ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Inzerce
Čínské meče - originály i lepší repliky Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Lokace: Zašová
Jelikož se tu dost víří emoce stran Blacka a jeho nové čínské dýky, založil jsem na to vlákno, kde na začátku bude přesunut balast od Blacka, ale rád bych zde viděl časem kvalitní čínské meče a zbraně, neb čína jako země má ve výrobě kvalitních zbraní obrovskou historii, ale na internetu jsou bohužel z 98% k vidění jen nezdařené čínské repliky, u nichž je snaha nižší cenou nalákat zákazníka na nízkou kvalitu prostřednictvím fotek a popisu vysoké kvality..
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2003
Lokace: Dobrá ,Morava
Nevím, nakolik jsou kvalitní, ani, jak jsou staré. Ale měl jsem je s Haneesem v sobotu v ruce. Jsou to prosté meče vesničanů. Jsou rezavé, a čepele mají křivé. Jsou na nich záseky v čepelích. Pohádku o zabitých nepřátelích nemám, byly koupeny mým učitelem do jeho soukromé sbírky. Mimochodem, jsou docela těžké. Je to jen moje doměnka, ale prostě si asi nemohli vesničani dovolit mít supr meč z překládané oceli, proto jsou takové "masivnější."

Black vložil tyto přílohy:
trimece.JPG.jpg

Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Black napsal:
Dobré ráno všem. Z Pražské výstavy nožů jsem doma, plný dojmů. Nelze je popsat jinak, než jako pocit velkého štěstí ze všeho, co se během víkendu přihodilo. Snad nebude majiteli a adminům vadit, že o tom napíšu. V sobotní podvečer jsem se setkal po 18 letech, kdy jsme o sobě nevěděli, se svým učitelem wing chun kung-fu, Ivanem Rzounkem. Prožil jsem neuvěřitelný večer povídáním o kung-gu, o Ivanově cestách po Číně, a učení se původního kung-fu. Ivan již mnoho let vždy velkou část roku žije v Číně se svým učitelem kung-fu, a doma v Praze potom vede školu kung-fu. Byl to neskutečný večer plný původních zbraní, povídání, a popíjení čaje. Jsem velmi šťasný, že jsem ten večer zažil.

Na výstavě však bylo pokračování. Pozval jsem svého si-fu jako svého VIP čestného hosta na výstavu nožů na 9 hodin ráno. Kdo jste mně viděli chodit okolo stolků s pohublým prošedivělým vyšším člověkem, byl to on. Jsem šťastný, že jsem mu udělal radost drobným darem, a dostal ode mne ženský filipínský pracovní drápek, prostě jen jako hračku od svého studenta.
Díky Isch za suprový závin, a kafe. Díky všem dalším, kdo mne navštívili, obdarovali, a pokecali. Bylo to super.

Ale nyní se chci pochlubit, co jsem dostal, a co mi vyrazilo dech. Na výstavy nožů už nějaký čas chodí ukazovat, a prodávat čínské meče mladík z Prahy. Jenže, on jednak není žádný mladíček, ale má jen velmi mladistvý vzhled. Ale to je fuk, důležité je, že to, co má na stole, to jsou naprosto fantastické, plně funkční, krásné zbraně. Jsou to repliky slavných mečů čínských panovníků, a další. Jenže, ono slovo replika, a čína, u nás všech vyvolává pocit podvodu, ošizené práce, prostě, šmejd. TAK TO TEDA NE! Ty meče jsou fantastická práce mistra mečíře, kterého tento prodejce hledal 10 let, po své pouti po Číně, kde hledal své učitele kung-fu, a zbraně byly jen navíc, koníček, který jej zajímal, chtěl nalézt originály, a kvalitu. On sám mi řekl, že hledání bylo velmi úmorné, a už to skoro vzdával. Viděl jen samou nekvalitu, padělky, šmejd. Až skoro omylem našel zapadlou dílnu, (po 10 letech hledání přímo v Číně), kde ho zaujal meč, a začal se vyptávat. Za ty roky v Číně se totiž už čínsky domluví. A tak se mu otevřely další dveře, a další regály plné mečů, které se běžně neukazují. A tak se seznámil s mistrem mečířem, který je pokračovatel několikasetleté rodinné tradice kovářů, mistrů meče.
No, a já včera zase se slzou v oku okukoval ty meče na Pražské výstavě. Nemůžu si dovolit mít meč, se kterým neumím bojovat, jen proto, že je nádherný. Ale pak mne zaujala obrovská dýka, či spíše malý meč. A zeptal jsem se na cenu. Cena pro mně mi vyrazila dech, a chápu ji, jako dar. Takže jsem šťasný majitel neskutečné dýky. Jsem z ní naprosto vyřízený, a fascinuje mne, jak je krásná. Je to špičková kovářská práce ze svářkové oceli, kterou tady v čechách označujeme, jako damaškovou. K tomu neskutečný výbrus čepele a žlabů. Jako řemeslník, a snad trochu i nožíř, jsem si z toho normálně sedl na zadek, a mám radost, jak malé děcko. Michale Žežulíku, děkuju.

Samurai napsal:
Romane, pár postřehů k dýce:

chápu tvé nadšení, ale:

- dávat tu reklamu na cizí obchod není dobré, stejně jako na dealerství opasků.. uvědom si, že nováček by si tohle nedovolil a když už tak by byl zepsut a odkaz vymazán
b) povídání o čínském mečíři vyrábějící meče se staletou tradicí je sice pěkné, ale dovolím si
o tom pochybovat - alespoň u této dýky.. zde jsou mé argumenty:
a) látka na krabici je naprosto stejná i s výplní uvnitř jako na čínské replice katany, co jsem koupil kdysi za dva litry.. taktéž zamykání je totožné a vsadil bych se, že je taktéž fórová (větší tsuba mi protrhla dno)
b) hlavice i záštita jsou odlitky, což je dnes u čínských levných replik naprosto jasné
c) to že je čepel z damašku a dobře broušena z ní ještě nedělá kvalitní kus.. spousta katan za replikové ceny má dneska damaškovou čepel (paradoxně k tomu, že originál katana je pouze překládaná, nikoliv damašková) a je to tím, že to valí v tisících kusech dělnící makající za pár korun na hodinu (a ne mistr čínský mečíř)

ale pokud to bylo za rozumnou cenu a udělalo ti to radost, tak proč by ne.. jen to tu neprezentuj jako objevení čínského velmistra tvořícího původní kvalitní meče..

CzechJoker napsal:
Black napsal:
Ty meče jsou fantastická práce mistra mečíře, kterého tento prodejce hledal 10 let, po své pouti po Číně, kde hledal své učitele kung-fu, a zbraně byly jen navíc, koníček, který jej zajímal, chtěl nalézt originály, a kvalitu. On sám mi řekl, že hledání bylo velmi úmorné, a už to skoro vzdával. Viděl jen samou nekvalitu, padělky, šmejd. Až skoro omylem našel zapadlou dílnu, (po 10 letech hledání přímo v Číně), kde ho zaujal meč, a začal se vyptávat. Za ty roky v Číně se totiž už čínsky domluví. A tak se mu otevřely další dveře, a další regály plné mečů, které se běžně neukazují. A tak se seznámil s mistrem mečířem, který je pokračovatel několikasetleté rodinné tradice kovářů, mistrů meče.

To je příběh jako z Holywoodu... Nebo z Aukra...

zbynek napsal:

a za d) oni všichni ti dovozci čehokoliv z Číny hřeší na to, že se tam málokdo dostane a Číňani zase na to, že tomu hloupí Laowaiové nerozumí. Stačí se projít v Pekingu po Panjiayuenu (trh se "starožitnostma" pro turisty) a tekovejch věcí je tam na metráky, samozřejmě s patřičně turistickejma cenama a historkama o prodávání rodinnýho dědictví.

edit: ještě teda PS, aby to nevyznělo tak, že jsem tě chtěl jenom naštvat: oni ty věci jsou samozřejmě udělaný pěkně a když to člověk kupuje pro sebe s vědomím, že jsou nový a víceméně "sériově" vyráběný, a povede se mu usmlouvat tu šílenou turistickou cenu (nebo si místo profláklýho Panjiayuenu zajede někam na periferii), tak proč ne. Taky jsem si odtamtud něco přivez. Ale rozhodně by nikdo neměl v okouzlení věřit tomu, že jde o nějaký stovky let starý artefakty nebo mistrovský díla vyráběný tradičníma technologiema. Už jen proto, že takový si buď pohlídá čínská vláda a nebo je koupěj místní milionáři, protože vlastní historie je v Číně mezi současnejma zbohatlíkama dost v kurzu. Stačí se podívat na světový aukce, kdo skupuje čínský starožitnosti - všechny se postupně vracej zpátky do Číny.

Dongwu napsal:
Black - moc díky za pozitivní článek a jsem rád, že se ti dýka líbí.

Samurai - Krabice je naprosto standardní seriová výroba a slouží k tomu aby se meče nepoškodily při přepravě a co jsem viděl, používají všichni úplně ty samé......... Kování je samozřejmě odlité, protože vyřezané z kusu mosazi nebo železa si fakt můžu dovolit koupit jen na speciální objednávku. (Všechny slušné zbraně co prodává kovář v číně jsou v přepočtu přes 100 000.)

Zbyněk - Panjiayuan samozřejmě znám, ale kvalita zbraní je tam výrazně horší, nemluvě o ceně (ale jiak spousta super harampádí). Za kovářem jezdím domů a do dílny.

Za sebe můžu říct, že určitě nerozumím oceli tak jako většina kovářů tady z fora, ale rozumím zbraním. Za 15 let co jezdím do číny jsem viděl asi 50 mečířských dílen (i známých) a srovnatelnou kvalitu měla jedna, ale 5x vyšší cenu (určitě je tam i dost kvalitních dílen, o kterých nevím, ale problém je i ve spolupráci přes půl zeměkoule, tak aby člověka neodrbali).
Mimo to, když jsem přemýšlel, jestli ty zbraně zkusím prodávat, dělal jsem nejdřív destrukční testy (hřebíky, ohyb, vodovodní trubky atd.). Výsledky byly podle mě velice dobré.....

josefko napsal:

Když už se tady tak řeší kvalita té dýky, možná by mohl Black otestovat čepel. Na nekvalitních nožích nebývá vysoká kvalita čepele. Jako zkušený nožíř to musí i bez destruktivních testů poznat - např. snadno zjistí, jestli je to překalené nebo jestli je to bláto.

Black napsal:

Líbí? Kdyby se mi jen líbila, nechtěl bych ji tak moc, že bych sáhl i do peněženky, byť za cenu rovnající se daru. Spíše bych uvažoval, jak si ji vyrobit. Jenže, já jsem z ní nadšený. S tím, co umím, nejsem schopen tuto dýku vyrobit, byť z nepřekládané oceli, aby vypadala stejně. Z toho výbrusu čepele jsem na prášky, je neskutečný. Mám svou představu, kolik by tato dýka stála vyrobena některým z českých nožířů, mečířů. Tím myslím, při stejné jakosti, a prostě, stejná. A jsem přesvědčen, že by byla několikanásobná. Budu si tu dýku velmi považovat, děkuju.

Hoochie napsal:
Já oceli nerozumím a jsem tu nový, ale nechápu vaše reakce pánové. Pokud Black koupil/dostal, to je fuk, dýku od přítele, který tomu rozumí, a řekl mu jaký je její původ, proč to zpochybňujete po zhlédnutí fotek? Asi jsem hrozně staromódní, ale opravdu nechápu proč by prodejce měl Blackovi, coby příteli/kamarádovi, lhát o původu, nebo už se mezi lidmi slušnost vytratila úplně a je třeba úplně každého podezřívat?

Stillet napsal:
Při čtení tohoto vlákna jsem si vzpoměl na dva citáty. Jeden z knihy Terryho Pratcheta o tom, že když vidí, jaké kulinářské zázraky dokážou Číňani udělat z prasečích štětin a ocásků, tak ho nenapadne, že jsou skvělí kuchaři, ale spíš otázka, kdo jim to prase ukradl. Ta dýka je úžasně levná, mnohonásobně levnější než od našeho nožíře, jenom proto, že toho čínského řemeslníka někdo okradl o mzdu, kterou by si zasloužil. A protože celá Evropa žije z levné čínské práce, můžeme za to i my. A ten druhý citát je od Starého mistra. Teď mu říkají LAO-C'. "DOBRÝ ČLOVĚK SE NEPŘE. TEN KDO SE PŘE, NENÍ DOBRÝ ČLOVĚK."

Sidney napsal:

Jen bych rád něco doplnil: dýky byla levná proto, že jí prodejce za ty peníze chtěl Blackovi prodat. Kováře nikdo neokradl, není ničí zaměstnanec, dělá sám na sebe a není na tom tak zle, aby se musel nechat nutit nějakým "dlouhým nosem" do dumpingových cen. To určitě nemá zapotřebí člověk, který je, mimo jiné, zapsán mezi 100 nejvýznačnějšími osobnostmi z celé Číny a je držitelem mnoha vládních ocenění za svou práci a můžu ubezpečit, že svou práci si ocenit dovede.

Oncudora San napsal:
chápu Romane tvé nadšení z dýky pro lajka jistě krásná věc ale my co do toho vidíme...
cena dýky je řádech stokorun o nákupce se ani bavit nebudu podobných věcí jsem viděl desííítky jednou sem byl u Pavla Bolfa a nějaký týpek v ruksaku přinesl asi 10 -15 mečů z nadšením že jsou to originály Grin bylo mi ho líto když sem viděl tez zkleslý obličej když zjistil že se tyhle byt překládané ( struktura je stejná jako máš na své dýce ona je taková vždycky i povrch lesk atd...)jsou je velmi laciné repliky .Sám jsem asi tři takové meče řízl že z nich udělám aspon kudlu nicméně to šlo do šmelcu nekalitelné (číňan umí kalit i podařeně na hamon pak jsou tyto repliky použitelné třeba i na tamašigeri(sekání rohoží)ale což zpravidla nebývá případ těch damaškových (dle mého názoru je to nejobyčejnější ocel aby vynikla struktura plus něco malinko lepšího nejspíš z vraků aut ..)... Ale nejdůležitěší že jsi spokojen a máš radost .Když jsem byl před pár lety na pražské výstavě nějaký kluk mi zadarmo nabízel čepele nožů(damaškových) asi čína či pakistán na dodělaní dle ze svých zkušeností jsem se zdvořilostí odmítl...

Jo a ještě něco je potřeba se na to podívat i z jiného úhlu to že tady někdo napíše že ta dýka je jen levná kopie není urážkou ba naopak jen tě a ostatní vyvádí z omylu jen si představ že někdo tady na to kouká a vidí obrázek s tvým popiskem a v zápětí někdy v průběhu času se mu nasktytne podobná dýka jako tvoje a on ji za několik tisícovek koupí s pocitem že kupuje kdo ví co...vžyť Roman říkal že je to špicózní.

Black napsal:
Tohle je závažné obvinění něčeho, co jsi Ondro vůbec neměl v ruce, a viděls jen fotku. Reagoval zde už prodejce té dýky, i jeho táta tady něco napsal. Oba znám, a beru je, jako své přátele. Takže je na M. Žežulíkovi, aby zareagoval.
Mně to pořád připadá, jako hon na čarodějnice. Mimochodem, nikde jsem nenapsal, za jakou cenu jsem dýku koupil.

Oncudora San napsal:
A víte co asi se schodnem že takovou věc dokaže z nás nejlépe ohodnotit Pavel Bolf takže jak ho uvidím online tak mu pisnu a poprosím jestli by se k té dýce nevyjádřil i když trochu pochybuju že se k tomu chtít vyjadřovat bude.
ps: kdyby ta čepel byla v luxusní soupravě všechno ručo dělané a na úrovni rýté a podobně necekl bych ani ň(protože bych to nebyl schopnej rozeznat ) ale takle mám jasno .........a nikoho neobvinuju vyjadřoval jsem se jen k fotce kterou jsi vložil, lidi co to prodávaj neznám a nikoho jsem nekonkretizoval .

Dongwu napsal:
Celkem chápu místní skepsi. Sám jsem viděl podobných čepelí tunu. Ale proč jsem potom scháněl meč pro sebe 10 let? Asi jsem úplně blbej.........
To, že patří ta dýka (a většina mečů, které mám jako vzorky) mezi levnější neznamená, že je to seriovka (kovář vyrobil toho co má Black zatím všeho všudy tuším 3 kusy). To, že žijete na vesnici s průměrnou mzdou asi 4000 korun, vám prostě sníží náklady.
Přesto jsou jeho zbraně klidně 5x dražší než stejný typ jinde (ano, podobná dýka se opravdu dá v číně koupit pod 1000 korun). Pokud to někoho zajímá, mám fotku (mizernou) i drahého meče (cca půl mega), ale nevím kam jí postnout a nechodím sem tak často aby mělo smysl zakládat na to vlákno. Takže pokud to někoho zajímá, řekněte si kam s ní.
Nevím, jak hodnotíte kvalitu čepele. Já sekáním bambusu, větví a hřebíku 100 na obrubníku, ale pokud máte nějaký standardní test, rád se nechám poučit.
Posláno:

Štamgast
kdo bude chtít googlovat originály, asi bude dobré hledat konkrétní názvy:

wikipedie

Dynastie Qing 17-19.stol:

Samurai vložil tyto přílohy:
dao1.jpg.jpg
dao2.jpg.jpg
dao3.jpg.jpg
dao4.jpg.jpg
dao5.jpg.jpg
dao6.jpg.jpg
dao7.jpg.jpg
dao8.jpg.jpg
dao11.jpg.jpg
dao9.jpg.jpg
dao10.jpg.jpg
dao12.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
hudiedao od říčních pirátu z 19.stol.

hudiedao5.jpg.jpg
hudiedao4.jpg.jpg
hudiedao3.jpg.jpg
hudiedao2.jpg.jpg
hudiedao1.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
popravčí Dao 19. stol - 737mm

execution_dao1.jpg.jpg
execution_dao2.jpg.jpg
execution_dao3.jpg.jpg
execution_dao4.jpg.jpg
execution_dao5.jpg.jpg
execution_dao6.jpg.jpg
execution_dao7.jpg.jpg
execution_dao8.jpg.jpg
execution_dao9.jpg.jpg
execution_dao10.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Liuyedao 19.stol.

Liuyedao0.jpg.jpg
Liuyedao1.jpg.jpg
Liuyedao2.jpg.jpg
Liuyedao3.jpg.jpg
Liuyedao4.jpg.jpg
Liuyedao5.jpg.jpg
Liuyedao6.jpg.jpg
Liuyedao7.jpg.jpg
Liuyedao8.jpg.jpg
Liuyedao9.jpg.jpg
Liuyedao10.jpg.jpg
Liuyedao11.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Jian 2. pol. 19.stol.

Jian1.jpg.jpg
Jian2.jpg.jpg
Jian3.jpg.jpg
Jian4.jpg.jpg
Jian5.jpg.jpg
Jian6.jpg.jpg
Jian7.jpg.jpg
Jian8.jpg.jpg
Jian9.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Dao 19. stol.

2_dao1.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Qing Jian 19.stol.

Qing_Jian1.jpg.jpg
Qing_Jian2.jpg.jpg
Qing_Jian3.jpg.jpg
Qing_Jian5.jpg.jpg
Qing_Jian4.jpg.jpg
Qing_Jian6.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Jian:

2Jian1.jpg.jpg
2Jian4.jpg.jpg
2Jian2.jpg.jpg
2Jian3.jpg.jpg
2Jian5.jpg.jpg
2Jian6.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
čínský nůž z provincie Yunnan

Yunnan1.jpg.jpg
Yunnan2.jpg.jpg
Yunnan3.jpg.jpg
Yunnan4.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
pár Dao 19. stol:

3_dao1.jpg.jpg
3_dao2.jpg.jpg
3_dao3.jpg.jpg
3_dao4.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
a tohle jsem si v mládí vždycky přál Cool

dvojitý meč Shuangniuweidao:

Shuangniuweidao1.jpg.jpg
Shuangniuweidao2.jpg.jpg
Shuangniuweidao3.jpg.jpg
Shuangniuweidao4.jpg.jpg
Shuangniuweidao5.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Dao, 787mm, zač. 19. stol.

4_dao1.jpg.jpg
4_dao2.jpg.jpg
4_dao3.jpg.jpg
4_dao4.jpg.jpg
4_dao5.jpg.jpg
4_dao6.jpg.jpg
4_dao7.jpg.jpg
4_dao8.jpg.jpg
4_dao9.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Dao, 864mm, střenky rukojeti z rohoviny

5_dao1.jpg.jpg
5_dao2.jpg.jpg
5_dao3.jpg.jpg
5_dao4.jpg.jpg
5_dao5.jpg.jpg
5_dao6.jpg.jpg
5_dao7.jpg.jpg
5_dao8.jpg.jpg
5_dao9.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Qing Dao 18.stol.

Qing_Dao_1.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Yanmadao konec 18. stol.

Yanmadao1.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/12/2007
Lokace: Praha 7
Díky za krásné fotky, dal jsi si s tím práci.Admire
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/16/2012
Lokace: Czech Republic
Tady jsou fotky z testu šavle.
Klasická armádní šavle dynastie Qing. Parciálně kalený damašek s tenkým břitem vybroušeným aby holil.
Sek stovky hřebíku na betonovém obrubníku.

Dongwu vložil tyto přílohy:
Nail_Cut.jpg.jpg
Obrubnik.jpg.jpg
Blade_Damage.jpg.jpg

Kapesni-noze.cz - internetová prodejna a kamenný obchod v Brně, přijďte se podívat, máme 3000 nožů skladem!
www.baterky-noze.sk najväčší vyber nožov a taktických svietidiel na Slovensku. Navštívte aj našu predajňu TOPBLADE v OC MAX Trnava
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum