ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Čínské zavíráky (SanRenMu, Enlan Bee, Navy, Ganzo...) Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/23/2013
To koukám. Dělá to dojem, že utahují strojově a nenastavují momenty. Když mi přišla Talla, zkusil jsem ji rozebrat a nechal jsem toho, jen jsem trochu předělal klip (tam byly šroubky hodně nakřivo). Všechno ale bylo tak utažené, že jsem se bál, abych nestrhl hvězdičky.
BTW, i v Talle je jedno místo, kde kuličky nějak drhnou, stejně se dovnitř budu muset podívat.
Ale tohle Ganzo vypadá jinak docela pěkně.
Máš-li krátký nůž, potřebuješ dlouhou ruku.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/28/2011
Běžná věc u Spyderec Mantra 1 a 2. Taky to rvali až promáčkli kovové podložky ve střenkách.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2013
Hm. Tak u nožíku za 700 by člověk skoro něco takového mohl očekávat, i když u ganza to je spíš výjimka, ale u mantry ... Shocked
Nejsou žádné velké věci, jsou jen malé krůčky na cestě ...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/6/2014
Já jej mám a je to moje nejoblíbenější EDC. Má úžasně lehký chod, řezivý výbrus, možnost zkráceného úchopu, je malý a skladný. Samá superlativa. Mám jej cca rok a cením si jej natolik, že když jsem jednou pro kamaráda fotil svou sbírku top 10 nejoblíbenějších nožů, tak jsem jej tam také dal a určitě z nih je pro mne v první 3 z výberu.

Luckyghost vložil tyto přílohy:
IMG_20200229_205013.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
já o něm právě taky uvažuju, přesně jak píšeš Happy
Posláno:

Štamgast
Ještě jednou se vrátím k tomuhle zavíráku (CJRB Talla) a pak už s tím dám pokoj. Myslel jsem původně, že vyzkouším a nejspíš pošlu dál, ale nechám si ho. Moc pěkně se drží, ty střenky se jim opravdu povedly. S jistým úsilím jsem nůž rozebral (o utažených šroubech už byla řeč) a zlehka vyčistil. Teď chodí téměř dokonale. Ložiska jsou keramická, detent taky (fotky z rozborky nemám, večer na pracovním stole nemám světlo na pořízení kvalitních fotek). Kdybyste někdo chtěl rozměry a hmotnost, dejte vědět, změřím.
Jedna celková fotka a dva obrázky, jak se taky dá držet. Nic jako jimping na hřbetu čepele není díky jejímu tvaru potřeba. O výdrži ostří zatím nemůžu říct nic, mám nůž jen krátce. Papír stále řeže. Prostě slušný a celkem laciný nůž, který si na nic nehraje.

yarr vložil tyto přílohy:
Talla_celk.jpg.jpg
Talla_ukazovak.jpg.jpg
Talla_palec.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Se ze mne snad stane fanda čínských zavíráků...
Před časem jsem tu někde potvrzoval názor, že koupit čínský nůž je sázka do loterie 50:50 a dokládal to tím, že přesně polovina mých čínských nožů byla absolutně nepoužitelná a druhá polovina výborná.
Musím se opravit.
Poslední dva nože čínského původu, co jsem si pořídil, jsou fajn. Jeden je v postu nahoře a ten druhý zde dole. QSP Penguin.
Sympatická věc za nemnoho peněz, což ostatně říká už i název firmy: QSP je zkratka pro Quality, Service, Price. Firemní stránky ZDE, u nás ke koupi jsou taky.
No co dodat. Že mají CNC stroje, to je na tom nožíku vidět. a na těch ostatních, co jsem si prohlížel, taky. Ale proč ne.
Kdyby se někdo ptal na levný "entry level" nožík do kapsy, tohle klidně doporučím. Zbytek prosím na fotkách. Čepel má něco pod 8 cm, celkem otevřené to je asi 18 cm.

yarr vložil tyto přílohy:
QSP_Penguin.jpg.jpg
QSP_Penguin_detaily.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/9/2013
Taky mám, je vážně bezva. Na nuž.cz je teď mají i skladem.

http://www.nuz.cz/eshop/vyrobce/qsp-knife
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/3/2018
Ten shop mě baví, viz délky čepelí u QSPLaugh
Posláno:

Štamgast
sodekcz napsal:
...ten shop mě baví, viz délky čepelí u QSP...

Nojo, chyba v písmenku nebo chyba v řádu.
Happy
Ale jinak celkem fungují (alespoň taková je moje zkušenost). Jinak QSP má v nabídce i pan Šulc a dál jsem nepátral.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/28/2010
Zaujímavá novinka

https://www.gearbest.com/no-lock-folding-knives/pp_3005503246365358.html
Cesta do pekla býva dláždená dobrými úmyslami.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/18/2011
Jeden 100% číňan, ten tvar se mi moc líbí a je krásně placatý..Happy
Nadělil jsem si ho k Ježíškovi.

Longin vložil tyto přílohy:
IMG_20201230_090153.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/18/2011
Správně otočený je ještě hezčí.. Laugh

Longin vložil tyto přílohy:
IMG_20201230_091547_1.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/8/2019
Zdravím vespolek,

mám ganzo G7142, ale trochu hodně mi překáží oboustranný kolík na otevírání nože. Tušíte někdo, zdali je kolík do čepele lisovaný, nebo šroubovaný? Rád bych ho upravil na jednostranný.

Předem díky za odpověď a všem přeji pěkný den.
Dog
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/18/2013
Pepino777 napsal:
Zdravím vespolek,

mám ganzo G7142, ale trochu hodně mi překáží oboustranný kolík na otevírání nože. Tušíte někdo, zdali je kolík do čepele lisovaný, nebo šroubovaný? Rád bych ho upravil na jednostranný.

Předem díky za odpověď a všem přeji pěkný den.

Mám 2 ganza s kolíčkem, ne tento typ, obě šroubovací kolíčky, díra v čepeli je vyražená, mírně kuželová, menší průměr 3 mm.
Mluv jen tehdy, jsou-li Tvá slova moudřejší než mlčení.
Posláno:

Štamgast

Když jsem po zkušenostech s obouručním manly peak hledal nějaký jiný větší obouruční nůž, narazil jsem na WITHARMOUR STONE’S, u nás pouze u Šulců. Na první pohled mě hodně zaujal vzhled, tak jsem to zkusil.

Čepel má 9,9 cm, celková délky cca 22,5 cm, váha 150 g, ve hřbetu u střenek 2,8 mm, šířka čepele 2,7 cm, tloušťka střenek 8,7 mm, tloušťka čepele nad fazetou uprostřed čepele cca 0,6 mm (přibližně). Čep je torx 8.

Přišel v černé, pevné a docela hezké krabičce, oceňuji, že ne v igelitu, ale v pytlíčku z měkčeného plastu.

I přes svou extra štíhlost je úchop velmi pohodlný, i když samozřejmě ne na dlouhou těžkou práci. Vnější hrany střenek jsou zaoblené, vnitřní hrany o otvoru pro čepel jsou skutečně hrany, ale ne ostré a ani při hodně pevném sevření to nevadí. Střenky jsou titaniové, ale nenašel jsem informaci o kvalitě, Povrch je někde mezi peelingovou sebenzou a hladkým Code4, neklouzavý a na omak příjemný. Úchop je možný jakýkoliv a v limitu tloušťky střenek je vždy jistý a pohodlný

Páka pojistky a backspacer lícují s hranami střenek, nějaké boční setinky mm má každý backlock. Povrch je saténově lesklý po celé délce. Přítlak páky na čepel je při pohybu čepele znát, ale čepel chodí hladce a lehce.

Nůž je vyvážený na prst před šroubkem držícím páku pojistky. Vzhledem k jeho charakteru je to myslím pohodlnější než vyvážení na čep. Drážka pro otevření je dostatečná i pro vlhkou ruku i na leštěné čepeli. Nezkoušel jsme ale nůž otevřít švihem při držení za čepel, protože by se nůž nejspíš vysmekl, na to ta drážka dimenzovaná není ani pro štíhlejší prsty … i když origo hermelín by to možná dovolil.

Odmáčknutí pojistky je naprosto bezproblémové a lehké. Vnitřek jsem neviděl, ale podle toho, jak přesně je zpracovaná patka čepele a jak pevná je čepel v čepu, je pojistka zpracovaná dobře. Čepel sama jemně zaklapne cca 3 cm nad střenkami.

Klip je podle hran ocelový s pískováním. Je trochu světlejší než střenky, ale vůbec to nevadí. Není hluboký a konec nože je trochu vidět, ale je to neutrální barva a neruší to. Klip je dost pevný, ale na střenkách není nic, co by drhlo, a do i z džínové kapsy chodí bez problémů. Při svých rozměrech a váze je velmi skladný a těch 150 g je znát až ve srovnání s jinými noži.

Čepel je z D2, 61 HRC. Originální povrch byl něco mezi hermelínem a povrchem pevných esee a držel přímo svinsky, takže kdyby to někomu vyhovovalo, bude to spíš výhoda. Kdyby byl povrch satin, byl bych spokojený, ale tyhle sajrajty nemám rád, takže jsem poprosil o pomoc Vlanora, který to sundal a čepel vyleštil do zrcadla. Pod úhlem je dokonce vidět i původní nápis na čepeli, takže je to kompletní.

Po rozebrání Vláďa ještě vyměnil původní bronzové/mosazné mikropodložky za větší teflonové.

Je třeba říct, že hned po vybalení byl nůž přímo použitelný – hladký chod čepele i pojistky a velmi dobré tovární nabroušení. Po výměně podložek, vyčištění a vyleštění patky čepele chodí čepel ještě příjemněji.

Něco mínusů. Podložky jsou velmi tenké, asi jako cena za tloušťku střenek a čepele. Nevím, co to bude dělat časem, ale nakonec teflon jde lehce nahradit.

Samozřejmě jsem musel nůž z principu přebrousit, i když jen do pracovního stavu. Při té příležitosti jsem zjistil, že výbrus není zcela souměrný, u špičky a na druhé straně u čepu to dalo trochu víc práce. To jsem ale zažil i u nožů několikanásobně dražších, takže to je jen na okraj.

Protože ještě pořád nejsem úplně rozhodnutý, že si ho nechám, resp. že ho nepodaruju, žádné řezání kromě zkušebně do papíru jsem nedělal, abych mohl říct, že čepel je po vyleštění a nabroušení nedotčená. Pokud ale mohu soudit ze zkušenosti s jinými noži a podle linky ostří, opinel to jistě nebude, ale dobře řezající EDC určitě ano.

Celou dobu, co to píšu, tak na něj koukám … čisté, jednoduché, klasické linie a perfektní zpracování. Celkový dojem - velmi velký, skladný a bytelný pracovní/EDC nůž, navíc za směšnou cenu Happy .

Za fotky se omlouvám, tyhle dny je blbé světlo a fotit zrcadlovou čepel obzvlášť v tohle světle není úplně snadné. Na druhou stranu bych na jiné čepeli zase nezachytli duhu z křišťálové koule Grin .

Na srovnávacích fotkách jsou kromě tohoto CS Lone Star, RS Archangel, 111 mm victorinox a Bestech Warwolf.

Už mě dál nic nenapadá, díky za přečtení.

Chloupek vložil tyto přílohy:
WA1.JPG.jpg
WA2.JPG.jpg
WA3.JPG.jpg
WA4.JPG.jpg
WA5.JPG.jpg
WA6.JPG.jpg
WA7.JPG.jpg
WA8.JPG.jpg
WA9.JPG.jpg
WA10.JPG.jpg
WA11.JPG.jpg
WA12.JPG.jpg
WA92.JPG.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/18/2014
Díky za info, taky jsme po něm pokukoval, tak asi půjde s další objednávkou.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Díky za pěknou recenzi, Vláďo! Ok Applause

Zdenek
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/6/2020
Ahoj,
posledni dobou se mi libi celokovove frame-locky.....a dva z tech hodne levnych(z mne neznamych duvodu) se mi uz zalibily hodne. SRM s cepeli Sandvik, loziska, blackwash, pojistka proti zavreni. Ganzo s cepeli D2, loziska, stonewash. Chod Ganza je neuveritelne hladky.

Sidonius.Fortis vložil tyto přílohy:
A9CE77DB_F8D1_40B6_9392_60B1CC991FD8.jpeg.jpg
8AFAB9C5_4E27_4BB0_BA23_2DCD2F718494.jpeg.jpg

Posláno:

Začátečník
Připojený: 5/13/2019
Spokojenost

milanco77 vložil tyto přílohy:
20210130_181653.jpg.jpg
20210130_181712.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu