ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Fórum
Chci zkusit udělat vlastní nůž III. Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/25/2011
Lokace: Czech Republic
..Já se ti na to pokusím odpovědět, protože moje nástrojové vybavení a nutná improvizace je asi na podobné úrovni. Nejsem nožíř, ani nožíř-kutil, prostě si občas na něčem upravim výbrus, nebo něco přeleštim. Takže to popíšu, jak udělat výbrus bez nástrojovýho vybavení a všelijakých přípravků. Drtivá většina lidí dělá výbrus na pásovce a pak dolaďují v ruce. Když pásovku nemáš, musíš to v ruce udělat komplet. Takže nejdřív si plánovaný výbrus na budoucí čepelku pěkně nakreslit- odkud a až kam budu brousit, kde bude střed čepele, abych to měl v ose atd. Pakliže chceš ušetřit čas a nemáš pevnou ruku, abys udržel úhel, dá se výbrus na hrubo udělat pilníkem, výhodou je, že na to člověk vidí. a kdybych to brousil rovnou na šmirglu, určitě neudržim úhel a přejedu. Takže samotný hrubý výbrus mám hotový a začínám dolaďovat na šmirglu chyceným na rovné podložce, čímž už v podstatě nedělám tvar výbrusu, ale jenom vybrušuju povrch, abych dostal hladkou čepel bez škrábanců. Proběhnu celý postup a končím na 1000 pod vodou, takže mám takový saténový povrch s jemnýmy tahy. A přichází na řadu filcák na vrtačce s brusnou pastou, která si s tím saténem rychle poradí....a doleštím hadrákem. Konec.
Kontakt prosím na PM.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Lokace: Olomouc
karlji napsal:
Zdravím,
chtěl bych se zeptat někoho zkušenějšího na pár rad ohledně výroby. Našel jsem si kus železa, ze kterého jsem si vyřízl tvar nože, následně ho zbrousil do přibližného tvaru a zakalil. Avšak mám 3 dotazy. První je, jak jste vybrousili nože do tak lesklého povrchu, ikdyž to beru nejjemnějším smirgl papírem, tak jsou na noži, proti světlu vidět škrábance. A další dotaz je jak vybrousit na noži ostří až jakoby do poloviny čepele, asi tak jako to mají ty nože na obrázcích výše, pokaždé když jsme to brousil, tka se mi to povedlo jenom, tak půl cm a víc ne. Zajímalo by mě, čím to děláte. No a poslední problém se kterým jsem se setkal byl, když jsem první pokus o nůž zakazil a lehce zbrousil, tak asi po týdnu zrezl. Zajímalo by mě, jestli se proti tomu dá nějak bránit, nebo je ten použitý materiál, prostě tak špatný. Mimochodem to nebylo v extra vlhkém prostředí, ale normálně v pokoji, takže by ten nůž byl např. v lese úplně k ničemu, protože by okamžitě zrezl. Děkuji.
Fantazii se meze nekladou jde o to najít si v tom velice širokém spektru možností a postupů ten který ti nejvíc vyhovuje a co ti strojní park dovolí.Nejpomalejší techniky bývají nejpřesnější a chyby při nich nejsnáze odstranitelné.Nebo myslíš že když neudržíš rovinu při použití pilníku s řeznou rychlostí v centimetrech za sekundu bude to na pásu se stonásobnou rychlostí lepší?To zreznutí mi nějak nejde do hlavy.Základ je nebát se toho,přijmout to včetně toho kažení-je to jako ve škole.
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 12/29/2008
Lokace: Bučovice
karlji napsal:
Zdravím,
chtěl bych se zeptat někoho zkušenějšího na pár rad ohledně výroby. Našel jsem si kus železa, ze kterého jsem si vyřízl tvar nože, následně ho zbrousil do přibližného tvaru a zakalil. Avšak mám 3 dotazy. První je, jak jste vybrousili nože do tak lesklého povrchu, ikdyž to beru nejjemnějším smirgl papírem, tak jsou na noži, proti světlu vidět škrábance. A další dotaz je jak vybrousit na noži ostří až jakoby do poloviny čepele, asi tak jako to mají ty nože na obrázcích výše, pokaždé když jsme to brousil, tka se mi to povedlo jenom, tak půl cm a víc ne. Zajímalo by mě, čím to děláte. No a poslední problém se kterým jsem se setkal byl, když jsem první pokus o nůž zakazil a lehce zbrousil, tak asi po týdnu zrezl. Zajímalo by mě, jestli se proti tomu dá nějak bránit, nebo je ten použitý materiál, prostě tak špatný. Mimochodem to nebylo v extra vlhkém prostředí, ale normálně v pokoji, takže by ten nůž byl např. v lese úplně k ničemu, protože by okamžitě zrezl. Děku
ji.

Myslím, že takhle se radí dost blbě, nejlepší by bylo pordit spíše osobně, takže doporučuji navštívit nějakoju výstavu nebo fstival kde bude dostatek nožířů a když někoho poprosíš určit ti rád poradí. Tento víkend je zrovna festival v Lipové.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 11/4/2010
Lokace: Havlíčkův Brod
Zdravím, nenašel by se (ideálně na Vysočině) ochotný kovář u kterého bych si mohl vykovat nůž? Eventuelně mi pomohl / poradil. Happy

Chtěl jsem se zůčastnit workshopu: http://www.cestadreva.cz/diskuze/viewtopic.php?f=33&t=387&sid=c61d171f96a5234e6f596d296708c8b0 aleee rád bych nějakou levnější variantu. Neutral

p.s.: v životě jsem nic nekoval
www.baterky-noze.sk najväčší vyber nožov a taktických svietidiel na Slovensku. Navštívte aj našu predajňu TOPBLADE v OC MAX Trnava
Kapesni-noze.cz - internetová prodejna a kamenný obchod v Brně, přijďte se podívat, máme 3000 nožů skladem!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum