ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Z čeho dělat, kde shánět? Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/10/2002
Existují spec. barvy na kůži, různé pistolky atd.
Já používám normální lihová mořidla a šelak, s tím výjdu a připadá mi to dostačující.
Záleží, jak chceš aby to vypadalo.
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2002
Ono taky záleží na tom, co s tou kůží při výrobě všechno provozuješ a co z toho má vylézt.
Já osobně jsem zatím všecno dělal z kůže přírodní, nebarvený (líbí se mi nejvíc), takže s barvením zkušenosti nemám. Pokud kůži tvaruju za mokra, tak jí na závěr domašťuju - prodávají na to přímo domašťovadlo (např. v Praze na Újezdě), podle smradu a chování bych to šacoval na paznehtový olej s lihem - to kůži dobře zvláční, jinak má tendenci tvrdnout a křehnout.
A na konečnou úpravu vosk (včelí vosk s terpentýnem 1:3-4 za tepla - aby ten poliš tekl a dobře se vsakoval), nechat zaschnout a vyleštit hadrem nebo kartáčem - je to perfektní vodoodpudivá úprava. Nebo taky krém na boty Razz.
I jsem četl, že to máčejí v roztaveném vosku nebo parafínu s přídavkem norkového oleje (američani).

Ještě bych někdy rád vyzkoušel tvrzení kůže ("parboil") - zejména na pochvy by to možná nebylo od věci, zejména když člověk používá poměrně tenký materiál (kolem 2,5-3 mm) na velký nože.

S tím šelakem jsi mne, Petře, trochu překvapil; kdysi jsem o tom uvažoval, ale neodhodlal jsem se k tomu to vyzkoušet.

to L.I.S.A.K.: to už je opravdu lepší, i když nikoliv moje krevní skupina - osobně bakelit nerad. I když věřím, že má i svý výhody.
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
Ježiš proč překvapil, je to sice lesklejší, ale záleží taky na tom, kolik toho tam dáš, navíc to určitě chrání můž proto pronikání vlhka zvenku.
Přiznávám, že nejhezčí úprava je "žádná", když kůže chytne takovou tu přirozenou patinu, ale ne každému se to líbí.
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Není špatný to třeba šelakem i vylít, pochva pěkně drží tvar.
dohnalknives.com
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/16/2004
Vím že jsem ignorantLaugh ale co přesně je šelak , jak se sním pracuje a kdese dá koupit?
Dík
Petr Dohnal napsal:
Není špatný to třeba šelakem i vylít, pochva pěkně drží tvar.
Posláno:

Štamgast
Šelak je výměšek nějakých asijských červců, prodává se v šupinkách (každá větší drogerie resp. prodejna barev nebo potřeby pro výtvarníky, obvykle balení ca 200 g, dost drahý), rozpouští se v lihu (96% min., lepší prodejny pro výtvarníky ho mají také - líh na pálení je hrubě nevhodný, dobré zkušenosti mám s technickým, tzv. benzíňákem - stačí kamarád v chemické laboratoři Wink) nebo v alkáliích; já používám základní ředění 1 díl (objemový) šelaku na 3 d. lihu, podle potřeby se dál ředí lihem.
Existuje řada druhů - bez vosku, s voskem (je součástí výměšků červců), několik různých barevných odstínů od běleného přes tzv. citron, pomeranč až po rubínový.

Zatím jsem ho používal na dřevo - nanáší se štětcem nebo tzv. polnou, dá se vyleštit do velmi vysokého lesku - klasický starožitný nábytek (na zámcích) je většinou leštěný šelakem.

Jinak je to záležitost zcela nezávadná, používá se např. i pro potahování tablet a snad i nějakých bonbónů. Akorát je holt choulostivý na nápoje s obsahem lihu, a vodu také nemá moc rád.
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
Šelak je produkt metabolismu jakýchsi asijských červců, snad je to jediná živočišná pryskyřice (to už ale asi kecám Sad); kromě laku obsahuje i pár procent vosku. Zcela nezávadná záležitost, tuším že se s ním potahují tablety a snad i nějaké bonbóny.

Prodává se (dost draho) v šupinách - každá lepší drogerie/barvylaky, prodejny pro výtvarníky - po 200-250 g (někde i rozvažují) v několika barevných odstínech - bělený (bezbarvý), tzv. citron, pomeranč a rubín, buď s voskem (obvykle o pár korun levnější) nebo bez vosku. Na druhou stranu mi těch 20 deka vydrží tak asi 10 let.
Rozpouští se v lihu (standardně) a v alkáliích (roztok sody a pod). Já osobně polituru nakládám 1 ojem. díl šelaku : 3 d. lihu (není kritické) a podle potřeby dál ředím. Hodně záleží na kvalitě lihu - min. 96%, ne na pálení, vyhovující je tzv. benzíňák (od kamarádů z chem. laboratoře Wink), potřeby pro výtvarníky prodávají velmi slušný téměř bezvodý (ale dražší).

Základní použití je jako politura na leštění nábytku; dá se nanášet štětcem nebo při leštění tzv. polnou (tampón z vlněného úpletu zabalený v sepraném plátně - aby to nepouštělo chlupy). Celá procedura leštění je dost složitá, základní popis najdeš třeba na www.domacidilna.cz (přes vyhledání hesla šelak). Nepříjemné je, že šelakem leštěný nábytek nesnáší lihové nápoje, a voda mu taky moc dobře nedělá.

Pokud se to tady objeví dvakrát, taxe omlouvám, jednou jsem zhruba tohle posílal už někdy kolem 14:00, ale někam to zmizelo.
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
U nás v Barvách lakách, mají asi 6 druhů, odstínů a bůchvíjakých typů a odváží ti toho do pytlíčku i třeba za padesátikačku, nevím, jak jinde.
dohnalknives.com
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/29/2003
Zdravím.Na stránkách www.jatagan.cz jsou krásné věci,jen ty ceny.Narazil jsem na lepení střenek a zaujalo mě zabarvenéí epoxidu do červena.Já znám jen čirý nebo hliníkově zabarvený.Ví někdo kde se dá sehnat barevný epoxid,nebo jak ho zabarvit?Díky.
Posláno:

Štamgast
nevím, čím se to barví, ale kdysi mi nabízeli u nás v Barvách lakách Laugh - asi máme fakt dobrý Barvy laky Wink - že bych si toh mohl nechat u nich dobarvit - takže jedině je ukecat, aby prozradili, čím to dobarvujou - ale co zkusit obyč. potravinářské barvivo?.
dohnalknives.com
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/29/2004
Petr Dohnal napsal:
nevím, čím se to barví, ale kdysi mi nabízeli u nás v Barvách lakách Laugh - asi máme fakt dobrý Barvy laky Wink - že bych si toh mohl nechat u nich dobarvit - takže jedině je ukecat, aby prozradili, čím to dobarvujou - ale co zkusit obyč. potravinářské barvivo?.
Mno nevim nevim s tim potravinarskym barvivem.Laugh Je to vazany na sul a mohlo by to v tom lepidle delat bor..delWink
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/10/2004
Mě kdysi doporučovali něco na tento styl - práškový pigment...Ale nemám to vyzkoušeno.
www.teluria.cz/katalog.php?akce=vyrobek&idsekce=165&idvyrobek=134
Mám chuť si časem, jak říkal Petr trochu "zapatlat" a vyzkoušet zelenou plátnovou mikartu alá epoxy ...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/30/2004
když dělal kamarád ploutvičky na surf tak do epoxidové pryskyřice sypal obyčejnou práškovou malířskou barvu co se dává do primalexu, jen se tam toho nesmí dát moc
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/24/2004
Mám vyzkoušeno následující.
Navštiv nějakou lakovnu, kde nanášejí práškové barvy = prášky, ne tekuté rozpouštědlové. Ty práškové barvy existují v různých variantách a ta jedna vhodná do epoxu jsou právě práškové epoxidové barvy. Možná, že ti dají trochu originální barvy = prášku, stačí opravdu trochu, nebo ti dají to, co zbyde po čištění práškovací kabiny a není to již k použití v lakovně, ale pro tyto potřeby to plně stačí. V lakovnách se také může vyskytovat polyesterový prášek. O tom nevím, jak se bude chovat v epoxidové pryskyřici, možná, že bude také vyhovovat, ale s tím epoxidovým to mám vyzkoušené jak do epoxidových, tak i do polyesterových pryskyřic.
Pokud to nemá být pevnostní odlitek, nebo lepení, dá se toho tam dát poměrně dost, ale ani není třeba, protože barvící (krycí) vydatnost těchto práškových barev je značná. A odstínů je více než hodně.
Snad jedinou nevýhodou těchto epoxidových "kompozitů" je to, že degradují na UV záření a to má pak za následek, že povrch takto vybarveného dílu může trochu "pouštět barvu" = prášek. To snad ale připadá skutečně v úvahu v případě, že by to dlouhodobě leželo někde na sluníčku. To ale v pochvě nebo v kapse nehrozí. V tomto směru jsou lepší polyesterové pryskyřice a prášky, je tam ale problém s vytvrzením, které je u polyesterů dost rychlé.
Doufám, že jsem dal několik dalších námětů, kde co shánět.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/19/2003
a nešlo by na to přibarvení použít práškové mořidlo?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Pokud má být epoxyd neprůhledný, pak asi nějaký pigment. Ale kdysi jsem zkoušel zabarvit samotný epoxyd a jde to takhle: v trošce (asi 1 ml) acetonu se rozpustí barva z vložky do propisovačky (zkoušel jsem červenou, ale modrá a zelená by asi šla taky, s černou nevím) a TROCHA tohohle hustého barevného roztoku se vmíchá do epoxydu. Doporučuji zkoušet před použitím - když přidáte moc toho barevného acetonu, netuhne epoxyd dobře. Pokud se to osvědčí, dejte zprávu.
Posláno:

Štamgast
Zatím jsem epoxid zkoušel obarvit jen na bílo titanovou bělobou, šlo to perfektně, takže předpokládám, že běžné malířské hlinky nebo jiné pigmenty by měly fungovat taky. Tuším že do epoxy 1200 se dá přidat snad až asi 30% plniva.
Lenost - matka pokroku
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/17/2005
Nevíte někdo jakým způsobem ostří nože ,,BRUSÍRNA,,?
Kotoučovka, pásovka......?
Díky.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/20/2005
Preji dobry vecer.
Posilam obrazky posledniho noze ke zdrbnuti-
cepel - D2( P.Dohnal - asi by ji poznal)
rukojet - korenovice visne,cerna mikarta(epoxidova - my self upatlana)+
platek olivy.
zastita - alpaka.
Co by na nej rekli odbornici jako Vy ??
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/20/2005
jeste jeden:
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum