ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Fórum
vrtání oceli Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/27/2005
Lokace: Heroltice
EM napsal:
Je nějaký foreček jak převrtat díru 6mm na 10mm když střed nové díry není v ose té staré,potřebujem větší díru ale z jedné strany už "není kam"...je to na věci která se nedá upnout,vrtání proběhne ručně,jediný co mě napadlo je vrtat skrzevá nějakou šablonku,ale radši se zeptám.
Díky.
Potřeboval bych opravdu kulatou díru né probroušený šišoid.

Předpokládám že jde o vrtání do měkkého materiálu.
Pokud ano, mělo by stačit do existující díry narvat příslušný kolík, zabrousit, odůlčíkovat a navrtat novou díru.
Petr
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
[quote=
Předpokládám že jde o vrtání do měkkého materiálu.
Pokud ano, mělo by stačit do existující díry narvat příslušný kolík, zabrousit, odůlčíkovat a navrtat novou díru.
Petr[/quote]

Je to takový profil něco jako futro na panelákových dveřích...zkusím,snad v tom nezalomím vrták díky.
...Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/1/2009
Lokace: N/A
Taky by to mohlo jít vyvrtat výcebřitou frézou, jestli máš možnost si jí někde opatřit ?. Normální dvoubřitý vrták se bude vyosovat (ohýbat), protože nebude mít vedení v díře. Fréza by měla fungovat. Samozřejmě vše upnuté - né v ruce.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Lokace: Dobrá ,Morava
EM napsal:
Je nějaký foreček jak převrtat díru 6mm na 10mm když střed nové díry není v ose té staré,potřebujem větší díru ale z jedné strany už "není kam"...je to na věci která se nedá upnout,vrtání proběhne ručně,jediný co mě napadlo je vrtat skrzevá nějakou šablonku,ale radši se zeptám.
Díky.
Potřeboval bych opravdu kulatou díru né probroušený šišoid.

Pošli mi to, já ti to obratem pošlu zpátky opravené.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
jak
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/24/2006
Lokace: Třebíč, Jihlava
Mám problém, na který se mi zatím nepodařilo najít odpověď a proto bych chtěl znalejší poprosit o radu. Už nějakou dobu se poměrně neúspěšně pokouším vrtat co možná nejpřesnější díry - vždycky vyjdou relativně dost šišaté, nebo jinak mizerné. Pro otvor na čep zavíráku tedy dost nevhodné. Probíraly se tady typy vrtáků, ale nevšiml jsem si, že by tu někdo přesněji popsal správný postup vrtání (jestli to tady někde je, pak se omlouvámred face ).

Dám příklad: potřebuju co nejpřesnější díru průměru 5mm. Vyvrtám tedy nejdřív vrtákem 4,9mm a co dál? Potřebuju nutně výstružník? Pokud totiž pokračuju vrtákem 5mm stanou se podle mých zkušeností dvě věci - díra (když se povede provrtat) není přesná a riskuju zakousnutí nebo rychlé ztupení vrtáku.
PS: ocel jsem vrtal vždy nezakalenou.
„Sebrat člověku zbraň, protože by mohl někoho zastřelit, je jako vyříznout mu jazyk, protože by mohl někoho urazit.”
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/20/2010
Lokace: Czech Republic
Hmm, snad by pomohla stolní vrtačka, obrobek ve svěráku, a krátkej vrták - aby moh co nejmíň uhejbat. Vrtat pomalu aby to nevibrovalo? Vrták ti díru mírně rozhodí vždycky, už si to moc nepamatuju, pár let už nedělám rukama, ale podle mně už tou 4,9 uděláš minimálně 5,3. Jinak některý zavíráky v kterejch sem se vrtal měly osu snad o půl milimetru menší než otvor v čepeli a nic bys nepoznal - U victorinoxů když to není pod tlakem pružiny, osa v díře vyloženě klechtá, když to vyndáš je tam tak tři desetiny rozdíl.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/27/2005
Lokace: Heroltice
jak napsal:
... potřebuju co nejpřesnější díru průměru 5mm. Vyvrtám tedy nejdřív vrtákem 4,9mm a co dál? Potřebuju nutně výstružník? Pokud totiž pokračuju vrtákem 5mm stanou se podle mých zkušeností dvě věci - díra (když se povede provrtat) není přesná a riskuju zakousnutí nebo rychlé ztupení vrtáku...

Výstružník je v tomto případě určitě to nejspolehlivější (a nakonec i nejrychlejší a nejlevnější) řešení.
Petr
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
Lokace: SR Stupava
jak napsal:
Mám problém, na který se mi zatím nepodařilo najít odpověď a proto bych chtěl znalejší poprosit o radu. Už nějakou dobu se poměrně neúspěšně pokouším vrtat co možná nejpřesnější díry - vždycky vyjdou relativně dost šišaté, nebo jinak mizerné. Pro otvor na čep zavíráku tedy dost nevhodné. Probíraly se tady typy vrtáků, ale nevšiml jsem si, že by tu někdo přesněji popsal správný postup vrtání (jestli to tady někde je, pak se omlouvámred face ).

Dám příklad: potřebuju co nejpřesnější díru průměru 5mm. Vyvrtám tedy nejdřív vrtákem 4,9mm a co dál? Potřebuju nutně výstružník? Pokud totiž pokračuju vrtákem 5mm stanou se podle mých zkušeností dvě věci - díra (když se povede provrtat) není přesná a riskuju zakousnutí nebo rychlé ztupení vrtáku.
PS: ocel jsem vrtal vždy nezakalenou.

Niesom sice nastrojar ale pokial mas kvalitny a ostry vrtak (ja pouzivam kobaltove,vyrobcu teraz neviem)a stojanovku ktorej vreteno nehazde tak to musi byt presne.A to ako pise Doktor Kudla vrtak 4.9 a diera5.3Laugh to na com a scim vrtasKO
Ale ak to potrebujes na stotinu mm tak jedine vystruznik.
Moja skusenost je ze ked vrtam 6mm na nit v rucke tak nerez gulatina tam ide uplne presne s minimalnou volou dokonca niekedy musim jemne pretiahnut gulatinu jemnym smirglom(mala nerovnost gulatiny) aby to tam slo.Prirodzene pri vrtani neustale chladit mazat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2009
Lokace: Earth, Europe, Czech Republic, Prague
Motorkar napsal:

Niesom sice nastrojar ale pokial mas kvalitny a ostry vrtak (ja pouzivam kobaltove,vyrobcu teraz neviem)a stojanovku ktorej vreteno nehazde tak to musi byt presne.A to ako pise Doktor Kudla vrtak 4.9 a diera5.3Laugh to na com a scim vrtasKO
Ale ak to potrebujes na stotinu mm tak jedine vystruznik.
Moja skusenost je ze ked vrtam 6mm na nit v rucke tak nerez gulatina tam ide uplne presne s minimalnou volou dokonca niekedy musim jemne pretiahnut gulatinu jemnym smirglom(mala nerovnost gulatiny) aby to tam slo.Prirodzene pri vrtani neustale chladit mazat

Jeste me napada, ze muze mit problem se spatne nabrousenym vrtakem, ktery nema spicku presne v ose, ale kousek mimo. Z toho pak lezou ty ozvejkane diry misto 4.9 siroke 5.3...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
Lokace: SR Stupava
Z toho pak lezou ty ozvejkane diry misto 4.9 siroke 5.3...

...pripadne trojuholnikove
Posláno:
Štamgast
Připojený: 2/8/2008
Ze 4,9 výstružník, nebo spešl broušená 5. s vodítkem (ale to asi neumíš a je to skoro totéž)
Když se předvrtává, tak je dobré, když díra není o moc větší než příčné ostří vrtáku. V tvém případě tak do 3,2 (velké díry 20-60 mm se předvrtávají 5-10 vrtákem).
Což se mi jeví jako zbytečné. Pokud díra 4,9 vrtákem vyšla 4,9, není důvod nevrtat to rovnou.

Když ti díra vychází o pár setin větší, můžeš si upavit 5mm vrták na 4,98mm.
Posláno:
Štamgast
EM napsal:

Je to takový profil něco jako futro na panelákových dveřích...zkusím,snad v tom nezalomím vrták díky.

Tak to bych zkusil dvěma třemi body přivařit kus železa asi tak 5mm a víc, důlčik a provrtat. Netlačit!
jak
Posláno:

Štamgast
Díky všem za rady. Zatím vrtám starou Narexkou ve stojanu, což sice přesnosti nepřidá, ale jsem si jistý, že je s ním možné dělat přesnější díry než doteď Wink.
„Sebrat člověku zbraň, protože by mohl někoho zastřelit, je jako vyříznout mu jazyk, protože by mohl někoho urazit.”
jak
Posláno:

Štamgast
Teď jsem právě vyvrtal vrtákem 4,8 díru velikosti 4,8 až 4,85 Shocked (nicméně povrch otvoru by chtěl vylepšit právě výstružníkem). To se váže k dalšímu jevu, kterému jsem nepřišel na klub. Někdy díra vyjde krásně a ani se nemusím moc snažit a z toho jindy třikrát ztupím vrták, a když už se mi podaří projet skrz, díra je šišatá. Přitom všechny jsou podmínky (vrtaný materiál, vrták, postup) stejné.
Napadá mě jedině, že přecejenom pokaždé netrefím správný přítlak, případně může být vrták více, či méně dobře nabroušený.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/16/2008
Lokace: Komárno Slovakia
Skúsil by som to najprv navrtávacím vrtákom ten je dosť krátky tak nebude uhýbať.

ERRARE HUMANUM EST
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Lokace: Olomouc
jak:A máš ten vrták vůbec dobře nabroušenej-totiž oba břity stejně dlouhé, vystředěné a broušené pod stejným úhlem?Vrtáš na tečku fixem nebo na důlčík.Aby u tak malé díry byla tak velká oválita(bývá pokud vrták není přímo kolmo na vrtaný předmět nebo při vrtání uhýbá(přítlakem ho prohneš) případně kombinací obou těchto faktorů.Na tohle se vyplatí pořídit si lepší vybrušované vrtáky z HSSco8(HSSE) např.ZVI Vestín(STIMZET),Garant nebo Guehring.Tam se špatně nabroušeného vrtáku moc obávat nemusíš-dělají se na strojích s tisícinou a větší přesností.Jak už zaznělo vrták co nejkratší aby docházelo k minimálnímu průhybu.Nebo díru udělat frézou(neznám však tvé možnosti k vrtání).Potřebné je pevné uchycení bez vibrací,kvalitní upínací hlava ve vrtačce a minimální vůle vřetene vrtačky.Jinak můžeš vrtat sebelepším nástrojem a stejně ti vyjde vnitřní šišoid.Wink
Edit:fréza nám odpadá ve stojanu s pákou bys to nedal.NoNoNo
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:
Štamgast
jak napsal:
Teď jsem právě vyvrtal vrtákem 4,8 díru velikosti 4,8 až 4,85 Shocked (nicméně povrch otvoru by chtěl vylepšit právě výstružníkem). To se váže k dalšímu jevu, kterému jsem nepřišel na klub. Někdy díra vyjde krásně a ani se nemusím moc snažit a z toho jindy třikrát ztupím vrták, a když už se mi podaří projet skrz, díra je šišatá. Přitom všechny jsou podmínky (vrtaný materiál, vrták, postup) stejné.
Napadá mě jedině, že přecejenom pokaždé netrefím správný přítlak, případně může být vrták více, či méně dobře nabroušený.

Nejspíš tě to napadá správně.
Od okamžiku, kdy ti začíná procházet špička vrtáku, nesmíš tlačit a opravdu jemně.
Do plechu jsou lepší větší otáčky(lepší poměr otáčky/posuv).
 A vrták nebrousit moc "hladový".
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/25/2008
Lokace: Vysočina
ony ty stojany na ruční vrtačky jsou většinou dost bída. Různě to uhýbá, mívá to vůle a uložení vřetene vrtačky taky nebývá nelpřesnější. Obzvlášť když to je vrtačka s příklepem. To pak vrták dělá strašný věci. Někdy pomůže vrtání s "tlumičem". Kousek hadříku, několikrát přeložit a vrtat přes něj. Samozřejmě za důkladného polévání emulzí. O broušení vrtáků tady někde je vlákno.
Zadus se chladnou ocelí, rypáku!
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 10/4/2009
Lokace: Slovakia
Black napsal:
To máš tera pravdu,ale to ještě máte perchlor?Dyk to je snad zakázané?Nám to zatrhli..

pardon ze to vytahujem az teraz ale skor som sa k tomu nedostal ... ale ako dlho je to uz zakazane? popripade je to zakazane len v cesku? lebo my stim v skole bezne leptame v skole HPS a tim sa to lepi
Az v ciely zistis ci cesta mala zmysel
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/6/2009
Lokace: Křenovice (Slavkov u Brna)
Black: Já jsem před měsícem viděl prodávat perchlorethylen v obyč drogerii (Teta). Co vím tak zakázanej je trichlorethylen (ale jen z doslechu).
100 lidí, 100 názorů - 10.000 nožů
Kapesni-noze.cz - internetová prodejna a kamenný obchod v Brně, přijďte se podívat, máme 3000 nožů skladem!
www.baterky-noze.sk najväčší vyber nožov a taktických svietidiel na Slovensku. Navštívte aj našu predajňu TOPBLADE v OC MAX Trnava
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum