ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Fórum
vrtání oceli Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/8/2008
Lokace: N/A
Mat napsal:
Sem si pořídil novou hračku do obýváku.

Vypadá zajímavě. Možná doporučím jednomu začínajícímu kudlostrůjci.
Prosim tě, deska stojanu a stolek jsou z ocele/litiny nebo hliníku? Od vrtáku k sloupku odhaduji 12cm.
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
Lokace: Praha 9
Cogito napsal:
Mat napsal:
Sem si pořídil novou hračku do obýváku.

Vypadá zajímavě. Možná doporučím jednomu začínajícímu kudlostrůjci.
Prosim tě, deska stojanu a stolek jsou z ocele/litiny nebo hliníku? Od vrtáku k sloupku odhaduji 12cm.

Je to litina, celkový dojem z vrtačky mám jako strojař víc než dobrý. Je k tomu i svěrák, ale nemá prizma, takže pro mě nepoužitelný (vrtání čepů pera) Náhon řemenic je zajímavě pořešen, kupodivu to ma i s 500W motorem celkem sílu. Ale jak říkám, vrtám jen malé průměry a na to je to dobrý. Váha cca 25Kg, takže na balkon v létě super, nemusím kuli každé dírce jezdit do Letňan, jsem soběstačnej Happy hlavně na tu přípravu a pak finálovku.
Mám rád kočky a pokaždé když se jim podívám z blízka do očí,
vidím jejich svět a v tom odlesku i sebe. Martin Hlinák nepište mi prosím na PM, ne
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/1/2009
to Ládes:
to rozdejcháš, chce to jen trochu času...Máš štěstí, že jsi dostal druhou šanci...
Jak říká klasik, "chybama se člověk učí".
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/7/2007
Lokace: Zdice
Ládes napsal:
Mat:Šikovnej drobek no o vrtání na silné vrtačce chvíli nechci slyšet.Včera jsem potřeboval do rukojeti na kudle z K890 na 62HRCů vyvrtat odlehčovací díry nasadil jsem novej tvrdokovovej vrták a jal se vrtat.Vrtáku však už při nájezdu na tečku značkovačem ulítl jeden břit(proč jsem zjistil po prohlédnutí v dobrým světle-byl samá prasklina),tak jsem to dělal tím starým ale po 4 díře už byl tupej že nechtěl vůbec brát(hojně jsem přimazával řeznou kapalinou) tak jsem vytáhl ze šuplete ARTU a vrtal ním ale po 2.díře se kousnul vytáhl mi už nabroušenou čepel z čelistí svěráku-čepel ostřím rozetla pikslu s řeznou kapalinou a škrkla mě hrotem přes břicho.ještě že jsem stál relativně daleko od vřetene.To že krvácím jsem zjistil až ve chvíli kdy jsem si škrabal něco co mě svědělo na báchoru a ruka od krve.Stáhl jsem to mašličkou a v poho.Kua to zas bylo jednou štěstí.(taky jenom debil může chtít vrtat něco tak tvrdýho a houževnatýho)red face

No něco podobnýho se mi stalo nedávno,naštěstí se snažím počítat ze vším možným,takže vrtání je to první co po nakresléní tvaru na plocháč dělám, odnesl to otlakem jen sloup vrtačky,ale rána to byla slušnáGrin
Ingot we trust.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/14/2005
Lokace: Rajhrad u Brna
Tak jsem dostal od kamaráda co dělá do trezorů sadu ARTU vrtáků a prubnul zakalenou A2, (ta co moc zakalit nešla Štefane) cca 53 rocwela, nebo jak se to píše, mazal jsem WD40Laugh a šlo to jak do másla.......
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/16/2008
Lokace: Komárno Slovakia
chichin napsal:
Tak jsem dostal od kamaráda co dělá do trezorů sadu ARTU vrtáků a prubnul zakalenou A2, (ta co moc zakalit nešla Štefane) cca 53 rocwela, nebo jak se to píše, mazal jsem WD40Laugh a šlo to jak do másla.......

Tiež mám Artu.Na letáku čo som knemu dostal je napísané že praktyckú skúšku vrtaním robili do matriálu s tvrdosťou 67 Hrc.A je tam ešte aj to že je zakázané vrtáki chladiť a mazať.Dodávam ešte že niesú vhodné na vrtanie mäkkých materiálov ako konštrukčná ocel ,sám som ich takto zničil.
ERRARE HUMANUM EST
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/14/2009
Po přečtení posledních příspěvků jsem vrtáky ARTU objednal taky.. snad by měly dnes přijít. Sada 4, 5, 6, 8 mm asi 360,- Kč. Doteď jsem vrtal přebroušeným vidiákem a ten držel, ale vypadla z něj destička. Uvidíme... dám vědět jak to dopadne.

4 Lades: týý woe... dávej na sebe pozor... byla by tě škoda... :o)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Mat napsal:
Je k tomu i svěrák, ale nemá prizma...

Mate, možná znáš - já jsem si jako prizma udělal tohle - je to svařený ze dvou imbus klíčů 15 mm, samozřejmě bys mohl použít menší Happy. Po svaření se to může trochu zkroutit, tak vyrovnat nebo dole přebrousit, položit "na dno" svěráku, uchytit, do toho položíš tyčku a vrtáš. Třeba se šikne?

Surg vložil tyto přílohy:
Prizma1.JPG.jpg
Prizma2.JPG.jpg
Prizma3.JPG.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 3/31/2009
Lokace: Slovakia
Osvedčená metóda vŕtania zakalenej ocele - napr. na stopkách nožov - je "vrtanie do cibule" - s vrtákom sa najprv normálne prevrtá cibuľa - a potom rýchlo sa začne vŕtať oceľ - a ide to rýchlo a hlavne sa vrták hneď až tak rýchlo neprehreje...taká stará vychytávka Wink
LK
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/15/2009
Lokace: Lounsko
Tak mi dnes došli ARTU vrtáky a musím říct, že špica. Zkusil jsem jen tak z ruky zakalenou 14260, kde se mi irwiny a jorany za 60Kč /ks nechytali vůbec a ARTU jedou jak stroj. Takže tak.Grin
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/16/2008
Lokace: Komárno Slovakia
S Artu som vrtal aj HSS 10.Tento obrázok som fotil na strojárskom veltrhu v Nitre tento rok.Je to stánok kde predávali vrtáky Artu.

huat vložil tyto přílohy:
100_1226.JPG.jpg

ERRARE HUMANUM EST
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Lokace: Olomouc
Vrtat kalenou ocel jde většinou karbidových vrtáků.Jde o řezné podmínky ve vztahu k vrtanému materiálu.Dají se vrtat i práškové rychlořezné oceli kalené přes 70HRC( někteří je mylně nazývají tvrdokovem).Ašíbka je v tom že takovej vrták na přesnou díru koštuje slušnou láci a bez odpovídajících znalostí a technického zázemí je to téměř s jistotou oknem vyhozených cca 2500,-Naproti tomu u ARTU bys nějakou precizi pohledal lupou,ale případně zničených cca 150,- zas tolik nemrzí a za o cca desetinu větší díru to stojí.Wink
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/14/2009
ARTU jedou parádně.. a stojí pár korun...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/31/2008
Lokace: Praha
chlapi nebyla by rychlá rada ze strojařskejch monterek? když překovu listový pero tak ho pak prostě nejsem normálníma vrtákama schopen vyvrtat...koupit ARTU vrtáky je jistě řešení, ale není to řešení který mi pomuže hned páč ted se ke koupi nedostanu...takže bych potřeboval vědět esli existuje způsob jak to vyvrtat bez nich...vrtám na velký strojní vrtačce na nejmenší otáčky mažu olejem a stejně vrták udělá malej důlek a pak je na vyhození...

....knives don't run out of ammo...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/8/2008
Lokace: Liptovský Mikuláš
Niekde som to tu uz daval. Odvrtaš to s obyčajným vrtákom do betónu,akurát ho musíš prebrúsit. Nový stojí 30 korun u nas 1eur.Wink potrebuješ brusny kotúč,ktorý ho prebrúsi, stojí asi 200, korun.
" Najväčším vzrušením nie je zabíjať, ale nechať žiť. "
J. O.Curwood
Posláno:

Pokročilý
přebroušenej vidiák už jsem taky zkoušel, ale vždy se mi vytavily ty naletovaný kousky... Happy

Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/30/2006
Lokace: Blava (taka mala dedina pri Trnave)
Wojtyla napsal:
....když překovu listový pero tak ho pak prostě nejsem normálníma vrtákama schopen vyvrtat.... . . .vrtám na velký strojní vrtačce na nejmenší otáčky mažu olejem a stejně vrták udělá malej důlek a pak je na vyhození...

Mal som podobny problem ked som robil noze z pruziny. Niekto mi vtedy poradil, ze chladit olejom je zle, v tom mieste sa to zakali (a mal pravdu). Vyriesil som to tak, ze som mal noz ponoreny do nadobky s vodou. Ta ho chladila dostatocne na to aby sa nezakalil... Wink
1 ovečka, 2 ovečky, 3 ovečky, 4 ovečky, 5 ....
Posláno:

Pokročilý
aha!...je fakt že napřed to vždy vrtá a pak se to podělá a ani prd!...a vono se mi to tam zakalilo jak jsem to chladil...

Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/12/2007
Lokace: Praha 7
Jsou dvě možnosti bud to po kování vyžíkat, nebo stačí nechat pomalu chladnout v peci nebo výhní a nebo chladit.
Pokud máš velkou vrtačku ty mívají strojní chlazení( nádržku a čerpadlo) Já mam na to nádržku a motorek z ostřikovačů z auta . Vrtáky přebrušuju z těch do betonu, pokud potřebuji přesnou díru tak na to mám koupené vrtáky vzlášť, ty si šetřim. Většinou vystačim s těma do betonu, Ftip je v tom, že napřed musíš začít chladit a potom přitlačit na vrták jinak stačí mžik a je to kalený.
Posláno:

Pokročilý
no nádržku na chlazení tam nemám...asi to strčim do vody ...

www.baterky-noze.sk najväčší vyber nožov a taktických svietidiel na Slovensku. Navštívte aj našu predajňu TOPBLADE v OC MAX Trnava
Kapesni-noze.cz - internetová prodejna a kamenný obchod v Brně, přijďte se podívat, máme 3000 nožů skladem!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum