ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 11/3/2021
Honzas01 koukni na stranu 57,řeší to tam excentrem. Jestli má někdo navíc, měl bych zájem, popřípadě i o tu modifikovanou měrku na úhlyHappy

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 6/30/2017
Slupka napsal:
Honzas01 koukni na stranu 57,řeší to tam excentrem. Jestli má někdo navíc, měl bych zájem, popřípadě i o tu modifikovanou měrku na úhlyHappy

Díky,podívám se.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 11/26/2013
Zdeněk Vacek napsal:
Prodám originál Tormek brusný kotouč SG 250, sjetý na průměr 200 mm. Nynější rozměr je tedy 200x50x12 mm, vhodný pro Tormek 4. Cena 1500 Kč plus poštovné.

Vaaca
Posláno:
Pozorovatel
Zdar chlapy...jako začátečník na Tormeku, nikoli však úplný začátečník broušení (vodní kameny), mě udivilo, že takto profesionální stoj nemá vyřešeny oboustranně stejné úhly faset a čeští kutilové to řeší štelovacím excentrem.
Po shlédnutí pár videí tohoto uživatele
( https://www.youtube.com/channel/UCqrc2r0WbBEgJMF1NITH-xQ ), který brousí na Tormeku 12tou sezónu a brousí bez přípravků (tedy ručně na hulváta), jsem se rozhodl, že to zkusím taky.
Když mi přípravek nezaručí stejný úhel broušení, tak proč ho vůbec používat a nevrátit se k ručnímu držení jako z dob vodních kamenů. Mimochodem i Japonci své nože brousí na kotoučových vodních bruskách z ruky.
Mám teď dvě větší zakázky ze dvou farem v okolí kde zpracovávají maso (ovčí a kuřecí ve velkém) a nekoukají tak na krásu ostří, ale funkčnost. Alespoň tím ušetřím čas neustálým upínáním do přípravku a nastavováním úhlů.
S mým názorem spousta z vás nemusí souhlasit, ale možná to i někomu pomůže při broušení na jinak výborné brusce.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 9/18/2016
Honzas01 napsal:

Když mi přípravek nezaručí stejný úhel broušení, tak proč ho vůbec používat a nevrátit se k ručnímu držení jako z dob vodních kamenů. Mimochodem i Japonci své nože brousí na kotoučových vodních bruskách z ruky.
.

Ahoj. V tejto téme je od Paľa Šandora príspevok, kde vysvetluje, ako upraviť upnutie tak aby boli uhly na oboch stranách noža rovnaké ( neviem, či strana 21 ??? ).
Nepamätám si to ale, na ktorej je to stránke ....
Alebo sa dá kúpiť samocentrovací jig od Hansa zo schleifjunkies ( za cca 120 Euro za kus ).
Alebo môžete z ruky, ako plánujete , ale na to už by som si kúpil profi pásovku, na Tormeku nemá zmysel brúsiť z ruky, už len kvôli tým otáčkam.
Konštrukcia jigu Tormek nie je samostrediaca a funguje presne pri hrúbke noža tuším 2,5 mm .
+-0.5 mm je to ešte ako tak podobné na oboch stranách, nože hrubšie už vykazujú citeľný rozdiel v uhloch

Tormek je prioritne vymyslený na brúsenie sústružníckych a rezbárskych dlát.
Nože sú vedľajšia možnosť stroja, ale dajú sa spraviť perfektne. Má to svoju ekonomiku - náklady.

Samozrejme , že z farmy prídu a že si nebudú vážiť Vašu prácu a budú tie nože prasiť, keď to brúsite za náklady . Ale to už je na Vás ....
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 9/18/2016
Tu je odkaz na post, ako nastaviť - upnúť nôž v jigu a skorigovať uhol.
http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&m=747399#747399
Posláno:
Pozorovatel
Grinder napsal:
Tu je odkaz na post, ako nastaviť - upnúť nôž v jigu a skorigovať uhol.
http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&m=747399#747399

Díky, ten návod je jednoduchý, takže to vyzkouším.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 6/7/2020
Grinder napsal:
Alebo môžete z ruky, ako plánujete , ale na to už by som si kúpil profi pásovku, na Tormeku nemá zmysel brúsiť z ruky, už len kvôli tým otáčkam.

Súhlasím, raz som skúšal brúsiť z ruky dáky vykosťovací plecháč od Tescomy. Bola to len skúška, nakoľko je to nekvalitný nôž, tak sa mi s ním nechcelo dlho zabávať a moje konštatovanie je, že z ruky viac na tormeku určite ostriť nebudem.
Posláno:
Pozorovatel
Einherjer napsal:
Grinder napsal:

Súhlasím, raz som skúšal brúsiť z ruky dáky vykosťovací plecháč od Tescomy. Bola to len skúška, nakoľko je to nekvalitný nôž, tak sa mi s ním nechcelo dlho zabávať a moje konštatovanie je, že z ruky viac na tormeku určite ostriť nebudem.

Máte pravdu mě ty videa naladili tak jsem to zkusil z ruky ale rychle jsem se vrátil zpátky na přípravek Happy Takže to bude tak jako doposavad broušení z přípravku jen se musím naučit usnout nůž tak a vycentrovat aby bylo ostří pravidelné.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/27/2016
Honzas01 napsal:
Einherjer napsal:
Grinder napsal:

Máte pravdu mě ty videa naladili tak jsem to zkusil z ruky ale rychle jsem se vrátil zpátky na přípravek Happy Takže to bude tak jako doposavad broušení z přípravku jen se musím naučit usnout nůž tak a vycentrovat aby bylo ostří pravidelné.

..Neviem prečo tie pripravky nerobia na rozne hrubky nožov.určite by to pomohlo veci..neviete ako je to s nastavenim vyšky brusky tormek ?myslim ako ked sa clovek ktomu postavi aby ho po chvilke neboleli križe alebo chrbat..
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Z některých příspěvků mám dojem, že se tu řeší až moc velké detaily. Tak jak je bruska navržená a setrojena, umožňuje všestranné broušení s hodně dobrým výsledkem. Použitím zde uvedených přípravků a ověřených postupů se to ještě posunulu. Člověk si s tím musí trochu pohrát a vložit do toho trochu vlastní zručnosti a dovednosti. Mám rád perfektní výsledek. Občas mam dojem že k nějakému malému zlepšení je nutné vyvinout nepřiměřená úsilí.
Jen mě tak napadá, kde je ta rozumná hranice, co ještě ma smysl a co už ne...
Posláno:

Začátečník
Připojený: 10/25/2021
Grinder napsal:
hyperon napsal:
dub napsal:
Ahoj, stačí do firmy Vetako zavolat a domluvit se s majitelem a zjistit termín možného dodání. Na skladě nejsou .Čekal jsem asi měsíc a půl Happy

pisal som im mail, ale zatial bez odpovede. tak telefonat bude asi istejsi. dik za info.

Ja som čakal skoro tri mesiace a potom som to vzdal a vyžiadal si peniaze naspäť. ( výhovorky sťahujem dielňu ale pošlem do 14 dní - to mi tvrdil do telefónu v polovici februára - objednal som to 23.12. preddchádzajúci rok - v poslednej tretine marca som sa dovolal na číslo : manžel má koronu, pošleme peniaze ak chcete - po urgenciach mailom, sťažnosti na dTeste mi prišli peniaze. Vyvinul som na to max. energiu, inak by som ich nedostal ). Našťastie peniaze poslali. Nepovažujem za normálne zaplatiť vopred a nedočkať sa skoro tri mesiace ani správy, ani mailu, kedy dostanem zaplatený tovar.
Dodnes mi tam tá objednávka svieti ako aktívna. Sú to šuplikanti, očividne chce ten výrobca robiť pre veľkých odberateľov, kde sa nemusí starať o nejaký eshop. Koncový odberateľ je ten, ktorý úveruje firmu, a je v poradí dodávok na konci.

Keď to budem niekedy chcieť, tak si to budem musieť vyrobiť. Alebo kúpiť nejaký podobný inde.

Zarážajúce je, že Hans z Schleifejunkies má kratšie dodacie lehoty pre svojich zákazníkov na tie Vetako laserové uhlomery ako koncový odberateľ priamo u Vetako, takže asi pánko z Vetako robí prioritne pre veľkého odberateľa. Ale samotná situácia nesvedčí o dobrej finančnej kondícii firmy Vetako.
Podľa platných zákonov majú vopred zaplatený tovar dodať do určitej lehoty ...

Za mňa je VETAKO jeden z najhorších predajcov na nete zo všetkých, s ktorými som mal do činenia...

no, kedze na stranke VETAKO, sa ten goniometer objavil skladom, tak som to riskol a objednal ho, ale kedze sa moj status objednavky niekolko dni nemenil, ja som zacal tusit, ze som mal dat na rady skusenejsich a medzicasom ho naskladnil aj SchleifJunkies, tak som ho objednal aj odtial.
no a nakoniec sa stalo, ze mi prisli oba pristroje den po dni Laugh
takze teraz ked mam doma 2 rovnake pristroje, mam moznost porovnat, ci su rozdiely v merani uhlov medzi dvomi pristrojmi toho isteho vyrobcu - porovnane, nie su. oba meraju uplne rovnako. jediny rozdiel je, ze na kolecku pre posuv uhlomeru je nalepena este akasi gumicka.
takze, pokial by niekto mal zaujem, jeden mozem niekomu posunut.

hyperon vložil tyto přílohy:
IMG_20211115_134341.jpg.jpg

dub
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/15/2010
Paráda, ať Ti slouží k plné spokojenosti. Cena není zrovna lidová, ale u mě spokojenost maximální Happy
dub
Posláno:
Pozorovatel
Ještě jsem si vzpomněl. Jediné co jsem udělal byl takový malý tuning a na kulaté magnety na které se přicucne nůž jsem nalepil sametová samolepící kolečka, které mají asi o půl milimetru menší průměr , než jsou samotné magnety. Tu semišovou samolépicí folii jsem koupil v Obi a ustříhnou ti tam i 10 cm proužek Happy. Pak je to v pohodě a nůž se neodře
dub
Posláno:
Pozorovatel
Na webu brusné kameny se objevil nový brusný koutouč od Naniwy se zrnitostí 80. Tak uvidíme jaký bude na hrubé opracování ostří Happy
https://brusnekameny.cz/cs/super-stone-kotouce/5163-80-brusny-kotouc-naniwa-super-stone-sw-0080.html
Na fotografii je zobrazen kotouč o zrnitosti 1000 na což prodejce upozorňuje Happy
Posláno:

Začátečník
dub napsal:
Na webu brusné kameny se objevil nový brusný koutouč od Naniwy se zrnitostí 80. Tak uvidíme jaký bude na hrubé opracování ostří Happy
https://brusnekameny.cz/cs/super-stone-kotouce/5163-80-brusny-kotouc-naniwa-super-stone-sw-0080.html
Na fotografii je zobrazen kotouč o zrnitosti 1000 na což prodejce upozorňuje Happy

skoda, ze nerobia tolko kotucov aj pre mensie T4. osobne by som 1000 privital. ale napr. kotuc tormek SJ ma dost nemilo prekvapil, lebo po nasadeni dost vyrazne kmital. po par pokusoch sa mi ho podari nasadit tak, aby nekmital do strany, ale o dokonale okruhlom tvare teda rec nemoze byt, aj volnym okom je vidno, ze je ovalny. s SG kotucom som taky problem nemal.
youtu.be/JSDj04avvqg
dub
Posláno:
Pozorovatel
Ahoj to házení kotouče do stran jsem odstranil tím, jsem upnul kotouč tak, aby byla značka na kotouči byla třeba nahoře. Matici jsem utáhl rukou a ještě jsem se jednou rukou pokusil zakývat kotoučem do stran a při tom utahoval dále druhou rukou matici. Při malé vůli si kotouč dokonale sednul. Pak pustím brusku . Když kotouč házel do strany, tak jsem povolil matici a kotoučem pootočil o 90 st a znova celý pokus opakoval. No a v jedné poloze kotouč běží absolutně rovně. V této pozici se musí kotouč nasazovat a pak nehází. Na výšku jsem ho v této poloze orovnal a vše je v pohodě Happy
Posláno:

Začátečník
dub napsal:
Ahoj to házení kotouče do stran jsem odstranil tím, jsem upnul kotouč tak, aby byla značka na kotouči byla třeba nahoře. Matici jsem utáhl rukou a ještě jsem se jednou rukou pokusil zakývat kotoučem do stran a při tom utahoval dále druhou rukou matici. Při malé vůli si kotouč dokonale sednul. Pak pustím brusku . Když kotouč házel do strany, tak jsem povolil matici a kotoučem pootočil o 90 st a znova celý pokus opakoval. No a v jedné poloze kotouč běží absolutně rovně. V této pozici se musí kotouč nasazovat a pak nehází. Na výšku jsem ho v této poloze orovnal a vše je v pohodě Happy

zhruba tak nejak si pomaham aj ja. len som bol prekvapeny, lebo SG kotuc ma malicku volu tiez, ale akokolvek ho nasadim tak ide dobre. este ho teda zarovnam a snad bude pokoj. dik za info.
Posláno:
Pozorovatel
Ahoj, po nějakém čase zase můj začátečnický dotaz. Je chyba přípravku nebo moje: V jigu na upnuti nože ( SVM 45 a 140) když brousím a pohybuji se po vodící tyči, tak cítím pod rukami, jak se mi to černé cosi Happy točí a tím to vlastně neustále mění úhel broušení.
Co dělám špatně? Nebo je to výrobní nedokonalost? Díval jsem se, že třeba přípravek Sheppach tam má ještě jistící šroub.

Honzas01 vložil tyto přílohy:
SVM_45.jpg.jpg

dub
Posláno:
Pozorovatel
Ahoj , ten jig by měl mít pod tím černým cosi něco jako gumový O kroužek, který zvyššuje tření mezi osou jigu a tím černým cosi. Po vyšroubování koukni jestli se třeba ten O kroužek nerozžvýkal a tím pádem tam chybí to tření, které zabraňuje samovolnému otáčení. Jinak osobně občas máznu hrazdu třeba WD čkem a nebo Balistolem , aby mi jig lépe po hrazdě klouzal .
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum