ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Foukačky, praky, luky, biče, házedla Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/16/2009
Ppetr napsal:
Začali jsme doma s klukama a dětmi "prakovat" tak se předháníme a tuníme.
Jaká je vaše zkušenost u praku v porovnání gum pr. 10mm vs dvojitá 5mm vs plochá. Co to ovlivní? Jestli třeba svazek slabších se smrskne rychlejš?
Ahoj ,s tou kulatou mám dobré zkušenosti a dá se koupit jako náhradní díl i s kůží.Pokud používáš plochou gumu (Nowak),tak ten prak nesvěřuj dětem.Na táboře mi praky s ní spolehlivě "odpráskly".U klasických praků jsem se pokorně vrátil ke klasické 6x6 ,případně dvojitě 4x4.K
S noži je to jako s lidmi,když jsou tupí,tak to za moc nestojí.N.N.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/22/2005
Chci zkusit klasický luk, Jandao, řeším sílu... 45lb mě láká? Mám zkušenost s kladkovym 60lb a že začátku to byla honička natahovat, tak prosím případně o tip. Dik

Ppetr vložil tyto přílohy:
81934_313e478e.shrink_800_500.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/8/2007
Ahoj, jestli nemáš s klasickým (jiným než kladkovým) lukem moc zkušeností, doporučuji slabší, a ideálně nejdříve vyzkoušet nějakou lukostřelnici. Silný luk sice utáhneš, ale nenaučíš se správně techniku a nevydržíš dlouho, navíc je vyšší riziko únavových zranění. já střílím (když to jde... Sad) holý luk (odstrojený olympijský) a za trénink, což je dvě hodiny a cca 200 šípů, mám plné zuby i svého 32 liberního. A to fakt nejsem drobeček Happy. Samozřejmě, na zábavné střílení občas pár šípů je 40 - 45 liber OK.
Na co si dej pozor, je délka nátahu - hodně luků, co se prodává, má limit 28 - 29 palců, ale já běžně tahám 31 palců. Nejen že na to ty luky nejsou konstruované, ale u reflexů se na posledních palcích nátahu výrazně zvyšuje nátahová síla, závislost není lineární.
Také se dívám po dalším mazlíkovi, zajímavé reflexní má např. lučištnice, v levnější kategorii, případně, pokud chceš investovat více, výrobců kvalitních luků tu pár je.
Vřele můžu doporučit najít si zkušeného střelce s více vybavením nebo návštěvu lukostřelnice a probrat to.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
No, kladkový luk je něco úplně jiného, co se týče průběhu křivky nátahové síly. Maximum by mělo být cca v 2/3 nátahu, v plném nátahu mnohem míň. 60 lb kladkáč bude mít v plném nátahu třeba 20 lb, je to prostě třeba přetáhnout přes to maximum. Kdežto klasický luk má víceméně lineární (longbow) nebo lineárnímu podobný (dle tvaru) průběh nátahu. Plný nátah je vždy na maximu křivky. Tzn. průběh nátahu plynulejší a jemnější... Ale nejde to přervat přes maximum a pak mít "voraz".

Chce to chytnout do ruky a vykoušet. Zvlášť pokud jsi z klasiky nestřílel.

Ataky je rozdíl nátahová délka. Při velké nátahové délce máš výhodu lepších pákových poměrů (nejen, že pravá strana tahá, ale i levá "tahotlačí"). Při nátahové délce 31 palců zvládnu střílet ze 130 lb a na pohodlný střílení tak 90-100 lb. Ale kdybyc měl střlet z luku s běžným nátahem 28 palců, patrně bude 70 lb problém... 50 tak na pohodlný střílení...

A longbow se natahuje plynule a lehounce, recurve luky mají průběh křivky trochu agresivnější.

Prostě to chce vyzkoušet.

Ale obecně myslím, že pro běžného netrénovaného chlapa by mohl být luk okolo 45 lb adekvátní v závislosti na průběhu křivky nátahové síly. Recurve luk jako ten na fotce tak spíš 40 lb, longbow (zvlášť celodřevo s dlouhým nátahem) 50 lb bez problémů.

EDIT: A na těch 31 palců samo střílím z luku, co je na to dělaný, takže bez stackingu. Stacking při přetažení je svinstvo a může to zbytečně přidat fakt hodně nátahové síly aniž by zvýšilo výkon.

EDIT2: Důrazně doporučuju si luk půjčit a zkusit tak 100 šípů a jak to cítíš.

EDIT3: Těžký luky s hodně dlouhým nátahem jsou vhodný pouze na střílení instinktem a to hádám nechceš...
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 1/10/2007
Ahoj, pred lety jsem vse procital, radil se a nakonec poridil luk od Arniho (www.arni.cz)
Pokud napisu jen hodne strucne - urcite bych zacal hodne lehkym a dal si pozor na to jak je luk udelanej (prubeh vystrelu a co vsechno odpusti - klidne na zacatek D dlouhy luk s 25-35lb) Tomas Hanus (Arni) je navic hodne pohodovy clovek a zrucnej lukar - vim ze i delal kurzy, kde se toho da vyzkouset a vzit do ruky vic ... P
Posláno:

Štamgast
Dovolím si doporučit pana Kýzla - luky kyzl.cz. Přijel jsem, popovídali jsme si, moc milý a velmi vstřícný pán.
Vyzkoušel jsem si řadu luků, poradil mi co a jak, opravdu doporučuji.
A udělá ti co si vzpomeneš, dřevo, nátah, vzhled, dokonce i monogram na luk, co jsem si přál.

S pozdravem
brumik
🙂
mám rád medvídky, protože jsou tudliví
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/21/2005
Petře zítra mi zavolej proberem ten luk.
Posláno:

Štamgast
Je u nás sehnatelny obdobný prak? Všude nacházím stejné...s opěrkami a jiné "komerční " produkty. Zatím zkouším výrobu z dubového prkna podle svého výkresu.... tak jdu hledat dál. Objednávat z USA se mi nechce, bůhví kdy to přijde.

axiom_ocularis_bundle_5__33602.1520359998.jpg.jpg
IMG_3048.jpg.jpg
scout_lt_4__85350.1568231198.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 2/10/2018
Stejný u nás nevím. Z anglie nebo německa možná. Trochu jiné, ale stejně dobré prodává Jan Nowak http://www.hunting-catapults.cz/
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Pokud Ti nevadí čínská produkce, tak nakoupit můžeš třeba tady: https://www.luky-vrchovina.cz/praky/
Posláno:

Štamgast
Konečně mam to co jsem hledal a jsem spokojený. Prak Accuracy (čina) koupený u Luky-vrchovina za slušné peníze.
Jen jsem si vyměnil šrouby, čínské impulsy staly za ho..o a gumu. NEJ je zlatý theraband v metráži případně latex pás ze sportisima, oboje tl. 0,63 -0,65, řežu si pásky v rozměru 23-25mm u praku a 17-20mm u kožené kapsy, v délce 170mm. Kapsa rozmer 1,5x6cm, vyvazuji umělým provázkem přes stahovací uzlík (inspirace YouTube, drží to skvele) 1-1,3mm
Treningova střelba matky M6, jinak ocel kulicky 8mm.
Vždycky jsem si myslel, že guma má být hodně tuhá, pocitově, opak je pravdou a dle inspiraci na netu vyhovuje tento rozměr. Guma relativně měkká, ale za to strašně rychlá. Třeba to někoho inspiruje 😉

20210822_143220.jpg.jpg
20210822_143308.jpg.jpg
20210822_143329.jpg.jpg
20210822_144020.jpg.jpg
20210822_144033.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Výroba kuše v pralese. Nástroje: nůž. ruce a občas něco přidrží nohama. Obdivuju jeho zručnost a nezměrnou trpělivost.

https://www.youtube.com/watch?v=XMAgtCSsDW8
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/4/2016
Tak přivítal sám sebe v klubu 😂

purschack vložil tyto přílohy:
6C08DCA9_72DD_49E3_B542_BD92CDFE9C12.jpeg.jpg
03236339_10EF_438F_83D6_17D7F62387A4.jpeg.jpg
288C39EF_3EC4_4C30_B956_4C0578874C3E.jpeg.jpg

Posláno:
Štamgast
Nová hračka: pistolová kuše 80 lbs. To "kotě" dokáže víc, než na co vypadá. Střelba ještě bez kolimátoru. Ten jsem namontoval před chvílí a teprve se bude nastřelovat.

Sidney vložil tyto přílohy:
Kuše_s_kolimátorem.jpg.jpg
kuše_patnáct_metr_.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/1/2004
Sidney, jak jsi spokojený, je to Beast Hunter Aligator TCS2?, chystám se si ji pořídit tak mě zajímají postřehy. Diky Milan
"To ale není spravedlivé!" vykřikl zoufale Mort. "Není spravedlnost, jsem jenom já...." odvětil Smrť
Posláno:
Štamgast
liman napsal:
Sidney, jak jsi spokojený, je to Beast Hunter Aligator TCS2?, chystám se si ji pořídit tak mě zajímají postřehy. Diky Milan

Ahoj, Milane! Ano, je to Beast Hunter (či Mankung) Aligator TCS 2. Postřehy? No, hromady. Takže pro všechny, kteří byste si jí chtěli pořídit:

Poměr cena x výkon je podle mě super. Co by člověk chtěl za 1.500,- Kč. Pokud jí pořídíte, upozorňuju dopředu na toto: konstruktér a výrobce jsou mamlasové, protože na takový prtě potřebovat na montáž a údržbu tři velikosti imbusů a k tomu ještě křížový šroubovák mi přijde poněkud na hlavu, když u velké lovecké kuše si člověk vystačí s jedním imbusem.

Až kuši rozbalíte, hezky využijte ony tři imbusy a preventivně utáhněte všechny šrouby. Rozeberte horní weaver lištu, sundejte jí z kuše, otočte vzhůru nohama (kterej mamlas na tohle přišel?), protože jen zespodu se dostanete ke šroubu, který drží pružinu přitlačující šíp. A rovnou doporučuju ten šroub, mimochodem s křížovou hlavou, zalepit Loctitem. Vibrace při střelbě ho dovedou povolit a pokud máte na liště nastřelený kolimátor nebo jinou optiku, je to dost k vzteku, protože po utáhnutí šroubu můžete nastřelovat znovu.

Ke kuši není dodávaná montážní tětiva, tak holt Vám nezbude podobně jako mě si jí vyrobit, nejraději z paracordu. Je pevný a nemá tendenci se natahovat. Kuše má automatickou pojistku, která se aktivuje při natažení kuše zlomením pažby. Což je fajn. Poněkud méně fajn je fakt, že pojistka blokuje pouze spoušť, ale nikoli tětivu. Když budete neopatrní a blbě o tětivu brnknete, odpálíte kuši raz dva. Takže na tohle bacha, je to potencionální zdroj průseru. Budiž ale řečeno, že tohle se týká všech malých pistolových kuší včetně Steambow AR 6 Stinger I a II. Čestnou výjimkou je jenom Horizone Red Back, jenže ta jde zase dost ztěžka natahovat.

Pažba je délkově nastavitelná, což považuju za velké plus. Nicméně ani v krajní poloze není tak úplně O.K. pro velkého chlapa. Pozitivem je, že oproti jejím sestřičkám, které mají místo pažby jenom krátkou natahovací páku, se kuše velice snadno natahuje a ani omladině to nedělá žádné problémy. Při natažení bych do ní těch 80 lbs prostě neřekl.

Ke kuši dostanete tři šípy. Což je málo a určitě budete potřebovat nějaké dokoupit. A rozhodně jiné, než jsou v balení. A určitě ne levné z ABS plastu. Celá zadní část šípu včetně letek je z nějakého plastu, patrně ABS a je do dříku šípu vlepená. Následkem toho se občas při letu kroutí jak žížala. Šípy vyrobené pro tyto malé kuše jsou dlouhé 6,5". Nejlevnější je varianta od EK Archery ze "zlatého" duralu s gumovými letkami. Jako takový dobrý standard jsou plně dostatečné. Lepší varianta je od Steambow v barvě modré, které jsou celé z duralu s gumovými letkami, ale jsou velmi lehké. Osobně bych doporučil ještě další šipky od Steambow, nazývané Bodkin. Jsou vyztužené, velmi pevné a s velkým speciálně broušeným hrotem ze zakalené oceli. Jsou nejdražší, ale rozhodně nejkvalitnější, podle výrobce dokonce i vhodné k lovu.

Tak to je snad zhruba všechno to základní, co můžu o kuši říci. Slušně přesná a účinná je od deseti do dvaceti metrů, s přihmouřením oka i na dvacet pět metrů. Na třicet a více bych na ní už moc nesázel. Deklarovaný dostřel je (podle použitých šipek) asi 80m, rychlost šipky je 185 fps. Ale konec konců, je to kuše pro zábavnou střelbu, žádná sportovní nebo dokonce lovecká střelba se u ní nepředpokládá. Využití je spíš podle hesla: "Blbne celá rodina!" Celkové resumé je jasné. Za ty prachy to stojí, je na tu cenu udělaná kvalitně a dá se s ní hodně vyblbnout. Ty drobnosti, o kterých píšu nejsou nic podstatného, co by mohlo člověka od koupě odradit. Jsem s ní spokojený.

Kdo byste se chtěli o této kuši dozvědět více a vidět v praxi některé vychytávky, doporučuju Vám podívat se na YouTube na videa Reini Rossmanna. Jsou velmi dobře zpracovaná a té jeho rakouské němčině je slušně rozumět.

Tak to by bylo asi všechno. Hezký den! Zdenek
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2013
turnigy napsal:
Niektoré z bičov, čo som nedávno robil.
Peter - paracord sám o sebe je síce ľahký, ale bič z paracordu môže byť aj ťažší, ako kožený, záleží na tom, aký bič kto chce. Váha sa dá zvýšiť závažím v jadre (olovené guličky) a tiež navoskovaním biču. Ja voskujem všetky biče, závažie dávam iba do niektorých.

A kruci - setsakra pěkné kousky Ok . Jak tak koukám , tak tíhneš spíše k Austrálii ? Ale co , pěkná práce !
Řemeslo braň se, jdu tě . . . . . .
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/17/2013
Ako keby si ty robil iné.
A tiež si k nej neiklinoval,len som nahodil nápad...a...Cool
No a keď sme pritom,aj nejakého brata by si pýtali.Wink
Nie som povinný byť taký, akým by som podľa ostatných mal byť.
Je to ich omyl, nie moje zlyhanie. R. P. Feynman
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2013
Tak po dlouhé době jeden restík z minulosti : je to dost dlouho , co v práci náš partˇák prohlásil , že si na nás pořídí bič . Netušil , že ho někdo vezme za slovo , cha , cha Happy . Tak teda překvapení pro pana M - celková délka 3,8 m , délka opletu 2,8 m , oplet 8 - 16 pramenů .
To má z toho , že některé věci říká před nevhodnými lidmi ( vlastně lépe řečeno - šílenci Happy ).

Ivan Elsnic vložil tyto přílohy:
IMG_2193.JPG.jpg
IMG_2190.JPG.jpg

Řemeslo braň se, jdu tě . . . . . .
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/17/2013
Ani si nevravel, že niečo chystáš.Možno len okrajovo...
O to zaujímavejšie vyšiel...viem, o čom píšem.
Akurát tú šnúrku na konci,ako šviheľ,si mohol dať kožený.
Ale inak bude u vás radosť pracovaťWink
Nie som povinný byť taký, akým by som podľa ostatných mal byť.
Je to ich omyl, nie moje zlyhanie. R. P. Feynman
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum