ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusná sada KMFS Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/9/2008
Jo, přípravek na flexi čepele by bodl Ok
Taky mám problém s upínáním "V" výbrusů aby se to nehejbalo, snažím se to nějak uchytit mezi seřízlý kůže třeba, ale ta manipulace s tim je na hovno.. A stejně se to někdy hne.
Řešíte to někdo nějak?
Erleichda..
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/29/2011
Mně na normální nože s FFG kolem 10 cm délky stačila vždycky kůže, přes kterou jsem to upnul a pořádně utáhl.

Martin Morávek vložil tyto přílohy:
20220122_161622.jpg.jpg

“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2007
Přesně na to mám prototyp na stole na firmě.
Pro stabilizaci dlouhé čepele je to svěrka s krátkým nastavením vzdálenosti, co se nasadí na sadu na pravolevý závit a upne na čepel za svěrkou.

Tato jak pro sadu MOA21 a Rival by měla být dostupná ca v polovině roku, mělo by to být zároveň i s adaptérem na nůžky.

A máme tu i duralovou desku pro upnutí obou sad pro volné položení na stůl, tedy sada bude mít možnost položení na stůl ne jen upnout svěrkou.

Tak to je snad vše pro stávající sady co by mělo letos být dostupné.

Jinak všem díky za pořízení sad od nás z České republiky
nechovej se agresivně, jednej dominantně
fake to fake, soul to soul
Posláno:

Štamgast
Mám pocit, že jsi někde zmiňoval lapovací diamantové filmy v gritu 10 000? Jsou nebo budou?
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/15/2021
hamon napsal:

no vida Applause

děkujeme
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2007
Jsou,
jenom přidat na web, plus standardní možnost blank stone kamenů v krabičce po páru na jakékoli použití. to by mělo být ca do týdne / dvou na webu.

nechovej se agresivně, jednej dominantně
fake to fake, soul to soul
Posláno:

Začátečník
Připojený: 8/26/2022
To jsou super zpravy. S dlouhymy tenkymi kuchynaky jsou si zatim poradil preupnutim, Adapter na nuzky jsem si chtel vyrobit, tak pockam jaky bude original Happy
Ta duralova deska zni taky zajimave.

Mame se na co tesit.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/24/2018
Martin Morávek napsal:
Mně na normální nože s FFG kolem 10 cm délky stačila vždycky kůže, přes kterou jsem to upnul a pořádně utáhl.

Používám hadříky co dávají k telefonům na čištění obrazovky, ale pořádně nevím proč, pokud očistím od zbytků z broušení nemůže se nic stát ne?

Posláno:

Štamgast
Nějak nevím, co by se mělo stát? Ty leštící hadříkem jsou tenké a hodně kloužou po čepeli (logicky), takže kůže nebo nějaká silnější guma mi připadá výrazně lepší.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 8/26/2022
Ja si vlepil ten lestici hadrik (ne uplne ten hladky leskly) dovnitr klemy pres oboustranku a drzi to dobre. Mel jsem v tom Esee 4 upnutou za vybrus a brousil protiostri a drzelo to pekne. Btw. nekdo mi tvrdil, ze jsou u nas protiostri zakazany, to je ale blbost, ne?
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
U nas zadna legislativa omezujici chladne zbrane neni. Zatim, snad to tak zustane.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/8/2021
Ja taky neupinam do hole klemy. Zatim jsem zkusil 3 vrstvy takove zlute papirove izolepy nebo kousek z jelenice na okna. Oboji fungovalo. Ale jestli vyrobce hleda novy prodejni artikl, neco tenkeho z "kosmickeho materialu", co by se nacvaklo do klemy, by bylo zajimave Happy Na zafrezovani uz je asi pozde, a mozna nekdo preferuje sevrit kov v kovu.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/16/2011
Upínám mezi poskládaný papír. Tohle mi vůbec nevadí.
U dlouhých čepelí vidím dva problémy.
Jednak zmíněné pružení, ale už jsem brousil pár vykošťováků a ty jsem upnul mezi dvě pravítka, čímž jsem zamezil pružení. Co mě ale vadí daleko víc je, že u delších čepelí se u špičky nože razantně zvedá fazeta až do nebrousitelných úhlů. Řeším to tak, že nože upínám hned u špičky a vlastní špíčku mám níž než je rovina klemy vůči stolu, tedy nůž jde směrem ke mně a ke střence "do kopce". I tak musím delší nože často brousit nadvakrát, špičku zvlášť. Dost mi to vadí, možná dělám něco špatně??? Brousím především kuchyňáky a u těch s tím bojuju skoro s každým nožem delším než řekněme 15cm.
A dál mě trošku omezuje to, že pokud bych chtěl nízký nůž brousit pod nízkým úhlem, brousím místo nože klemu. Uvítal bych na to nějaký lepší tvar klemy, či nástavec, prostě brousit japonské nože typu petty pod úhlem menším jak 15 stupňů stranových nejde.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 1/23/2009
Ahojte,
Uvažujem o kúpe tejto sady KMFS. Brúsenie na klasickom kameni mi moc nejde. Pár nožov som brúsim na sade Lansky Deluxe s 5 kameňmi s celkom dobrým výsledkom, len to chce dosť času, aby bol ten výsledok bol dobrý. A je to teda trápenie nastaviť správny uhol, brúsenie už potom ide celkom fajn. Napríklad Kizlyar Sterkh sa mi podaril k mojej spokojnosti. Ale problém je hlavne s dlhšími nožmi a kuchynskými nožmi s dlhšou čepeľou ako 14-15 cm.
Pozeral som veľa videí a prečítal pár recenzií aj toto vlákno. Princíp KMFS som pochopil, minimálne nastavenie uhlu bude oveľa jednoduchšie ako pri Lansky a predpokladám aj samotné brúsenie. Mám ale pár otázok, nesmejte sa, som taký brusič amatér :)

Dosiahnem na sade KMFS menší rozdiel v uhle brúsenia na špičke noža oproti stredu, kde je nôž upnutý? Porovnávam s Lanskym.
Predpokladám, že asi áno, čo je dané inou konštrukciou. Ale pre istotu sa pýtam ...

Prečo veľa vlastníkov sady KMFS upína nôž skôr bližšie k rukoväti noža a nie v strede čepele noža (myslím pozdĺžne)?
Viem, že niektoré komplikovanejšie čepele neumožňujú upnutie v strede čepele, tam to chápem. Ale videl som aj klasický kuchyňák upnutý v prvej tretine dĺžky čepele od rukoväti. Prečo? Ja na Lanskom sa snažím uchytiť nôž zhruba v strede.

A posledná otázka, všimol som si, že ľudia väčšinou upínajú nože do klemi vodorovne s chrbtom noža. Nebolo by lepšie upnúť nôž do klemi skôr vodorovne z ostrím? Teda aspoň tak to robím na Lanskom. Alebo by sa to potom na KMFS nešikovne brúsilo.
Neviem, či ma úplne chápete preto si dovolím použiť fotku p. Morávka s predchádzajúcej stránky, dúfam, že sa nenahnevá.
Nôž má upnutý v strede, ako by som to urobil aj ja. Ale nôž by som upol rovnobežne s ostrím, tým pádom by bola rukoväť nižšie. Alebo je to úplne jedno ako nôž upnem?
Táto fotka ... sakra neviem ako sa vkladá obrázok, tak dávam iba odkaz:
https://www.knife.cz/DesktopModules/YetAnotherForumDotNet/resource.ashx?ab=825044
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/5/2022
martas38: ja pouzivam kousek kuze,chlupem na cepel a licem na klemu.lic mam lizlej smirkem,aby v kleme neklouzal.

klasicky kmfs je delany na min 30°, tzn 15 stranovych,takze na min se bez podbrusu klemy u malych cepelek nedostanes..u vyssich ala.santoku jde dobrym upnutim realne jeste dalsich 10° uhnat. na mensi uhly uz imho lepsi se naucit na kamenech..
CUM SPUMIS ORIS
instagram.com/forgottenkustoms
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/28/2018
Ivan13 napsal:
Ahojte,
Uvažujem o kúpe tejto sady KMFS. Brúsenie na klasickom kameni mi moc nejde. Pár nožov som brúsim na sade Lansky Deluxe s 5 kameňmi s celkom dobrým výsledkom, len to chce dosť času, aby bol ten výsledok bol dobrý. A je to teda trápenie nastaviť správny uhol, brúsenie už potom ide celkom fajn. Napríklad Kizlyar Sterkh sa mi podaril k mojej spokojnosti. Ale problém je hlavne s dlhšími nožmi a kuchynskými nožmi s dlhšou čepeľou ako 14-15 cm.
Pozeral som veľa videí a prečítal pár recenzií aj toto vlákno. Princíp KMFS som pochopil, minimálne nastavenie uhlu bude oveľa jednoduchšie ako pri Lansky a predpokladám aj samotné brúsenie. Mám ale pár otázok, nesmejte sa, som taký brusič amatér :)

Dosiahnem na sade KMFS menší rozdiel v uhle brúsenia na špičke noža oproti stredu, kde je nôž upnutý? Porovnávam s Lanskym.
Predpokladám, že asi áno, čo je dané inou konštrukciou. Ale pre istotu sa pýtam ...

Prečo veľa vlastníkov sady KMFS upína nôž skôr bližšie k rukoväti noža a nie v strede čepele noža (myslím pozdĺžne)?
Viem, že niektoré komplikovanejšie čepele neumožňujú upnutie v strede čepele, tam to chápem. Ale videl som aj klasický kuchyňák upnutý v prvej tretine dĺžky čepele od rukoväti. Prečo? Ja na Lanskom sa snažím uchytiť nôž zhruba v strede.

A posledná otázka, všimol som si, že ľudia väčšinou upínajú nože do klemi vodorovne s chrbtom noža. Nebolo by lepšie upnúť nôž do klemi skôr vodorovne z ostrím? Teda aspoň tak to robím na Lanskom. Alebo by sa to potom na KMFS nešikovne brúsilo.
Neviem, či ma úplne chápete preto si dovolím použiť fotku p. Morávka s predchádzajúcej stránky, dúfam, že sa nenahnevá.
Nôž má upnutý v strede, ako by som to urobil aj ja. Ale nôž by som upol rovnobežne s ostrím, tým pádom by bola rukoväť nižšie. Alebo je to úplne jedno ako nôž upnem?
Táto fotka ... sakra neviem ako sa vkladá obrázok, tak dávam iba odkaz:
https://www.knife.cz/DesktopModules/YetAnotherForumDotNet/resource.ashx?ab=825044

Každý nôž má trochu iný profil a musíš upnutie tomu prispôsobovať. Keď brúsim nejaké lacné čínske kuchynské nože, tam moc neriešim výšku fazety, alebo uhol brúsenia. Vezmem to najhrubším diamantom a vytvorím novú fazetu.
Niekedy sa musíš rozhodnúť, či chceš radšej udržať uhol fazety, alebo radšej jej výšku. Niektoré nože majú viac materiálu na špičke aby vydržali keď s nimi budeš bodať do tvrdých materiálov a otvárať plechovky. Ale keď ich nabrúsim na 30° po celom obvode, u rúčky budú mať milimeter vysokú fazetu a u špičky dva...

Keď si chcem dať záležať na brúsení, aby to nějak vyzeralo, prejdem fixou po fazete, mením upnutie noža rôznymi spôsobmi a líznem ostrie najjemnejším kameňom na začiatku aj na konci ostria a sledujem kde mi a na ktorých miestach mizne fixa. Občas kým nájdem správny uhol trvá to aj 15 minút, a občas to sú docela krkolomné pozície. Ale je to docela estetická záležitosť, na fungovanie noža to bude mať vplyv pramálo...

-BaRD- vložil tyto přílohy:
IMG_20210507_101207.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
BArD to napsal tak nějak všechno. Nicméně pokud se na špičce zvyšuje fazeta, protože je nad ní více masa, pak je to za mě blbě udělaný výbrus. Pokud chci mít na špičce odolnější výbrus tak tam udělám plochý nebo konvex a u ručky duťák pro vyšší řezivost, jak je to dost často vidět.
Jinak ten kuchyňák jsem upnul tak nějak, moc jsem to neřešil. Ale máš pravdu, že většinou se snažím upínat rovnou část ostří vodorovně s klemou, abych měl všude pokud možno stejný úhel, což preferuji. Delší čepele, co pruží, je pak logicky lepší upínat uprostřed, jak jsi napsal.
Posláno:

Začátečník
Páni, ďakujem za odpoveď, potvrdili ste mi v podstate, čo som si myslel.

BaRD, je mi jasné, že niektoré nože majú špecifický tvar a treba sa stým upnutím do klemi vyhrať. Ale ak si pri prvom brúsení to upnutie zakreslíš, tak druhý krát to ide rýchlo. Teda aspoň ja to tak robím.

Martin Morávek, takže potvrdené, tak ako to robím aj na Lansky. Nôž čo najviac do stredu a vodorovne z ostrím.
Prikladám obrázky (keď sa mi to podarí) skutočného noža. Je to taký menší šikovný Zwilling ... a myslím, že má ideálny tvar pre brúsenie na týchto sadách. Špička sa veľmi nedvíha, čepeľ je plochá a dá sa ideálne upnúť kdekoľvek.
A ten prvý je tak, ako by som upínal nôž ja ...

Ivan13 vložil tyto přílohy:
Noz_1.jpg.jpg
Noz_2.jpg.jpg

Posláno:

Začátečník
Ešte poprosím, aký rozmer má klema (KMFS RIVAL 2019) pozdĺžne s osou noža? V podstate na akej dĺžke je nôž uchytený. Je to aspoň 3 cm ako u Lansky alebo viac.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/11/2013

rettromen vložil tyto přílohy:
IMG_20230201_123726.jpg.jpg
IMG_20230201_124501.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum