ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/5/2005
Ježour napsal:
Tak zas jedna cizokrajná paleta (indie) a dřevo z ní. Pozná někdo ? Tvrdé a těžké.
Silně mi to připomíná palmový dřevo,ale taky merbau.Aspoň lepší foto by to skouslo
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/10/2019
Raďas napsal:
Z téhle "fotky" ? Těžko.
Zkus to líp. A taky příčnej řez.
Mám hromadu dřeva z palet který nedokážu určit. Je to perfektní zdroj na super odolný dřeva za tu nejlepší cenu. Jen se musíš smířit s tím že možná nezjistíš co to je. Ale za tu cenu by byl hřích to nechat někde shořet v kamnech.

To asi jo, ale v robotě a founem....jen sem to přejel na pásovci a máznul olejem...zkusím to vzít elhoblem a pak to stříknu nitrolakem ať to vyleze.
Poslední paleta co sem vybrakoval, byl krásný teak(paleta z Mexika)
PROSÍM POUZE O E-MAILOVOU KOMUNIKACI, DĚKUJU.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/11/2001
Jo jo palety taky mám už doma pár prkének Laugh On je často problém určit tuzemské dřevo a teď si vezměte kolik je druhu tropických dřev .....neřešil bych to .

To já nedávno při procházce s psem narazil na vyvrácený částečně živý zimolez. Nelenil jsem a už je v doma , teď to jenom usušit aby to nepopraskalo Wink

JERONIMO vložil tyto přílohy:
zimolez_kořen_vyvrácený.jpg.jpg
zimolez_kořen_čerstvý.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Ty palety je zajímavý zdroj materialu. Bohužel nic z ciziny mi nechodí.
Mám kousek merbau, dubu, rád vyměním za něco zajímavého, jiného. Nic moc jiného k nabídnutí nemám. Ještě možná kousek třešně.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/12/2020
Čau, pomůžete s určením? Dostal sem to od znamého a nevím co to je.. je to hodně tvrdé tak bych to tipoval spíš na nějakou exotiku ale nejsem úplný znalec tak si nechám poradit..

Bohumil Šrom vložil tyto přílohy:
20200130_194317.jpg.jpg
20200130_194252.jpg.jpg
20200130_194234.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Ahoj, u dřeva co rabuju tápu, protože tam znám jenom zemi původu.
Tohle ale vypadá přesně jako kus tureckého ořechu, co mám doma. Jistotu ale nemám.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/31/2012
Ahoj chalani,
chcel by som sa opytat, ci mal niekto z Vas stastie a nasiel v nasich lesoch karelsku brezu. Viem, ze u nas na severovchode sa vyskytuju. Vdaka za odpoved.
Posláno:

Pokročilý
Tak jsem našel článek který by mohl napovědět . Ale asi to bude na delší procházky a vzhledem k vzácnosti nějaké řezání živých jedinců minimálně zhorší karmu ! Ale uschlé stromky při stavu počasí co panuje , mohly by se najít . http://www.preslia.cz/archive/Preslia_29_1957_264-268.pdf
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/31/2012
JERONIMO napsal:
Tak jsem našel článek který by mohl napovědět . Ale asi to bude na delší procházky a vzhledem k vzácnosti nějaké řezání živých jedinců minimálně zhorší karmu ! Ale uschlé stromky při stavu počasí co panuje , mohly by se najít . http://www.preslia.cz/archive/Preslia_29_1957_264-268.pdf

ahoj jeronimo,
dakujem za info ku karelskej/kuceravej breze. Cital som podobny clanok k tejto breze, kde priamo popisuju vyskyt v nasich lesoch pod nazvom "svalcovita". Kto vie, mozno raz natrafim aj ja. Velmi sa mi to drevo po opracovani paci. Identifikacia bude najistejsia podla hrcoviteho kmena.
https://www.vtedy.sk/svalcovita-breza-dukla
Posláno:

Pokročilý
Tak leda nějaký výlet a sběr někde severněji co? Laugh

Mimochodem má někdo zkušenosti ze sběrem kořenů v zahraniční? Zákony atd Letos jedeme do Itálie a mám takový silný pocit že určitě o něco zakopnu Wink
Posláno:

Štamgast
To možná zakopneš, raděj si však prostuduj předpisy o fytopatologii mezi danými zeměmi.
Posláno:

Pokročilý
No jo hned se na to podívám rozhodně nechci brát na lehkou váhu potenciální nebezpečí zavlečení nepůvodních drůhů dřevokazného hmyzu nebo rostliných patogenů. To by mi asi zhoršilo karmu . Děkuju za upozornění .

Otázku beru zpět a dávám jeden z posledních nálezů .
Nikdy jsem o tomto dřevě neslyšel ani ho neviděl ale vypadá to na Řešetlák co myslíte ?

řešetlák_tečný.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
tohle řešetlák není. On má jemně růžovozlatou mláď a červené jádro.
to co máš vypadá spíš jako nějaká tůje...možná ovocňák
Posláno:

Pokročilý
Barva je trochu oranžová , je to vyfocené mobilem . Druhá věc je že to je z uschlého stromu . Tam se může barva lišit. Má to opravdu zvláštní strukturu. Tůjové dřevo znám to poznáš i podle vůně. Dám víc fotek.

řešetlák_soustruh.jpg.jpg
řešetlák_příčný.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Barvy fotek klamou...
Já bych si tipnul klidně některý z jilmů.
Ale jak na to čučím,asi jsem mimo... red face
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Tvůj odhad je naprosto správnej, je to řešetlák. Mám z něho štýlko na kladivu a mám ho taky z uschlýho keře. Velice odolný jádro, který drží na stojáka, z venku úplně zčernalá běl bez kůry. Akorát někdy chycený červem. Ten radiální řez si nespleteš s ničím jiným.

K vítězství blbosti úplně vystačí zabedněnosti rádoby chytrých lidí !!!
Posláno:

Pokročilý
Tak tak. Na povrchu už je to chycený ale střed netknutej až na pár červíků Léta jsem kolem nich chodil a měl jsem to za uschlý višně nebo tak něco . Když jsem to viděl na řezu tak jsem tu strukturu a barvu naprosto nechápal Laugh . Jo jo člověk se pořád učí..... V posledním díle Kus dřeva ze stromu se taky objeví .
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/11/2020
Dobrý deň,
mám korenicu hrušky, asi 2 týždne po výkope, očistenú od koreňov, ako najlepšie by sa dala upraviť a vysušiť? Napilovať na špalky, alebo len na polovicu a tak sušiť? Poraďte, ďakujem.
Posláno:

Štamgast
Neřezat. Rozvalit klínem na čtvrti a sušit.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
mikojan napsal:
Dobrý deň,
mám korenicu hrušky, asi 2 týždne po výkope, očistenú od koreňov, ako najlepšie by sa dala upraviť a vysušiť? Napilovať na špalky, alebo len na polovicu a tak sušiť? Poraďte, ďakujem.

Co z toho plánuješ? Jestli špalíky na ručky nožů,tak rozštípat na menší kusy,zatřít čela a pomalu sušit ve sklepě (alespoň ze začátku). Klidně přikryté nějakým hadrem.
Nebo uvařit ve slaném nálevu.
Návod najdeš zkraje vlákna “dřevo kolem nás” nebo “dřevo,úprava...” teď nevím kde to přesně je...

Edit: Kořenicí se označuje dřevo z kořenových náběhů. V podstatě zjednodušeně dřevo z pařezu. Párkrát už jsem se setkal se snahou vykopat kůlový kořen stromu ve víře,že tam bude ta nejhezčí “kořenice”. Chyba lávky! Dřevo z kořenů je o ničem,co se týče kresby.
Vyjímky se určitě najdou...
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum