ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kabík Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/9/2020
Kabíku jako vždy paráda Admire
Na technologii bych určitě nic neměnil, tak je to správně a tak to má být. Applause
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/15/2010
Jaký změny, proč...? Takhle jsou to ty správný "Kabíkovky". Happy A takhle se mi líbí... Ok
Prosím nepište mi PM. Pokud se rozhodnete mě kontaktovat, použijte "tlačítko" email. Děkuji.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 5/9/2020
Chalcodes napsal:
Jaký změny, proč...? Takhle jsou to ty správný "Kabíkovky". Happy A takhle se mi líbí... Ok

Přesně tak
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/16/2009
Hann napsal:
Kabíku jako vždy paráda Admire
Na technologii bych určitě nic neměnil, tak je to správně a tak to má být. Applause
Ahojte ,jako poznáte Mercedes dle trojhranné vrtule ,tak Kabíka po třech tečkách a příjemném tvarosloví.Neměnit !!! Oh No K
S noži je to jako s lidmi,když jsou tupí,tak to za moc nestojí.N.N.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/8/2010
Ahoj, všem se omlouvám za pozdní reakci, byl jsem v Lipové. Děkuji za povzbuzení. Technologii jsem musel trochu upravit, protože mi došel šedý jíl z francouzské řeky Alier, který při kalení držel na čepelích. Běžná hnědá keramická hlína mi opadávala. Tak jsem do ní přidal cukr. Deset deka na půl litru bláta je moc, drží to a nechce to dolů. Příště přidám hlínu. Ale hamoun dobrej, viz foto po leptu kyselinou.

Kabík vložil tyto přílohy:
_epel_s_cukrem.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Tak jsem tenhle nožík trochu uspěchal, aby se mezi polotovar a hotové nevetřely jiné. Takže předchozí čepel finálně přebroušena, vyleptána v cole a zasazena do parohu, protože trn byl kratší.
čepel: pila kalená s hlínou s cukrem a leptaná v cole, 90mm
ručka: 122 mm, švestka, kůže, špice jeleního parohu, kůže, švestka

s_cukremP.JPG.jpg
s_cukremL.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Teď bude chvíli mix čepelí kalených s jílem z Alieru a s obyčejným jílem s cukrem, podle toho, jak se mi bude chtít je dodělávat. Tahle je alierská.
čepel: pila kalená s hlínou a leptaná v cole, 106 mm
ručka: 120 mm, štědřenec, kůže, bříza, ošetřeno voskem s damarou. Ta bříza je nejzajímavější na hřbetní straně, to jsem bohužel nevyfotil.

b_ízhaL.JPG.jpg
b_ízhaP.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Kamarád už asi 40 let používá to, čemu říká nůž ostrý z obou stran. Jiného kamaráda dcera si přála také takový. Přála si ho už před rokem. Teď dostala podobný k osmnáctinám.

čepel: kus cirkulárky broušený flexou z obou stran, na sporáku kalený, v cole leptaný, 3,5 mm v žebru, 148 mm délka
ručka: 125 mm, hovězí kost, kůže, štědřenec, kůže, jelení kost (zbytek té, co mi praskla), ošetřeno dřevo šelakem a celé pak lněným olejem

ka_kaL.JPG.jpg
ka_kaP.JPG.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2019
Ahojky Kabíku .
Ten poslední se moc povedl. Applause
Posláno:

Štamgast
Pěkná Kabíku. Výbrus dýky flexou, smekám. Applause
Prosím nepište mi PM. Pokud se rozhodnete mě kontaktovat, použijte "tlačítko" email. Děkuji.
Posláno:

Štamgast
Chalcodesi, já začal na pásovce, ale za šest let s ní pořád neumím a musel jsem ten nepravidelnej paskvil opravit flexou.
Posláno:

Štamgast
Já zkusil jednou flexou výbrus čepele na Horala...a horkotěžko jsem to zachraňoval na pásovce...😁😁😁
Posláno:

Štamgast
To se mi to flexou brousí, když vidím na čepel.
obr.1 - Místo rukojeti k flexe přišroubovaný textitový špalík, brusný kotouč vulkanfíbrový s
P80 cubitron zrnem.
obr.2 - To celé upnu do svěráku do ponku, osa otáčení je dolů a vidím, co a jak brousím. Čepel držím v ruce.

flexa_A.JPG.jpg
flexa_B.JPG.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/13/2015
Nemaje flexu s regulací otáček, dělám to obdobně s vrtačkou. Ale jen sekery a pracovní nože. Mám totiž obě ruce levý a oko z Kašparovy krávy red face
Posláno:

Štamgast
Flexu taky nemám s regulací, brousím na ní jen před kalením, po kalení na vrtačce. Obě ruce levý, to je taková genetická anomálie. Neměli my společnýho pradědu? S okem jsem na tom asi trochu líp, Kašparová, kterou znám, nemá krávu.
Na přání užší ručka pro dámskou ruku.
čepel: kaleno bez hlíny a leptáno v cole, 140 mm
ručka: 127 mm, ipe, fíbr, tatajuba, ošetřeno lněným olejem

cipajs2L.JPG.jpg
cipajs2P.JPG.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
To "držení" flexy je dobrej fígl!!! Applause
A kudlík paráda - chtěl bych mít ženskou ručku....Grin .
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/24/2018
Ahoj Kabiku, par fotek z dnesniho vychodu slunce na Snezce. Nozik nejen krasnej, ale hlavne lehouckej, rezivej a optimalni svacinak pro takovyhle vyslapy. Jsem moc rad, ze jsem ho vzal... Happy

kk224 vložil tyto přílohy:
20220804_050853_resized.jpg.jpg
20220804_053601_resized.jpg.jpg
20220804_060032_resized.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Kk 224, díky za fotky, jsem rád, že nůž nezahálí. Postrašils ženu fotkama z mýho kalení, co může čekat s nožířem?

Ostuda jsem, všechno mi trvá dlouho. Nožnění mělo téma skinner, tak jsem si ten menší vzal s sebou a na ten větší materiál, který jsem na místě připravil, ale pak lepil až doma, protože klih dost nedržel.
Menší:
čepel: pila shlínou a v cole, 55 mm
ručka: 88 mm, ořech z Krkonoš, kůže, dřišťál z Prahy, kůže, ořech od Benešova, ošetřeno voskem s damarou
Větší:
čepel: Díky tvaru ručky nešla pořádně nafotit, 101 mm
ručka: tatajuba, kůže, paroh nalezený u campu Těněssee na centrálních Brdech nad vsí Těně, kůže, tatajuba, ošetřeno lněným olejem

malý_nožn_níL.JPG.jpg
malý_nožn_níP.JPG.jpg
velký_nožn_níL.JPG.jpg
velký_nožn_níP.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Na cibuli. Už šestý nůž pro tuhle dámu.
čepel: na sporáku bez hlíny a v cole, 145 mm
ručka: 133 mm, šeřík, kůže, čimišník, ošetřeno lněným olejem a voskem s damarou