ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Fórum
Chci zkusit udělat vlastní nůž III. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor
Připojený: 4/9/2006
Lokace: Bílovice nad Svitavou
Souhlas s Blackem, jen bych ještě dodal: choď na akce, ukazuj svý kudly lidem, co už nějaký zkušenosti mají, pomůžou ti najít chyby, který tě třeba ani nenapadnou, to tě posune o velkej kus dál.
Roman
Všechno dobré je k něčemu dobré
Mat
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2006
Lokace: Praha 9
eagle napsal:
Tož Blacku já bych makal jak šroub už dávno, jenže jsem ještě student a nemám toliko času a navíc nejsou finance na materiály. Když si koupím třeba metr nějaké oceli tak já jsem schopný si z toho ty nože udělat nápady mám v autocadu kreslit umím a dělat nože mě baví i když mi třeba trvá trojnásobek času co vám nějaký výbrus, ale pohrajusi s ním aby byl co nejlepší. Jenže co potom budu mít spoustu nožů dejme tomu jakéž takéž kvality ale co s nima kdo je koupí abych měl zase na další materiál.

No tak zas taková palba peněžní to není. Kousek 17 029 výjde cca 200,- + nějaké dřívko levnějšího charakteru cca 150,- No a nějakej epox. Spíš ten čas je někdy trochu problém. Jinak kalení je otázka koho se ti podaří poptat, já zkusil Mikov a po včerejším otevření krabičky s mími 8 nožíky mi spadla čelist, tak jak odešli, tak se mi i vrátili, neskutečně precizně zakalený, dřív jsem nechal ruce na okujích, ale tady nic. No, to jen tak bokem. Mat
Mám rád kočky a pokaždé když se jim podívám z blízka do očí,
vidím jejich svět a v tom odlesku i sebe. Martin Hlinák nepište mi prosím na PM, ne
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/20/2006
Lokace: Ostrava
Jen jestli ti opravdu nepřišli jen tak jak jsi je poslalLaugh . Jinak s tím dřevem se snažím vyjít sám. Mamka má známého na bio farmě se vším možným takže sem tam nějakou tu pěknou kostičku nebo roh sehnat můžu. A dřeva roste podle mě pěkného spousta jen se trochu projít a třeba se nebát otevřít pusu a ukecat si třeba i kousek od někoho cizího ze zahrady Wink
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/20/2006
Lokace: Ostrava
No a co neseženu za materiál tak to znamená že je pro mě začátečníka moc luksusní přece jenom nebudu na nůž na kterém se vpodstatě jen učím dávat nějakou slonovinu a podobné materiály.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 8/13/2007
Lokace: Olomouc
wolf : Diky, mno mne to napadlo az ted, byl sem spis rozhodnutej pro normalni lauri carbon.
Zkracovat ji se bojím. Chci rukojet z jednoho kusu a slepit epoxidem ale na to mne u tech nožů připadá řap(nebo jak se tomu říká) dost dlouhej, bude tomu vadit když ho zkrátím? Tak na půlku, možná 2/3 ? jako uvídím až ji koupím takhle když to nemám před očima tak je to na prd. Stejne asi jeste pockám at my líp vyshcne dřevo.
"Měj svoji ruku vždy volnou pro uchopení nože"
Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/26/2007
Lokace: Bratislava
Pomaly sa rozhdujem, že si urobím vlastnoručne komplet nôž. Zatiaľ som trobil nože z hotových čepelí.
Viem si predstaviť, že si kúpim kus nožovej ocele a vybrúsim tvar čepele. Neviem však do akej miery má byť urobený výbrus pred kalením. Môže byť čepel vybrúsená až do ostra, alebo musí ostať ostrie hrubšie, aby nedošlo k prekaleniu? Aká môže byť najmenšia hrúbka na čepeli pred kalením? Samozrejme kalenie by bolo robené v profesionálnej kaliarni.
Za radu ďakujem
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2005
Lokace: Písek
Když si pročteš tohle vlákno (kalení a kovařina) http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=492
a vůbec téma " ruční výroba " najdeš toho tam určitě dost na to, abys vlastní nůž vyrobil
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/9/2005
Lokace: Most
Mimo: U větších nožů nechávám i půl mm, někdy i víc, menší - klidně do ostra, to pokud se kalí ve vakuovce, pokud budeš kalit například autogenem, nech raději víc, jinak se ti pravděpodobně zvlní ostří. U slabších čepelí (kolem 3 mm) se mírnému prohnutí, tak jako tak, asi nevyhneš.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/26/2007
Lokace: Bratislava
Mudžahedin: Ďakujem za radu. Podľa toho, čo na Knife.cz čítam, rozmýšľal som nad oslovením Mikovu, resp. Bodycote. Takže predpokladám, že by sa jednalo o vákuové kalenie. Bohužiaľ ma asi poštovné vyjde dosť draho.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 10/17/2007
Lokace: Letohrad
Děláte si někdo před výrobou nože nějakou dokumentaci, nebo pracujete stylem náčrt a pak postupně dodělat od oka? Já mám v plánu si udělat zavírák a přijde mi nejjistější si to namodelovat. Hlavně proto, že chci nějak originálně řešit pojistku. Tady jsou na ukázku první pokusy:

Speedy vložil tyto přílohy:
nozik.jpg.jpg
nozik2.jpg.jpg
nozik3.jpg.jpg
nuz.jpg.jpg
nuz3.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Lokace: Východní Čechy
Dobrý, varianta jedna je obdoba Axis Locku, ale pojistka dvě je skoro originální (Spyderco Q model)Wink
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/13/2007
Přikládám obrázek, na kterém je to Spyderco s podobnou pojistkou. Jinak modely pěkné, pojistky zajímavé.

LukasV vložil tyto přílohy:
Q.jpg

-= Wiki - encyklopedie nožů =-
(a odpovídající vlákno na fóru)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2007
Lokace: Morava
Vidim opet spoustu zbytecne nevyuziteho mista na konci rukojeti. Ten posledni sroub nemusi byt v rohu, pokud bude rukojet kovova, kline ji muzes posunout vic do stredu a zvetsit cepel.
K pojistce - kazdy kov se "vymackava" a opotrebovava. Takovy typ pojistky by s tim mel pocitat a byt "samoadjustovaci".
Ten horni navrzeny koncept se mi moc nezda. Vule cepele proti pojistce bude zavisla na vuli cepu v rukojeti, která tam být musí, aby sla pojistka lehce ovládat.
Axis locky (aspoň všechny, se kterými jsem se setkal) to mají řešeno vertikálně a asi to není jen tak pro srandu.
Benchmade ma jištění přímo čepem pojistky, SOG má "vačku"
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2007
na druhou stranu speedy, ty navrhy i tak stoji za pokusnou realizaci.

Mimochodem ten druhy (strenky drevo) povazuju za dobry napad, presne linky te cepele v miste fixace pojistkou by mozna mohly byt jine, ale chce to zkusit.

drzim palce.
Posláno:
Pozorovatel
Já vím, že s něčím úplně novým přijít nemůžu, ale chci si nůž vyřešit tak, aby mi maximálně vyhovoval na používání a zároveň byl trochu osobitý.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/6/2005
Lokace: Praha
Hatamoto napsal:
Chci rukojet z jednoho kusu a slepit epoxidem ale na to mne u tech nožů připadá řap(nebo jak se tomu říká) dost dlouhej, bude tomu vadit když ho zkrátím?

Nebude. Voni to delaj tak dlouhy, ze to musis zkratit skoro vzdycky. Jenom tam nech dost dlouhej kus - pokud s tim nozem nebudes delat stupacky a podobny peachoviny, takovejch 7 cm staci.
neca eos omnes, deus suos agnoscet
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/15/2007
Lokace: Slovan... (ka)....
Chjo..... kdybych já uměl takhle modelovatSad nicméně by mi trochu vadil přechod mezi čepelí a ručkou u toho dřevěného nože ( je to o prsty ). Jinak já si nic nemaluji a taky podle toho výroba vypadá, už se mi párkrát stalo, že jsem dokončil nůž s uplně jinou pojistkou než jsem začal vyrábět....Happy
Posláno:
Pozorovatel
Však jsem psal, že tohle jsou jen první návrhy. To další bude snad lepší.
Gweck: modelování je tak trochu hraní, bohatě stačí si to připravit ve 2D.
honza36: to, že pojistky musejí vymezovat vůli vím. Vždy je to svým způsobem klínový náběh. U obou mých návrhů je vymezování funkční (v rozsahu zhruba 0,2mm).
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/27/2007
Lokace: UO
For Speedy: Tak koukám Stando že už tu dnešní snahu prezentuješ veřejně. Jsem zvědav jestli zítra spíchneš další jeden nebo dva modely. No zas tě budu přes rameno "dozorovat".
Posláno:

Začátečník
Připojený: 8/13/2007
Lokace: Olomouc
wolf napsal:

Nebude. Voni to delaj tak dlouhy, ze to musis zkratit skoro vzdycky. Jenom tam nech dost dlouhej kus - pokud s tim nozem nebudes delat stupacky a podobny peachoviny, takovejch 7 cm staci.

Ne stupacky s tim rozhodne delat nehodlám Laugh jenom nevim jestli si k tomu priobjednat UHU nebo radsi koupit nejakej jinej epoxid...A tiše doufám, že to ořechový dřevo co mám bude ok, když jsem se s nim tak drbal, sem si říkal, že aspon rukojeť bude z vlastního zdroje.
Dost se mi líbí čepel od Mory, lamino za dobrou cenu...akorat je to takovej drobek mno...
"Měj svoji ruku vždy volnou pro uchopení nože"
Kapesni-noze.cz - internetová prodejna a kamenný obchod v Brně, přijďte se podívat, máme 3000 nožů skladem!
www.baterky-noze.sk najväčší vyber nožov a taktických svietidiel na Slovensku. Navštívte aj našu predajňu TOPBLADE v OC MAX Trnava
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum