ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Fórum
Smirkový papír / šmirgl Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 10/6/2006
Ahojte. Chcel by som sa opýtať, ako sa dá nabrúsiť nôž šmirgľovacím papierom? Je to nejaký špeciálny šmirgeľ alebo obyčajný? A niekde som čítal, že je to dobré dať na podložku pod myš. Ako to tam dať a ako potom na tom brúsiť? Je to lepšie ako na kameňoch alebo ocielkach? Ďakujem za odpovede. Chcem si už konečne poriadne nabrúsiť nôž.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 2/28/2006
Táto metóda sa používa väčšinou na nože s konvexným výbrusom napr. Fallkniven. Skús si prečítať článok o brúsení tu na knife.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Lokace: Olomouc
kentus napsal:
Táto metóda sa používa väčšinou na nože s konvexným výbrusom napr. Fallkniven. Skús si prečítať článok o brúsení tu na knife.
Omyl,nejen na konvexy,já tak třeba brousím dláta do neuvěřitelné ostrosti a nože s plochým výbrusem,záleží na podložce,tvrdá podložka=brousím plochu x měkká podložka(kůže,guma)=brousím rádius.
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/14/2005
Brousíte někdo konvex i na normálním brousku??? Např. tímto stylem:

Jsem patriot, ale léčím se...
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/14/2002
Lokace: Praha
Jo, jde to docela dobře, akorát to chce fest si hlídat jak moc nad brousek se zvedne hřbet, aby úhel ostří nebyl moc velkej Wink
Pro většinu lidí (a zejména ty co brousej s honítkama) ale asi bude jednodušší dvojitej klín, kterej má řezný vlastnosti dost podobný a je přitom výrazně snazší Happy
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
Gespa:Na kameni brousím konvex běžně,jakým způsobem záleží na opotřebovanosti ostří,ale pokud to je má kudla,nikdy není tak tupá aby bylo potřeba přebrušovat celej výbrus kolmýmy tahy,většinou to jako japánci dělám podélnými tahy ,kde si určím,podle stavu konkrétní kudly.A po broušení povrch zacelím smirkem 2500 na palci
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:
Začátečník
Mohli by ste mi prosím odpovedať na pôvodné otázky? Chcem s tým brúsiť normálne ostrie, nie konvexné. Ale neviem ako. Nemôžete poprípade niekto hodiť fotku ako sa to brúsi na tej podložke od myši a brúsnom papiery? A dá sa na tom aj hrubo nabrúsiť (hrubý šmirgeľ) a potom žiletkovite doostriť (jemný šmirgeľ)? Alebo to neodporúčate? Je to lepšie ako na kameňoch? Nechcem (nemám) dať 3000 kačiek za brúsny systém. Vďaka.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/15/2005
Lokace: HK
Když budeš na šmirglu brousit "véčko", tak si pod něj nedávej gumu, ale něco tvrdšího - třeba korek. Guma je na konvex, aby ostří kopírovala. Já na šmirglu véčko taky brousím, ale ne moc často, spíš jen dolešťuju. Používám ho na konvex. Mám papír o zrnitosti 800 na broušení a 2000 na finiš. Na klasický véčko bych ti ale spíš doporučil koupit oboustranný brousek DMT "motýlka" modrá/červená. Stojí kolem 1200 Kč. Na cesty je šmirglpapír dost nepraktický.

Edit: Jo a na šmirglu netahej proti ostří, ale opačně. Ale to je snad jasný.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Lokace: Dobrá ,Morava
Brousím na pevně uchycené podložce,na tom tvrdá guma,smirky napnout.Podle zrnitosti jemný přítlak,zkoušej,jestli podél,či křížkovat.Každá ocel se chová kapku jinak.Ale kámen ,dvoustranný,je levný,a kůže to dohladí.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/14/2002
Lokace: Praha
Pokud budeš kupovat klasický dvoustranný kámen (dlouhodobě asi vyjde levněji než šmirgly), tak ne ty od dongů, příp. co mají v OBI a podobnejch kvelbech, ale nějaký slušný - tady u nás ca 150 a více Kč.
Lenost - matka pokroku
Posláno:
Začátečník
A je ten šmirgeľ nejaký špeciálny alebo obyčajný? Prídem do obchodu a poviem, že chcem 600uku a 1200uku šmirgeľ a doma na tom nádherne nabrúsim konečne môj nôž? Ináč je to vyskakovačka Mikov a žalostne slabo drží ostrie alebo ho žalostne neviem nabrúsiť, resp. sa bojím, aby som ho úplne nedodrbal.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/3/2004
Majo napsal:
... Prídem do obchodu a poviem, že chcem 600uku a 1200uku šmirgeľ...
a oni na tebe budou koukat jako na me, ze nejjemnejsi maj 400ku Laugh

t.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Lokace: Východní Čechy
Raději chtěj karborundový (SiC) (čedý či černý), ten vydrží víc než korundový (Al2O3) (libovolná barva)
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/12/2006
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat, co je na tom pravdy, že správně nabroušený nůž, když po něm přejedete bříškem prstu musí lepit. Slyšel jsem tento názor v televizním pořadu a zatím jsem se při jeho výkladu setkal jen s výsměchem.

Děkuji.
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
Lokace: Praha 9
[quote=zdena]
No lepit bude určitě.............protože krev lepí.LaughLaugh. Mat
Mám rád kočky a pokaždé když se jim podívám z blízka do očí,
vidím jejich svět a v tom odlesku i sebe. Martin Hlinák nepište mi prosím na PM, ne
Posláno:

Začátečník
Připojený: 8/18/2006
Lokace: Neratovice
zdena napsal:

Praktikuji to, ale na opačné straně prstu, kdesi jsem zaslechl, že když se přejede LEHCE ostrým nožem po nehtu, tak lepí. Bohužel však výrobky vycházející z mých dílen jsou příliš ohavné a tupé než aby lepily Sad S honítkem a DMT sadou jakž takž...
Rootbeer je pěknej hnus, kdo neochutnal, neuvěří.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/15/2005
Lokace: HK
teoretic napsal:
Majo napsal:
... Prídem do obchodu a poviem, že chcem 600uku a 1200uku šmirgeľ...
a oni na tebe budou koukat jako na me, ze nejjemnejsi maj 400ku Laugh

t.
V trochu lépe zásobeném železářství ty šmirgly seženeš v pohodě. Dokonce jsem nedávno kupoval hodně jemné i v OBI.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Lokace: Jeseníky
v obi maj určitě min. do 1200
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:
Začátečník
Quote:
V trochu lépe zásobeném železářství ty šmirgly seženeš v pohodě. Dokonce jsem nedávno kupoval hodně jemné i v OBI.

Prisiel som do asi slabsie zasobeneho železiarstva a s uskrnom na tvari mi chlapik povedal, že majú ,maxinálne 150tku Laugh. Akože čo by som od nich chcel Laugh
Posláno:

Štamgast
zdena napsal:
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat, co je na tom pravdy, že správně nabroušený nůž, když po něm přejedete bříškem prstu musí lepit. Slyšel jsem tento názor v televizním pořadu a zatím jsem se při jeho výkladu setkal jen s výsměchem.

Děkuji.
Jestli lepit to nevím,jen nesmíš cítit žádný nerovnosti na ostří,pocit by se spíš měl podobat pohybu po skle.Za x let co nože brousím se mi ještě žádnej k prstu nepřilepil.WinkLaughJen se mírně zařezávají do kůže na prstech kterýma ostří zkouším.
www.baterky-noze.sk najväčší vyber nožov a taktických svietidiel na Slovensku. Navštívte aj našu predajňu TOPBLADE v OC MAX Trnava
Kapesni-noze.cz - internetová prodejna a kamenný obchod v Brně, přijďte se podívat, máme 3000 nožů skladem!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum