ZAREGISTROVAT  |  PŘIHLÁSIT  |
PROHLEDAT
Inzerce
Návrhy nožů na papíře Možnosti
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 6/22/2012
Lokace: N/A
Trochu jsem si zanavrhoval a tohle z toho vylezlo Happy
základ čepele jsem přebral z ruského bojového nože Katran.
P.S. Myslíte, že by stálo za to ho nechat vyrobit?
(Jestli ano, je tady někdo takový, který by to zvládnul?)

Strelok vložil tyto přílohy:
omon1_knife.JPG.jpg
omon3_knife.JPG.jpg

jak
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/24/2006
Lokace: Třebíč, Jihlava
Můj návrh pevného nože určeného především jako společník do města - "Urban Chaos" mrGreen
Křivka hlavního ostří se bude pěkně zakusovat při řezu tahem k sobě a jistě si dovedete představit, jak pěkně si poradí třeba s lanem nebo látkou. Na této části by měl být dutý výbrus kvůli řezivosti. Díky tomu si taky můžu dovolit zvolit velkou výchozí tloušťku materiálu. Viděl bych to tak na 6-8mm. Naopak druhé rovné ostří u špičky by mělo být ploché, nebo konvexní aby ustálo páčení, vrtání a jiné ohavnosti Razz .
Tenhle tvar má ještě jeden prozaický důvod: fakticky nerad brousím klenuté břicho a proto je linie ostří pouze rovná nebo dutě prohnutá.

Po estetické stránce se mi asi víc líbí větší verze, ale vzhledem k předpokládanému určení bude zmenšenina praktičtější. Nemáte představu, jak těžký by nůž mohl při řádném odvrtání rukojeti být? Návrhy na vylepšení jsou rovněž vítány.

PS: Ta rukojeť alá Strider mi k tomu prostě sedí, zatím se mi nepodařilo najít tvar, co by k čepeli lépe sednul.

jak vložil tyto přílohy:
skenování0001.jpg.jpg

„Sebrat člověku zbraň, protože by mohl někoho zastřelit, je jako vyříznout mu jazyk, protože by mohl někoho urazit.”
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/22/2007
Lokace: N/A
Jediný hezký nůž z těchto tří tebou nadesignovaných je ten první. Jen mi vzdáleně připomíná IzuluGrin

Ostatní Stridera nezapřou. Rukojeť je prozrazuje.

6 a 8 mm se na papíře zdá skoro stejně, ale u takovýchto malých nožů bude rozdíl opravdu markantní. Dělám teď z 8 mm obprásklýho Stridera model GGSS podle výkresu od Samuraje, a musel jsem ho zvětšovat na 115 % původní hodnoty. I tak z toho bude nejspíš nepoužitelný páčidlo. A to je nůž dlouhej 32 cm. Prckové velikosti Izuly nebudou nože, ale malý nabroušený majzlíky.
jak
Posláno:

Štamgast
Díky za názor - víc hlav víc ví Happy . Izulu jsem si samozřejmě obkreslil pro lepší představu velikosti.

Rukojeť se možná ještě změní, zkusím hledat inspiraci mezi malými zavíráky. Zjistil jsem, že navrhnout rukojeť takovýho prcka je ještě složitější, než u dospělého nože.
Co se tloušťky čepele týká - je mi vcelku jasné, že to nemůže být skalpel, ale myslím, že s tím duťákem by mohl řezat slušně. Samozřejmě to ani tak nebude na dřevo a podobný materiál, který čepel musí roztáhnout. Nicméně na výše zmiňované lano, látku atp. to dle mého vyjde nastejno s tenčí čepelí. Busse Off Duty je na tom s parametry podobně. NAVÍC - víš jak krásně pak vynikne přechod mezi dutým a plochým výbrusem Grin . Jediné, čeho se obávám, je předpokládaná ukrutná hmotnost.
„Sebrat člověku zbraň, protože by mohl někoho zastřelit, je jako vyříznout mu jazyk, protože by mohl někoho urazit.”
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/31/2006
Lokace: Praha
8mi milimetrový zahnutý dláto no to gratuluju .... fakt si nech poradit ... ale tak jako tak je to jednak hnusný a druhak prakticky nepoužitelný
KOUPÍM BUCHAR ... AJAX 1 NEBO KAP 40
... TOMASRUCKER.com ... KOVANYNUZ.cz ...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
Lokace: Roztoky u Prahy
Já nosím u sebe teď tohle dláto. Má 2,5mm, jednostraně broušený. Skladný a řeže to jak čert... Ohejbat dláto dolů nemá význam. Pokud chceš něco co dělá ukrutný díry do lidí, vyrob si karambit.

Knifest 21 - 23. Června 2013. KNIFEST.CZ
Co nechytíte, to vám uteče... Tak bacha na to!
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/3/2012
Lokace: Praha
No jasný.. nechápu současný trend patvarů, které se výrobci snaží vnutit uživatelům.. Nejlepší je to dát do akčního filmu, a pak to chce každý, kdo v podstatě neplánuje nůž prakticky používat. Výše uvedený tvar, připomínající právě ty "trendy" čepele, lze tak akurát nosit, může odřezávat cedulky z oblečení, a pak se na něj doma koukat. No, ale co když dojde k boji na život a na smrt!!! To bych radši nosil meč.

Radši bych udělal tu Izulu na prvním obrázku :)
pivo, ženský a knife'n'roll
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/4/2012
Lokace: Modrá i Prostějov
Tvar osklivy a v realu nepouzitelny. Hlavne si uvedom, na co to teda bude. Jestli hlavne na machrovani a na pastiku tak to predelej, jinak se s tim pastika bude natirat fakt blbe...
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 6/8/2010
Lokace: Bratčice u Čáslavi, okr. Kutná Hora
Jako designový kousek asi dobrý (když se mi něco nelíbí říkám že tomu asi nerozumím ) ale praktická stránka tohoto nože je někde v nedohlednu.

jestli chceš něco jako urban knife jdi do toho prvního cos nakreslil a nebo malé finky na krk.

Když se ráno podívám do zrcadla, nechci aby mně ze mě bylo špatně. A tak asi zůstanu chudej.
jak
Posláno:

Štamgast
Jsem rád, že vás moje nákresy tak nadchly Laugh .
Asi jsem to nejasně podal. Tak tedy jednoznačněji: já totiž chci malý nabroušený pajcr. Nehodlám s tím natírat paštiku, vyřezávat ze dřeva anebo vařit nedělní oběd. Praktické nože už mám - v této velikosti například zmiňovaná Izula.
Ohledně tvaru: Jednak opravdu má své opodstatnění, o kterém jsem psal výše a druhak: "Beauty is in the eye of the beholder"

Želva: mohl bys dát odkaz na ten tvůj nůž ještě jednou a jinak? Rád bych se podíval. Na lidi to nechci, a to mám případně daleko vhodnější věci, než jsou nože.

Díky všem s konstruktivními připomínkami
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/14/2008
Lokace: Dobříš srdce Brd
Ahoj jaku,tvůj záměr chápu.A za sebe ti pisnu pár mích postřehů.Pokut chceš používat jako pajcřík,vybodni se na pseudo tanto ,udělej to normálka jako špici dláta můžeš klíďo oboustraně a klidně plochý v té tloušťce přesto se z tím bude dát dlabat a i páčit a samo klidně bodat,to zaůhlení co tam máš ti bude při tlaku ujíždět do stran,narovnat madlo aby si v případě potřeby mohl klepnout do konce madla a nikam se ti to neodklánělo či nesjíždělo,ten oblouček je dobře myšlen ale bude vlastně jen řezat ten pidi zobáček který na špici bude vlastně něco z půli duťák a z druhé konvex či plochý.Udělal bych to rovné z plochým brusem a ta špička bude dobře řezat a vše se to bude dobře brousit a pokut chceš něco na provázky udělat řezací žlábek někde u záštity či hřbetu.8mm se neboj ač to má svá specifika a hodně záleží na výšce brusu není z tím problém a řeže to velice dobře.Samo je tam ale markantní rozdíl ve váze podle velikosti počítej tak 200 250gr.A výšku čepelky min tak 3cm.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
Lokace: Roztoky u Prahy
Tady...
Knifest 21 - 23. Června 2013. KNIFEST.CZ
Co nechytíte, to vám uteče... Tak bacha na to!
og
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/8/2011
Lokace: Vraclav
Dovolím si vložit své 3 návrhy na takové obyčejné buřtkudly

og vložil tyto přílohy:
IMG_0639.JPG.jpg

jak
Posláno:

Štamgast
Bulisi, díky za rady. Díky nim se na to dokážu podívat i z jiného úhlu.
Docela mě zaujal nápad udělat hrot jako dláto. Né však přes celou šířku čepele, ale jen plošku, dejme tomu 1cm. Už jsem zkusil něco nakreslit, ale zatím se výsledem nelíbí ani mně Grin.
Co se týká toho prohnutí hlavního ostří: Dovedu si představit, že hrb by byl nejvíc exponovaný a asi by se tím pádem i rychleji tupil. Na druhou stranu takové prohnutí se používá a funguje celkem dobře, jen v mém případě by rovnou navazovalo to pseudotanto (případně jiný hrot).

Co se mi ale jeví jako náročný úkol je tvar kompaktní rukojeti. Na jednu stranu by měla být co nejkratší, aby nepřekážela při nošení a samozřejmě by měla jít jistě uchopit. S nějakou dlouhou prací příliš nepočítám. V neposlední řadě taky musí vypadat pěkně na pohled Shocked
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/10/2011
Pokus na pevný nůž, přiloženy známé kudly pro porovnání velikosti.
Kritika vítána.

Scharf vložil tyto přílohy:
sup.jpg.jpg
sup__2_.JPG.jpg

ESEE RAT PACK člen# 1075
Eat Survive Reproduce
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2007
Lokace: Praha/ Hradec Králové
Zajímavý a potenciálně funkční tvar, ale ne při téhle "otylosti"... Pokud nemáš ruku XXXL, tak se mi ručka zdá strašně vysoká, zejména v přední části (a ještě je třeba připočíst tvarování střenek, ve výsledku tedy opravdu mohutná). Navíc horní hrana rukojeti se mi zdá zalomená směrem dolů až moc, nejsem si jistý, že by nůž dobře seděl v ruce... To samé čepel, širokánská, s poměrně nízkým výbrusem. Ve výsledku mi přijde, že v těchto rozměrech by ten nůž byl na svoji délku těžký, nemotorný a špatně ovladatelný.

edit: Jo, bez toho abys napsal, na co by ten nůž měl být používán, se taky špatně reaguje... Ale vzhledem k velikosti ho tipuju na univerzální kudlu do přírody, v tom případě bych to zkusil takhle (omlouvám se, nechtělo se mi s tím drbat víc, zamýšlené úpravy jsou ale snad patrné na první pohled Happy):

Tyler vložil tyto přílohy:
sup__2_.JPG_big.jpg.jpg

"Life is dust."
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/14/2010
Lokace: Czech Republic, Brno
Ahoj,
no-moc si nedokážu představit s tím nožem něco krájet na rovné podložce - jak psal Tyler, tak ručka je moc zlomená. A navíc ta záštita Tě vůbec nepostí kudlu sklopit, takže tu negativní část břicha čepele (blíž k ručce) tím vyřadíš z provozu.
Pro silový řezání mi přijde to zalomení čepele vůči ručce taky takový nešťastný.
Spíš bych se snažil trochu se přiblížit třeba tomuhle CRKTčku... (myslím tvarem čepele a jejím postavení vůči ručce. Tuhle kudlu uvádím jen jako příklad kvůli podobnýmu tvaru čepele)...

Rocko vložil tyto přílohy:
CRKT.jpg.jpg

Život je umění kreslit bez možnosti gumovat.....tak ať je alespoň čím si ořezat tužku, ne?
"NO KNIFE - NO LIFE !!!"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/10/2011
Rozhodně se nejedná o kandidáta na "nejpraktičtější" nůž, to přiznám rovnou Happy v tomhle ohledu ho ESEE3 smete s přehledem. Mělo se spíš jednat o tvarem netradiční nůž určený spíš jako, nechci napsat nůž na sebeobranu nebo útočný nůž, ale řekněme spíš modernejší, taktický (tohle označení sám nemam rád) nůž.

Návrh jsem vyřízl z kartonu a musim říct, že v ruce zase tak špatně nesedí. Tyler má pravdu v provedení ručky - přidání trošku materiálu na místech, které jsi naznačil nejspíš vylepší úchop. Co se týka "otylosti" tak jsem zvyklí na nože typu ZT0200 a Benchmade 275, pro porovnání jsem přiložil ZT0200 a byl jsem překvapenej, že ten tvar neni zase tak vzdálený.

Každopádně, udělám eště jednu šablonu - uberu na čepeli a přidám na ručce a uvidim co z toho vyleze, díky za návrh!

Scharf vložil tyto přílohy:
P9070054.JPG.jpg
P9070055.JPG.jpg

ESEE RAT PACK člen# 1075
Eat Survive Reproduce
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/14/2010
Lokace: Czech Republic, Brno
Scharf napsal:
Mělo se spíš jednat o tvarem netradiční nůž určený spíš jako, nechci napsat nůž na sebeobranu nebo útočný nůž, ale řekněme spíš modernejší, taktický (tohle označení sám nemam rád) nůž.

Toš to pak jo... Wink
Život je umění kreslit bez možnosti gumovat.....tak ať je alespoň čím si ořezat tužku, ne?
"NO KNIFE - NO LIFE !!!"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2007
Lokace: Praha/ Hradec Králové
Jestli to má být takové elegantnější a větši TDIčko, tak je většina mých námitek bezpředmětná Happy.
"Life is dust."
Kapesni-noze.cz - internetová prodejna a kamenný obchod v Brně, přijďte se podívat, máme 3000 nožů skladem!
www.baterky-noze.sk najväčší vyber nožov a taktických svietidiel na Slovensku. Navštívte aj našu predajňu TOPBLADE v OC MAX Trnava
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum