ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Fórum
Pomoc při výběru nože IV. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Lokace: Zašová
přesunuto z špatně zařazeného místa:
hrohro1 napsal:

Špatný dotaz, jelikož co člověk to názor. Nicméně jde mi spíš o typ či zkušenosti. Nože mám rád - nějak mě přitahují. Rád bych si pořídil pevný nůž na práci i zábavu do přírody, případně na ryby apod. Vlastním Větší verzi Victorinox a Ontario RAT1, kuchyňské nože od POKa a Hiromoto Santoku - který není špatný, ale čekal jsem něco lepšího. Navíc si myslím že na pořádný táboření je pevný nůž mnohem lepší. Parametry - jednoduchý nůž, ostří bez zubů, raději mám uhlíkové oceli - budu se raději o nůž starat(není podmínka), ideálně fulltang, nemám rád plasty. Jsem omezen rozpočtem - je to první pevný nůž(kromě kuchyňáků) a tak nechci investovat horentní sumy. Na druhou stranu nechci nějaký obyčejný nůž z nekvalitní oceli. Původně jsem uvažoval o BG - nicméně odrazuje mě málo informací, komerčnost a nápadný vzhled. Tavrově se mi líbí Gator - je ale menší a myslím že ne full. Falkniven S1 - se mi líbí hodně ale je dost drahý. RAT 5 - také drahý(USA 78 dolaru to by se dalo) Uvažuji objednat v USA Jsem příliš naivní a budu muset přidat nebo ustoupit z požadavků? Poradíte?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/14/2010
Lokace: Czech Republic, Brno
Hrohro1: nepíšeš na co přesně chceš nůž používat, ale pokud nechceš investovat moc peněz, tak mrkni třeba na tyto dva. Osobně s nima zkušenost nemám, ale dřív jsem po nich hodně pokukoval (resp. hlavně po tom Benchmadu - ten už byl jednou nohou u mě doma)...sice píšeš, že nemáš rád plasty, ale na těchto nožích myslím fungujou dobře......

Těžko se radí, ale třeba alespoň pro inspiraci:

Böker
Benchmade
Beretta

... nebo pro začátek něco z produkce MORY Wink

Život je umění kreslit bez možnosti gumovat.....tak ať je alespoň čím si ořezat tužku, ne?
"NO KNIFE - NO LIFE !!!"
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/2/2010
Lokace: Děčín - Bělá
No, já osobně - pokud bych potřeboval - beru toho, co dělá vleže - Benchmada. I když má proti zadání 440C a ne huhlíkovou ocel.
Posláno:

Štamgast
... no on má navíc i plastovou rukojeť, která taky nebyla v zadání mrGreen
Ale osobně si myslím, že třeba na ryby bude tahle rukojeť fungovat daleko líp než dřevěná. Navíc má pěkný kožený futro a co se oceli týká - pokud by nestačila/nevyhovovala výborně zpracovaná 440C, tak se dělá i v D2, ale nemůžu ho nikde najít. BTW - mrkni do inzerce, máš tam teď S1 za dobrou cenu Wink
Život je umění kreslit bez možnosti gumovat.....tak ať je alespoň čím si ořezat tužku, ne?
"NO KNIFE - NO LIFE !!!"
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/17/2012
Lokace: N/A
Rocko napsal:
Hrohro1: nepíšeš na co přesně chceš nůž používat, ale pokud nechceš investovat moc peněz, tak mrkni třeba na tyto dva. Osobně s nima zkušenost nemám, ale dřív jsem po nich hodně pokukoval (resp. hlavně po tom Benchmadu - ten už byl jednou nohou u mě doma)...sice píšeš, že nemáš rád plasty, ale na těchto nožích myslím fungujou dobře......

Těžko se radí, ale třeba alespoň pro inspiraci:

Böker
Benchmade
Beretta

... nebo pro začátek něco z produkce MORY Wink

O.K. díky, nenapsal jsem cenu takže to nebylo úplně přesné. Použití - takové ty pobyty v přírodě( na malé věci mám zavírák victorinox ) taklže hlavně oheň, nějaké ryby, sekání,
Nic moc náročného - páčit sejf ani okop pro stojícího střelce s tím dělat nebudu. Roypočet - ideálně 1500-2000,- strop pokud to bude hodně dobrý nůž je 2500,-( např. Bark river Bravo, Falkniven,RAT 5 atd.)

Ten Benchmade vypadá velice dobře. Nicméně asi to není full, a bohužel mi tam vadí ta 440c.
Mora jsou plasťáky - i když snadvik je super ocel, Moru už jsem měl.
Mora Buskraft by se mi zamlouval - i ta cena je celkem o.k. - vadí mi ale ten plastový futrál a myslím že nůž je takový subtilní a na sekání příliš malý a lehký.(109/3,1mm)
S1 jsem nenašel.

Posláno:
Začátečník
Mám tu kandidáta - který se mi zamlouvá
http://www.noze-nuz.com/coldsteel/CS36JS.php
http://www.noze-nuz.com/coldsteel/cs36jskt.php

akorát nevím kterou ocel - jestli VG1,San mai III nebo uhlík
Pžípadne ještě SRK ale ten mi přijde už dost dlouhý.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 1/21/2012
Lokace: Beskydy
Dneska ráno tu byl v inzerci nový Fallkniven S1, ale už je pryč ...

O Kobunu si neuvažoval ?
Posláno:

Štamgast
Ono mít nůž, se kterým posekáš dřevo na oheň a zároveň rozporcuješ rybu - to všechno pohodlně a bez kompromisů - je v podstatě těžko dosažitelný. Jsou nože, který se tomu blíží, ale - a proto to tady píšu jako poznatek, ke kterému se stejně každý časem dopracuje - univerzální nůž je nesmysl. Nouzově ano, ale pohodlný to nebude NoNoNo

Toho že nůž nemá fulltang konstrukci bych se nebál. Mám i nože, který váži přes 3/4 kila, dostávají zabrat při sekání a páčení a ani se nehnou. Montáž mají většinou na trn Wink

Ale konkrétně - ESEE 5 je hrozný kopyto. Na sekání lehká a krátká, na jídlo neohrabaná
- s těma Coldsteelama toho taky moc neposekáš

Pokud chceš něco opravdu funkčního, mrkni třeba po Bowie od KaBaru, shání se hůř, ale dá se to. Konstrukce se neboj - mrkni co s tím někteří kluci vyvádí a nože drží jak Helvetská víra Ok

Jestli Tě ale nože baví, tak časem určitě nezůstaneš u jedinýho. Věř mi, taky jsem tím prošel Wink Zkus se vybavit kombinací velkýho sekáče na těžkou raubířinu a malýho příručního nože na drobnou práci a budeš spokojenej.
"NO KNIFE - NO LIFE !!!"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/5/2011
Lokace: CZECHOSLOVAKIA
pro hrohro1:

po přečtení požadavků na nůž mne napadá KIZLYAR Sterch 2 - viz obrázek, je to ten třetí zespoda. Velikost akorát, full-fang, rukojeť kavkazský ořech, cena cca 2.400,- Kč. Já jsem s ním spokojen, zastane práci jak venku, tak i v kuchyni Ok

rak nožomil vložil tyto přílohy:
P9282112.JPG_1_.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/25/2011
Lokace: Czech Republic
...nikdo nic moc novýho už leta nevymyslel, ani osvědčený materiály se nezměnily....tuhle fotku jsem poprvé viděl někdy v osmdesátých letech...

Svihov vložil tyto přílohy:
P4180020.JPG.jpg

Kontakt prosím na PM.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/22/2005
Lokace: Litoměřice
Vážený nožomile hrohro1,
rozhodně se necítím fundovaný říci, že ten nebo onen nůž je to, co hledáš. Jak bylo řečeno,univerzální nůž neexistuje, jsou jen kompromisy.
Já sám používám na rybách ( nejen na ryby) nůž od Petrů Dohnalových :

http://knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=297&p=2

Při brouzdání internetem mi padl do oka tento nůž :

http://www.noze-nuz.com/buck/BU120BKSBCLE.php

Za tu cenu je to velmi dobrá koupě - i když to není fultang, ale u Bucka se není třeba obávat destrukce a ocel 420HC v podání firmy Buck mohu na základě vlastní zkušenosti jen doporučit.

Ale je to jenom typ. Bohužel rozhodnutí je na Tobě. A jeho tíhu jsem poznal ( a asi každý z nás) na vlastní kůži.

Dobrá rada je podle mne : NEUNÁHLIT SE a nenechat se unést prvním dojmem. Mnohdy bývá mylný a časem se to člověku "rozleží v hlavě". Také na obrázku vypadají nože úpně jinak, než ve skutečnosti - a platí to i pro fotografie.Lepší je osahat si.
Tak hlavně chladnou hlavu a nespěchat.

S pozdravem
Brumik
Happy

mám rád medvídky, protože jsou tudliví
Posláno:
Začátečník
Kobun je tanto navíc AUS 8.Tanto nechci a AUS 8 mám na RATku chtěl jsem zkusit jinou ocel. Master Hunter se mi líbí hodně. Zvážím cenu.
Díky za rady a zájem, není to můj první nůž ačkoliv.

Četl jsem si MAster Hunter zde na foru, a je to opět problém, masivní reklama Cold steel, dezinformace ohledně oceli VG-1.
Takže zase vím prd
Posláno:
Začátečník
rak nožomil napsal:
pro hrohro1:

po přečtení požadavků na nůž mne napadá KIZLYAR Sterch 2 - viz obrázek, je to ten třetí zespoda. Velikost akorát, full-fang, rukojeť kavkazský ořech, cena cca 2.400,- Kč. Já jsem s ním spokojen, zastane práci jak venku, tak i v kuchyni Ok

Díky netvrdím že ho koupím, ale toto by mohlo být ono.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2007
Lokace: Praha/ Hradec Králové
Jestli chceš uhlíkajdu, tradičnější vzhled, a přitom spolehlivou kvalitu za dobrou cenu, projeď si vlákna nožířů - umí tady udělat perfektní kudlu klidně i za míň než ty 2 - 2.5 tisíce. Teď mě takhle rychle napadá třeba Imro, Ládes, huberto a mnozí další.

Můj osobní tip je Jára Kotěra alias huberto, šikovný kluk od Hradce Králové, který kove z péroviny sérii nožů Tramp v různých velikostech (recenzovaný nůž je srovnatelný s S1). Pokud chceš, udělá ti kudlu od A do Z, ale pokud máš chuť, může ti dodat jen fulltang čepel a ty si ji ustrojíš sám. Dá se s ním krásně domluvit.

Mrkni na recenzi - http://knife.cz/Knifecz/tabid/36/ctl/Details/mid/381/ItemID/312/Default.aspx

Já od něj mám Minitrampa, dodělal jsem si k němu rukojeť ze zebrana (dělal jsem něco podobného poprvé v životě) a bezva, velká spokojenost a nůž mě i s materiálem stál zhruba to samé, co nová RAT-1 Wink.

Tyler vložil tyto přílohy:
Minitramp_dodělaný.jpg.jpg
Jaromír_Kotěra__huberto____Trampové_2.jpg.jpg

"Life is dust."
--- Sháním DOUG RITTER RSK MINI - Prodávám FÄLLKNIVEN U2 CASSIOIPEIA ---
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/3/2011
Lokace: Mělnicko (Libiš), Brno
Konkrétně Mini trampa je perfektní nožík Admire , velikostně tak akorát, dobře se brousí, dobře drží ostří není nic co bych mu vytknul, prostě paráda Ok
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Lokace: Zašová
přesunut další dotaz:

devlin napsal:

Zdravím... Chtěl bych Vás poprosit o radu. O nožích nevím naprosto nic a tak bych uvítal jakoukoliv radu abych si nepořídil úplný "shit"... Problém je, že si nyní mohu dovolit investovat do nože maximálně tak 2000 Kč, což opravdu není moc :-/ Chtěl bych nůž zavírací, který se otevírá ze strany. Buď to tedy vyhazovací nůž (snad to říkám správně) nebo i manuálně otevíratelný nůž pomocí kolíčku na čepeli - říkal jsem si, že tento typ nože je technologicky méně složitý, tudíž by byla menší pravděpodobnost, že by se něco pokazilo (zvláště pokud hledám nůž v této cenové relaci). Chtěl bych nůž na denní nošení, tudíž by se nejspíš hodil nějaký s klipem. Nůž bych chtěl z větší části na sebeobranu. Nejsem blázen, který by chtěl někoho bodat, spíš se často pohybuji v nočních hodinách v prostřední kde přepadení není nic neobvyklého a vzhledem k tomu, že v 95% případů stačí dotyčné zastrašit, není od věci být připraven. Kromě tohoto účelu se nůž po ruce vždycky hodí.. Jak se říká: Každý správný muž má mít v kapse nůž Happy Co se týče vzhledu, tak by měl mít černou barvu... Líbil se mi třeba tento:

Co na něj říkáte? Co by jste mi jinak doporučili? Předem díky za názory a odpovědi...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/25/2011
Lokace: Czech Republic
...kvalitu nože bych měřil schopností pohodlného uříznutí chleba a salámu....když zvládne toto, zvládne i ořezat klacek a píchnout do břicha s tim stejně nikoho nemůžeš. Jen tak pro pobavení zmíním, že já za jednu facku pitomcovi v autě nafasoval obžalobu za výtržnictví, naštěstí měl státní zástupce trochu rozum...
Kontakt prosím na PM.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/22/2007
Lokace: SVK
Pre "devlin":

Kaleny teleskop s chromovou povrchovkou aspon 21tka a slzak. A este ti ostane nejaka ta koruna na lahky tenky a slusne vybaveny vreckovy nozik

edit: ked sa ti paci cierna, tak ten teleskop samozrejme cierneny a nie chrom, ale chrom budi podla tvojej dedukcie viac respektu, alebo to mame obaja nejake popletene Wink Sad

"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/8/2010
Lokace: Slovakia
Co je toto za obdobie? V inzercii su naozaj skvosty za dobre ceny: Benchmade Skirmish, Mikov Predator Damascus, Sebenzy, Emersony... Bohuzial mam uz rozplanovane nakupy minimalne na pol roka,tak si musim nechat zajst chut. Ale sliny mi tecu... Cry
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/14/2008
Lokace: Brno
To: devlin
K obraně nůž fakt není, nejen že se to snadno může otočit proti tobě, ale hlavně když by jsi fakt bodnul tak důsledky bejvaj fatální a nemysli si že někdo má moc pochopení pro nějakou sebeobranu.
Skončíš s ublížením na zdraví případně pokud to bude byť jen poblíž hospody ve které se hrál hokej tak s výtržnictvím apod. potom je to jen o štěstí jaký bude soudce.
Na obranu jedině teleskop, nebo rychlé nohy;)

K noži..rozpočet máš slušný, ale k tomu obrázku..je to asi tak jako kdyby jsi měl na golfa a ty místo toho šel na vrakoviště a koupil trabant. Opravdu Smith & Wesson NEBRAT!
Projdi si obchody na netu a uvidíš že do 2tis. se ti zalíbí určitě něco lepšího.
Značky jako Boker, Benchmade,Gerber, Sog, Spyderco, Ontario atd. jsou úplně jinde.
a k té černé barvě zrovna ted t iasi v inzerci utekl tento..na živo podle mě vypadá skvěle.
http://www.gpknives.com/spydercotenaciousblackplain.html
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum