma Bodycote, můžu jen doporučit
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Lokace: Východní Čechy
Varianta kusové výroby 2) Když už budu mít pana X, tak ho poprosím, jestli by to podle výkresu zrovna neudělal celé.
dmz
Posláno:

Štamgast
díky za odpověď. Pan (paní) X je opravdu veliká neznámá.
Takže, řekněme, jde-li to, je lepší preferovat vodní paprsek.
dmz
Posláno:

Štamgast
slon napsal:
Varianta kusové výroby 2) Když už budu mít pana X, tak ho poprosím, jestli by to podle výkresu zrovna neudělal celé.

Je to jedna z možností. Jenže důvod je poměrně prozaický: čas.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Lokace: Východní Čechy
Vyříznutí tvaru je pro pana X relativně jejrychlejší výrobní operací. Pokud to bude putovat nějakým přepravcem mezi výrobními operacemi, tak doba strávená v krabici bude výrazně delší než samotné výrobní časy.
dmz
Posláno:

Štamgast
slon napsal:
Vyříznutí tvaru je pro pana X relativně jejrychlejší výrobní operací. Pokud to bude putovat nějakým přepravcem mezi výrobními operacemi, tak doba strávená v krabici bude výrazně delší než samotné výrobní časy.

Teoreticky ano, ale prakticky ne. Protože tu jsou takové strojní možnosti, jednalo se mi o to, jak je maximálně využít.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Lokace: Zašová
DMZ: jelikož jsem tvým postupem realizoval várku pěti striderů, mám k tomu co říct..

1) výkres nože by měla být uzavřená křivka v hladině 0 v měřítku 1:1, ideálně ve vyčištěném výkrese od všeho ostatního balastu

2) laser vs vodní paprsek:
laser:
výhody: bývá levnější, nemá moc podřez
nevýhody: má pulsy, čili řez je jako pilník. může lokálně zakalit řez, u tenkých stěn hrozí spálení, tam kde laser proniká materiálem udělá kráter, který vylučuje otvory menší než je kráter

vodní paprsek:
výhody: je přesnější, nehrozí zakalení, umí řezat i tenké stěny a malé otvory
nevýhody: řez paprskem pr. 1mm stojí cca 300kč/m, pokud je třeby řezat spáry užší než 1,2mm, je nutné řezat spešl paprskem pr. 0.5mm ovšem za 600kč/m, u silnějšího materiálu a větší rychlosti řezu vzniká podřez.

Na vodní paprsek doporučím firmu AWAC.. jde vše vyřešit poštou na dobírku vklidu z domu a výkres přes mail, mají pobočky v brně a praze..

3) Materiál na nůž stačí s minimálním přesahem, obecně stačí okraj 2mm aby bylo za co to uchytit ke stolu, ocel doporučuju takovou, aby nezakalená šla lehce obrábět, ideálně z uhlíkovek 14260, 19314 (O1), 19191, z nerezovek AK7, N690. Při více kusech řezaných strojně doporučím vyskládat si nože na větší kus oceli a ušetřit tak materiál, což by flexou nešlo.

4) Pan X musí být známý a cena jeho práce bude skutečně kamarádská, protože jinak postrádá celá akce smysl.. ideální případ je, když má pan X doma i pec a má to jak zakalit.

Závěr:

Kdy má smysl takto dělat nůž a kdy je rychlejší a levnější si nechat nůž udělat u nožíře:

- když máme pana X
- když chceme více naprosto stejných čepelí (nožů)
- když čepel obsahuje řezání, které nejde nahradit jiným nestrojním postupem

asi tak Wink
dmz
Posláno:

Štamgast
Samurai - děkuji za precizně zpracovanou odpověď. Vskutku chci dělat - 2x do roka "sérii" třeba 5 kousků - a není těžké uhodnout čeho Happy

dmz
Posláno:

Štamgast
Ještě bych rád připojil pár dotazů:

- při standardním průměru vodního paprsku 1mm je nejmenší průměr díry, co lze vyříznout 1.2 mm nebo více ?
- při druhé variantě (paprsek 0.5 mm) by byl pak průměr kolik?
- není tam nějaká toleranční "magie" ? Jinými slovy, nechám-li udělat kruhový otvor např. 5mm, jaká je tam tolerance?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
Lokace: Roztoky u Prahy
promiň že jsem tak smělej, co vlastně na tom noži budeš dělat ty?Ručku? Nebylo by jednoduší nechat si prostě vyrobit čepel dle svého výkresu nějakým nožířem? nechat všechnu práci na něm a zaplatit to tak jako tak? vyrábět takhle nůž mi přijde trochu zbytečný, z téhle výroby nemůže mít člověk žádnou radost , nebo jen poloviční....připravíš se o nádherný pocit " tak tohle jsem udělal úplně sám, vlastníma rukama! " je jedno že si to sesmolíš na kuchyňský lince flexou a pilníkem a nůž bude ošklivej a mít fůru chyb....prostě to bude tvá práce kterou jistě někdo ocení...Happy
Knifest 21 - 23. Června 2013. KNIFEST.CZ
Co nechytíte, to vám uteče... Tak bacha na to!
dmz
Posláno:

Štamgast
želva napsal:
promiň že jsem tak smělej, co vlastně na tom noži budeš dělat ty?

Nic.

Chápu, že pro člověka, co nože vyrábí opravdu tradičním způsobem toto není cesta, ale zase já vím, že kdybych udělal v kuchyni nůž flexou, tak mě prostě těšit nebude, spíš mě rozčílí. A aby výrobky vypadaly "dobře", tak na to nemám čas, talent a ani vybavení.
Chci "chrlit" série třeba po 5 kusech, třeba pár krát do roka. Nějaký si nechat, další dát jako dárek apod. Standardní seriově vyráběné nože mě začaly krapet nudit a tohle je cesta, co mě láká.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
Lokace: Roztoky u Prahy
pak ale nebudeš výrobce ale zprostředkovatel výroby nože dle vlastního návrhu, jediný co ti bude patřit bude onen design, pak ale nemůžeš mluvit o noži vlastní výroby..když dělám někomu nůž dle jeho výkresu, stejně nůž značím svou značkou protože bez té práce by zůstal jen na papíře..design přiznávám vždy jeho tvůrci ...

PS: možná by bylo lepší a zábavnější vyrobit jen jeden kus ročně, kousek času se vždy najde a pokud budeš dělat pomalu tak můžeš vyrobit nůž s naprosto perfektním zpracováním..je to výborný koníček a relax.. stejně jako kot behemot, ten mastí jen pilníkem a tím se vyloučí veškeré chyby při výrobě (na to potřebuješ pouze svěrák a pilník, no a poněkud pevnější stolek třeba ve špajzu)...tvůj současný nápad mi přijde poplatný této době, hned a pokud možno bez práceSad postrádá všechny prvky vlastní ruční výroby....
Knifest 21 - 23. Června 2013. KNIFEST.CZ
Co nechytíte, to vám uteče... Tak bacha na to!
Kapesni-noze.cz - internetová prodejna a kamenný obchod v Brně, přijďte se podívat, máme 3000 nožů skladem!
www.baterky-noze.sk najväčší vyber nožov a taktických svietidiel na Slovensku. Navštívte aj našu predajňu TOPBLADE v OC MAX Trnava
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum