ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Fórum
Ontario RAT Folder - model 1 Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/22/2005
Lokace: Litoměřice
Vážení nožomilové,
omlouvám se předem, pokud jsem novým tématem způsobil chaos v systému, jež je tu zaveden.
Nevěděl jsem, kam svůj příspěvek zařadit a proto jsem zvolil tuto cestu.
Nedávno jsem se stal majitelem nového nože Ontario RAT Folder - model 1.
Přiznávám, že moje první reakce po otevření balíčku (nůž jsem nakupoval přes internetový obchod
nože-nůž.com)byla : " Proboha, ten je moc velký ! "
Ale po dvou týdnech neustálého nošení a používání jsem poznal, že i když je větší, než kterýkoliv můj zavírací nůž, není to na závadu.
Nůž má otevřený 22 cm, čepel je dlouhá 83 mm - měřeno od začátku výbrusu ostří ke špičce.
Čepel měřená od hrany střenek má 93 mm. Největší šíře čepele je 26 mm.
Zavřený nůž měří 126 mm, tloušťka je 13 mm, tloušťka čepele je 3 mm.
Nosím jej normálně v kapse uchycený klipsem. Nepřekáží - pokkud máte dostatečně hluboké kapsy. Příjemně mne překvapilo, jak pohodlné je jeho nošení. Mimochodem klips by potřeboval mírnou úpravu, neboť jeho konec je přihnut jakoby zpět ke střence, což komplikuje jeho nasunutí na hranu kapsy. Trochu mne zpočátku zarazilo, že je vyroben na Tchaivanu, ale odvedli dobrou práci.

( Na rozdíl od nože Kershaw Vapor, který jsem kupoval přes stejný internetový obchod a který je vyroben v Číně a je to nejhorší nůž, jaký jsem kdy koupil - povrchová úprava ve srovnání s mým původním originálem je katastrofální, výbrus mizerný a otevírání v podstatě nemožné, kvůli příliš vyčnívající pojistné kuličce.Navíc kvalita oceli, pužité na střenky a linerlock je velmi pochybná, linerlock lza snadno ohýbat sem a tam.)

Nůž přišel i s obtahovací tyčinkou - nevím, zdali je to součást dodávky, nebo pozornost obchodní internetové firmy.
Nůž byl slušně nabroušen, stačilo jej přejet lehce na plstěném kotouči s leštící pastou. Výbrus má poněkud strmější úhel - což ale není na závadu. List A4 snadno řeže po celé délce. Špička je perfektně ostrá.
Chod otevírání je příjemně lehký a pohodlný, pouze je třeba překonat relativně silnější odpor na počátku. Potom se nůž otevře a zapadne s hlasitým cvaknutím. Držení je pohodlné a ergonomicky dobře vyřešené, jak v normálním, tak i v reverzním úchopu. Vůle otevřeného nože je ve směru otevírání nulová, ve směru příčném je minimální, téměř žádná.
Zatím jsem jej ještě neměl rozebraný, takže nemohu referovat o kvalitě podložek a čepu. Ale plánuji jeho předělávku na dřevěné střenky - pravděpodobně bubingo, nebo eben. Potom doložím další fota.
Střenky jsou vyrobeny - jak uvádí výrobce - z nylonu 5. Materiál se drží docela dobře, má jemnou jakoby rybinu, neklouže ani v mokré ruce.
Samozřejmě jsem zkoušel co vydrží a je opravdu dobrý. Vrbové větve v síle 3 cm seká na jeden úder,
bukové do tloušťky téměř 2 cm.
Neměl jsem žádný problém ani se štípáním třísek na oheň. Údery polínka na hřbet nože přestál bez sebemenšího poškození. Na větší páčení jsem si netroufl, ale coulové prkno jsem rozštípal bez problémů.
Nosím jej denně, používám v lese, kanceláři, na zahradě. Řezal jsem dřevo, kartony, dokonce staré telefonní dráty. Za dva týdny intenzivního používání jsem jej zatím ani jednou nebrousil ani neobtahoval. Je stále stejně ostrý, A4 přeřízne stále stejně. Oholit se není problém. Musím uznat, že ocel AUS 8 je opravdu kvalitní.
Můj celkový dojem je velmi pozitivní, počáteční obavy z velikosti jsou pryč - je to miláček.
V kombinaci s Victorinoxem na jemnou práci ( nejvíc používám pinzetu a párátko) je to dokonalá dvojice.
Doporučuji všem, kdo nemusí pevné nože, ale komu by se hodil robustnější kapesní nůž, který je výkonnější, než se na první pohled zdá.
Pokud by měl někdo z váženého publika zájem o další informace, milerád je poskytnu.
S pozdravem
Brumik.

Happy

brumik vložil tyto přílohy:
P1000598.JPG.jpg
P1000599.JPG.jpg
P1000600.JPG.jpg
P1000608.JPG.jpg
P1000602.JPG.jpg
P1000603.JPG.jpg
P1000594.JPG.jpg
P1000596.JPG.jpg
P1000630.JPG.jpg

mám rád medvídky, protože jsou tudliví
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/6/2006
Lokace: Praha
Slušná recenze, zasloužila by si bejt mezi recenzemi uvedená. Nůž vypadá pěkně. Na první pohled parťák k Manixu a Almaru SERE. Jen se mi trochu nelíbí, že hřbet rukojeti nenavazuje plyně na hřbet čepele. Sice je to praktisch, ale jakoby to k sobě nepatřilo - ale ony většinou fotky klamou a v reálu jsou ty nože stokrát lepší a hezčí. Jaká byla cena?
Posláno:

Pokročilý
Vážený nožomile Bandi,
a samozřejmně i Vy všichni ostatní, kteří se začtete. Omlouvám se všem za nedostatečnou kvalitu fotografií. Také se mi nepodařilo umístit všechny, ktaré jsem nafotil, neboť na můj PC toho bylo asi již moc a tak se zhroutil při každé druhé fotografii, kterou jsem vkládal.
Pokusím se to dohnat později.
Co se týče ceny : činila 2.340,- Kč plus poštovné a balné.
Co se týče recenze - netroufl jsem si na ni, neboť mi příliš pozdě došlo, že činnosti, při kterých jsem nůž testoval, měly být také nafoceny.
Takže snad příště.
S pozdravem
Brumik
P.S. Dávám si jej pod polštář, moc hezky se s ním spí.

Ještě jsem zapoměl. Nůž je kompletován za pomocí šroubů torx, které jsou černěné - nevím jakým způsobem, pravděpodobné lakované. Barva zatím drží, i když se otlouká v kapse o klíče a další věci.

P1000631.JPG.jpg
P1000612.JPG.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/14/2006
Ahoj Brumíku,
díky Tvojí recenzi jsem se rozhodl! Už nějaký čas jsem nůž téhle třídy a velikosti vybíral a nemohl se rozhodnout jestli ten či tenhle, každý má nějaké malé zápory i klady. Má je i tenhle RAT Folder, ale je něčím zvláštní. To se pozná nejlíp až v ruce.
Zdraví Packa.
I pád na hubu je krokem vpřed!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/3/2007
Lokace: Beroun
Tak mi doma přistál tenhle kousek...Musím přiznat,že jsem čekal o mnoho většího macíka,typu Kyzliar Stěrch a on je přesně velkej jako Kabar Dozier folder(ten větší).Já vím,všude jsou rozměry,ale kdo to má furt přepočítávatLaugh .No ale po víkendu jsem z něj nadšenej,ještě žádnej zavírák mi tak perfektně neseděl v ruce,i s klipem.Ten jsem zkusil přehodit,ale pak jsem ho vrátil zpátky do původní polohy.Jinak je perfektně zpracovanej a jeho "klap" při otevření švihem je famózní.Otázka,co liner lock při delším používání nožíku.I když je "heavy duty".Proto prosím další majitele(Brumík a spol.) o vyjádření. Happy Dík.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/15/2006
Lokace: Doudlébia
Kluci, mohli byste jej prosím vyfotit pro porovnání s Vinoxem (nejlíp tím větším, model 110), Endurou nebo Vexem a napsat kolik váží (stačí orientačně na kuchyňské váze). Díky.
"o co má lež kratší nohy, o to delší má pak nos“
Posláno:

Štamgast
Vyfotit zatím nemůžu,nemám čím,podle mé tupé domácí váhy má cca.150g.Zítra ho zkusím zvážit přesně,v laborce.
Posláno:

Štamgast
Tak zváženo,RAT-1 má 146g.i s kouskem padákový šňůry a když už jsem v tom byl,tak Ka-bar Dozier 4070,(velký) váží 117g.Happy
Posláno:

Štamgast
Dixie napsal:
Tak mi doma přistál tenhle kousek...Musím přiznat,že jsem čekal o mnoho většího macíka,typu Kyzliar Stěrch a on je přesně velkej jako Kabar Dozier folder(ten větší).Já vím,všude jsou rozměry,ale kdo to má furt přepočítávatLaugh .No ale po víkendu jsem z něj nadšenej,ještě žádnej zavírák mi tak perfektně neseděl v ruce,i s klipem.Ten jsem zkusil přehodit,ale pak jsem ho vrátil zpátky do původní polohy.Jinak je perfektně zpracovanej a jeho "klap" při otevření švihem je famózní.Otázka,co liner lock při delším používání nožíku.I když je "heavy duty".Proto prosím další majitele(Brumík a spol.) o vyjádření. Happy Dík.

Je to sice trochu paranoidní,povídat si sám se sebou,ale jelikož vidím,že je tu Brumík s krásným medvídkem,stále ještě mě zajímá jeho názor na liner lock u RAT-1.(I když si mohu odpovědět,u mého kousku,co dostává do těla, je zatím všecko o.k. Pouze barvu z clipu jsem dal dolů,ale to je detail.Jinak je to můj oblíbenec,braný na horší práce,co bych si např.s Paramilitary netroufl.A na co ci nertroufnu s RAT-1,odmaká chudák KA-BAR 4070Laugh ).
Posláno:

Pokročilý
Vážený nožomile Dixie,
omlouvám se, že odpovídám po tak dlouhé době, ale o to serioznější bude moje odpověď.
Liner-lock na RAT 1 považuji za bezkonkurenčně nejlepší ze všech, které jsem vlastnil, anebo měl možnost vyzkoušet. RAT 1 mám už více než rok, prakticky neopustil moji kapsu.Nosím jej denně v práci i doma.
Ještě jsem neměl důvod jej rozmontovat a čistit, což jsem musel dělat pravidelně u jiných nožů - například u Kershawa. Původně plánovaný tuning na dřevěné střenky jsem odložil na neurčito z jednoduchého důvodu, a sice že žádné dřevo by bez újmy nevydrželo otloukání v kapse s dalším nožem, klíči, mincemi atd. Nemluvě o pádech mezi kameny a podobně. Ještě jsem uvažoval o předělávce do parohu, ale nesehnal jsem tak velký shoz, aby z něj byly pořádné střenky.
Ale zpět k liner-locku. Chod nože je naprosto neměnný. Nevím jak je to možné, ale nedostává se tam zjevně žádná špína. Liner zaskakuje naprosto bezchybně a se stejným nádherným cvaknutím, jako když jsem jej vybalil. Absolutně - a to zdůrazňuji - žádné zvětšení vůle v obou směrech, ani jakékoliv zpomalení chodu. Za celou dobu jsem ho jenom dvakrát stříkl GT 85 - což je mazadlo na bázi teflonu, které používám na kolo.
Za celý rok jsem nůž brousil jenom dvakrát - na smirkovém kotouči ve vrtačce a pak přeleštil na plstěném kotouči s leštící pastou.Jinak jej pouze obtahuji na kotouči s pastou.Stačí lehce olíznout a zase holí.
Dělám s ním všechno. Štípám třísky a dřevo na oheň, kuchám ryby, stahuji a porcuji zvěřinu,
prostě cokoliv je třeba.
Jediná známka opotřebení je odřená barva na klipsu a pár flíčků na čepeli, které se mi podařilo vyrobit při obtahování na kotouči s pastou, protože čepel není leštěná a já nejsem šikovný.
Celkově hodnotím nůž jako velmi povedený i přesto, že byl vyroben na Taiwanu.
Závěrem slibuji, že budu toto vlákno lépe sledovat a odpovím na všechny dotazy vážených nožomilů.
Také v co nejkratší době dám k lepšímu pár fotografií, i těch srovnávacích.
S pozdravem
Brumik

Posláno:

Štamgast
Díky za vyčerpávající odpověď,Happy a budu se těšit na fotky.Já jsem zatím nebrousil,stačilo vždy pár tahů na keramice.Jinak absolutní souhlas,je to super zavírák.A děkuji za prvotní impulz k jeho koupi.(přečtení recenze,neklidný spánek,spocené ruce a nakonec rychlá objednávka u pana Šulce...Laugh )
Posláno:

Pokročilý
Vážený nožomile Dixie a vážený nožomile Zrzavý Orme,
samozřejmě i všichni ostatní nožomilové,
pokusím se přidat pár fotografií se zmiňovaným victorinoxem. Předem se omlouvám za kvalitu. Fotoaparát je sice prvotřídní, ale fotograf jsem od přírody mizerný.
Takže tady jsou.
S pozdravem
Brumik

P1010672.JPG.jpg
P1010684.JPG.jpg
P1010686.JPG.jpg
P1010687.JPG.jpg
P1010693.JPG.jpg
P1010694.JPG.jpg
P1010695.JPG.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 5/26/2008
Dobrý den, dámy a pánové!

Chtěl bych jen upozornit případné zájemce o tento kudlík, že momentálně má pan Šulc na Nože-nůž akci: RAT-1 v číslované limitované serii (p.Šulc píše o nákupu 120ks) za 1480,- peněz českých. Prý se přestávají vyrábět, takže asi jedna z posledních možností.

http://www.noze-nuz.com/ontario/ontario_rat1.php

Tož mějte hezký den!

Sidney

P.S. Samozřejmě jsem si ho taky objednal! Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/25/2007
no..uz je objednany griptilian s USA..od kamaradky..inac bych asi naku tu korunu pustil...Sad
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/15/2006
Lokace: Doudlébia
A ještě je tam recenze nádavkem Happy

http://www.noze-nuz.com/recenze/silna_ctyrka/silna_ctyrka.php

Podotýkám, že recenzi jsem dokončil a odeslal na konci dubna, takže o této akci jsem neměl ani ponětí, jen jsem věděl, že je objednává do zásoby, protože už nebudou. Testovaný kus jsem poctivě vrátil, wow... Sad
"o co má lež kratší nohy, o to delší má pak nos“
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 5/26/2008
Pěkná recenze, Orme! Dík za odkaz! Pokukoval jsem trochu i po Spydercu a KA-BARu, v ruce jsem držel všechny tři, ale RAT-1 mi tako ňáko sedl nejvíc. Ono je to asi vždycky o pocitu. Happy Ontario zvítězilo na celé čáře a dneska začalo svou pouť od pana Šulce ke mě. Už se těším, až ho vybalím a trošku se s ním pomazlím. Razz

Sidney
Posláno:

Štamgast
Lokace: Plzeň - Bory
Mě p. Šulc v pondělí objednal u svého dodavatele RAT-3 a prý ji do 14 dní dostane a přepošle mě... to je nějak rychlý, ne? Tipuju že to objednává přímo z USA...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/14/2005
Pánové díky za upozornění - poslední dobou nemám moc času brouzdat a toto je v krátké době už druhé upozornění na výhodný nákup, které mi hodně pomohlo. Tento nůž jsem si chtěl sice objednat až na vánoce, ale za tu cenu a v ohrožení toho, že možná brzy nebudou (což je docela dobře možné, vzhledem k tomu, že Randall se s Ontariem už moc nepaktuje a jejich vzájemná obchodní dohoda nedávno vypršela), jsem jej samozřejmě taktéž raději ihned objednal (ono i tak - za ty prachy - nekup to! Wink ).

Jinak Orm-ovy recenze na daném webu jsou perfektní - doporučuji všem ke studiu! Obzvláště ta o brousících sadách se mi velmi líbí.
Jsem patriot, ale léčím se...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/21/2006
Taky jsem včera objednal. Jsem zvědavej na číslo. Laugh
Posláno:

Štamgast
A to já ho vím,míří ke mě 003.Happy. Za tu cenu nekup to,bude náhradní,kdybych o prvního nedejbože přišel.
www.baterky-noze.sk najväčší vyber nožov a taktických svietidiel na Slovensku. Navštívte aj našu predajňu TOPBLADE v OC MAX Trnava
Kapesni-noze.cz - internetová prodejna a kamenný obchod v Brně, přijďte se podívat, máme 3000 nožů skladem!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum