ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
CAR
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 1/20/2015
Kontroluj si vlnku, abys ji mel pri brouseni porad cca uprostred kotouce.

S tim, co pise Karlson, souhlas.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 10/25/2021
Nove hracky pre moju T4 od Hansa su doma. dufam, ze to s nimi pojde podla mojich predstav Grin Grin Grin

hyperon vložil tyto přílohy:
IMG_20220906_131840.jpg.jpg
IMG_20220906_131432.jpg.jpg
IMG_20220906_131454.jpg.jpg

dub
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/15/2010
Paráda, ať slouží k plné spokojenosti. Pak dej vědět, jak to brousí Happy. Také jsem po těch jeho kotoučích pokukoval, ale zatím jsem na klasických kamenech a pro mou potřebu stačí. Největší radost mám z Rozsutce, jako finišer je prostě superHappy
Posláno:

Začátečník
dub napsal:
Paráda, ať slouží k plné spokojenosti. Pak dej vědět, jak to brousí Happy. Také jsem po těch jeho kotoučích pokukoval, ale zatím jsem na klasických kamenech a pro mou potřebu stačí. Největší radost mám z Rozsutce, jako finišer je prostě superHappy

na ten rozsutec citam vsade chvalu, ale zatial som nad jeho kupou prilis nerozmyslal a ani som ho nikde pre T4 nevidel.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/7/2022
Zdravím!
Dlouho jsem pročítal celé toto vlákno a rád bych položil dotaz k výběru brusky Tormek na hobby broušení: Rád bych si pořídil menší T-4 se základním kotoučem SG-200, k ní diamant na rovnání a nové samocentrovací úchyty na nože KJ-45 i KJ-140 mm. Vystačím si s tímto vybavením na solidní broušení kvalitnějších německých nožů typu Wusthof Classc Ikon s tvrdostí 58? Na směs obyčejných levných kuchyňáků předpokládám ano, na nich se budu učit. Podle předchozích příspěvků v tomto vlákně snad základní kotouč stačit budeHappy

Nemá někdo zkušenost, zda-li do KJ-45 lze uchytit malé žiletkové nože robotické sekačky a na T-4 nabrousit? Přijde mi škoda to vyhazovat.
Stejně tak nože do drtiče větví, bylo by možné je s popsaným vybavením nabrousit?
Předem díkyHappy
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Principálně lze brousit vše, co se rozměrově na brusku vejde.

U těch žiletek může být problém s jejich malými rozměry a malým úhlem ostří (ostří příliš do špičky). Asi se stane, že broušení budou bránit čelisti upínacího přípravku (budou překážet - zasahovat do kotouče). Tady bych si asi koupil levný upínací přípravek jiné značky a čelisti zbrousil do špičky tak, aby nepřekážely. Bylo by to jednodušší, než vymýšlet nějaké přípravky pro uchycení apod. Podle zkušeností s broušením a zvoleného kotouče bych popřemýšlel s broušením po směru otáčení kotouče (eliminace zapíchnutí žiletky do kotouče). Zvláště když bude žiletka v přípravku uchycena jen za kousek…

Drtič větví - neznám rozměry. Buď to bude bez problému, nebo postup jako u žiletek.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/7/2022
Tak na nožíky do robotické sekačky jsem našel video ... cca od 23. minuty.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/19/2022
https://www.dictum.com/en/sharpening-devices-for-grinders/dictum-japanese-grinding-wheel-grit-1000-716040

dobry den, zhanam orig grit1000 na t4, myslel som ze sa nevyraba, narazil som tu na tento link, mate s nim skusenost co je to zac?, ak sa jedna o noze tak ake vysledky ma kotuc na t4 diamant grit1000?
dub
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/15/2010
Posláno:
Začátečník
takze spadol mi sj200 na dlazbu a z rohu je cca 1cm do hlbky poskodeny, fajn bolo mi do placu tak som skusil diamant na zarovnanie a zistil som ze by to trvalo tyzden a dalsia vec je ta ze ted grit4000 je na tom kusku ktory som zarovnal total drsny, je tam nejaka moznost opravit ho ci je po nom?, ak by som si dal tu robotu a zarovnal ho do hlbky toho ulomenia tak ako ho vylestim?, nagura na cistenie alebo inym naniwa kamenom 4000??
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
- týždeň to až nebude .... Laugh
- ryhy po orovnávači som odstránil TORMEK SP-650, môžeš použiť aj iný rovný kameň. SJ má mäkké pojivo.
- dohladil som nagurou
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Začátečník
vauvauvau napsal:
https://www.dictum.com/en/sharpening-devices-for-grinders/dictum-japanese-grinding-wheel-grit-1000-716040

dobry den, zhanam orig grit1000 na t4, myslel som ze sa nevyraba, narazil som tu na tento link, mate s nim skusenost co je to zac?, ak sa jedna o noze tak ake vysledky ma kotuc na t4 diamant grit1000?

ja ten kotuc mam, je v pohode, vyzera uplne rovnako ako SJ, vyraba ho ta ista firma, takze bat sa o kvalitu nemusis.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/29/2014
Ahoj, nechal jsem si jako dárek pořídit na Tormeka kotouč z rozstutce a narazil jsem na drobný problém. Kotouč mi na brusce trochu osmičkoval, tak jsem ho několikrát povolil a pootočil, ale osmičkoval stále. Tak jsem kotouč sundal a přemýšlel, kde může být problém. Zjistil jsem, že vnitřní plastová vložka je v kotouči volně nasazená a navíc je o něco delší, než je šířka kotouče. Teď bych potřeboval poradit, jestli vložku zkracovat a zalepit? (čím?). Rád bych měl kotouč který nehází a nerad bych to udělal blbě. Nemyslím, že je to výrobní vada, ale asi to chce doupravit, abych to měl 100%. (zkusím vložit fotky, jestli se mi zadaří).

tomas72 vložil tyto přílohy:
o1.jpg
o2.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 9/18/2016
Vložka sa musí do otvoru dať voľne. Ak by si ju tam narval, tak ten KAMEŇ Rozsutec praskne. Treba ju napasovať kolmo na stenu kotúča. Ale to nie je záruka, že to nebude bočne hádzať... Stena nemusí byť rovná. Chcelo by to zrovnať potom stenu kotúča s dierou vo vložke ( diamantom ). Na Tormeku sa to dobre nedá urobiť. Ale malé bočné hádzanie extrémne nevadí.
Posláno:
Začátečník
zdravim, chcel by som poprosit o radu co robim zle, mam zmatok v uhloch, pouzivam t4, neviem ci som veci popisane tu pochopil spravne, chcem napr brusit noz na 15, takze dig.uhlomerom najprv zmeram sklon noza, hodnota je cca 4, takze 2 na stranu a k tomu plus tych 15, takze na tormek uhlomere nastavim 17, to je vsetko ok len mi potom nesedi ze ked uz mam noz v drziaku v spravnom uhle podla tormek uhlomera a na noz polozim dig.uhlomer tak mi ukaze hodnotu 44, takze 22 na stranu, cakal som ze dig.uhlomer zmera hodnotu 17x2 takze 34

este druha vec-ked do tormek uhlomera davam priemer kotuca a mam rozne hodnoty - 1000grit 193mm, 250grit 198mm no tak na tej stupnici sa to neda nastavit presne, je tam rozostup po 5mm a ostatne cisla davam teda iba odhadom, ma to velky vplyv na ostrie?, alebo mam to cele nastavovat iba pomocou dig.uhlomera?
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/29/2014
Tak jsem asi přišel na zdroj problému s vložkou v rozsutci. Když jsem vložku prstem vytlačil ven (byla tam volně), tak na vložce jsou patrné stopy lepidla, na omak mazlavé, takže buďto nevhodné lepidlo, nebo špatně namíchaný epoxid. Zkusím to vyčistit a zalepit lépe. Před lepení asi ještě vložku zkrátím na cca 36mm, aby z každé strany byl kousek volný. Kotouč má na středu sílu 40mm a stávající vložka je 41mm.

tomas72 vložil tyto přílohy:
o3.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
vauvauvau napsal:
zdravim, chcel by som poprosit o radu co robim zle, mam zmatok v uhloch, pouzivam t4, neviem ci som veci popisane tu pochopil spravne, chcem napr brusit noz na 15, takze dig.uhlomerom najprv zmeram sklon noza, hodnota je cca 4, takze 2 na stranu a k tomu plus tych 15, takze na tormek uhlomere nastavim 17, to je vsetko ok len mi potom nesedi ze ked uz mam noz v drziaku v spravnom uhle podla tormek uhlomera a na noz polozim dig.uhlomer tak mi ukaze hodnotu 44, takze 22 na stranu, cakal som ze dig.uhlomer zmera hodnotu 17x2 takze 34

este druha vec-ked do tormek uhlomera davam priemer kotuca a mam rozne hodnoty - 1000grit 193mm, 250grit 198mm no tak na tej stupnici sa to neda nastavit presne, je tam rozostup po 5mm a ostatne cisla davam teda iba odhadom, ma to velky vplyv na ostrie?, alebo mam to cele nastavovat iba pomocou dig.uhlomera?

- keď si meral uhol digit. uhlomerom (sklonomerom) voči čomu si mal "0"
- čím presnejšie odmeriaš uhol, tým menej sa natrápiš pri brúsení. Doporučujem používať Tormek calculator - pozri pár strán do zadu https://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=22970&p=85
Alebo si zaobstaraj modifikovanú mierku TTS100 https://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=22970&p=78

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
@sandor

nulu som mal na stole na ktorom je umiestnena t4, je to nespravne, nula musi byt na hrazde?

o tom kalkulature som nevedel, zaujmava vec

TTS100 - myslel som ze tato vec nie je urcena pre t4 v zmysle nastavenia uhla pri rozdielnych priemeroch kotucov, ako sa s tym pracuje, o co ide?

p.sandor, musim vam dat za pravdu, bez nejakeho zvacsovadla sa da volnym okom fakt zistit malo, noz moze rezat papier po bruseni a tvarit sa slusne naostreny ale za 24h pouzivania tam citim ze sa vytvorila ihla, ocel vg10, este sa mam co ucit, vdaka za vela informacii ktore sa tu daju najst
Posláno:
Začátečník
aha, ide teda o upraveny pripravok, kupit sa to neda vsak?
Posláno:

Štamgast
@ vauvauvau

nula by mala byť dotyčnica na kotúči v mieste kde sa ostrie noža dotýka kotúča kukni sem:
https://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=22970&p=35

skús osloviť scotiho alebo VPJ01 - možno že má nejaké mierky vyrobené, prípadne ďalších - popozeraj staršie príspevky kto ich vyrábal
https://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=22970&p=76
https://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=22970&p=70
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum