ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
CRKT Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/27/2021
Razel Nax

Armor1 vložil tyto přílohy:
01.png.jpg

Posláno:

Pokročilý
Razel

02.png.jpg

Posláno:

Pokročilý
M4 - 02m

03.png.jpg

Posláno:

Pokročilý
Ignitor

04.png.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/23/2013
CRKT Bona Fide & Field Strip II gen
Že pro CRKT mám slabost, jsem tu někde už určitě psal; projevuje se to občas až nutkavou potřebou si koupit nůž téhle značky. A tak mi na stole přistál Bona Fide (ano, svádí to k pitomoučké slovní hříčce "bona fide koupil jsem si Bona Fide...").
Design Ken Onion a proto kdosi kdesi tlachal cosi o tvaru původní domorodé havajské kánoe... no, mně se to líbí. II generace systému field strip funguje pěkně, ale je náročnější na přesnost či tolerance, chcete-li, trochu více než původní field strip. Střenky aluminium, povrch příjemně "nehladký" (nějak mi nenapadá lepší slovo). Verze se zeleným eloxem a černěnou (PVD) čepelí je z oceli 1.4116, stříbrná verze má malinko jiný tvar čepele a jiný výbrus a je z D2.
Field strip funguje dobře, i po několikerém rozbrání a složení je čepel stále vystředěná. Celé se to odjišťuje páčkou na levé střence, stačí ji přizvednout a posunout (tvar výřezu napoví) a nůž se rozpadne na tři části - obě střenky a čepel s ložisky). Nároky na tolerance si vybraly daň - alespoň u mého nože - v tom, že zadní strana střenek má mírnou vertikální vůli, ale bez vlivu na použití. U čepu se nic ani nehne. Na pravé střence je šroub s torxem, kterým by v případě potřeby mělo být možné seřídit vůle čepele. Zatím jsem nezkoušel.
Celý mechanismus zamykání střenky je ukryt v levé střence. Kdyby nůž někdo použil při stahování zvěře anebo kdyby nůž spadl do vody, asi se do toho ta krev/voda dostane a bude potřeba to celé rozebrat a vyčistit. Takhle mi to přijde spíš jako nůž pro městského člověka. No a ostatní asi napoví obrázky, včetně drážky vydřené od kuliček do příložek. Pokud na fotce zaznamenáte cosi černého u kuliček, tak to je olej s odřenou barvou.
Dojmy po nějaké době používání jako městské EDC mám vcelku pozitivní. Nelíbí se mi, jak snadno se v příložce vydřela drážka, ale to je řekněme kosmetická vada (pro mne). Vyhovuje mi plochý výbrus a na to, že je to CRKT, je přijatelná i tloušťka čepele nad fazetou. Ovšem kvalit Overlandu od téže značky nedosahuje. Ocel nekomentuji, pro mé použití stačí. PVD povlak zatím drží, ale zatím jsem nůž taky použil jen na potraviny.
Ale na mou duši si myslím, že za ty peníze, které za to chtějí, to nestojí. Zejména s tou 1.4116.
Za mne je hranice někde ke dvěma tisícům.
EDIT: Dodám ještě detail - někde na webu najdete recenze, kde si recenzent stěžuje na to, že zavřená čepel se ostřím dotýká čepu ve spaceru. No, tak na mém noži to nenastalo, stop pin funguje dobře (třetí a čtvrtá fotka v pořadí).

yarr vložil tyto přílohy:
Bona_Fide_left.jpg.jpg
Bona_Fide_right.jpg.jpg
Bona_Fide_demont.jpg.jpg
Bona_Fide_dem_closed.jpg.jpg
Bona_Fide_dem_stoppin.jpg.jpg
Bona_Fide_dem_ballbear.jpg
Bona_Fide_dem_trails.jpg.jpg
Bona_Fide_dem_trails2.jpg.jpg

Máš-li krátký nůž, potřebuješ dlouhou ruku.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/6/2014
Ty rýhy jdou do ocele, nebo jen do barvy? Nic naplat, Onionovo návrhy jsou krásné. Nicméně letos mě zaujal nůž od jeho syna.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/23/2013
Tak jak to vidím (i přes zvětšovací sklo), zdá se, že jen do barvy. Čepel se otevírá zlehka, když odtlačím liner, hezky se sklopí, nic nedrhne. Nůž je zatím tak, jak přišel, nic jsem neseřizoval.
Jinak souhlasím, nože od Kena Oniona mají něco do sebe; i nůž od juniora vypadá použitelně (ale nemůžu pořád kupovat jen nože...).
Máš-li krátký nůž, potřebuješ dlouhou ruku.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 1/14/2010
luckyboyl napsal:
Asi 15 let si chválím M21cku, ale nikdy jsem se neodhodlal do M16, až po té bronzové úpravě jsem ji kliknul do košíku. Ale tak nějak se mi potvrdilo že CRKT dělá vše napůl. Ergonomický geniální nůž s kvalitou zpracování co se zasekla někde na úrovni osmdesátých let. Výbrus je křivý a nesouměrný, při krájení například ovoce táhne na stranu. Šířka čepele na ostří šílená, něco mezi dlátem a sekerou. Fazetu jsem snížil na přijatelný úhel ale samozřejmě si to vybere daň na vzhledu. Falešné ostří nic moc, rikaso bída. Framelock zapadá až moc daleko ale myslím že dál už se nehne, takže snad ok. Odjistit v mokrych podmínkách téměř nelze (klouže). Jedna příložka bronz jedna asi plast, nevím jestli to nebude dělat časem problém. Bronzová povrchovka s kazy. Jinak je fajn do ruky, příjemné lehký a krásný co do barev a designu. Bohužel za stejnou cenu dnes 2-3x lepší nože na trhu. Tenkrát by to asi bylo super ale dnes to vypadá že u CRKT krapet zaspali dobu.

Koupil jsem si z nostalgie CRT M16 03S "Classic" (původní návrh od Carsona - hliníkové střenky, AUS8, liner lock, manuální pojistka lineru) a koukám , že se nic nezměnilo. Křivý výbrus "dole" i "nahoře" Happy mně to ale neva Happy. Zbytek je OK, hladký chod, žádné vůle, vše statní (střenky,...) lícuje. Super kudla, lehoučká, klasika, za ty prachy (asi 1100,-Kč) Ok

honzajs vložil tyto přílohy:
IMG_20230308_235417.jpg.jpg
IMG_20230308_235426.jpg.jpg
IMG_20230308_235542.jpg.jpg
IMG_20230308_235828.jpg.jpg

Všechny citáty o pivu a kudlách na tomto fóru mají pravdu
Při komunikaci prosím o e-mail. Odpovím skoro okamžitě :)
Posláno:

Začátečník
Připojený: 1/14/2010
Zvláštní je, že třeba CRKT Linchpin v podobné cenové kategorii (bez udání země výroby) netrpí oproti řadě M16 (M21) těmito neduhy. Naprosto souměrné výbrusy, vše lícuje, zpracování na 1.

honzajs vložil tyto přílohy:
IMG_20230309_001815.jpg.jpg
IMG_20230309_001821.jpg.jpg
IMG_20230309_002002.jpg.jpg
IMG_20230309_002017.jpg.jpg
IMG_20230309_004801.jpg.jpg

Všechny citáty o pivu a kudlách na tomto fóru mají pravdu
Při komunikaci prosím o e-mail. Odpovím skoro okamžitě :)
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/29/2020
Tak jsem si udělal malou radost. Dlouhá léta se mi líbilo zavírací Hissatsu, ale vždycky mi přišlo blbý vyhodit skoro tři tisíce za nůž, co by mi byl v podstatě k ničemu. Nedávno jsem si všiml, že je na noze-nuz.cz za polovinu co kdysi, a už jsem neodolal. Líbí se mi pořád, ba dokonce víc než na fotkách - zpracované je to pro oko pěkně. A jo, bude mi fakt k ničemu Grin
Řeže blbě (úhel jsem hned večer trochu snížil, ale nic platno...), a otvírá se ještě hůř (pružinu už jsem obrousil...). A levačkou to jde tuplovaně blbě. Asi to chce trénink Wink
Pokud máte někdo tušení, jakým klíčem utáhnout čep (čepel má mírný stranový vakl...), dejte vědět. Nic co mám doma, mi tam nepasuje.
Ale šťastný závěr je, že se mi ten krám prostě líbí imrvére furt Happy

hpmickey vložil tyto přílohy:
DSC07120dt.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/29/2020
hpmickey napsal:
Pokud máte někdo tušení, jakým klíčem utáhnout čep (čepel má mírný stranový vakl...), dejte vědět. Nic co mám doma, mi tam nepasuje.

Tak je to std. torx T8. Bit co mám doma je malinko menší, koupil jsem nový a sedí přesně. A už i vím, proč má čepel vakl, a taky už vím, že s tím asi nic nenadělám Sad
Zadek čepele není rovný, takže podložka (vypadá na bronz) dosedá jen na polovinu a něco - viz to ošoupání. Fuka dělá cca 0.2mm a je vidět i když je nůž smontovaný a plně dotažený (proto jsem ho rozmontoval). Když utáhnu moc, čepel jde ztuha, když málo, je cítit mírný vakl. Pro zajímavost - na druhé straně čepele je o něco menší teflonový kroužek, ten dosedá rovně, tj. aspoň ta druhá strana je ok.
Ještě to přes víkend promyslím, a zkusím napsat p. Šulcovi, i když předpokládám, že vzhledem k tomu, že jsem obrousil pružinu, brousil nůž, a nakonec do něj vlezl, pošle mě (naprosto oprávněně) do háje...

hpmickey vložil tyto přílohy:
DSC07124dt.jpg.jpg
DSC07125dt.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/11/2018
Je to skrytá vada, na kterou by jsi bez demontáže nepřišel. Já bych se reklamace nebál.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum