ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Ontario Knife Company Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/5/2018
zabikuch88 napsal:
Kluci, máte někdo zkušenosti s O Journeyman

Myslím, že ho má Strom, dával sem nějaké fotky samodomoplexi pouzdra. Zkus mu napsat...
http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&m=1020677#1020677
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/27/2016
Díkec 😎
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/31/2013
zabikuch88 napsal:
Kluci, máte někdo zkušenosti s O Journeyman

Ontario Journeyman
nožík se tak trochu vymyká. Působí dost archaicky, jako by to byl prapředek nožů Happy
Čepel (z oceli 1095) je tlustá 4,7mm - takže nějaké jemné řezání moc ne. Snesl bych ji o něco málo delší.
Upravoval jsem si úhel fasety - na menší, aby to víc řezalo. Záštitu nechali jak jim vypadne z lisu - otřepy si musíš zabrousit sám Neutral
Já jsem si záštitu nahoře zkrátil, abych se palcem dostal líp na hřbet čepele. Kůže na ručce je moc příjemná na úchop.
Obrousil jsem černění z patky na tom šestihranu a vyleštil ho - to se mi moc líbí, jak je na té patce pořádnej kus železa a ještě ve tvaru matice - furt to ohmatávám prstama Laugh
Sheepfoot záhyb od špičky čepele po zuby jsem přebrousil brouskem tak, abych vytvořil hrany pro firesteel nebo třeba na strouhání březové kůry.
Zuby jsem ještě netestoval, ale určitě by šlo na klacku udělat třeba kolem dokola drážku na provázek. Myslím, že to není myšleno na nějaké přeřezávání.
V hlavě mi utkvělo - a myslím, že je to pro tento nůž charakteristické - jak s ním nějakej chlápek ve videu rejpe díru do ztvrdlé lesní cesty.
Prostě působí dojmem, že je to něco mezi nožem a jakýmsi univerzálním nástrojem na všechno Happy
Ale člověk musí být připraven na to, že Ontario se u pevnejch nožů moc nesere s detaily.
(Cena: 1140,-Kč)

Strom vložil tyto přílohy:
Ontario_Journeyman.jpg.jpg

Věci a situace mají takovou váhu, jakou jim přiřadíme.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/4/2022
Zdravím,Nemáte někdo porovnání 1095 co byla na kudlách Ontario se současnou 1075?Jde mi o to, jestli je tam nějaký znatelný rozdíl ve vydrži ostří.Dik.
Posláno:

Štamgast
Rozdíl držení ostří u těchto dvou ocelí (né že by tam nějakej nebyl) bych vůbec neřešil Happy Jestli chceš výdrž ostří, vem si spíš nůž z práškové oceli. Jinak jeden bude třeba přebrousit po třech dnech používání a druhej po čtyřech dnech Happy Třeba to tu někdo srovnával a řekne nám líp.
1095 - by měla držet ostří vo trochu líp.
1075 - by měla být houževnatější. Třeba se hodí na delší čepele ...

Mě celkem zaujal nůž SP-1, musel jsem ho trochu "zkonvexovat na šmirglech" a přejet na leštičce.

Strom vložil tyto přílohy:
2022_02_04_Ontario.jpg.jpg
2022_02_04_Ontar.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Jo já neřeším jestli to budu muset brousit... to je mi u uhliku jasný .Mám SP-2 v 1095 a teď jsem koupil Rat 3 a to velký bowie.Ty už jsou oba v 1075.Šlo mi o to ,že na tom SP - 2 nepoznám moc rozdíl ,protože je to právě kopytoHappy Myslel jsem jestli někdo nemá srovnání třeba na RAT 3,5,TAK... jestli je ta změna nějak víc znatelná.Každopádně dík za odpověď,SP-1 mám taky v merku.Libi se mi víc než KA-Bar Ok
Posláno:

Štamgast
To jsi mě překvapil s tou 1075-kou. Já v e-shopech vidím u těch nožů napsanou 1095-ku Oh No Např.:
https://www.mujnuz.cz/noze/ontario-rat-3-nylon-sheath.html
http://www.noze-nuz.com/ontario/ON8603.php
http://www.noze-nuz.com/ontario/ON8667.php

Posláno:
Začátečník
Jo taky jsem tomu nevěřil, ale už jsem to našel i na oficiálních stránkách. Jenom jsem koukal že ta 1075 je zakalená na 57-59 Hrc a ta 1095 byla 56-58 Hrc.Proto v tom tak šťourámHappy
Posláno:
Začátečník
Posláno:

Štamgast
P.Ciba napsal:
Jo taky jsem tomu nevěřil, ale už jsem to našel i na oficiálních stránkách. Jenom jsem koukal že ta 1075 je zakalená na 57-59 Hrc a ta 1095 byla 56-58 Hrc.Proto v tom tak šťourámHappy

Tak to vypadá, že jsi tady nejlíp informovanej Ok
wpc
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/16/2010
Ahoj,

je to tak všechny modely RAT 3,5,7, TAK I vše je z 1075. A nepoužívají ani ocel 5160.

Pro nože dodávané pro armádu (military contract) ponechali ocel 1095.

Podle toho co jsem dohledal na netu, tak přechod z 1095 na 1075 začal v "tichosti" někdy v roce 2015/2016.

Důvodem prý byly časté reklamace zlomených, vyštípnutých čepelí.

The switch to 1075 carbon steel from 1095 carbon steel on the majority of the OKC SP series, (non Gen2), is said to have been done 2-3 years ago. The following is a post put up by Paul Tsujimoto (Toooj) recently on this forum. It gives a short bit of insight into why the decision to switch was made. This is not being put up by me to debate the pros and cons of their decision, but only to share the info again so that folks that had not read this before, can now be informed about it...

We do a lot of metallurgical testing and review concerning the type of steel and properties and how it relates to quality issues. We have come to the conclusion that 1075 is a better steel for the vast majority of our knives. 1075 still has sufficient carbon to produce a nicely hardened blade, it has good edge retention and it also has a lot more toughness to hold up to the impact that working knives (machetes) see on a continued basis. That is the reason for the change. Our Military contract knives still will use 1095 but any knife/tool that is not under specification has been changed to 1075. I think you will find a lot less chipping and breakage with the 1075 steel. Dan Maragni and I could bore you with Metallurgical mumbo-Jumbo but ultimately we like not having to deal with broken blades under warranty and we think you will also.
Hope this helps.

Best Regards,

Paul Tsujimoto
V.P. of Engineering
Ontario Knife Comapany

Zdroj: Blade forums

Kdo umí anglicky, tak se více dozví zde:

https://www.bladeforums.com/threads/okcs-sp-series-1095-switch-to-1075-steel.1592721/

Posláno:
Začátečník
Aha Tak to jsem nevěděl,dík za informaciOk .Asi to má své opodstatnění.Nestoji to svět a většina lidí se nebojí dát těm nožům naprdel. Teď pořád používám RAT 3,a zdá se mi že drží docela dobře.Jede v kuchyňi i čundry a dobrý.Nejhorší bylo tovární nabroušeni.Byl úplně tupý,faseta ujetá k jedný straně a nešel ani do salámu.Ale to je u OKC asi standartHappy
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/18/2014
Samotný přechod na 1075 mi nijak nevadí, ale ontario to udělalo tak potichu a mazaně, že u nás většina prodejců má dodnes 1095 jako materiál u většiny jejich nožů. Já si před pár lety kupoval sp10 a ta už je 1075,ale já ji kupoval jako 1095. Minulej rok jsem kupoval tak1 a rat7 a tak už je 1075 a rat ještě 1095 ze starých zásob a člověk to může poznat v podstatě jen odhadem, podle roku výroby nože na krabičce a třeba u té rat7 i podle pouzdra, ale na noži to nijak označené není. A člověk by asi chtěl vědět z čeho ten nůž má.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/5/2011
Ahoj, maličko se připojím svou troškou do mlýna.... s to 75 mám nějaké zkušenosti, respektive s jednou její modifikací a je to opravdu moc dobrá ocel. Málokterá jde nabrousit tak jedovatě. Řeže krásně.Nepoznáte rozdíl co se týká výdrže ostří atd takže žádné strachy.
Osobně si myslím, že na ní přešli prostě proto, že se jim naskytla příležitost ji buď vhodně nakoupit a nebo si spočítali úsporu na kalení... myslím, že se nahřívá na mírně nižší teplotu a v tom množství jim to snad něco hodí.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/30/2008
Ontario Rat-3 Caper

Nepatrně mi to tím choilem připomíná Mikov Patrona, jen trochu jiný tvar čepele.

langl vložil tyto přílohy:
ON8663__54448.1645565867.png.jpg

Život musí být velký zločin, když je za něj trest smrti!!!
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/1/2019
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/18/2014
Smutné zprávy pro fanoušky ontaria, americká továrna byla po prodeji firmy ukončena. https://www.youtube.com/watch?v=_kWhJopNPug

Předpokládám, že značka snad zůstane a bude stále vyrábět v zámoří, tak jsem zvědav jestli tam případně převedou i výrobu pevných nožů.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 8/14/2020
Dle infa z tohoto videa:
https://www.youtube.com/watch?v=UTtSPecD3W8

a dle clanku
https://buffalonews.com/business/local/ontario-knife-to-end-franklinville-operations-after-sale/article_bd3ede0c-2577-11ee-b502-1f2741deeae8.html

bohuzel vyroba se presune asi do Asie, resp do Ciny.

Kupec se jmenuje Blue Ridge Knives z USA ale je to jen prodejce/distributor, takze vyrobu presune asi komplet do Ciny.
Pisu z mobilu, co nema diakritiku, pisu vetsinou z auta, tak prosim prezijte moje preklepy a pravopis, vzdyt nam jde hlavne o kudly.
Jsem primitiv a idiot, co se zajima o noze a vedu kolem toho.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/15/2005
Tak vzhledem k tomu, že je Ontario ve stavu klinické smrti, jsem si radši “vyzobnul” asi poslední nový A.S.E.K., co byl v Evropě k dispozici za rozumnou cenu.Confused

Spyder vložil tyto přílohy:
IMG_3415.jpeg.jpg
IMG_3413.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/9/2008
Ahoj!
Nemáte někdo doma nebo zkušenost se SPL Pack knife?
Díky za případné postřehy Wink
Erleichda..
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum