ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Nože - zákony - cestování I. Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 12/20/2007
Surg napsal:

Co myslíš, proč má Victorinox Multitool čepel s nehetníkem, případně Spirit ještě k tomu ten podivuhodný tvar čepele?

Teď úplně nerozumím. Pořád to přeci má čepel, takže je to zakázané nářadí (např. do letadla), nebo ne? Já myslel něco, kde bude nářadí typu šroubovák, otvírák, vývrtka... Ale žádná čepel, aby to nemohlo být považováno za nebezpečné. Hodilo by se mi to třeba když někam letím, ale mám jen příruční zavazadlo.

Já jsem našel třeba Leatherman Style PS, to je úplně bez čepele (jen zase bohužel s nůžkami... a ty mě z letadla jednou taky vyhodili).
Švýcarák pro život, ostatní pro radost.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Do letadla samozřejmě, ale v letadle opravdu nepotřebuješ mít multitool na opasku...
Já jsem myslel pro země podobné Německu - mnou uvedené Vinoxí multitooly nemají jednoruční, ale dvouruční otevírání čepele (mají nehetník), navíc u Spiritu čepel nemá hrot, takže je to nářadí. Jednoručně otevíratelná a automaticky zajištěná čepel (viz Leatherman) je zakázaná.
Myslím, že zatím pořád můžeme dát na modlení.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/20/2018
Nošení zakázaného nože v Německu není přestupek jako čurání na ulici. U nic se to jedná o přečin, což je něco mezi přestupkem a tr. činnem. Většinou za to dávají mastné pokuty, nebo v případě nezaplacení pár dní v chládku podle výše pokuty přepočteno na den. Musíš mít důvod, proč nosíš nůž v neuzamikatelné schránce, přesněji nesmíš být schopný ihned ho použít. Výjimky jsou řemeslníci, rybaření, lov, ale měl bys to mít doložitelné. Délka čepele zavíracích nožů nesmí být delší než 8.5 cm. Viděl jsem jak to měří přes krabičku cigaret. Její delší strana je přímo 8.5cm a po přiložení čepele nesmí na druhé straně přesahovat. Tady je ješte problem, že v některých zemích se bere délka čepele u zavíracích nožů od konce střenek a někde berou od osy otáčení. Proto manly dělá Wasp, který byl primárně určen pro německé trhy. A důvod? PO dlouhém vyptávání mi jedenn policista řek, že měli problém ve větších městech. Po válce nalákali hodně turků na obnovu německa. Mezi turky bylo hodně kurdských turků a ty se navzájem nesnáší. I když mají stejné pasy, tak dobře vědí ke které skupině patří. Problem nastal, když začali jejich děti chodit do škol. Samozřejmě ne základních, ale středních a výš. A největší potupa pro turka a je jedno jestli je to kurd, nebo turek, je bodnutí nože do zadku. Ne zabít, ale zesměšnit. To si samozřejmě žádalo odplatu z druhé strany. Když už bylo případů moc, tak německo uzákonilo tuhle legislativu. Pevný ve uzamčené schránce, nebo důvod proč ho máte u sebe. Zavírací bez pojistky a do určité délky. Takže victorinox picknicker s pojistkou a přesahující 8,5 cm by nemusel projít. Nezkoušel jsem to, radši vozím hustmana. To jen tak k neoficiálnímu zavedení tšchto restrikcí. Hodně profesionálních řidičů mělo problém i s menším pevným kuchyňským, který neměli uzamčené. Je to na policistech, jak se rozhodnou a v německu je všechny státní instituce podrží. Takže bych neriskoval chodit tam s jakýmkoli pevným nožem. I když je čepel kratší než 12 cm.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/20/2007
knajfík napsal:
... Z Francie mám dvě různé zkušenosti ...

Ahoj, zkusil jsem dohledat tu Francii, jelikož bych se tam zase rád někdy podíval. Kdybych měl shrnout výsledek, co jsem se dočetl: Francouzské zákony nejsou jednoznačné a operují s pojmy jako je oprávněný důvod. I když by menší zavírací nůž neměl být problém, závisí to na situaci a použití a tím pádem i vyhodnocení (policie) na místě. Zákony jsou poměrně přísné, ale v praxi to tak zlé není... Konkrétní rozměry nožů jsem nedohledal, ale při tak vágních nařízeních to asi stejně nemá smysl.

Pro změnu dám jednu zkušenost pro změnu ze Slovinska, kde jsou zákony velmi přísné a zakázané je vše, co by mohlo sloužit k útoku (a babo raď, co to je). Když jsem pobýval chvíli v Lublani, vydali jsme se s několika kamarády na výlet do kopců za město. Já měl tuším Mikov Fixír a modlil jsem se, ať nenarazím na nějakou kontrolu. Když pak došlo na svačinu, kamarád Slovinec vytáhl z batohu ne úplně malý kuchyňák. Nechci to zlehčovat, jen je to krásná ukázka, jak někdy může být praxe odlišná od nařízení, respektive že ani místní si ze svých zákonů nedělají velkou hlavu.

Jinak kdo vládne angličtinou, mrkněte sem. Americký cestovatel dává pár tipů, jak cestovat po Evropě s nožem. V zásadě se to dá shrnout jako "vezměte si malý nůž a nedělejte s ním blbosti, pak bude vše ok". Co píše mohu ze své zkušenosti jen potvrdit.

https://blademag.com/knife-collecting/tips-for-traveling-with-knives-in-europe

Švýcarák pro život, ostatní pro radost.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum