Fórum
Broušení IV. Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/5/2008
Příspěvky: 101
A to ještě není Ballistol jako Ballistol. Happy Základ je nejspíš stejný, ale nějaké malé procento příměsí se bude typ od typu lišit.

Nešlo mi ani tak o to, z čeho je to složené, jako spíš o to, mít olej určený přesně k účelu, jaký potřebuji. Proto brusný olej, a ne ten univerzál, který by nejspíš vyhověl také. A právě tenhle olej jsem na českých stránkách ballistolu nenašel.

Pro mě se výroba nevyplatí, první lahvička padne asi rychleji, protože to vyčištění spotřebovalo cca 10 procent lahvičky, ale na další nůž už stačilo cca 10 kapek na každou stranu. Takže lahvička by měla minimálně rok vydržet.
Z kuřete nejde udělat dobrej řízek, kuře nechrochtá ...
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/1/2014
Příspěvky: 759
Nevím jestli to patří zrovna sem, ale broušení se to týká. Nepozná prosím někdo co je zač kámen na fotce? Dostal jsem ho nedávno od známého, jehož děda byl holič. Kámen je funglovka, lehce zamazán vazelínou a zabalen v listu zřejmě válečných novin. Zkusil jsem po něm přejet fazetou nože, a jen se to klouzalo, takže si myslím, že to bude něco na finálovku.
Děkuji.


wrafan vložil tyto přílohy:
brousek_noviny.jpg.jpg
brousek.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/7/2010
Příspěvky: 418
wrafan napsal:
Nevím jestli to patří zrovna sem, ale broušení se to týká. Nepozná prosím někdo co je zač kámen na fotce? Dostal jsem ho nedávno od známého, jehož děda byl holič. Kámen je funglovka, lehce zamazán vazelínou a zabalen v listu zřejmě válečných novin. Zkusil jsem po něm přejet fazetou nože, a jen se to klouzalo, takže si myslím, že to bude něco na finálovku.
Děkuji.


Já ho tedy nepoznal, ale koukni sem:
https://www.google.com/search?q=franz+swaty+barber+hone&rlz=1C1EJFA_enCZ689CZ689&oq=franz+swaty&aqs=chrome.4.69i57j0l5.20437j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Ano, je na břitvy, jó a zdá se mi, že se "maže" mýdlem na holení ...
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/1/2014
Příspěvky: 759
Code:
Ano, je na břitvy, jó a zdá se mi, že se "maže" mýdlem na holení ...
Code:


Děkuji, je to tak, foto i s návodem.
Zkusím na tom pošmudlat Opíka a uvidíme.


wrafan vložil tyto přílohy:
aIMG_0469.JPG.jpg

Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/7/2010
Příspěvky: 418
wrafan napsal:
Code:
Ano, je na břitvy, jó a zdá se mi, že se "maže" mýdlem na holení ...
Code:


Děkuji, je to tak, foto i s návodem.
Zkusím na tom pošmudlat Opíka a uvidíme.


... ještě něco jsem "vyšťoural" Grin . Ta strana brousku kde jsou písmenka je prý "hrubší". Surprised No je to na břitvy. Tak bacha při testu na Opíka! red face


Penzista vložil tyto přílohy:
Fswaty2.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 7/27/2007
Příspěvky: 32
Rád bych poprosil o radu. Přečetl jsem možná půlku tohoto vlákna, ale pořád z toho nejsem moudrej. Chci koupit vodní kameny na broušení kuchyňáků a svého Benchmade. Mám sadu od Lanskyho, ale s malými brousky a hliníkovou klemou se mi nedaří třeba přebrousit ostří kuchyňáku na menší úhel. Je to citlivé i na pozici upnutí, takže udržet úhel mezi broušeními taky není úplně jednoduchý, znáte to.
Moje idea je, že když se jednou naučím brousit na vodním kameni, tak už to pak půjde líp, i když ze začátku to možná dá víc práce. Co bych potřeboval vědět je, jaké hrubosti a případně typy kamenů koupit. Našel jsem dvojitý kámen Cerax 1000/3000, ale když jsem pak zjistil, že Lansky na 1000 končí, tak mi to přijde spíš na leštění než broušení. Brousím tak na 600, někdy i hrubší, když je nůž v horším stavu (možná to dělám blbě). Takže se ptám, co byste mi doporučili, aby to brousilo a případně s tím šlo i vytvořit ostří (změnit úhel). Vybírám zatím tady? ale nebráním se jakémukoli nasměrování.
http://www.noze-nuz.com/brousky/suehiro-cerax/suehiro-cerax.php

Moc díky za každý tip.
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/5/2008
Příspěvky: 101
Já k broušení přistupuju tak nějak konzervativně, takže brousím na kameni, v ruce, bez nějakých vodítek a podobných fičur. Netvrdím, že nefungují, jen je prostě nepoužívám.

Budeme-li se bavit o nejběžnějším způsobu broušení s fazetou, tak je třeba nejprve vytvořit fazetu a potom ji zahladit a doostřit. Případně se ve vhodný okamžik zbavit jehly.

Dost je to závislé na oceli, stupni otupení, a dalších věcech. Ale klasické kuchyňáky, které má doma každý, brousím ze všech nejméně rád. Bývá to bláto, které se nedá kloudně nabrousit, všelijak se to drolí, nebo ohýbá atd ...

Vezmu-li kvalitnější kuchyňáky, hodně otupené, s téměř žádnou fazetou, začínám klidně i na brusu kolem 200 grit. Jakmile je základ hotový, přecházím na 400. Na 400 začínám s noži, které nejsou jako kopyto. Potom jdu na 800 grit. To na běžné řezání už stačí, ale já to ještě trochu finišuji na přírodním kameni. Nevím, co to je, nejspíš nějaká břidlice. Ostří se zjemní, nejde tak agresivně do řezu, ale zdá se mi trvanlivější. Víc to většinou neřeším.

Kapesní nože ladím víc, na 800 grit je dobrušuju s mnohem menším přítlakem a na břidle do krásně zrcadlové fasety. Potom chlupy na ruce jen létají.

Brusné kameny nebo systémy si musíš najít sám, bude-li tě to bavit, brzo zjistíš, že univerzální brousek na všechny nože není.

Na výběr máš od klasických syntetických kamenů, přes různé vodní kameny (také syntetické), keramické, diamantové až po přírodní kameny typu Arkansas, evropského původu (různé břidlice, rozsutec, ...) až po třeba japopnské přírodní kameny.

Keramiku jsem přestal používat, nepřirostla mi k srdci. Používám většinou syntetické kameny Norton, buď k lubrikování vodou, nebo jak jsem zmiňoval dříve, znovu jsem objevil kouzlo jednoho kusu lubrikovaného olejem. Na finiš tu mám nějaké přírodní kameny. Syntetické vodní Nortony 1000, 4000 a 8000 včetně Naniwy 12000 si nechávám na břitvy (s těmi jsem teprve v plenkách). Plánuju si pořídit nějaké tvrdší přírodní kameny na nože, později možná i jeden kousek přírodního japonce na břitvy.

Co je pro mě dost důležité pro příjemné broušení, je velikost brusného kamene. Alespoň u hrubých kamenů, kde brousíš nejdéle. Malá tloušťka nevadí, to podložíš, ale délku a šířku neošvindluješ. Proto se snažím mít rozměry alespoň 8 x 2,5 palce, 8 x 3 palce je lepší. Mám tu dokonce i jeden hodně hrubý Norton tuším 9 x 3 palce. Brousit dlouhé čepele na 6 palcovém kamínku je pro mě dost nekomfortní záležitost. Proto si ani nedokážu představit, že bych tu šudlal dlouhé čepele něčím jako sada Lansky …

Dobré je sehnat i držák kamene, nebo si vytvořit systém podložek (prkýnek, špalíků, …) aby bylo broušení komfortnější. Spolu s tím nějakou neklouzavou podložku na stůl i pod kámen.

Já to dělám tak, že na stůl hodím mokré noviny nebo letáky, ty se krásně přilepí třeba ke kuchyňské desce. Na to prkýnko, dvě, tři, prostě podle potřeby (někdy stojím, někdy sedím) a gumu nahoru pod kámen. Stejně z toho pořád odkapává voda, kterou lubrikuješ, tak se neklouže nic a můžeš se do toho pořádně opřít.



Z kuřete nejde udělat dobrej řízek, kuře nechrochtá ...
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/5/2008
Příspěvky: 101
Jinak ještě dodatek k těm přírodním kamenům. Tam není výsledek nikdy předem jistý, dokud se to nezkusí. A na typu oceli a konkrétním kameni to závisí ještě víc, než u syntetických brousků. Řekl bych, že opakovatelnost není zdaleka tak dobrá, jako u syntetiky, ale povede-li se použít vhodný kámen k dané oceli, tak konečný výsledek může být lepší, než by se dal dosáhnout se syntetickým kamenem. Především u břitev se většina lidí přiklání na finiš přírodním kamenen.
Z kuřete nejde udělat dobrej řízek, kuře nechrochtá ...
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 7/27/2007
Příspěvky: 32
Díky za tipy. Asi nebudu takový nadšenec, jako Ty, ostré nože jsou pro mě nutnost, protože hodně vařím. Cíl je pro mne ostrý nůž, ne proces ostření. Na druhou stranu, nože mám rád a rád si s broušením, v rozumných mezích, pohraju. Nerad bych si musel pořizovat 10 různých kamenů a materiálů, abych našel to, co mo vyhovuje. Proto se ptám.
Pokud jde o materiály nožů, tak teď mám celkem obyč nože "střední třídy" z 1.4116 a uvažuju o nějakém Zwillingu. U sebe nosím Benchmade z M390.
Vzhledem k ceně jsem zatím koukal po syntetických vodních kamenech. Některé se prodávají i se stojánkem, což bych každopádně koupil. Úplně tupé nože nemám, takže myslíš, že třeba 400, 800 a 1000 by byly ok?
Díky.
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/5/2008
Příspěvky: 101
Jo, nebudeš-li brousit tupoty pro půlku příbubuzenstva, tak bys měl se syntetikou 400, 800 a 1000 bohatě vystačit. To se dá sfouknout dvěma kombinovanými kameny, něco kolem 400/800 a třeba 1000/4000 (pro hodně jemné ostří právě ta 4000).

Větší grity nebudou tak používané jako hrubé, tak vem třeba jeden velký hrubý a nějaký jemnější kombinovaný (jemný a jemnější). Jak budeš brousit, bude uprostřed vznikat ďolík, kámen se pak musí srovnat a tím se ztenčí. Proto ten hrubý samostatně, bude ubývat nejvíc.

Mám oblíbený Norton, dobře funguje Naniwa, Cerax, King, ...
Z kuřete nejde udělat dobrej řízek, kuře nechrochtá ...
rap
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 12/10/2008
Příspěvky: 8
Více než 10 let používám na broušení všech mých kapesních i pevných nožů, ale hlavně kuchyňáků s VG-10 kombinovaný kámen Cerax 1000/3000 s podstavou (http://www.noze-nuz.com/brousky/suehiro-cerax/711024.php). Dokoupil jsem pak ještě samostatné kameny Cerax 400 (http://www.noze-nuz.com/brousky/suehiro-cerax/711548.php) a Cerax 8000 (http://www.noze-nuz.com/brousky/suehiro-cerax/711556.php), ale ty požívám minimálně. Čtyřstovku jen na opravu ostří nebo vytvoření nové fazety u extra tupého nože, což na tisícovce trvá příliš dlouho. A ta osmitisícovka je pro nerez kuchyňské nože myslím zbytečná. Je to spíš pro břitvu nebo finiš nějakého japonce se špičkovou karbonovou ocelí. Standardně používám Cerax 1000/3000 a na závěr a pravidelnou údržbu pak obtažení na pádlu s kůži „napajcovanou“ chromoxidem a výsledek je super.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 7/27/2007
Příspěvky: 32
Taky díky za tip. Po téhle kombinaci jsem se taky koukal, ale ta 1000 už mi přišla strašně jemná. Tedy pokud je 1000 u Lanskyho to samé, co 1000 u Ceraxu. U Lanskyho už na dotek nepůsobí ani jako brousek, je to úplně hladký. Ale vzhledem k tomu, že kombinace 400, 800, 1000 se od jednoho výrobce nedá koupit a od víc výrobců se mi to moc kupovat nechce, aby to pak pasovalo do jednoho držáku, tak asi taky skončím s touto kombinací. Koneckonců, jestli to funguje Tobě, tak to musí fungovat i mně Happy.
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/5/2008
Příspěvky: 101
Souhlas s tím, že grit 1000/3000 bude fungovat. Pokud ovšem budeš brousit povětšinou své, neztupené nože. Na stavbu fazety bude fungovat také, ale znatelně pomaleji Happy Tam ta 400 má opodstatnění. Rozměry 180 mm odpovídá 6 palcům, pro mě už trochu krátké, ale je do dost o vkusu každého soudruha Happy

Trochu bych se vrátil k té kůži. Myslím si, že co nenabrousím na kameni, to na kůži ani s pastou nedoženu. Spíš mi to připadá, že se jen srovná a znovu natáhne břit. Taková lepší varianta ocílky ...
Z kuřete nejde udělat dobrej řízek, kuře nechrochtá ...
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/12/2007
Příspěvky: 6,747
Zkoušel jsem Lanskyho, ale nesednul mi, už dobrých osm let brousím z ruky, nejdřív jsem používal keramiku od Jana03 a dlouho jsem s ní byl spokojený. Ale postupně jsem od keramiky opustil, pokud se na hraně udělal vrub, zoubek, často jsem při broušení o vzniklou prohlubeň zavadil ostřím a byl problém. To se mi u vodních kamenů nikdy nestalo.

Šel jsem zpočátku "ekonomickou cestou" a pořídil vodní kameny od Taidea. Je to Čína, někde jsem na ně zachytil i ne úplně spokojené ohlasy, ale já jsem spokojený dost. Za ty roky jsem na nich nabrousil desítky nožů, primárně zavíráků, ale používám je i na kuchyňáky (Ikea, přes rok i velký šéfkuchař od Dohnalů z Elmaxu). Oceli od obyčejné nerezovky, přes 154CM a S30V po M390, na některých nožích jsem i plně předělával výbrusy (namátkou Spyderco Military z S30V, Griptilian z D2) a v pohodě. Brousky od Taidey mají cca 180x60 mm, což už je slušná velikost i na velké kuchyňáky.

Suverénně nejpoužívanější kámen je 400/1000. Když je nůž hodně tupý, na 400 udělám fasetu, už potom je nůž hodně ostrý. Na 1000 jen doladím a mám pro svoje potřeby výborně nabroušený nůž. Ta strana s 400 je trochu měkčí, dělá pěkné "blátíčko", moc pěkně bere, strana s 1000 je už znatelně tvrdší, ostří po ní hezky klouže, záleží pak na přítlaku (na něm záleží obecně hodně). Pokud je nůž jen otupený, stačí chvilka na 1000vce.

Mám i kámen 240/800, ten jsem využíval při předělávkách výbrusů, ta 240ka je oproti 400 docela tvrdá, 600 je zase měkčí. Bral jsem ho v kombinaci s výše zmíněným kamenem, tudíž 240-400-800-1000. Grity jsem volil takhle blízko u sebe, aby jsem co nejvíc odstranil stopy po broušení na předcházejícím gritu, když se udělá velká mezera, jsou pak vidět.

K tomu jsem si ještě pořídil kámen 2000/5000, ale zjistil jsem, že na moje potřeby je to už poněkud zbytečné, nejsem honič zrcadlových faset, brousit se pořád učím a někdy se stávalo, že asi i vlivem mírné únavy rukou a ztráty koncentrace jsem nedodržel přesně úhel a kudla byla po přejetí na něm tupější, než když jsem ji zkoušel po broušení na 1000. Při přechodech na tyhle vyšší grity je už potřeba si dát fakt pozor na zcela konstantní úhel (ne že by na něm jinak nezáleželo Wink) a dodržet větší počet opakování. Tudíž teď brousím prakticky jen na 1000, pokud je potřeba, tak 400.

Taidea standardně dodává kameny s takovou gumovou podložkou, se kterou jsou použitelné rovnou po vybalení, na stole se nesmekají. Já jsem si ještě dokoupil držák kamenů, někdy ho taky pokládám mokrými letáky, abych měl jistotu, že se kámen nebude hýbat vůbec.

Pokud je pro tebe broušení na kamenech nové, možná bych se zamyslel, jestli nakupovat rovnou drahé kameny různých gritů za vcelku třeba 4000 Kč nebo jestli nekoupit nějakou 400/1000 nebo podobnou kombinaci od Taidey nebo jiného levnějšího výrobce za cca tisícovku, nejdřív si vyzkoušet, jak ti to bude sedět, trochu se to naučit, a pak se rozhlížet po dalších kamenech. Protože nakonec je to stejně o rukách, oku a trpělivosti Wink.

"Thin is sharp."
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 7/27/2007
Příspěvky: 32
Díky. Kombinace 400, 1000/3000 od Ceraxu vyjde i se stojánky (každý je jinak velký, což mě trochu překvapilo) na cca. 1800. To mi přijde strovnatelný s Taideo. Navíc tu kombinaci, co píšeš už asi Taideo nemá. Našel jsem jenom jiný, který mi moc nevyhovují.

A ještě dotaz. Má smysl pro začátek koupit takové to vodítko, co drží úhel (jasně, jen jeden, ale aspoň něco). Nebo se na to mám vykašlat a naučit se to rovnou z ruky? Něco mi říká, že B je správně Happy.
rap
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 12/10/2008
Příspěvky: 8
Samostatné kameny jsou opravdu o něco větší (206 x 73 mm oproti 183 x 63 mm), ale to nehraje zas takovou roli, pokud nemáš nože 240 mm a větší. Sám jsem počítal, že bych pořídil i grity 1000 a 3000 jako samostatné kameny až doslouží ten kombi kámen, ale je to držák a myslím, že ješte bude dlouho sloužit.

Zkrátka ten kombi kámen Cerax 1000/3000 za tisícovku je dobrá investice. Tady je mimochodem pěkně vidět v akci: https://youtu.be/v0452QdcCdk
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/22/2012
Příspěvky: 1,426
johny_r napsal:
Díky. Kombinace 400, 1000/3000 od Ceraxu vyjde i se stojánky (každý je jinak velký, což mě trochu překvapilo) na cca. 1800. To mi přijde strovnatelný s Taideo. Navíc tu kombinaci, co píšeš už asi Taideo nemá. Našel jsem jenom jiný, který mi moc nevyhovují.

A ještě dotaz. Má smysl pro začátek koupit takové to vodítko, co drží úhel (jasně, jen jeden, ale aspoň něco). Nebo se na to mám vykašlat a naučit se to rovnou z ruky? Něco mi říká, že B je správně Happy.

Taideu 240/1000 zoženieš na gearbeste pod 500kč...
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/5/2008
Příspěvky: 101
Taidea v čechách skladem tady - https://brusnekameny.cz/cs/7-brusne-kameny-taidea

Dlouhou dobu jsem nebrousil nože na ničem jiném než na tom, co jsem podědil po tátovi. Brousil si řeznické nože na zabíjačky, samá klasická uhlíková KDS. Měl několik různě kvalitních kamenů, vesměs Karbo Benátky. Taky je máme pomalu za humny Happy Nakonec to doladil na té (asi) břidle. Říkal, že je to brousek na sklo ...

Z této zkušenosti chci říct, že koupíš-li si dobré brusné kameny, vydrží ti hodně dlouho. Je na zváženou, kde je ten pomyslný cenový rozdíl mezi levným, kvalitním a zbytečně drahým.

Chceš-li šetřit, nekupuj nutně vodní kameny. Jak jsem psal, mám tu olejový Norton v gritu cca 400/800, 8 palců dlouhý, za necelých 600 - http://www.noze-nuz.com/norton/NTIB8.php. Takovéhle brousky jsou celkem tvrdé, na těch můžeš trénovat až do důchodu Happy

Nebo klidně nějaké to lepší Karbo, prohlídnout v železářství a vzít domů. Za pár korun.

Vodítko netřeba, nejsi-li kopyto. A pokud nejsi ani slepý, sám brzy uvidíš, kde brousíš, jak vypadá fazeta a kdy to chce ještě zůstat na původním gritu a pokračovat. Taky časem poznáš, kde je křivá čepel (na stejnoměrné fazetě se najednou z jedné strany rozšiřuje a na druhé zužuje). Z ruky nebudeš mít nikdy úplně dokonalou fazetu, bude to spíš malinko konvex, ale to vůbec nevadí. Já třeba kuchyňáky brousím na dost malý úhel. Nevím kolik, ale znatelně menší, než je jejich původní. Prostě kudlu připlácnu na kámen, odhadem nadzvednu hřbet a jedu. Po pár tazích mrknu, jak jsem na tom, zkoriguju a už to neměním.

Z kuřete nejde udělat dobrej řízek, kuře nechrochtá ...
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/5/2008
Příspěvky: 101
Ta koupací vanička na Ceraxu je pěkná vychytávka Ok

Jo, vydrží opravdu dlouho, v podstatě všechny brousky jsou dlouhodobá investice. Myslím, že nemá cenu šetřit za každou cenu.
Z kuřete nejde udělat dobrej řízek, kuře nechrochtá ...
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 7/27/2007
Příspěvky: 32
Chlapi, díky všem za fundované rady. Půjdu do toho Ceraxu. Za těch 1800 mi to přijde přijatelné, jsou k tomu držáky, takže o starost míň a vydrží mi to nejspíš na věky.

Ještě se zeptám na jednu věc. K tomu Ceraxu dávají Nagura kámen na čištění. Jak s tím nejlíp zacházet? Někde píší, že se z něj udělá i brusná pasta. Moc to nechápu. Mám s tím odrbat kámen před broušením nebo po? A vzniklé "bláto" použiju nelíp jak? Díky
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Vaše připomínky pište na support@knife.cz Powered by Progris