ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Fórum
Chci zkusit udělat vlastní nůž III. Možnosti
dmz
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/30/2006
Lokace: Praha
želva napsal:
tvůj současný nápad mi přijde poplatný této době, hned a pokud možno bez práceSad

Ano i ne. Je to otázkou priorit. Jest-li si mám vybrat volnou chvíli s pilníkem nebo s klavírem - volím klavír. A neboj, nebudu tě nutit místo poslouchání muziky si ji sám hrát (to je vynikající relax), ale je fakt, že tohle je diskuse o nožích Happy

želva napsal:
pak ale nebudeš výrobce ale zprostředkovatel výroby nože dle vlastního návrhu ...

Ano - stejně jako Fallkniven, Cold Steel a řada dalších - jenže v menším počtu (asi tak o 99.99999999 procent Happy )

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/21/2004
Lokace: Slovensko / Lazany pri Prievidzi
Želva napísal :
pak ale nebudeš výrobce ale zprostředkovatel výroby nože dle vlastního návrhu, jediný co ti bude patřit bude onen design, pak ale nemůžeš mluvit o noži vlastní výroby..když dělám někomu nůž dle jeho výkresu, stejně nůž značím svou značkou protože bez té práce by zůstal jen na papíře..design přiznávám vždy jeho tvůrci ...

PS: možná by bylo lepší a zábavnější vyrobit jen jeden kus ročně, kousek času se vždy najde a pokud budeš dělat pomalu tak můžeš vyrobit nůž s naprosto perfektním zpracováním..je to výborný koníček a relax.. stejně jako kot behemot, ten mastí jen pilníkem a tím se vyloučí veškeré chyby při výrobě (na to potřebuješ pouze svěrák a pilník, no a poněkud pevnější stolek třeba ve špajzu)...tvůj současný nápad mi přijde poplatný této době, hned a pokud možno bez práceSad postrádá všechny prvky vlastní ruční výroby..

Tak k tejto myšlienke Želvu nie je čo dodať. Myslím si úple to isté. S takýmto názorom v plnom rozsahu súhlasím.
balazm

Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/15/2007
Lokace: Šurany, Slovensko
Je viacero spôsobov, ako sa dostať k nožu podľa vlastných predstáv.
Cesta, ktorú si zvolil DMZ, je jedna z nich.
Bezpochyby vychádza z poznania danej problematiky a reálneho zhodnotenia svojich možností a využitia času.
Sympatické, držím palce.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Lokace: Východní Čechy
Pokud chceš "vyrábět" nože na dálku, tak zkus najít nějakého výrobce - možná se poptej u ACRONu, ti mají fabriku na nože a pár kousků ročně by ti na zakázku třeba vyroblili. Protože to, co vymýšliš je návod na sponzoring České pošty, státního podniku, nikov návod na výrobu malé série nožů (nedovedu si totiž představit, kde by se dal najít pan X).
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
Lokace: Roztoky u Prahy
podobnym způsobem vyrábí nože Maďarič,Bareš,Pok a řada dalších nožířů..jenže ti mají svoje mašinky a zaměstnance...povětšinou rodiné příslušníky..asi bych oslovil někoho z nich..vlastně se lze domluvit s kýmkoli kdo bude mít zájem..vyjde to levněji než když nůž oběhne celou republiku...
Knifest 21 - 23. Června 2013. KNIFEST.CZ
Co nechytíte, to vám uteče... Tak bacha na to!
dmz
Posláno:

Štamgast
Pro Slona: "Výrobky" Acronu se nápadně podobají výrobkům ze standardních čínských B2B katalogů. Jinými slovy - Acron nevyrábí, nedělá design, jen si ukáže na výrobek v katalogu a oni mu tam "natisknou" logo. (nemám to ověřeno, ale ...) Chápu, co máš na mysli, ale neřekl bych, že kvůli pár kusům bych byl zajímavý partner (v této záležitosti Happy )

Pro Želvu: mám rád koncept malých rodinných firem, kde se řemeslo a um dědí z generaci na generaci a při jistém objemu výroby se stroje vyplatí zakoupit. Co se cen týče, zatím jsem nedělal kalkulace, takže nemůžu soudit.

A protože poslední otázka (trochu) zanikla v dalším textu, dovolím si zopakovat:

- při standardním průměru vodního paprsku 1mm je nejmenší průměr díry, co lze vyříznout 1.2 mm nebo více ?
- při druhé variantě (paprsek 0.5 mm) by byl pak průměr kolik?
- není tam nějaká toleranční "magie" ? Jinými slovy, nechám-li udělat kruhový otvor např. 5mm, jaká je tam tolerance?

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Lokace: Zašová
dmz: samotnou díru řezanou vodou je lepší ještě projet vrtákem, ale ne kvůli průměru.. ten je přesný na desetinu.. spíš pro ten malý otřep dovnitř mezi začátkem a koncem dráhy paprsku..
je to trošku vidět na fotce..
add nejmenší průměr díry - paprsek udělá tzv. nástřel (bod kde projede voda materiálem skrz) a ten zpravidla odpovídá průměru paprsku.. od tohoto bodu jede kolmo k okraji díry, pak po obvodě až k místu, kde se dotkl obvodu.

Samurai vložil tyto přílohy:
detail.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 7/16/2007
Lokace: Ostrava
Tak nějak už mi to nedá a musím se zeptat proč se tato věc řeší ve vláknu o vlastním noži? Design je zatím ZCELA okopírovaný, řezání a kalení nejspíš i broušení bude dělat taky někdo jiný a vlastní práce bude nejspíš možná vlastní rukojeť. Nechci si hrát na moralistu-sám to nemám rád-ale uniká mi zcela smysl. Mě osobně by třeba nevadilo udělat si jeden nůž podobný nebo zcela jako originál ale min. bych se zeptal původního výrobce. Ale jednou za čas si udělat (ne úplně sám) celou sérii tak to mi už přijde docela síla.
Ten kdo má plné ruce žrádla nemůže vzít rozum do hrsti.
dmz
Posláno:

Štamgast
Samurai: díky za odpověď.

Naware: dobrá rada: Dřív, než se zbytečně rozčílíš či si začneš hrát na moralistu, exorcistu či policistu - pročti si text. Kde se hovoří o kopiích? Kde o podobných nožích? Já si chci dělat motýlky Happy
Posláno:

Štamgast
Naware: na to proč se to tu řeší ti musí odpovědět dmz..

k tomu důvodu proč takto dělat minisérii nožů řeknu z pohledu první várky 5ks striderů tohle:

proč série? - protože jsem chtěl nůž jen pro sebe touto cestou a protože se ke mě přidali další tři lidé o tento nůž stojící, takže když je v tomhle (z pohledu pošty či řezání) postupu jedno, zda je to jeden nebo pět kusů, tak proč ne..

proč tímhle způsobem? - protože si ten nůž vyladím podle sebe ve výkresu, paprsek zajistí, že tvar je na desetinu stejný jako výkres a k tomu sponzoringu pošty.. až budu mít svou dílničku, budu si samosebou dělat nůž sám od začátku do konce, ale teď je pro mě snadnější cesta, která trvá třeba měsíc, ale v zásadě na to nemusím myslet, nemusím doma nic brousit, leštit atd.. čili poštu klidně přeplatím, pořád jsou to jen blbé stokoruny.. za nákup dám víc Wink
Posláno:

Pozorovatel
Já se nerozčilujuLaugh
DMZ: jen jsem chtěl poukázat na to, že tvůj nůž ve skutečnosti nebude skoro vůbec tvůj, proto mi nesedí to vlákno vlastní nůž.
Samurai: Beru že to bude o dost levnější než origoš a můžeš si i něco vylepšit podle sebe, ale příjde mi to jako obyčejné kopírování, které nepovažuju za věc kterou by se měl člověk veřejně chlubit, natož ještě propagovat.
Jen doufám, že nedostanu status jako KEO, nechci provokovat jen vyjádřit svůj názorHappy
dmz
Posláno:

Štamgast
Naware napsal:
Já se nerozčilujuLaugh
DMZ: jen jsem chtěl poukázat na to, že tvůj nůž ve skutečnosti nebude skoro vůbec tvůj, proto mi nesedí to vlákno vlastní nůž.
Samurai: Beru že to bude o dost levnější než origoš a můžeš si i něco vylepšit podle sebe, ale příjde mi to jako obyčejné kopírování, které nepovažuju za věc kterou by se měl člověk veřejně chlubit, natož ještě propagovat.
Jen doufám, že nedostanu status jako KEO, nechci provokovat jen vyjádřit svůj názorHappy

Já vím Happy

Jen pro upřesnění situace:

zda je nůž vlastní nebo není (za těchto okolností), je věc úhlu pohledu. Co se týče doprovodných obrázků, co tu teď padly: nejedná se o žádnou propagaci, jen ilustraci výrobního postupu, za což jsem vděčný - neb jeden obrázek vydá za tisíc slov.

Řeším to veřejně ze dvou důvodů:

- samotného mě to zajímá
- tato informace pomůže i dalším, což je, konec konců, jedním z účelů takového diskusního fóra.
Posláno:

Pozorovatel
100 lidí má sto názorů, pokud z toho nože budeš mít i tak radost tak ti ji upřímně přeju, já třeba nejraději nosím a používám nůž který není ruční práce. Výrobní postupy se hodí vždycky, taky mě zajímá jak vypadá řezání laserem nebo vodním paprskem. Čeho jsem si všiml ale ve více vláknech je právě to ( podle mě vážně nevhodné) kopírování jako by se nic nedělo, proto ta má reakce.
Posláno:

Štamgast
naware: tož nedělej ze mě despotu co rozdává status provokatéra všem co se mnou nesouhlasí Razz keo to dostal za úplně něco jiného..

jinak kopírování tvarů nožů se hodí víc do vlákna Autorské práva, pokud chceš, můžeme to probrat tam.. nicméně se to tu řešilo několikrát a výsledek byl tentýž, t.j. že někteří si pro sebe prostě udělají kopii nože, který se jim tvarem líbí, nicméně se jim nelíbí komplet a chtěli by ho vytvořit po svém, a někteří zase ctí autorská práva add absurdum i tam, kde o nic nejde..

Některé "kopie" pak ve výsledku vypadají naprosto jinak než originál a mnohdy jej předčí, jak materiálově, tak detaily či rukojetí.. A myslím, že pak to rozhodně je Vlastní nůž.. jinak by většina začátečníků vyráběla kopie klasického tvaru čepele, na kterou jen nemá nikdo patent a proto se takhle autorsky brání pouze "atypické" tvary lehce rozpoznatelné i u jinak vypadající kopie.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Lokace: Olomouc
Naware: k tomu kopírování-udělám ti 2 stejný kudly tak že bude ve výsledku každá úplně jiná-je tolik možností.Pokud by se to mělo brát ta jak povídáš nemůžu udělat nic s ostřím hrotem a rukojetí(všechno už tu bylo-nic převratnýho už na tomto poli vymyslet nejde)....
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Začátečník
Připojený: 8/13/2007
Lokace: Olomouc
Zdravím
Chci si vyrobit(sestavit) vlastní nůž, napadlo mně že bych udělal něco na vykoštování masa, pro mamku.Happy
Chtel sem se zeptat jestli se na to hodí čepel Lauri Filet, bude asi dost pružná, jestli to není jenom na ryby(logicky) já s tím nemám zkušenost, maso jenom krájím, takže nevím jestli to není spíš na škodu.
Hmmm a taky zjištuju, že ji už nemajSad
"Měj svoji ruku vždy volnou pro uchopení nože"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/6/2005
Hatamoto napsal:
...na vykoštování masa... čepel Lauri Filet, bude asi dost pružná..

Pruznost nevadi (alespon me), ale Lauri Filet je na to strasne dlouha - musel bys ji zkratit.

Hatamoto napsal:
Hmmm a taky zjištuju, že ji už nemajSad

Toho se neboj, zase urcite bude.
neca eos omnes, deus suos agnoscet
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/13/2007
Lokace: Lysá nad Labem
Samurai napsal:
dmz: samotnou díru řezanou vodou je lepší ještě projet vrtákem, ale ne kvůli průměru.. ten je přesný na desetinu.. spíš pro ten malý otřep dovnitř mezi začátkem a koncem dráhy paprsku..
je to trošku vidět na fotce..
add nejmenší průměr díry - paprsek udělá tzv. nástřel (bod kde projede voda materiálem skrz) a ten zpravidla odpovídá průměru paprsku.. od tohoto bodu jede kolmo k okraji díry, pak po obvodě až k místu, kde se dotkl obvodu.

Jsem v AutoCadu totalní začátečník tak se chci zeptat .To najíždění paprsku u děr, nejde to udělat tak ze paprsek jendřiv uděla nástřel na středu díry a pak zajede ke kraji a vyřízne čistej kruh? Nebude to pak přesnější ?
Kdo nic nedělá nic nezkur...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/20/2006
Tak jste mě přesvědčili už tu koukám rok takže je načase udělat si vlastní nůž. Chtěl bych vědět čím z kusu kovu uděláte nůž. Jedná se mi o ten hlavní výbrus o povrchovkách trochu už vím rukojeť se nějak spachtí ale ten výbrus a broušení Sad
Posláno:

Štamgast
Svoby: ale šak tak to i řeže.. nicméně v místě začátku a konce kruhu to nechá malinký výběžek.. aby tam nebyl, neměl by paprsek jet 360° dokola, ale třeba 370°, aby ten prostor mezi začátkem a koncem zmizel.. což za to ale nestojí.. navíc to bývá patrné u hrubého řezání klasickým paprskem, když to řežeš tenkou tryskou, tak si dají záležet a není to tam..
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum