ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusná sada KMFS Možnosti
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2018
Ivan13 napsal:

BaRD, je mi jasné, že niektoré nože majú špecifický tvar a treba sa stým upnutím do klemi vyhrať. Ale ak si pri prvom brúsení to upnutie zakreslíš, tak druhý krát to ide rýchlo. Teda aspoň ja to tak robím.

Ak ťa baví kreslenie a máš čas pri brúsení ešte vziať papier a ceruzku, tak ok, ale čo tak obyčajné 2 sekundové odfotenie noža na mobil keď je správne upnutý? 😉

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/11/2013
-BaRD- napsal:
Ivan13 napsal:

BaRD, je mi jasné, že niektoré nože majú špecifický tvar a treba sa stým upnutím do klemi vyhrať. Ale ak si pri prvom brúsení to upnutie zakreslíš, tak druhý krát to ide rýchlo. Teda aspoň ja to tak robím.

Ak ťa baví kreslenie a máš čas pri brúsení ešte vziať papier a ceruzku, tak ok, ale čo tak obyčajné 2 sekundové odfotenie noža na mobil keď máš správne upnutý nôž? 😉

Já to pochopil tak, že když bude brousit nůž častěji, třeba kuchyňák který se často používá tak to zakreslení na šablonu je přesnější než fotka. Mám několik papírových šablon čepelí, které brousím častěji a pak je upnu i se šablonou přesně tak jako minule, a nemusím nikde dohledávat fotky. Happy

rettromen vložil tyto přílohy:
IMG_20230201_130225.jpg.jpg

Posláno:

Začátečník
Připojený: 1/23/2009
Presne ako píše rettromen, na fotkách nemáš poznačené vzdialenosti. Ja mám zase tie upnutia poznačené v zošite aj s konkrétnymi vzdialenosťami kde bola klema upnutá. Lebo na Lansky to musíš upnúť úplne na to isté miesto, inak máš iný uhol! KMFS zatiaľ nemám ... ale už asi objednávam :)
rettromen, a tie šablóny sú tiež dobrý nápad.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2007
Ahoj,

Jak jsem zmiňoval pomocnou svěrku pro sady stealth a MOA21, tak je to tato,
je pro čepele tloušťky do 3,5 mm, nebo po přesunutí čelistí na kostce do 7,5 mm.

Přidávám i fotku prototypu nové sady KMFS sensei pro broušení na vodních kamenech, používá stejné svěrky. Nastavuje se po kroku 5° velký a 2,5° malý krok, od 0-80° drží buď konstantní úhel, nebo je schopná záměrně vytvářet konvex. Nůž jde ve svěrkách volně otočit a tedy brousit při jednom upnutí obě strany. Je to prototyp, ale výsledky nejsou špatnéHappy

hamon vložil tyto přílohy:
20230201_162354.jpg.jpg
20230201_162009.jpg.jpg

nechovej se agresivně, jednej dominantně
fake to fake, soul to soul
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/28/2018
hamon napsal:
Ahoj,

Jak jsem zmiňoval pomocnou svěrku pro sady stealth a MOA21

Vyzerá to zaujímavo, aká je tam stabilita brusiva oproti ostriu (uhol ktorý sa mení v závislosti od začiatku brousku po koniec)?

Ivan13 napsal:

Presne ako píše rettromen, na fotkách nemáš poznačené vzdialenosti. Ja mám zase tie upnutia poznačené v zošite aj s konkrétnymi vzdialenosťami kde bola klema upnutá. Lebo na Lansky to musíš upnúť úplne na to isté miesto, inak máš iný uhol! KMFS zatiaľ nemám ... ale už asi objednávam :)
rettromen, a tie šablóny sú tiež dobrý nápad.

Ok to dává zmysel. Ale sem-tam opakovaně brúsim nože v cenovke 10000+ Kč ľuďom čo na to pozerajú lupou, ktorým hodně záleží na tom, aby brúsenie vyzeralo pekne a zatiaľ mi fotka vždy stačila. Samozrejme, proti šablónam nič nemám. Wink
Posláno:

Štamgast
Pokud se na opěrném sloupu nastaví výška kloubu tak, aby vodící tyče byly vodorovně, pak změna úhlu při lineárním pohybu není, pakliže se nastaví odchylka, pak je to právě ten konvex.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 8/26/2022
hamon: Nejak nerozumim, jak by tato svorka pomohla při bruseni dlouhych cepeli? To je svorka k te nove sade sensei, ne?
Posláno:

Štamgast
Pro stabilizaci dlouhé čepele je to svěrka s krátkým nastavením vzdálenosti, co se nasadí na sadu na pravolevý závit a upne na čepel za svěrkou.

Na fotce je jak bude svěrka v sadě, není tam díl,. který ji bude držet na trapézovém závitu

hamon vložil tyto přílohy:
20230202_134122.jpg.jpg
20230202_134144.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
P.S. omluva za nůž, ale tenčí jsem na firmě nesehnal, krom tohotored face
Posláno:

Začátečník
Připojený: 8/26/2022
Tak to jo. Dekuji za info. Uz se tesim az bude v nabidce - na kuchynaky to bude super.
Jinak nuz klasika KDS no Laugh Deda je "brousival" na koleckach tak casto, ze vsechny ostrí byly jak luk - uprostred asi tlacil nejvic a kolecka umely zabrat sponu Laugh
Posláno:

Začátečník
Připojený: 1/23/2009
Tak sada KMFS RIVAL je už pár dní doma. Ľavá ruka mala troška problém zladiť pohyb ale pri treťom noži sa už chytala Laugh . Zatiaľ som brúsil iba kuchyňáky. Po 1000-ke diamante som použil aj kameň RUBY a potom pár krát obtiahol s tou kožou KMFS bez pasty. Zwillingi holili jak britva na prvý krát :) Brúsil som na cca. 17 st. (34 st. vrcholových).
Trocha ma len prekvapilo, že s kameňom RUBY 3000 som nedosiahol až taký lesklý povrch, ako som to dokázal so žltým kameňom zo sady Lansky Deluxe, ktorý má zrnitosť len 1000. Ten Lansky sa mi zdá dokonca na dotyk jemnejší ako RUBY. Možno to len chce zabehnúť ten nový kameň a dlhšie brúsenie tým RUBY 3000. Ono ten skok z diamantového (1000) na ten RUBY je dosť veľký. No uvidíme, budem skúšať cez víkend na iných nožoch. Lebo pri kuchyňákoch to lesklé ostrie ani nepožadujem len sa mi to po tom diamante 1000 zdalo dosť drsné.
Mám ale dve otázky:

Kameňom RUBY 3000 brúsiť len po ostrí alebo môžem aj proti ostriu? Pri brúsení týmto kameňom som používal olej. A keď som išiel proti ostriu, ako som zvyknutý, tak som mal pocit, že to nie je problém a kameňu neublížim. Ako brúsite vy s tým RUBY? Proti alebo po ostrí?

A druhá, pri nastavovaný uhla, pri každej celej otáčke zapadne nejaká západka a fixuje ten uhol. Ale ak by som chcel nastaviť uhol úplne na presno, tak mi to nevychádza na celú otáčku. Je to problém alebo brúsiť iba v tej polohe, keď zapadne tá západka (celá otáčka)?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/29/2011
Kameny se značí podle mnoha různých stupnic a každý výrobce to má jinak. 1000 bez uvedení jednotek je jenom číslo.
Já jsem na KMFS vždycky brousil pouze po ostří a směrem od sebe. Připadá mi to nejergonomičtější, ale s brusnými kameny můžeš jít klidně proti ostří, což je i lepší z hlediska formování jehly.
Úhel si nastav libovolný a bruš, pokud tě ta aretace irituje, tak povol ten inbusový červík vzadu na sadě. Ale pak se může teoreticky stát, že by se ti mohl úhel během broušení hnout. Nebo si naopak přitažením toho šroubu konkrétní úhel zafixuješ, to by mělo jít...
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/8/2010
IWA 2023

ZLOjasna vložil tyto přílohy:
20230303_112744.jpg.jpg
20230303_112712_0_.jpg.jpg
20230303_112707.jpg.jpg

instagram.com/stefpacka/
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/11/2013
Tak jsem se seznámil s Hamonem

Roman5 vložil tyto přílohy:
IMG_20230303_133832.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/19/2022
neviem kde zaradit tuto otazku tak to dam sem, mozete mi prosim vas poradit ktory brusny neelektricky system je dobry?, podla toho co som si zatial nasiel je tu tento pre ktory je tato tema a myslim ze vyrobca je CZ, potom rusky, nieco je z usa, presny nazov teraz nemam v hlave, skratka som kupil tormek t4 a mal som nehodu kedy sa mi zo stola zosunulo na zem sg+sj+1000grit kotuc, samozrejme sa poskodili, nieco zachranil sustruh+zarovnavac ale priemer je uz nizsi a pre moj problem so zrakom mam skratka problem na tormeku drzat uhol, rovinu, do toho rozdielny priemer kotucov a vysledky brusenia ktore ma donutili vsetko co mam predat a skusit iny system brusenia, skratka ma to zaujma a mal som smolu a dost ma dodrbala operacia oci, viete mi poradit nejaky z tychto neelektr.brusnych systemov?, inak nema niekto zaujem o t4 bez lapovacieho kolesa a o sg200 v dobrom stave plus poskodene ale brusit sa s tym da, tie poskodene su sj200 a kotuc 1000grit, ak by bol zaujem mozem poslat fotky, po pripade poslat kurierom s tym ze mi bude zaplatene po odskusani, mam aj kamen na upravu zrnitosti, zarovnavaci nastroj, uhlomer, sklonomer, drziak nozov
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/16/2011
Zrovna tento systém je naprosto perfektní. Nemůžu si ho vynachválit.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/18/2010
Súhlas, KMFS je veľmi dobrá voľba, obzvlášť pre začiatočníka.

Uhol brúsenia nezávisí od schopnosti/neschopnosti človeka udržať ho v rukách, brúsne sady sa predávajú s praktickou kombináciou brúsnych kameňov na dosiahnutie požadovanej ostrosti.

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/8/2021
Ano, KMFS za to stoji. (Mam Rivala.) Pouziva se tak snadno, ze pri tom hamon na fotce od Romana5 spi Happy

Musite se naucit nuz spravne upnout a nastavit uhel, coz je ale mnohem snazsi, nez dostal do ruky drzeni stejneho uhlu na kamenech. (Ten trik s obkreslenim upnuti pro priste je vyborny.) Systemu podobnych a nepodobnych KMFS je vicero. Prolezite vikend na internetu Happy Jenom delsi noze mi na KMFS moc nejdou. Budto je musim behem brouseni preupnout, nebo vzdalenejsi konec pruzi. Ale to jsem u pripravku s jednou klemou cekal. Puvodne jsem si myslel, ze pomucka na vedeni noze po pevnem kameni bude lepsi - poridil jsem MultiEDGE, ale u nej je treba davat na vedeni noze vic pozor, protoze stojan je takovy viklan Wink Pevne upnuti noze v KMFS a zadne vule ve vodicich tyckach, alespon zatim Happy vam nedovoli ostri zmrvit. Aspon moje ruce maji s KMFS lepsi vysledky, nez s MultiEDGE. Uvidime, jestli mi to zacne s kameny jit lepe driv, nez hamon predstavi nastavec pro delsi noze Happy Puvodne jsem vybral TSPROF, ktery se mi libil nejvic nejen z hlediska bytelnosti, ale take flexibility, co vsechno na nem lze ostrit, ale cena me nakonec odradila. Nakonec jsem jenom domaci ostric. KMFS neni levny, ale za ty penize nedela kompromisy v provedeni. Jenom v mnoztvi brousitelnych nastroju. Jsem zvedav, jaky bude nastavec na nuzky. Noze a nuzky by mi stacily.

Rozumne srovnavat KMFS s Tormekem nejde. Rucni naradi se s elektrickym taky srovnava tezko...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/3/2018
@Ivan13 kámen Ruby Venca doporučuje mít jen navlhčený. Stačí otírat ubrouskem. Tak to dělám, olej určitě nepoužívat.

Jinak ctění kolegové, pozor na manipulaci kolem upnutého nože. Jsem kopyto, celý den broušení kuchyňáků, všechno v pohodě až do té doby, než se ke mně připletla žena. Ztráta pozornosti a že umí nůž po broušení pěkně kousnout je zcela jisté. Cool Apoň byl čistý a utřený od pilin. No pár stehů to spravilo, foto je až po pár dnech.

Jinak úhel kontroluji úhloměrem a tak moc neřeším záznamy o původním upnutí.

sodekcz vložil tyto přílohy:
kopyto.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/16/2011
Jo tohle se mi stalo mockrát, zejména pokud se člověk při broušení většího množství nožů posilňuje mrGreen
Já nemám ani tak problém s pružením (teda až na vykošťováky, ty upínám mezi dvě pravítka), ale spíš s tím, že se mi u špičky zvedá neúměrně fazeta a musím nůž znovu upnout na nabroušení špičky, protože jinak bych to ani nenabrousil (příliš malý úhel). Upínám ho špicí pod rovinu klemy, jinak bych to nenabrousil. Tohle mi u delších kuchyňáků docela vadí.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum