ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Fórum
Zubatá čepel - broušení Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 8/18/2006
Lokace: Praha
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na broušní zubaté čepele, v mém případě se jedná o nůž Benchmade Griptilian 550SBKHGOD z ocele 154CM. Jaké máte zkušenosti s broušením zoubků (spyder edge) a jaké brousky nebo profilované keramicke tyčinky jsou k tomuto účelu vhodné a jak postupovat ?

Je k broušení vhodný např. systém lansky s kamenem na zubaté čepele ve tvaru trojúhelniku ? Nebo set profilových keramických tyčinek od spyderca ? http://www.spyderco.com/catalog/details.php?product=88

Mám od Lanskyho diamantovou ocílku rat tail rod, ale bohužel i s tou tenounkou špičkou se nedostanu mezi malinké zoubky.

Děkuji za odpoědi... Omlouvám se, že zakládám nové téma, použil jsem funkci hledáni, ale informace které jsem našel byly neurčité a moc mi nepomohli. A tímhle tématem se tu lidé moc nezabývají kvůli neoblibě zubatých čepelí.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/22/2004
Zjednodusene brouseni zubu - brousis z te strany, kde zuby nejsou. Zuby se pak zmensuji, ale rezaci vykon to moc neovlivnuje. Akorat nesmis moc silou, je tam dost maly uhel a uprostred obloucku by sis udelal peknou jehlu. Pokud uz mas zuby hodne tupe a chce to zrenovovat, tak si vystacis s dvema kulatymi ci pulkulatymi pilnicky, jejichz radius odpovida tomu u zubu. Brousit to jde s nimi prekvapive rychle a s dobrymi vysledky a pote, co se dostanes na hloubku zubu, kterou potrebujes, to vezmes smirglem. Ja ho prehybam pres kus kuze tlusty jako je sirka toho zubu, ktery na konci zakulatim. Z druhe strany obtahnout, pokud bude zapotrebi (ale zuby nejsou na jehlu tak haklive jako rovne ostri).

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/23/2008
Lokace: Žilina
Mne sa malé zuby na spydercu police podarilo nabrúsiť na keramickom pohári na kávu. Dnom, kde nie je smalt. Akurát mi okraj na dne pasoval na zúbky a celkom slušne som ho nabrúsil. Ale ty máš záujem asi o niečo profesionálnejšie čo?
Kazeň musy byt, tak je to spravne soudruzy, kazeň je to hlavni. Kazeň musy byt.
Posláno:

Pozorovatel
venco napsal:
Mne sa malé zuby na spydercu police podarilo nabrúsiť na keramickom pohári na kávu. Dnom, kde nie je smalt. Akurát mi okraj na dne pasoval na zúbky a celkom slušne som ho nabrúsil. Ale ty máš záujem asi o niečo profesionálnejšie čo?

Jo to mas pravdu, ze bych radsi neco profesionalnejsiho... Ale pokud tim svym zpusobem splnis ucel, tak je to taky dobrej napad... a hrnek sezenes vsude Happy
Posláno:

Pozorovatel
Kruha napsal:
Zjednodusene brouseni zubu - brousis z te strany, kde zuby nejsou. Zuby se pak zmensuji, ale rezaci vykon to moc neovlivnuje. Akorat nesmis moc silou, je tam dost maly uhel a uprostred obloucku by sis udelal peknou jehlu. Pokud uz mas zuby hodne tupe a chce to zrenovovat, tak si vystacis s dvema kulatymi ci pulkulatymi pilnicky, jejichz radius odpovida tomu u zubu. Brousit to jde s nimi prekvapive rychle a s dobrymi vysledky a pote, co se dostanes na hloubku zubu, kterou potrebujes, to vezmes smirglem. Ja ho prehybam pres kus kuze tlusty jako je sirka toho zubu, ktery na konci zakulatim. Z druhe strany obtahnout, pokud bude zapotrebi (ale zuby nejsou na jehlu tak haklive jako rovne ostri).

Dik za radu Happy ... Koukal jsem se na video, kde se system lansky pouzival i na zuby a brousili to z te strany kde ty zuby jsou a z druhe strany to jen rovne prejeli aby strhli jehlu... Tim ale zoubky zustanou stejne velke i podle uhlu s klenmou... Ten tvuj zpusob bych rekl, ze pro griptiliana je lepsi, zoubky se zmensi, takze nebudou tolik nachylne na vylomeni kvuli tomu dutymu vybrusu.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/14/2008
Lokace: Havířov-Podlesí
já používám na zubaté ostří brousky LANSKY:http://www.highlife.cz/lansky-brousek-na-spyderco-v2305 Nebo:http://www.highlife.cz/lansky-brousek-na-cold-steel-v2304 Záleží jaký máš nuž.
K vítěztví, vede touha zvítězit
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008

[/quote]

Dik za radu Happy ... Koukal jsem se na video, kde se system lansky pouzival i na zuby a brousili to z te strany kde ty zuby jsou a z druhe strany to jen rovne prejeli aby strhli jehlu... Tim ale zoubky zustanou stejne velke i podle uhlu s klenmou... Ten tvuj zpusob bych rekl, ze pro griptiliana je lepsi, zoubky se zmensi, takze nebudou tolik nachylne na vylomeni kvuli tomu dutymu vybrusu.[/quote]

...stačí trochu konická "špejle " a vhodný smirk,hodně jemný zuby pouze přehnutým smirkem a je to prostě trochu piplačka,přijde mi logický brousit z tý strany z který jsou vybroušený původně nevidím smysl hrabat do nich "zezadu"
...Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl.
Posláno:

Pozorovatel
No ja spis uvazoval o necem takovemhle od Spyderca, na zuby by to mohlo byt dobre, akurat ta cena je trosku vetsi, ale pokud to bude k uzitku, tak klidne investuju. Nemate nekdo s timhle setem zkusenosti ?

Bloodmoon vložil tyto přílohy:
835913.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Nebo tenhle, Spyderco uvadi, ze se to rovnou hodi na zubate cepele spyder edge... Ale podle obrazku neni poznat jaky to ma profil...

Bloodmoon vložil tyto přílohy:
701MF_L.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/22/2004
Bloodmoon napsal:
Nebo tenhle, Spyderco uvadi, ze se to rovnou hodi na zubate cepele spyder edge... Ale podle obrazku neni poznat jaky to ma profil...

Zakulaceni je videt na prospektu vzadu, vypada to dost pouzitelne Wink
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor
Připojený: 6/2/2008
Lokace: de to je to jižně
Jukni sem http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=54&g=posts&t=3725 č.6.
Zříceniny, ty z těch šutrů, to je moje.
Posláno:

Pozorovatel

Jj, taky uz jsem se na to dival na triangl, dik.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 10/31/2009
Lokace: Slovakia Topolcany
Zdravim.
Chcel by som sa spytat ci ma niekto skusenosti s brusenim zubateho ostria na sade Lansky.? Mala by mi dojst sada Lansky Professional Sharpening Kit kde je aj stredne tvrdy kamen (V-profil) na zub. ostrie. Portreboval by som prebrusit celozubatu enduru a neviem ako to dopadne a hlavne ci to je take jednoduche ako na instruktaznom videu. A este by som sa chcel spytat ci ma niekto skusenosti s tym bledo modrym kamenom na lestenie cepele lebo som na mojej A1 vlastnou nesikovnostou pri bruseni zanechal par skrabancov ktore mi trosku vadia... Confused Dakujem za pripadne odpovede.
odkaz : www.e-noze.cz/zbozi/111-brousek-lansky-do-sady-s2000
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/14/2009
Lokace: Czech Republic
Pánové, prosím pomozte mi. Tohle vážně tímhle způsobem broušení funguje?? Mě to tedy logicky hlava nebere. http://www.youtube.com/profile?user=nozenuz#p/u/1/Ny74EgCdFww
Cesta může být cíl
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/22/2009
Lokace: BA
Ráďa napsal:
Pánové, prosím pomozte mi. Tohle vážně tímhle způsobem broušení funguje?? Mě to tedy logicky hlava nebere. http://www.youtube.com/profile?user=nozenuz#p/u/1/Ny74EgCdFww

Tak to nebere ani moja hlava
Mohol by to niekto vysvetlit?

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/6/2009
Lokace: Křenovice (Slavkov u Brna)
Tímhle způsobem broušení se změní profil zubů, hlavně když jsou tahy jen jedním směrem. Taky se zuby ztrácí- zmenšují.

Já zubaté ostří brousím diamantovejma pilníkama (jehlové, v sadě je cca 11 různých profilů), každý zub zvlášť, po délce přejíždím jen občas. Pořád kontroluju tvar zubů. Nakonec přelíznu na leštícím kotouči....... nakonec nůž vždy holí, zuby jsou stejné jako před broušením- to mi stačí. Ale je to celkem piplačka.
100 lidí, 100 názorů - 10.000 nožů
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/25/2008
Lokace: Olomouc
SNooPY napsal:

Já zubaté ostří brousím diamantovejma pilníkama (jehlové, v sadě je cca 11 různých profilů)

Tohle je zajímavé, na kolik taková sada přijde? Dá se normálně koupit?
Jehlové pilníčky se můžou hodit i na jiné věci.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/28/2008
Lokace: Holluboovv
Sharp napsal:
SNooPY napsal:

Já zubaté ostří brousím diamantovejma pilníkama (jehlové, v sadě je cca 11 různých profilů)

Tohle je zajímavé, na kolik taková sada přijde? Dá se normálně koupit?
Jehlové pilníčky se můžou hodit i na jiné věci.

Diamantový jehlový pilníky třeba tady http://www.zlatnici.swah.cz/?item_view=detail&id=622 , ale dají se určitě sehnat i jinde. Určitě bych bral značkový osvědčený, kvalitní, ale i tak mají svůj limit = nevydrží všechno.
POKUD MÁTE DOTAZ, PIŠTE NA MAIL
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/30/2009
Jaren napsal:
Ráďa napsal:

Tak to nebere ani moja hlava
Mohol by to niekto vysvetlit?

No mě to hlava taky nebrala, ale opravdu to funguje kolega má celozubaté para-military a opravdu to takhle brousí, jestli to mění úhel a zmenšuje zuby nevím tak dlouho ho ještě nemá, ale ostří je pěkně jedovaté.
"
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/8/2009
Lokace: Jičín
Zubaté ostří brousím na trojúhleníku od Jan03 a jde to docela dobře. Jeden roh má ostřejší úhel a dva jsou tupjejší. Stačí párkrát přejet proti ostří v zubu a pak srazit jehlu z druhé strany. Oproti spyderco sadě je to za pár korun.
Překonej svůj strach a poznáš kdo jsi
www.baterky-noze.sk najväčší vyber nožov a taktických svietidiel na Slovensku. Navštívte aj našu predajňu TOPBLADE v OC MAX Trnava
Kapesni-noze.cz - internetová prodejna a kamenný obchod v Brně, přijďte se podívat, máme 3000 nožů skladem!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum