ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/11/2019
Chtěl bych požádat o radu, zkušenost.
Mám nůž fultang s leptaným povrchem. Nalepit jsem střenky ale bohužel se mi to nějak mírně posunulo a mezi oceli a střenkou mám schod několik desetin mm a vadí mě to. Jak bych to opravil?. Chtěl jsem se zeptat jestli nemáte někdo zkušenosti s lehkým doleptáním potom co to odbrousit a srovnám na úroveň střenky. Jedná se v podstate jen o šířku tě čepele v délce asi 2 cm.
Zkusil bych postranach nalepit pásku a ken to přetřít kyselinu. Jde mi oto aby to bylo jednotné, aby nebyl kousek ocelově stříbrný. Díky
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Vem lak na nehty, natři to, co nechceš leptat. Po přeleptání použiješ odlakovač AJETO.......
Posláno:
Štamgast
Aha dobrá finta, zkusím, díky Mílo
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Vyzkoušený.....
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2008
Ahoj vespolek !!!
Mám prosbu, kdo dokáže - a je ochoten - mi pískováním srovnat ohnutou čepel ?
Jedná se o starý nůž, který používáme v kuchyni už tak cca více než 20 let. Je to Tramontina s ocelí nerez "chromo molibdeno"... Průhyb je cca 6 mm. celková délka je 330 mm, délka čepele je 210 mm, výška 50 mm a tloušťka je 2,3 mm. Výbrus je do "V", plynulý od hřbetu k ostří.
Na nůž jsme si zvykli, je v ruce takřka denně. A protože je ručka dřevěná, na konci své životnosti, rozhodl jsem se nůž komplet zrepasovat. Ta prohnutá čepelka je od začátku, není to úplný problém s ní něco dělat. Ale pokud už se s tím budu "drbat", tak jsem myslel, že bych to dotáhl k dokonalosti...
Děkuji moc za návrhy.
Willie

Willie vložil tyto přílohy:
Pruhyb.jpg.jpg
vohnout.jpg
Tram.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 8/11/2017
Ahoj, s pískováním nemám zkušenost, ale běžně srovnávám po kalírně N690 1,8 mm pomocí rovné ocelové podložky a karbidového kladívečka ( 12ka starý vidiák v dřevěné paličce) - opatrně klepat do vnitřní strany prohnutí . Funguje to velmi dobře .
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2008
Ahoj vespolek !!!
Mám prosbu, kdo dokáže - a je ochoten - mi pískováním srovnat ohnutou čepel ?
(viz můj příspěvek výše...)
@jarpo, jo, jo, já vím že to jde klepáním. Ale po tom zůstávají stopy a tahle čepelka je hodně tenká na to, aby se to odbrousilo... takže proto pískovačka...
W.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
Zdar Willi, pokud nenajdeš někoho blíž, tak já ti to srovnám. Už jsem to párkrát prováděl. Tak kdybys chtěl, napiš mi PM a domluvime se.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/3/2020
dobrý den,
protože to neumím a vykoval jsem zatím jen 2 "čepele", tak tvořím stylem "mlátim do toho a ono z toho něco vyleze". Takže mám čepel s rukojetí full tang. Od kamaráda jsem dostal krásné stabilizované destičky dřeva na střenky, rád bych to možná zkombinoval ještě s páskami z mosazi (stopka, mosaz plátky, střenky - lepidlo, nýty). Přemýšlím na konec navařit závit a udělat zakončení z mosazi.
Mladá (pro kterou nůž vyrábím) si usmyslela, že by se ji tam líbila záštita, nejlíp jen poloviční u prstů. Jenže já teď nevím, jestli v současné konstrukci by tam šla nějak napasovat a jak.
Jedna možnost by bylo změnit full tang na trn a pak "jen" nasadit. Ale nechce se mi už do konstrukce nože moc zasahovat.
Taky mě napadlo vzhledem k tomu, že přemýšlím nad záštitou taky z mosazi, jestli by nešla připájet na ty plátky v rukojeti s tím, že hřbet nože by byl přiznaný, byl by v ní tedy z vrchu otvor ve tvaru U.
Ale možná si to představuju jak Hurvínek válku a skončím jen na tom, že nebudu vědět, kde sehnat, nebo jak vyrobit mosaznou kostku na záštitu.

Posláno:
Štamgast
Podívej se na nože Falkniven s koženou ručkou, dělají to i jiné značky. Mají to nasazené jak píšeš ze spoda ve tvaru U. Přes tu žáštitu a přez čepel provrtáš a dáš nít nebo dva že stejného matroše přebrousíš a zalešťíš a není to skoro vidět.
Pokud máš už čepel zakalenou je to trochu probléme.
Hodně zdaru
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 6/21/2014
Zdravim vospolok, zhanam majstra, ktory by mi bol ochotny vyrobit damaskove cepele podla mojho navrhu. Najlepsie vychodne Slovensko. Keby nieco, sprava. Dakujem
Posláno:
Začátečník
zkusím to vložit sem...
- chci zkusit udělat ručku se skrytým trnem - ručka sendvič
- jednotlivé dřevo chci oddělit plátky mosazného plechu. Slepil jsem dvousložkovým lepidlem, nechal jsem zaschnout dlouhou, ale při obrušování mosazy, se samozřejmě zahřála a lepidlo to vypálilo.
Mosaz jsem teda obrousil dopředu na menší velikost, abych nebrousil zbytečně moc materiálu (poprvé to bylo hodně nahrubo a ten plech místy přesahoval třeba o 3mm) a dal slepit znovu.
Je nějaká finta, jiné lepidlo atd. jak se toho vyvarovat, kromě toho ten plech brousit jen chvilku, aby se nenahřál?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
Brousit ručně pilníkem.
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Pilník je jistota, ale pokud použiješ ostrý pás, menší rychlost pásu a moc netlačit, tak se to taky moc nevyhřeje. Ale v důsledku to hrubým pilníkem bude ubývat rychlejiRazz
Posláno:
Začátečník
dík, u mě doslova platí, že chybama se člověk učí. Vše co jsem zatím vyrobil= zmršil je ukázka nějaké chyby, které se chci příště vyvarovat.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/13/2013
ahoj všem. Mám čepel , materiál na střenky(dřevo) a dvě levé ruce. Byl by někdo ochotný dodělat mi nůž ? Nechci žádnou vymyšlenost
jen rovné střenky trochu zakulacené.Děkuji
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2019
tolokan napsal:
ahoj všem. Mám čepel , materiál na střenky(dřevo) a dvě levé ruce. Byl by někdo ochotný dodělat mi nůž ? Nechci žádnou vymyšlenost
jen rovné střenky trochu zakulacené.Děkuji

Ahojky, psal jsem Ti mail Happy
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/11/2021
Ahoj všem.
Mám prosbu, našel by se někdo, kdo by mi ukoval damašek z řetězu motorovė pily?
Mám to na 50sátku bráchovi, hodně makal s pilami a tak chci aby měl pamatku.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/26/2020
Priatelia nožiari, chcel by som požiadať , či by ste mi nevyrobili čepel na fínsky nôž, podľa nákresu, hrúbka materiálu5mma kľudne môže byť z uhlíkovej pérovej ocele...Vopred ďakujem za ochotu...
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/18/2021
starešina03 napsal:
Priatelia nožiari, chcel by som požiadať , či by ste mi nevyrobili čepel na fínsky nôž, podľa nákresu, hrúbka materiálu5mma kľudne môže byť z uhlíkovej pérovej ocele...Vopred ďakujem za ochotu...

Ahoj a vítej na knifu. Rád se podívám jakou čepel by jsi potřeboval a pokud to svedu tak není problém. Piš na Pm nebo email.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum