ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Petr Melichárek - MelGhi Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 4/11/2019
Je to nádherný kousek, neskutečné.
Já tedy vůbec nechápu, jak se něco takového vyrábí. Čepel si ještě dokážu trochu predstavit, když pominu ten vzor, ale to ostatní, zdobení na rukojeti a ta zdobená záštita??
Mohl bych se zeptat jak a čím se tohle dělá?? je to práce s vrtačkou a pailníky, nebo se to dělá na nějaké fréze. Vůbec si to nedovedu předstvit. Fakt bych rád vědětl aspoň rámcově, pár fotek z procesu...
děkuji za info.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/24/2007
Diky moc :)

No. Ta zastita.... Hruby vykovek vypadal asi jako je na force . To uz je teda trochu obrousene. Osadil jsem to na cepel, predvrtal ten prstynek a v tomto stavu jsem to kalil. no a potom je vetsina delana na pasovce. Pilniky krome diamantovych se na to kalene nechytaji. Chce to hodne citu a domerovani. Ty kulicky jsou taky na pasovce. Drobnejsi detaily pak mikrobruskou, malymi kotoucky a diamantovymi brousitky . Na hlavici je vetsina prace flexou a pak na pasovce. Zbytek doladit zase mikrobruskou :) Obcas davam nejakou tu fotku z procesu na svuj FB nebo IG. Sem jen obcas, spis hotove veci. Kompletne to ale zdokumentovane nemam .. :) jeste pridam jednu kolaz jak vznikala ta hlavice .

MelGhi vložil tyto přílohy:
a.jpg.jpg
aa.jpg.jpg

Hlavne s rozumem :)
. FB - Melicharek Knives _---_ Instagram - melicharek_knives
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/16/2017
Obvykle moc nechválím-spíše jsem kritický jak ke své práci, tak k práci mých dětí, ale takto si představuji umělecké dílo. Je to čirá krása zhmotněná v dokonalý šperk. Synku moc gratuluji, že se Ti to povedlo, protože vím, kolik času a práce za tím stojí. Táta.
Posláno:

Štamgast
Diky moc Tati Happy Ok Jsem moc rad, ze ocenujes moji praci a ze se ti tak libi ! Happy Ok
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/11/2019
Hmm tak to opravdu smekám, je neskutečné co se dá s pasovkou a ruční bruskou všechno udělat. Hodně pevná ruka.
Na druhou stranu jsem rád, že i tak pěkně kousky se dají dělat s minimem vybavení. Trochu jsem se bál že je potřeba nějaká CNC fréza a podobné složitosti.
Děkuji za inspiraci.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/14/2012
Ahoj Peťo, jak píšou ostatní - neskutečná práce talentu, zručnosti a souladu. To bych se jen opakoval. Ale hlavně te pochvala od tatíka! Applause Ta potěší ze všeho nejvíc, znám to! Happy
L.

Prosím, pište mi na e-mail, ten čtu denně.:-)
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/11/2013
Ahoj
Mám asi hloupou otázku.
Proč se kalilo skoro na samém začátku.
Nebylo by jednodušší pilovat do měkého a kalit až finální kus?
Pochvala od otce povzbudí nejvíc👍
Přeju stále pevnou ruku 💪👌🙋‍♂️
Posláno:

Štamgast
Roman5 napsal:
Ahoj
Mám asi hloupou otázku.
Proč se kalilo skoro na samém začátku.
Nebylo by jednodušší pilovat do měkého a kalit až finální kus?
Pochvala od otce povzbudí nejvíc👍
Přeju stále pevnou ruku 💪👌🙋‍♂️

Neni to hloupa otazka. Je to normalne logicke co pises :) Ono by to slo udelat tak jsi napsal. Je tam ale nekolik vyznamnych rizik a problemu, se kterymi by ses musel popasovat.

1 - Damasek neni homogenni material a pri kaleni v nem vznika jine pnuti nez v monooceli. To znamena, ze by se mohly ramena te zastity pohnout a to treba i kazda o malinko jinym smerem. Na takto soumerne veci by byl videt i milimetr a bylo by to nepouzitelne . A vyhodilo by se 100+hodin prace

2 - to same plati i pro riziko prasknuti/naprasknuti pri kaleni

3- musela by se vyresit jakasi podpurna klicka, ve ktere by se to kalilo, aby nedoslo k zadne deformaci, uz jen pri manipulaci s rozhavenou zastitou.

4- i kdybych vsechny predchozi veci riskl a vyslo to a pokud by se zastita kalila "nahotovo tak pak se musi stejne jeste cast odbrousit kvuli oduhliciteni povrchu. Jinak neni mozne vyleptat hezky damasek. Da se to resit kalenim ve vakuu nebo ruznymi natery, ale to prinasi jen dalsi problemy a riziko . Tu hotovou vec bych nikomu na kaleni nesveril a nater muze odprysknout anebo nekde proste nezafunguje na 100% a zase je vysledek spatne vyleptana kresba - Pro takovouto vec nepouzitelne.

5- dalo by se na to namitnout , proc vlastne tu zastitu kalit . Je to proto, ze nezakalena "stabilka" nelepta do cerne, ale do svetle sede. Vysledek by tedy byl jiny na cepeli a na ostatnim kovani coz je podle me nezadouci .

Takze kdyz to shrnu kolem a kolem, tak pro me osobne je to takto sazka na jistotu a v pripade nejakeho poskozeni u tepelneho zpracovani ztrata mene hodin prace :) S tim ze pilnikama delam mene nez 1% je to pro me takto proste nejvyhodnejsi :)

PS - diky vsem za chvalu :) Ok
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/11/2013
Děkuju za podrobné vysvětlení.
Asi nebudu sám kdo si rozšířil obzor.
Máš můj obdiv. Admire
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/8/2008
Ahoj Petr, nádherná práca dotiahnutá k dokonalosti! Neviem čo viac dodať... Nech sa ti darí.
" Najväčším vzrušením nie je zabíjať, ale nechať žiť. "
J. O.Curwood
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/17/2013
Toto je samozrejem dlhodobo mimo klasickú nožiarinu...
Je to umelecká práca- vo všetkých smeroch a podobách.
A na extra vysokej úrovni.Applause
Nie som povinný byť taký, akým by som podľa ostatných mal byť.
Je to ich omyl, nie moje zlyhanie. R. P. Feynman
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum