ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Nože typu Motýlek Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 8/29/2004
V posledni dobe me zaujaly elegantni americke noze typu Motylek ktere v 80' letech proslavila firma Bali Song co si myslite o techto nozich?
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/3/2004
Dominicque napsal:
V posledni dobe me zaujaly elegantni americke noze typu Motylek ktere v 80' letech proslavila firma Bali Song co si myslite o techto nozich?
no maji dve velky vyhody - je to IMHO nejjistejsi zavirak - nemuze selhat linerlock nebo pod. a navic se s nima da hezky hratHappy
Posláno:
Začátečník
Jeden Ilustracni obrazek
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Dominicque napsal:
Spoustu věcí najdeš na
www.balisongcollector.com
Mimochodem, "balisong" je originální filipínský název tohohle nože, má to znamenat buď "zlomený roh" (materiál použitý na střenky), nebo "zlom roh" - snad kvůli výkonosti. Firma si ten název upravila a dala registrovat. Nůž existuje ve dvou verzích - "manila" - má pojistku připevněnou na té části rukojeti, která při zavření kryje hřbet čepele, a "batangas" - pojistka je na části, která kryje ostří. Je to důležité k tomu, jak se po otevření ocitne nůž v ruce - jestli ostřím dolů nebo nahoru.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 7/16/2001
Já si koupil jeden (abych měl aspoň jeden toho typu ve sbírce) ale musím říci, že mně nezaujal. Manipulace s ním mi (jako nezkušenému) příjde velmi těžkopádná, rozhodně na otevření a zajištění potřebuji 2 ruce, na odjištění totéž. Viděl jsem ale nějaká videa a to bylo něco!

David
( . )( . )
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/5/2005
David napsal:
Já si koupil jeden (abych měl aspoň jeden toho typu ve sbírce) ale musím říci, že mně nezaujal. Manipulace s ním mi (jako nezkušenému) příjde velmi těžkopádná, rozhodně na otevření a zajištění potřebuji 2 ruce, na odjištění totéž. Viděl jsem ale nějaká videa a to bylo něco!

David
heh tak co sa motylikov tyka sme na tom podobne ja ho sice uz dokazem aj otvorit aj zaistit pohybom jednej ruky ale mam tiez len jeden a aj ten nenosim a nosil som ho kedysi davno mozno mesiac akurat tak pre frajerinu Happy
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/17/2003
Dostal jsem kdysi od jedné dívčiny z vděčnosti motýlka "Andujar" s krásným tvarem čepele. Kvalita oceli nic moc, ale mám k němu dodnes zvláštní vztah. Rád bych se zeptal vás zkušeých... Časem si chci koupit nějaký pořádný kousek a nevím, pro jaký se rozhodnout. Vím, že střenky existují z hliníkových slitin, nerezu nebo plastu. (Možná i jiné.) Nerez mi přijde těžký na nošení, uvažuji tedy o zbylých dvou variantách. Nevím ale, jestli plast není naopak příliš lehký, odstředivé síly tudíž menší a otevírání tím těžší, s větší potřebou švihu. To se dá, ostatně, vyzkoušet v prodejně. Hlavně si ale nejsem jist, jak rychle se motýlek s plastovými střenkami "vyběhá". Vím, že se to děje i u slitinových střenek a čepel časem u starších nožů "vaklá". Z tohoto ohledu je asi nejlepší nerez. Také jsem s politováním zjistil, že nejčastějším materiálem motýlků běžně dosažitelných u nás je ocel 420. Věřím ale, že se dá objednat i něco lepšího.
Posláno:

Štamgast
zrzkofil napsal:
... Věřím ale, že se dá objednat i něco lepšího.
mno ja som si minule vsimol ze jeden motylik robi aj spyderco www.spyderco.com/pix/products/large/B01_L.jpg

asi najznamejsia firma co robila dobre motyliky bola firma Benchmade ale ked som minule pozeral ich katalog na webe nejako som tam na motyliky nenarazil
Posláno:
Začátečník
crossan1x napsal:
[quote=zrzkofil]... Věřím ale, že se dá objednat i něco lepšího.
No ja asi nemam co rikat protoze zrovna muj motylek stal celou stokorunu (taky ze nestoji za nic) nadruhou stranu je fajn ze je tupy jako poleno a nebojim se ze se riznu ikdyz zrovna pred chvili sem se s nim bodnul do ruky Happy. No ale co se obednavani tyce moc se mi libi a uvazuji o "motylim setu" s www.knifekits.com/store/s-pages/kk_store_1mainframe.htm?kk_products_fixedkits_main.htm~smain ktery si muzete za docela nevalnou castku obednat i se spoustou doplnku a prizpusobit si jej tak obrazu svemu.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/29/2002
je fajn ze je tupy jako poleno a nebojim se ze se riznu

Jak tohle muze nejakej fanda do nozu rict . . .
GK
Posláno:
Začátečník
George_KiLLeR napsal:
je fajn ze je tupy jako poleno a nebojim se ze se riznu

Jak tohle muze nejakej fanda do nozu rict . . .
GK
No ono to bylo mysleno tak ze kdyz s nim trenuju nejake krkolomejsi triky tak se neporezu....
Posláno:
Štamgast
zajimavy stranky jsou tyhle:
www.terryguinn.com/knives/balisongs.html

a tady nejaky videa - pokud chcete neco trenovat:
www.balisong.net/en/index.htm
www.balisongxtreme.com/freestyle.htm

t.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/17/2003
Díky všem za komentáře a odkazy. To, co mě fakt dostalo, byla balisongová vidlička na jednom z webů. Ta musí zastrašit i největší drsňáky Happy
Posláno:
Začátečník
Hodne jsem se nejkou dobu s motylem ucil a rekl bych ze uz umim udelat par peknych veci. Samozrejme to neni jako na nekterych profi videich ale opravdu me to chytlo.
Posláno:
Pozorovatel

Ja osobne zbieram noze uz cca. 10 rokov ale suhlasim s tym, ze ak chce niekto vyskusat motylika, tak nech si kupi nieco do 300 Sk primeranej velkosti. Nech sa s tym pohra a potom uvidi ci "ano" alebo "nie" .
Raz si kupim originel Benchmade, nakolko to su spickove motyliky s odpruzenym zamykanim a daju sa ovladat skutocne jednou rukou.
Inak k tomu treba trocha trpezlivosti a po 10 dnoch sa da robit aj s 2 motylikmi naraz.

Peto

Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/9/2005
zdravim, cetl sem dole o motylku od firmy spyderco, nasel sem si ho v katalogu, ale v cechach sem ho nevidel. existuje nejaky zpusob jak si ho v cechach objednat? nebo nemaji ho v nejakem obchode?
Posláno:
Štamgast
saladin napsal:
zdravim, cetl sem dole o motylku od firmy spyderco, nasel sem si ho v katalogu, ale v cechach sem ho nevidel. existuje nejaky zpusob jak si ho v cechach objednat? nebo nemaji ho v nejakem obchode?
zeptej se tady, pisou, ze objednaji z USA cokoliv od Spyderca:
www.mainboard.cz/spyderco/c07.htm

t.
Posláno:
Pozorovatel

Ak sa ti to podari, tak si ho skus najprv chytit niekde v predajni - aby si vedel, ci ti bude vyhovovat. Ja som ho skusal ale nebolo to nic moc, lebo ma na motylik cudne tvarovanu rukovat.

peto
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/9/2005
to je prave to, nikde sem ho zatim nevidel. chtel bych poridit nejakej motylek tak do 2000 3000kc. casem bych rad i neco drazsiho. chtel bych aby byl pokudmozno lehkej. pamatuju si ty klasicky co se dali za par korun koupit a bylo to moc tezky.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/3/2005
@saladin: Na víkendové pražské výstavě ho některý z prodejců vystavoval, sorry ale nevím jistě který, možná snad HQH - Lovec (prodejna na Žižkově) www.hqh.cz/zbrane/lovecPraha.php , tak se tam zkus zeptat. Na fotkách vypadá dost zajímavě, ale v ruce mi to přišlo jako dost divnej vehement a příjde mi, že ten tvar rukojetí nebude pro "motýlí" manévry zrovna nejlepší. Takže jak píše Peto: určitě vyzkoušet v ruce!
... a nemyslel to snad ani zle - starosta. (Pražský výběr)
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum