ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Fórum
Broušení II. Možnosti
KID
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 6/15/2002
Prosím poraďte mi někdo jak nabrousit řádně kuchyňský nůľ, nebo nějaký osvědčený přípravek.
Dále bych chtěl poradit s výběrem kvalitních kuchyňských noľů.
díky
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Lokace: Východní Čechy
KID
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/15/2002
Jo jistě to by stačilo díky, ale já myslel nějaké strojní broušení. Znáte někdo nějaké stroje k broušení, které by brousily tak , že by nůž holil.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/27/2002
Lokace: Bratislava
neviem ci poznas, ale viem ze existuje fy GRAEF

www.graef.de/graef/de/gewerbe/dynamic/produkte/overview.php?pg=13

prakticke skusenosti ale nemam, co som pocul, hodi sa zrovna len na kuchin. noze
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/14/2002
Lokace: Göteborg, Švédsko
Ano, existuji pekne masinky, ale stoji dost penez. Nejlepsi bude asi Tormek Super Grind 2000.
images.amazon.com/images/P/B0000223ZB.01.LZZZZZZZ.gif

Kdyby jsi se ale spokojil s dobrym manuelnim systemem, tak bych doporucil Spyderco Tri Angle Sharpmaker 204.

Pouzivam ho uz nekolik let a za tu cenu (kolem 1500) se mu nic jineho nevyrovna.

~dePaul~
Mek
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/14/2002
Já používám na holení žiletku či holicí strojek, s kuchyňákem jsem se ještě neholil.
Nejlepší ale je, být zarostlý, a občas se jen tak trošku přistřihnout.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/27/2002
Lokace: Bratislava
pre DEPAUL : no ta bruska z toho tvojho linku sa asi niekde do restauracie-kuchyne moc nehodi. Ale paci sa mi vies o nej nieco viac rychlost, cena, dostupnost. vdaka
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/14/2002
Lokace: Göteborg, Švédsko
Mas pravdu Ivante, do kuchyne by to asi moc prakticky nebylo, i kdyz tam je moznost i lesteni s kozenym kolemm (jsme zas u toho holeni Happy )

~dePaul~
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/4/2002

Zajímalo by mne kdo máte zkušennosti s sety na broušení od Lanského (Arkansaské kameny nebo diamantové brousky)
Dík Yoky
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/27/2002
yoky napsal:

Zajímalo by mne kdo máte zkušennosti s sety na broušení od Lanského (Arkansaské kameny nebo diamantové brousky)
Dík Yoky
Mám dva kameny od Lanskyho (zelený střední a žlutý jemný). Zkušenost byla dobrá do doby než jsem zkusil diamantové brousky od DMT. Od té doby jsem na Lanskyho nesáhl. Příklad: mám CQC 747 Magnum od TOPS, tvrdost 60 HRc. Asi po měsíci používání jsem ho potřeboval nabrousit na původní ostrost (aby zase holil) a trvalo mi to cca 2,5 hodiny a musím přiznat, že z výroby to bylo ještě o chlup lepší. No a s DMT to zvládnu v lepší kvalitě za 20 minut. Navíc se DMT lubrikuje pouze vodou, žádný olej.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/30/2002
Lokace: Praha
A ktery borusek od DMT presne pouzivas?
www.vltava2000.cz/store/customer/goods/default.asp?ShopID=3559&DepartmentID=10

Ja potrebuji na dohlazovani ostri borusek, doted jsem to dohlazoval ocilkou, vysledek byl dobry, ale ne tak jako z vyroby. Ja bych potreboval asi ten extra jemny

Jak vlastne vyrobci dobrusuji dohlazuji ostri? Laserem?pokud ano, dal by se tento strojecek sehnat? na mych 146 kudel by to pomohlo... Razz
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 2/25/2002
Jedno jsem v železářství koupil za čtyřicet vočí brousek tvaru protáhlé elipsy s obrovským nápisem CARBORUNDUM. Je asi dělaný na kosy (na ty co kosej, ne na ty co krákoraj na větvích). Nemáte tušení o jakou by šlo hrubost? Žádné další údaje už na něm nejsou. Použili byste ho na broušení levnějších nožů? Mám na mysli švýcara Wengera z nerezu a obyč kuchyňáky. Nebo myslíte, že se to příliš nekvalitní aušus?
Posláno:

Pokročilý
lapsim napsal:
Jedno jsem v železářství koupil za čtyřicet vočí brousek tvaru protáhlé elipsy s obrovským nápisem CARBORUNDUM. Je asi dělaný na kosy (na ty co kosej, ne na ty co krákoraj na větvích). Nemáte tušení o jakou by šlo hrubost? Žádné další údaje už na něm nejsou. Použili byste ho na broušení levnějších nožů? Mám na mysli švýcara Wengera z nerezu a obyč kuchyňáky. Nebo myslíte, že se to příliš nekvalitní aušus?
nevim jakou hrubost zrovna ma, ale koupil jsem si taky elipsovyty a taky carborundum, ale vim ze s nim brousim jeno a pouze macetu. Nabrouseni svicaraku doporucuji brousky od DTM, Lansky nebo miniocilku od soligenu,vetsi hrubosti brousku se akorad zpusobi poskrabane ostri nez ostrost, pokud nechces davat penize za brousek a chces nejaky zadara, staci si najit venku bridlici a tu si zbrousit nejakym brouskem a na ni brousit..hmmm.kvalitni ziletkove ostri, jen pozor na mikrokaminky kameni... Jinak lze koupit za 300 korundovy brousek s kulatyma krystalama. Myslimze nebude problem v jakekoliv prodejne nozu... Hlavne ne ty jednoduche brousky na kuchynaky!!!PROBOHA, to jsem pred 12lety zkusyl a mam na to i ted tragicke vzpominky... Razz
Posláno:

Pokročilý
Sad existuje laserovy brousek na noze? da se koupit? kolik asi stoji? nevite nekdo? Diks... Sad
Tes
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/14/2002
Ten brousek bych pouzil jen na kosu nebo na ten nejhrubsi vybrus. Tyhle brousky totiz znacne ubiraji material a nechavaji ostri "mikrozubate". Muj kapesni Victorinox uvidi tenhle brousek urcite jen zdalky Wink
Navic i tvarem jsou delane tak, ze se nejlepe drzi za jeden konec a druhym se "smidla" po kose. Na jemnejsi praci se nehodi. Ja pouzivam mnohem jemnejsi kameny a porad mi chybi umela bridlice, kterou pouziva muj otec. Ta je tak jemna, ze prstem necitis zadnou "drsnost", kdyz prejedes po povrchu. Zjistil jsem, ze se mi jemnejsi brouseni vyplati na vsechno, po cem chci cisty rez. Ale to je jen muj nazor. Mozna ma nekdo jinou zkusenost.
Posláno:

Pokročilý
Muj nuz ho neuvidi vubec...
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/27/2002
JIKE napsal:
A ktery borusek od DMT presne pouzivas?
Používám modrý (hrubý) a červený (jemný). Modrým brousím do té doby, až při pohledu shora na ostří není vidět nikde žádná tupá ploška. Pak dobrousím do finále jemným brouskem a nakonec ostří ještě dohladím na koženém řemenu. Držák od DMT není podle mě dobrý, protože se do něj nedá upnout silnější čepel (myslím max. asi 2-3 mm). Mnohem lepší je od Lanskyho nebo v Parfilexu v Pardubicích mají vlastní z duralu. Ty jsou taky super a jsou levnější (asi 400).
Posláno:

Pokročilý
Quote:

pro softconsult

Diky za odpoved... Ja bych chtel asi ten nejjemnejsi,ja mam totiz vsechny sve noze radne nabrousene,jen bych je potreboval dohladit do absolutniho ostri.
Posláno:

Pokročilý
Quote:

pro softconsult

Diky za odpoved... Ja bych chtel asi ten nejjemnejsi,ja mam totiz vsechny sve noze radne nabrousene,jen bych je potreboval dohladit do absolutniho ostri.
Posláno:

Pokročilý
Quote:

pro softconsult

Jen, jak pouzivas ten remen? Ja mam take pasek s nejake hoveziny, taky zkousim dohlazovat ostri,ocel 440, ale moc mi to nejde, predtim jsem mel mekci ocel na nozi, a tam jsem to dohlazeni pozoroval,ale tady? Jak presne se ma dohlazovat ostri na kuzi?
Kapesni-noze.cz - internetová prodejna a kamenný obchod v Brně, přijďte se podívat, máme 3000 nožů skladem!
www.baterky-noze.sk najväčší vyber nožov a taktických svietidiel na Slovensku. Navštívte aj našu predajňu TOPBLADE v OC MAX Trnava
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum