ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/3/2007
Krásný večer přeji
m4 nebo m3? (edit: tak sem až druhý, tady je to fofr) Laugh
Ryngli mám nějakou vyfocenou u mě v galerii na straně 17, ale zítra zkusím eště vyfotit jinou.
Ondřej
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/25/2020
Žak napsal:
1400kg na tunu? Nebo m4?
na metr čtvereční samozřejmě :) Má chyba a překlep omlouvám se
Nože jsou můj koníček
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Kluci, vy jste jak naše navigace ..... Místo dálnice M3 řekne M krychlový - a to doslova. Vždycky čekáme, co z ní vypadne a dost se tím bavíme.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
heavyboy napsal:
Ebenů existuje...

Ono prostě existuje více dřev, která se obchodně označují jako eben. Taky si prosím nepleť anglické a české označení - to Tvoje první dřevo (jak jsi nakonec v prvním příspěvku napsal) je Dahlbergia spp. která se česky nazývá eben, jen Amíci tomu říkají African Blackwood. Jako "ebony" označují dřevo z Diospyros spp.
Poměrně charakteristické je černé jádro s úzkou světlou mládí.
Mimochodem - 1400 kg na metr čtvereční? A na jak slabou dýhu bys to dřevo loupal?
Nic si z toho nedělej, metr na čtvrtou je taky dobrej fór (čtvrtý rozměr v praxi...)
Posláno:
Štamgast
Připojený: 6/16/2019
Popel na hlavu, uznávám KO
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015
Miloslav Zítek napsal:
Kluci, vy jste jak naše navigace ..... Místo dálnice M3 řekne M krychlový - a to doslova. Vždycky čekáme, co z ní vypadne a dost se tím bavíme.

Nebylo to po koštování Tokajského?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
heavyboy napsal:
Zdravím dostal jsem staré krásné velmi těžké a velmi tvrdé dřevo od kamaráda po jeho dědečkovi z první republiky. Spočítáná váha na kubík je cca 1400 kg ...

Tak jsem na to dvoubarevné dřívko narazil - https://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&m=1057756#1057756 Ziricote
Posláno:

Pozorovatel
Mnohokrát vám všem děkuji za pomoc při identifikaci dřeva, už to mám rozřezané na plátky na full-tang čepele :) už jen nějaké sehnat a jde se na to Happy
Nože jsou můj koníček
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
to jsi rozřezal všechny ty čtyři fošny? není to škoda? co když budeš potřebovat špalík na trn?
Posláno:

Pozorovatel
Nebyly to bohužel fošínky ale krajinky ani jedna navýšla na trn, čili 3 jsem rozřezal ale jeden kousek na trn mám i když užší než bych si přál nicméně zda se že budu mít ještě kousek a také jsem uvažoval o slepení aby to na trn vyšlo s dostatečnou tloušťkou materiálu .
Nože jsou můj koníček
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
heavyboy napsal:
Nebyly to bohužel fošínky ale krajinky ani jedna navýšla na trn, čili 3 jsem rozřezal ale jeden kousek na trn mám i když užší než bych si přál nicméně zda se že budu mít ještě kousek a také jsem uvažoval o slepení aby to na trn vyšlo s dostatečnou tloušťkou materiálu .

Si děláš prdel? Čemu říkáš “krajinka”?
Když beru jako měřítko,z Tvé fotky tu koupelnovou modrou “gumu” kde jedno žebro má cca 1cm,tak nechápu jak to mohlo nevyjít na trn. Cry
Posláno:

Pozorovatel
Tak tomu říkám krajinky Pane , a ještě jsme si nepotkali a nepotřaásli si rukou . Trochu slušnosti by neuškodilo. A jak jsem psal na trn mám ale na tak velký jak bych si představoval a zdá se že ještě kousek ve větším rozměru budu mít. Začal bych tím že jsem se vyučil v ČKD a taky tam ve fabrice pracoval a fušoval, což nám bylo přikázáno abychom se něco naučili.
Diky a přeji vám Pane pěkný den, všem ostatním se omlouvám trochu mne to naštvalo .

heavyboy vložil tyto přílohy:
IMG_20210114_004810.jpg.jpg
IMG_20210114_004743.jpg.jpg
IMG_20210114_004712.jpg.jpg
IMG_20210114_004650.jpg.jpg
IMG_20210114_010300.jpg.jpg

Nože jsou můj koníček
Posláno:

Štamgast
Krásný zasněžený den přeji Pane.
Tady na fóru si tykáme všichni,tak jsem nečekal,že Vás tím trochu naštvu.
Vaše přání samozřejmě respektuji.
Předem se omlouvám,kdyby k tomu ještě někdy,ze zvyku,došlo.
Muscatel
Posláno:

Štamgast
pokud to nebyly klasické 5cm široké fošny ale užší kolem 3cm tak to přece nebrání nařezat si špalíky na trn tak, že rukojeť bude orientovaná na plocho a ty 3cm budou šířkou ručky což už myslím plně stačí..

jinak ten dotaz byl spíše praktický, protože z špalku na trn příložky jdou udělat, ale z příložek špalík už neuděláš (a lepení je amatérské řešení)..

p.s ty invektivy ze strany heavyboye i jízlivost ze strany muscatela jste si klidně mohli odpustit.. vláda nás do prdele posílá denně a bez potřesení ruky, tak už by jsme mohli být trochu nad věcí a nebrat každý výraz osobně.. muscatel asi jednal stejně jako já, t.j. i když je to tvoje dřevo, je krásné a logicky nás trápí, když je zbytečně rozřezáno víc než bylo nutné.. kdybys tím zatopil v kamnech, ozvalo by se ještě víc lidí Wink a to i když je nám po tom prdlajs..Laugh
Posláno:

Pozorovatel
Však jsem se všem omluvil a omluvu také přijímám a rád uděluji Muscatelovi. Teoreticky možná z jednoho špalíčku bych kousek dostal ale s možností mít ještě kousek jsem trošku počítal. A proto je to řízlé. Jsem rád že vám záleží na hezkém dřevu. Ještě jedna věc která je pro mne podstatná miluju full tang a trny příliš nemusím. O tom co s námi dělá ne jen naše vláda ale hlavně globální politická situace raději nemluvme já sám pracuji už roky mimo ČR a od března jsem bohužel mimo hru ...
Nože jsou můj koníček
Posláno:
Štamgast
Ale jo - lepit se to dá. Jen to chce lepidlo na listnaté dříví a ve třídě D4 - a včil ho sežeň.....
Posláno:

Štamgast
stejně půjde poznat kde je spoj, to mi vadí..
Posláno:
Štamgast
Jo, to jo.....
Posláno:

Štamgast
Miloslav Zítek napsal:
Ale jo - lepit se to dá. Jen to chce lepidlo na listnaté dříví a ve třídě D4 - a včil ho sežeň.....

Beze stop lepení,se dá někdy spojit rozštípnutý špalík. Řez,podle mě,nikdy. Na ručku nože by měla v pohodě stačit i D3. Proč D4,Mílo?

A jelikož jsem jízlivý (já vím red face ),tak děkuji heavybojovi za udělení. Wink
Posláno:
Štamgast
Pro sichr... Přec jen to mytí, zpocená ruka, zmoknutí..... D3 je na kuch. nábytek, D4 už pro koupelnový. Oon by v podstatě měl stačit i Herkules, ale - práce, vybírané dřevo, kudla jako celek. Radši lepší.
Tak asi tak, Míla.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum