ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Fórum
Bushcraft-život v přírodě Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 2/20/2012
Lokace: Czech Republic
Vim, ze se moje osobni zkusenost se mozna uplne nehodi pro tuto diskuzi, ale rad bych se podelil o vlastni zkusenosti se vsemi tremi diskutovanymi materialy: nerez - hlinik - titan.

Me osobne se totiz podarilo "pripalit" jak nerezovy, tak i titanovy, esus. Sice slo o "neobvykle situace" (tj. roztapeni ledu na vodu za pomoci vykonneho benzinoveho varice), ale stalo se neco, co jsem opravdu necekal: na esusech se vytvorily tmave az duhove fleky, ktere nesly umyt Happy

Slo o to, ze nerez i titan velmi spatne vedou teplo. Kdyz pak v mem pripade byly urcite plochy esusu vystaveny extremni teplote z koncentrovaneho plamenu varice, a na druhe strane se pod ledem vytvorily bubliny vzduchu, tak to relativne tenky material esusu proste nevydrzel. Nerez i titan na danych mistech ztmavnul a vytvoril "duhove mapy". Nerez pak dokonce zacal dost divne smrdet, ze jsem ho pak radeji vhodil. Titan si nastesti zachoval chutovou a pachovou neutralitu Happy

Od te doby vozim v zime (v kombinaci led/snih + banzinovy varic) pouze klasiku: hlinikovy esus Happy Titan si schovavam pro letni akce nalehko...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/8/2010
Lokace: Pražák pitomý
S titanem nemám zkušenost, ale nerez obecně špatně rozchází zimní podmínky, tj. rozpouštění sněhu a ledu na pitnou vodu. To by musel bejt ešus silnostěnnej, a tudíž težkej. Hlína to jistí. (Navíc podle posledních výzkumů za Alzheimera nemůže.)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/24/2006
Lokace: Karlovy Vary
Michal II. napsal:
.. mně osobne se totiz podarilo "pripalit" jak nerezovy, tak i titanovy, esus. Sice slo o "neobvykle situace" (tj. roztapeni ledu na vodu za pomoci vykonneho benzinoveho varice...

Zřejmě nejde o typ použitého nádobí ale o způsob rozpouštění Happy Happy ideálně nespotřebuj vyrobenou vodu všechnu ale nech si trochu na ráno, nalej na dno /několik cm, 2mm fakt nepomůžouHappy /, a v ní rozpouštěj novou dávku sněhu /ledu/ nebo zkus příště alespoň nadrtit najemno tu vrstvu která jde do ešusu jako první - taky se vyplatí experimentovat se zástěnou... Výrazně ušetříš čas i palivo a spálení kuchyňského vybavení se nekonáHappy Happy Použitý materiál se prostupem tepla zas tolik neliší..Happy

Sorííí - ještě doplním v rámci objektivity - s titanem zkušenosti nemám, pouze hliník, nerez, poměděný nerez....Happy
Veslař se může třeba udřít - je-li kormidelníkem blb, loď stejně popluje špatným směrem.
Svobodu, spravedlnost nebo meč!!!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/21/2009
Lokace: no place like home
Mr. Smith napsal:
...taky se vyplatí experimentovat se zástěnou...

Pavlíčkáč to jistí! Návod na výrobu v pdf tady.
Nemusíš trefit, stačí, když se poserou. (Jakov Ščukin)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/25/2010
Vám vstoupim do debatyLaugh nerez je prostě na hovno a když neznáte limity titanu, tak ten taky...
Sníh i žrádlo se v titanu prostě připálí, když moc topíte - viz. ta zmíněná špatná vodivost.
K nerezu se ani nebudu vyjadřovat, je prostě těžkej a já s sebou musim tahat ještě spoustu nožíků...

To asi k tomuhle.

No a teď k tý konvici...
Mám hliníkovou, ale neni to Kelly Kettle, ale Samovar od firmy Alb, je o dost lepší a vychytanejší. Nevim, jestli už je v prodeji, ale brzo bude a je taky levnější a je to prostě masakrálníHappy pro zájemce bude k vidění na nožnění...

Edit: a samozřejmě, tak během měsíce to vidim, bude na stránkách Světa outdooru test i s videem...

Edit2: tak ho na stránkách Albu ještě nemaj, tak asi v prodeji ještě neni, hlavně jim kvůli tomu nepišteLaugh
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/13/2012
Lokace: Slovakia
turista napsal:
Mám hliníkovou, ale neni to Kelly Kettle, ale Samovar od firmy Alb, je o dost lepší a vychytanejší...

Mohol by si prosím dať link s fotkami ? Nepotrebujem test, ale chcel by som ju vidieť. Dík
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 10/8/2011
Lokace: Praha
Ja esus pouzivam "sendvicovy" (vyrobce asi Var, uz nevim) - zvenku hlinik, zevnitr tenka vrstva nerezu a zatim preziva ;) Jedine slabe misto jsou "klesticky" misto rukojeti - je treba nosit kus hadru, protoze se dost rychle rozpaluji.
Posláno:

Štamgast
Ten sendvič je alinox nebo tak nějak se to jmenuje, já to nezkoušel, ale je to prej dost dobrý...

MF:
bohužel link nebude, protože to ještě nikde neni a fotku dát zatim taky nemůžu, protože to ještě neni v prodeji a test neni zveřejněnej... Musiš vydržet...během června to vyjde.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/21/2009
Lokace: no place like home
Turista: A kde se vůbec daji věci od Alb (nemyslím jen ten samovar) koupit ? Na stránkách žádnej e-shop ani kontakty na prodejce nemají...
Nemusíš trefit, stačí, když se poserou. (Jakov Ščukin)
Posláno:

Štamgast
Aha, tak to nevim...bohužel s tim neporadim...ale za mail nic nedáš.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/13/2012
Lokace: Slovakia
turista napsal:
Musiš vydržet...během června to vyjde.

Dík
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2011
Lokace: Pacov
turista napsal:
... Samovar od firmy Alb, je o dost lepší a vychytanejší.... a je taky levnější a je to prostě masakrálníHappy

No dík za informáciu...
...odfoť ten tvoj, som na to velice zvedavý... prípadne nám ho tu všetkým zožeň, tam, kde si ho zohnal ty... Happy
ost
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2010
Lokace: west
turista napsal:
Aha, tak to nevim...bohužel s tim neporadim...ale za mail nic nedáš.

Machruješ,protože máš pískátko -co?Laugh

Posláno:

Štamgast
Kurva, ty všechno provaříšHappy to je interní redakční informace, takže buď ztichaLaugh

PetoHr:
nafocenej už je, ale nemůžu to sem prostě dát, protože se to ještě neprodává a test taky ještě nevyšel...zrovna tohle by firmu nepoškodilo, protože je to dobrej stroj, ale dělat bych to neměl.
Nicméně to může vyfotit někdo na nožnění a já si toho nevšimnuHappy
Sem pak šoupnu odkaz na test, normálně to sem nedávám, ale když je zájem...tam se dovíte všechno cenu, kde to koupit atd...
Jinak zanedlouho vyjdou Novinky a tam to bude taky: http://www.malypruvodce.cz/novinky.asp
možná to vyjde dřív než na webu...
ost
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2010
Lokace: west

ost vložil tyto přílohy:
4_18_7_1_.gif

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/25/2011
...Michal II.:..u benzíňáků je to klasika. Mám MSR a nerezovej ešák vypadá přesně tak, to neni nic neobvyklýho. Ale nikdy se mi nestalo, že by se ocel vyloženě provařila a prodřela. U hliníkovejch kotlíků to na táborech až taková vzácnost nebyla, ale svou roli v tom sehrálo i čištění pískem a mechem v potoce.

Svihov vložil tyto přílohy:
DSC00841.JPG.jpg

Kontakt prosím na PM.
Posláno:
Začátečník
Happy

Ano, ja mam staryho dobryho XGK-Expedition (toho s trubkou namisto ohebne hadicky), ktery i ve fakt velkym mrazu jede jako blazen Cool

Ad "Mr.Smith" vyse... ano, od te doby, co jsem propalil oba zminovane hrnce, si davam zatraceny pozor, abych v esusu krome ledu mel i trochu tekute vody Happy

(clovek se stejne nejlepe uci praxi, resp. vlastnimi chybami)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2009
Lokace: Earth, Europe, Czech Republic, Prague
Svihove me by zajimalo, kdes nechal rozum, kdyz si kupoval nerez esus. Ze tys tam byl s zenskou a jeste ke vsemu s novou? Happy
Posláno:
Začátečník
Jéééé.... Happy
Takových ešusů doma taky pár mám Ok
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/13/2003
Lokace: Plzeň - Bory
Tak Samovar je k nahlédnutí tady na poslední stránce: http://www.alb.cz/foto/camp/Alb_esusy_cz_m.pdf

Vypadá dost dobře, pokud bude cena přívětivá tak určitě pořídím.
Turistovi díky za tip. Ok

Zaháníme úzkost bojem s představami, budoucnost je vždycky nejistá,
když s obsahem lebky nevíme si rady - tu se zrodí síla nečistá...
www.baterky-noze.sk najväčší vyber nožov a taktických svietidiel na Slovensku. Navštívte aj našu predajňu TOPBLADE v OC MAX Trnava
Kapesni-noze.cz - internetová prodejna a kamenný obchod v Brně, přijďte se podívat, máme 3000 nožů skladem!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum