ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Fórum
DMT versus Lansky II. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/16/2008
Lokace: Západ
Tak ja taky prispeju par zkusenostmi.
Jsem pro Lansky(mam diamant i normal kameny). Lansky jsou sice uzsi, ale prave proto ti pujdou nabrousit(prebrousit) trosku krivejsi cepelky typu ZT300,ZT200, KS Tyrade a jine.
Co se tyka brouseni na nem, tak kdyz delam novou fazetu nebo ji zesymetrictuju, tak to smrdlam sem tam sem tam, az do nejjemnejsich gritu(obe strany vzdy tim jednim gritem). Pak kdyz delam ostri, tak to beru od medium az nejjemnejsi a to uz jen proti ostri a pokud mozno jednim tahem. Nekdy staci rovnou fine kamen. Pak to dotahnu na Spyderco sade, jen na tom jemnem brousku.

Je lepší mít nůž a nepotřebovat ho, než potřebovat nůž a nemít ho.
EDC: , ,
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/7/2008
Lokace: Praha
nevim jakej to má vliv, přebrušoval sem s DMT BM710 a šlo to, žádnej problém...

Pro majitele sady Lansky, ubývá materiál materiál brousku po nějaké době? Jak normální tak diamant.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/30/2010
Lokace: Mělník
Tak jsem to zhodnotil a nakonec si vezmu sadu od Lansky. Teď je ještě to dilema, zda normální nebo diamant.. Každopádně děkuju zapojeným za rady. Happy
Posláno:

Štamgast
pítr napsal:

Pro majitele sady Lansky, ubývá materiál materiál brousku po nějaké době? Jak normální tak diamant.

Ten diamant se tak trochu jako zjemnuje a postumne ridne, ale za hodne dlouhej cas, mam ho uz cca5 let a stale brousi.
Kameny mam jen kratce, tak nemohu posoudit.

To Rayden: Diamant mam na kvalitni ocele a kameny na ty horsi. Vem diamant a dokup si jeste solo kamen UltraFine a Polishing a mas vystarano.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/16/2009
Lokace: město na Jižní řece
Ahojte,pokusím se přispět "do mlýna".Asi tak deset let mám Lanskyho sadu.Kameny červený-120,zelený -280 ,modrý -600 a zlatý - fine diamant.Na takové to "domácí ostření" naprosto dostačující.Chtěl bych ale znát,jak jste na tom s vlhčením ?(myslím brousků !) Řeknu teď něco rouhavého.Vlhčím (vodou,olejem,petrolkou) i na sucho to "dřu".Zdá se mi,že je to tak trochu otázka broušeného materiálu.(snad neupadnu v opovržení u odborníků).Je-li nálada,tak "finále "je buď na kůži nebo na 2000 šmirglu.Je to pro okruh kamarádů a moc nenadávají.Grin K.
S noži je to jako s lidmi,když jsou tupí,tak to za moc nestojí.N.N.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 7/8/2010
Lokace: Slovakia
No ja mám teraz trocha inú otázku. čo sa oplatí viac: Lansky deluxe alebo Spyderco sharpmaker?
Posláno:

Štamgast
rotavator napsal:
No ja mám teraz trocha inú otázku. čo sa oplatí viac: Lansky deluxe alebo Spyderco sharpmaker?

Oboji budes potrebovat. Lansky na novou fazetu a SPD sharpmaker na dobrouseni ostri do jedovatosti a na denni obtahovani.
Ze zacatku asi vic to Spyderko, ale pak az si udelas na kudle par zubu, prijde Lansky ci DMT ke slovu.
Posláno:

Pozorovatel
Ja akože s brúsením problém nemám, len s ihlou mám niekedy problém a nože nedržia dobre ostrie, nože holia jak ďas, len chcem tomu dať ďalší level a budem mať patnástku a tak chcem vedieť že čo.
Viem že kúpim obidve, len som chcel vedieť čo sa mi viac oplatí.

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/7/2010
Lokace: Praha
rotavator napsal:

Já bych navrhl trochu jinou kombinaci, co takhle Lansky a místo SPD Sharpmaker krabíka od Jana tady z inzerce. Za třetinu peněz s dvěma páry tyčinek super volba. Já tedy od něj mám i brousky do Lansky sady, ale to už je jiná kapitola Happy
Muž se od kluka liší cenou svých hraček...
Co Tě nezabije, to se Tě pokusí zabít znovu...
Posláno:

Štamgast
Samozrejme to co rika Wizard je take moznostWink
Posláno:

Pozorovatel
Tak nakonec som objednal Sharpmaker s UF tyčinkamiRazz
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2007
Lokace: Morava
pítr napsal:

Lanskeho mam uz par let. Pokud ubyva, tak urcite ne tak, ze bych si toho vsiml. Pouzivam jej na noze i kuchynaky. A urcite jeste par let vydrzi.
Zatim pozoruji jen mirne prohnuti (odbrouseni) kamene uprostred.

Diamanty nevim, nemam.
Posláno:

Pozorovatel
Nakonec mám to Spyderco s Ultrafine tyčinkami a je to fakt neuveriteľné, ešte lepšie ako reklamy.Admire Admire Admire
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 10/9/2010
Lokace: Tam kde lišky dávaj dobrou noc.
Zdravím všechny, prosím o radu. chtěl bych se naučit ostřit nože, pro začátek by mi stačilo kdyby mi někdo poradil kde v mém okolí je dobrý znalec tohoto řemesla, který je ochotný mi nože přebrousit a ukázat jak na to a pomoci mi při výběru kamenů i přípravku. Mám spíše nože z materiálů CPM- S30V, VG-10, ZDP-189, RWL..... Jsem z okolí Litomyšle. Díky za každe rady a podněty.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 6/19/2012
Lokace: CZ
Ahoj,mám Lansky DeLux (Diamanty).
Ze začátku se s tím nebrousilo moc dobře i přes časté a důkladné studování různých návodů na internetu. red face Sad
Časem jsem se naučil najedovat i celkem dost tvrdou ocel. Spíš je problém brousit kuchyňské blato ponurné kvality. Evil
Myslím,že je to jen o cviku a trpělivosti.
S DTM nemám zkušenosti,ale Lansky Diamantovou sadu vřele doporučuju.
Fazeta se s tím dělá fakt parádně a na broušení je to taky celkem dobré.
Tedka mám objednanou sadu od Spyderca,tak uvidíme jestli bude kompletně přebroušené ostří s Lanskym a dobroušené Spydercem lepší a jedovatější než normálně Happy Shocked Happy
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/10/2011
Lokace: Žilov u Plzně
Také se podělím o praktické poznatky. Zakoupil jsem sadu Deluxe (5 kamenů) i s držákem na hranu stolu. Byla to jednoznačně moje nejlepší moje ohledně brusícího forichtungu.

+ Brousí přesně a souměrně. Vyrábí dokonalou fasetu.
+ Nejjemnější (žlutý) brusný kámen brousí ostří do zrcadlového lesku a velké jedovatosti.
+ Osobně ještě ostří dolaďuji na kousku kůže. To je pak teprve labůžo. Škoda, že nemám nějaký použitelnější kousek kůže (třeba starý pásek).
+ Hrubé kameny snadno přebrousí fasetu na nový úhel.
+ Ideální pomůcka na broušení klínového výbrusu s fasetkou pro perfekcionalisty (já) nebo dřeváky (také já).
+ Držák dává broušení nový rozměr jistoty a přesnosti tahu kamenem. Brusič se tak nemusí spoléhat na pevnost ruky a může se soustředit na jiné věci.
+ Honovací olej napomáhá hladkému chodu kamene po čepeli a čistí póry v kamenu. Kámen se pak po provedení úkonu jednodušeji čistí.

- Při broušení užších čepelí na menší úhly (20°, 17°) je sada nepoužitelná, neboť brusný kámen se zadrhuje o hranu klemy. Naštěstí není můj případ.
- Na delší čepelích se musí klema přendavat, aby se délkou nedeformoval brusný úhel. Toto mne naštěstí také nepostihlo - velké nože nepoužívám.
- Nutno používat nějakou podložku mezi čepel a čelist klemy, aby na čepeli nezůstaly škrábance a otisky po klemě. Vyřeší kousek látky či hadříku. Brnkačka.

Sada je tedy ideální na broušení menších nožů. Chce to nacvičit si jednoduchý grif umožňující rovnoměrný táhlý pohyb kamene po fasetě (paradoxně to je úplně jiný pohyb, než je doporučován v návodu). Poté už to jde jedna báseň. Takto ostré nože jsem nikdy neměl. Za určitých podmínek (viz negativa) poskytuje dokonalý výsledek. Zkušenosti s 440C a 19 356.
Omlouvám se, že občas píši bez diakritiky. Kdybych ji na té zatracené Placce s nakousnutým jablkem měl psát, strávil bych u toho mládí :o))
Posláno:

Začátečník
Připojený: 4/13/2012
Lokace: N/A
Kershaw ma za sebou prvé brusenie a vyzera že pekne do jedovata...Na letaku v krabičke od noža som sa kdesi docítal že sa ma brúsiť medzi uhlami 18-22 stupňov, no a kedže na lanskeho sade take nemam...tak išla 25 stupnovLaugh

Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/13/2012
Lokace: Czech Republic
poutník napsal:
Pokud budeš brousit na DMT, tak jsou to diamanťáky a ty se lubrikují jen vodou. Já je mám a jsou super.
Někde jsme to tu řešili, tak se koukni.

Jeden dotaz koupil jsem sadu Diamond Lansky a je u ní olej, tak nevím něco mi říká diamant jen voda,le výrobce dává olej asi ví co činí,tak co mám používat ?
děkuji
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/13/2012
Lokace: Czech Republic
Uthor napsal:
Ahoj,mám Lansky DeLux (Diamanty).
Ze začátku se s tím nebrousilo moc dobře i přes časté a důkladné studování různých návodů na internetu. red face Sad
Časem jsem se naučil najedovat i celkem dost tvrdou ocel. Spíš je problém brousit kuchyňské blato ponurné kvality. Evil
Myslím,že je to jen o cviku a trpělivosti.
S DTM nemám zkušenosti,ale Lansky Diamantovou sadu vřele doporučuju.
Fazeta se s tím dělá fakt parádně a na broušení je to taky celkem dobré.
Tedka mám objednanou sadu od Spyderca,tak uvidíme jestli bude kompletně přebroušené ostří s Lanskym a dobroušené Spydercem lepší a jedovatější než normálně Happy Shocked Happy

mohu se zeptat jaký nejjemnější brousek máš v sadě? já koupil 3 diamantové v sadě a končím zlatým a přemýšlím o modrém nebo žlutém,ale to asi už nejsou diamanty...
Posláno:

Štamgast
Zlaty je posledni. Zluty grit 1000 a modry lestici uz nejsou diamanty, ale to nevadi, stejne jen doladujou povrch. Myslim, ze koncit zlutym uplne staci a povrch uz je taky opravdu leskly.
www.baterky-noze.sk najväčší vyber nožov a taktických svietidiel na Slovensku. Navštívte aj našu predajňu TOPBLADE v OC MAX Trnava
Kapesni-noze.cz - internetová prodejna a kamenný obchod v Brně, přijďte se podívat, máme 3000 nožů skladem!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum