www.shirl.club
huluhub.com
umraniye escort

freebet

ankara escort pendik escort
umraniye escort
implant fire truck
ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Míchání vařícího jídla nožem? Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 1/26/2017
Příspěvky: 60
Na Palův podnět jsem změřil stranové úhly ostří nové žiletky ASTRA superior, kterou v licenci The Gillete Company nyní vyrábí v Rusku.

Jeden stranový úhel činil 7°a druhý 8,5°. To znamená vrcholový úhel ostří 15.5°. Reflexy od ostří byly poněkud rozmazané, takže stranová chyba ostří může být +/- 0,5°, nebo i o něco víc.

Pomocí zařízení PT50B firmy Edge on up jsem změřil ostrost žiletky. Na standartní stupnici BESS jsem dostal hodnotu 50 gramů (testovací médium je přetnuto silou, která odpovídá váze tělesa o hmotnosti 50 gramů).

To je podle amerického výrobce standartní ostrost žiletkového ostří. Mike Brubacher uvádí, že poloměr apexu žiletkového ostří je cca 50 nm, tzn. šířku ostří cca 100 nm = 0,1 μm.

Pro info přikládám odkaz na video z výroby žiletek Croma.
https://www.youtube.com/watch?v=e9PnTPIKd3g


Jenda007 vložil tyto přílohy:
New_goniometer_1_640.jpg
PT50B.jpg.jpg


Iron sharpens iron, and one man sharpens another. (Proverbs 27:17)
Avatar ukazuje laserovou čáru, kterou by mělo ostří čepele sledovat při broušení.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/7/2013
Příspěvky: 2,711
Skvělý Ok děkuji za experimentem ověřenou informac a velmi oceňuji, že bylo dotažený co bylo kdysi v diskuzi řečeno Applause
Proti zrození a smrti nemáš léku v mezidobí zachovej radost. (Santayana)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/15/2010
Příspěvky: 1,933
slon napsal:
Já rozhodně nepotřebuju měřit úhel broušení, takže si žádné udělátko dělat nebuduRazz Brousím totiž z ruky, jak se mi to povede, tak to je. Akorát na "tábornický nůž" dám tupější úhel než na kuchyňák.

Ok
Prosím nepište mi PM. Pokud se rozhodnete mě kontaktovat, použijte "tlačítko" email. Děkuji.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/10/2002
Příspěvky: 5,282
sandor napsal:
Mne sa podarilo vidieť ako "kuchár" miešal základ na guláš (olej, mast a cibuľa) špičkou noža. Tam už asi bola teplota cez 200°....


To už jsou samozřejmě teploty, které s ocelemi něco dělají.
Ale - když pominu, že špičkou nože se v hrnci základ na guláš určitě moc dobře nemíchá, když to jen promíchne, stane se taky prd. Ony ty změny taky potřebují nějakou dobu.

A co je důležité - je to popouštěcí teplota většiny ocelí a bylo by dobré, kdyby nám Pavel vysvětlil, jak se věci mají. Spousta lidí si myslí, že když právě třeba vrazím kudlu do 200°C, začne měknout.
Ono to tak úplně není - měkne v závislosti na teplotě, na určitou mez. Když budu popouštět na určitou teplotu, dostanu se na nějakou tvrdost a níž už to nepoleze, i když to tam nechám třeba o hodinu delší dobu. Musel bych zvýšit popouštěcí teplotu. Je to velmi zjednodušené, ale tak to myslím nějak bude ...
To znamená, dle mého, když mě spadne kudla do oleje 200ˇC a budu jí hodinu "smažit", nijak zásadně nezměkne. Pokud to nebyla samozřejmě ocel, která se popouští na míň a byla ponechaná vysoká tvrdost. Tam potom spadne na tvrdost, která je u této oceli běžná při popouštění na 200 .....
Pokud to byla ocel, která se sekundárně popouští třeba na 500, může jí tenhle pokus změnit tvrdost, ale bláto z toho rozhodně nebude.
Co Pavle?

Co je ovšem jiná píseň - jako kluk, když jsem byl sám doma - opékal jsem si špekáčky na vařiči, nabodnutý na noži. Krásně v určitých místech zmodral ... to byl opravdu výbornej nápad. Vydrbal jsem ho práškem na nádobí a táta se pak divil, proč je to pořád tak tupý. Jestli jsem to už vyprávěl, tak se omlouvám, ale pořád mě ta příhoda baví Happy
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 1/26/2017
Příspěvky: 60
Teplota 200°C opravdu není zanedbatelná, pokud bude na čepel působit po delší dobu. Vše samozřejmě závisí na materiálu čepele a jejím tepelném zpracování.

Našel jsem graf, který ukazuje, jak klesá HRC tvrdost uhlíkové oceli v závislosti na čase temperování. Za hodinu temperování na 200°C by mohla ocel ztratit 3 až 4 stupně HRC tvrdosti, pokud bychom ji potom ve vodě zchladili na pokojovou teplotu.

Už si přesně nepamatuji důvody tohoto změknutí, a ani zdroj grafu to bohužel neuvádí, ale myslím si, že je to tím, že se martenzit začne měnit svou fázi a vzniknou velmi drobné metastabilní karbidy železa. Wink


Jenda007 vložil tyto přílohy:
phase_transformation_physical_metallurgy_39_638.jpg.jpg


Iron sharpens iron, and one man sharpens another. (Proverbs 27:17)
Avatar ukazuje laserovou čáru, kterou by mělo ostří čepele sledovat při broušení.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/10/2012
Příspěvky: 3,860
Jenda007 napsal:
Teplota 200°C opravdu není zanedbatelná, pokud bude na čepel působit po delší dobu. Vše samozřejmě závisí na materiálu čepele a jejím tepelném zpracování.

Našel jsem graf, který ukazuje, jak klesá HRC tvrdost uhlíkové oceli v závislosti na čase temperování. Za hodinu temperování na 200°C by mohla ocel ztratit 3 až 4 stupně HRC tvrdosti, pokud bychom ji potom ve vodě zchladili na pokojovou teplotu.

Už si přesně nepamatuji důvody tohoto změknutí, a ani zdroj grafu to bohužel neuvádí, ale myslím si, že je to tím, že se martenzit začne měnit svou fázi a vzniknou velmi drobné metastabilní karbidy železa. Wink

To je graf pro ocel 1080, pochybuju že nástrojová ocel pro práci za tepla, popuštěná na sekundární teplotu (cca 500°C) změní tvrdost při teplotě vody nebo oleje v kuchyni když je navržená pro práci za mnohem větších teplot například fréfování ocele bez chlazení.
Navíc výchozí tvrdost přes 65HRC pro 1080 to asi nebylo vůbec popuštěné.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/10/2002
Příspěvky: 5,282
No tak to bude chtít někoho jako je Pavel, rád se nechám poučit a vždy se rád něco dozvím..
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/10/2012
Příspěvky: 3,860
Petr Dohnal napsal:
No tak to bude chtít někoho jako je Pavel, rád se nechám poučit a vždy se rád něco dozvím..

Stačí někdo s tvrdoměrem, elektrickou troubou a kusem Elmaxu, K110 nebo obdobné ocele, prokazatelně zakalené a popuštěné na sekundární tvrdost. Mě bohužel chybí to poslední, Medinu už jejich "jo to normálně děláme, není problém" po posledním kalení nevěřímNeutral
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/2/2013
Příspěvky: 1,734
Kluci já už asi tak nějak nevím a klidně mě zdrběte, ale já na míchání vařícího jídla používám dřevěnou vařečku. Nějak se mi z toho fóra vytrácí zdravý selský rozum.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/10/2002
Příspěvky: 5,282
Nejde přece o míchání ale o to jak se chovají čepele při styku s teplotami ... abychom se něco dozvěděli :...
Asi jsem taky nikdy nic nemíchal nožem Happy
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 1/26/2017
Příspěvky: 60
Bohužel k tomu grafu co jsem uvedel nemám žádné bližší údaje. Sorry. Confused

Pokles tvrdosti s rostoucí teplotou je obecnou materiálovou vlastností a není potřeba si s tím moc lámat hlavu.

U ocelí je pokles tvrdosti doprovázen růstem houževnatosti.


Jenda007 vložil tyto přílohy:
cutting_tool_tech_15_638.jpg.jpg


Iron sharpens iron, and one man sharpens another. (Proverbs 27:17)
Avatar ukazuje laserovou čáru, kterou by mělo ostří čepele sledovat při broušení.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/27/2001
Příspěvky: 2,324
Pánové, pokud budete mít zájem, tak něco k tomu popouštění můžu pronést v Lipové, ale tady to rozepisovat nebudu, je to delší Sad
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/2/2013
Příspěvky: 1,734
Petr Dohnal napsal:
Nejde přece o míchání ale o to jak se chovají čepele při styku s teplotami ... abychom se něco dozvěděli :...
Asi jsem taky nikdy nic nemíchal nožem Happy


Peťo, prostě nožem ne, ale pro ostatní jsou to asi důležité informace.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/10/2012
Příspěvky: 3,860
Jenda007 napsal:
Bohužel k tomu grafu co jsem uvedel nemám žádné bližší údaje. Sorry. Confused

............


A co tenhle graf, další všeobecnej s minimem údajů, tak proč to sem pereš, pro větší zmatení lidí kterým se Slon snažil článkem vysvětlit že zamíchání nožem není škodlivé pokud ostřím neklepeš o hrnec? Confused
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 1/26/2017
Příspěvky: 60
Meiming napsal:

A co tenhle graf, další všeobecnej s minimem údajů, tak proč to sem pereš, pro větší zmatení lidí kterým se Slon snažil článkem vysvětlit že zamíchání nožem není škodlivé pokud ostřím neklepeš o hrnec? Confused


Tak se mi vybavil jeden známý citát:
"Neházejte perly před svině, nebo je nohama zašlapou, otočí se a roztrhají vás."
K tomuto citátu mohu poskytnout dostatek údajů. Happy

Iron sharpens iron, and one man sharpens another. (Proverbs 27:17)
Avatar ukazuje laserovou čáru, kterou by mělo ostří čepele sledovat při broušení.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2014
Příspěvky: 1,254
Ja bejt tebou tak uz nic nehazu... slon to chtel jednoduse vysvetlit a ty z toho delas elaborat...
Když se kácí pes, tak lítaji řízky.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/5/2005
Příspěvky: 6,529
Pavle pěknej článeček,díky za něj.
Jako osoba "břitvou se holící"(ne pravidelně abych měl holou tvář,ale z prozaického důvodu že dlouhý vous už žiletka v "kopáčku" nevezme) konstatuji rychlou ztrátu ostrosti kterékoliv z mých 6 břitev(staré poctivé uhlíkové kousky) po omytí pod horkou tekoucí vodou.Když ji přetáhnu na kůži s pastou tak zas pár tahů vydrží,ale není to ono.Abych obnovil její ostrost musím na kámen pod vodu a finále na kůži s pastou.Nevím jak si to vysvětlit-víc jak cca65st.voda z kohoutku mít nemůže.Koncentrace tepla v kombinaci s kavitací v nejtenčích částech?
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/27/2001
Příspěvky: 2,324
U té břitvy by to mohlo být nestejnoměrným ohřevem velmi tenkého břitu a následným zvlněním. Ale břitvu ne nezkontroluju, do mikroskopu nacpu maximálně 50x50 mm a na výšku 25 mm.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 1/24/2013
Příspěvky: 27
Sice je to už asi pozdě, ale s tou vařící vodou mě napadla otázka, hodně se tu diskutovalo o dávání nožů do myčky. Sice je to pěkně simulované tím vařením, ale asi by to hodně lidí zajímalo co se ději s našimi miláčky tam a hlavně po tom v jaké že je kondici ostří. Omlouvám se, jestli už se to někde řešilo a já jsem si toho tady nevšiml.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/7/2010
Příspěvky: 1,858
Tam nebude ani tak problémem horká voda, jako ty leštící soli a další abrazivní látky, které krásně otupí ostří. Každopádně nože do myčky dává jenom debil a nebo ten, kdo se potřebuje naučit brousit...
Co Tě nezabije, to se Tě pokusí zabít znovu...
Multikulturalismus je stejná hovadina jako nacpat všechna zvířata v ZOO do jedné klece
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Vaše připomínky pište na support@knife.cz Powered by Progris