ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Barvení kůže Možnosti
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 8/4/2010
Zdravím,
měl bych dotaz na barvení kůže. Chtěl bych udělat stejný barevný efekt jako je na opletu této katany jenže nevím jak dosáhnout plynulých přechodů mezi tmavě červenou a světlejší červenou a výsledného lesklého povrchu kůže. Je na to nějakej fígl nebo speciální barva?
Díky za odpovědi

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 10/23/2012
Já to dělám tak ze barvím nejdřív světlejší barvou, nechám uschnout a pak.tu druhou vrstvu tmavší. Tu nanasim hadříkem tak, ze ho po namoceni do barvy co možná nejvíc vymackam a snazim se udelat prechod s tim jak ubyva barva v hadriku. Na nic lepšího jsem zatím neprisel. :/
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/29/2014
dany napsal:
...
K barvení kůže na černo - někdy vloni ne-li předloni jsem konečně vyzkoušel klasickej emerickej recepis: Rp: ocet kvasný 8 %, železné špony ...

Tenhle recept mě zaujal, tak jsem nalil do plastového kbelíku 2l octa
a přidal kus ocelové vlny https://www.unihobby.cz/vlna-ocelova-200g-0-1
Je to v kbelíku cca 3 týdny, skrz ocet je stále vidět a ocelová vlna se nerozpustila.
Občas tím zamíchám, většinou vlna vyplave na povrch a při míchání vypustí pár bublinek.
Čekal jsem, že touhle dobou bude vlna rozpuštěná a ocet bude černý.
Dělám něco blbě, nebo jsem to špatně pochopil?
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/6/2008
Už je to poměrně dlouho, co jsem barvil kůži octem. Nepamatuju si, jak dlouho trvalo rozpuštění železa (použil jsem hřebíky umyté v jaru a mám pocit, že úplně se ani nerozpustily), ale ocet byl černý.
Teď se projevím jako laik (ne, nejsem nožíř a ocel dělím na "uhlík" a "nerez"), ale není ta vlna z "nerezu" nebo něčím opatřená, aby nerezla?

Nicméně než budeš ve svých experimentech pokračovat, tak jedno přátelské varování - ano, kůže byla krásně tmavošedá až černá, ale zároveň taky dost smrděla. A smrděla dlouho. Mám podezření, že i kdybych teď, po několika letech, někde objevil kousek takhle barvené kůže, tak bude kysele cítit.
A taky to chce něčím "pasivovat", tehdy jsem z ní dělal futrálek na nošení nábojů a po pár týdnech byly náboje krásně zelené.
Posláno:
Pokročilý
Nerez by to být neměl, ale jestli je to nějak chráněné proti korozi, to nevím, nikde jsem to nedohledal. Možné to je, taky jsem nad tím uvažoval. Proti smradu by měla pomoct pasivace = závěrečné vymáchání v roztoku jedlé sody (jak je to psáno v původním příspěvku).
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/21/2016
Zkousel jsem to s vlnou taky a taky bez uspechu.
Cim to je ale nevim.
Sapere Aude.
Dog
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/18/2013
tomas72 napsal:
dany napsal:
...
K barvení kůže na černo - někdy vloni ne-li předloni jsem konečně vyzkoušel klasickej emerickej recepis: Rp: ocet kvasný 8 %, železné špony ...

Tenhle recept mě zaujal, tak jsem nalil do plastového kbelíku 2l octa
a přidal kus ocelové vlny https://www.unihobby.cz/vlna-ocelova-200g-0-1
Je to v kbelíku cca 3 týdny, skrz ocet je stále vidět a ocelová vlna se nerozpustila.
Občas tím zamíchám, většinou vlna vyplave na povrch a při míchání vypustí pár bublinek.
Čekal jsem, že touhle dobou bude vlna rozpuštěná a ocet bude černý.
Dělám něco blbě, nebo jsem to špatně pochopil?

Nepíšeš, jestli je v kbelíku i kůže. Ten proces probíhá tak, že se železná sloučenina váže na tříslo a dělá černou sloučeninu. Proto se takhle barví třísločiněné kůže nebo dubové dřevo do hloubky. A je možné, že je ta vata pasivovaná, zinkovaná, nevím, já používal železné podložky nebo hřebíky.
Mluv jen tehdy, jsou-li Tvá slova moudřejší než mlčení.
Posláno:
Pokročilý
Ahoj, díky všem za reakce, pokus s barvením pokračuje Happy

add DOG: Kůži v kbelíku nemám, podle toho co jsem přečetl nejdřív musí zreagovat železo s octem a pak teprve se barví kůže.

Protože jsem nevěděl, jak je, nebo není ocelová vlna korozivzdorná, vyhrabal jsem pár rezatejch hřebíků, šroubů apod. a dal je do druhého kbelíku a přelil trochu octa. Už po jednom dni je vidět, že se ocet barví. V původním kbelíku s vlnou stále vidím dno, takže koupená ocelová vlna je evidentně něčím chráněná proti korozi.

V případě zájmu sem můžu hodit fotky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Zdravím…
Octan železnatý rád používám na “moření” dřeva. Nevím jak u kůže,ale u dřeva kyselý pach vyprchá rychle. V podstatě hned po řádném vysušení dávám povrchovku. Nejčastěji tungový olej zředěný pomerančovým. Třeba dub je plný tříslovin,tak jde úplně do černa.
Octan si připravuji tak že si ustřihnu kousek ocelové vlny grit 0000. Do chomáčku vlny kápnu dvě kapky Jaru,do dlaně trochu vody a řádně (jako mycí houbu) prohnětu a propěním. Poté vypláchnu proudem vody,rozcupuju na menší kousky zaleju ve sklenicí vroucím octem a nechám rozpouštět. Přes noc je z vlny maximálně lehký kal na dně. Roztok není černý,spíše má takovou mahagonovou barvu. Do tmava reaguje až ve styku s tříslovinou. U dubu rychle do černa,ale třeba u smrku do pěkné středně až tmavě hnědé. Ten smrk je těsně po nátěru spíše lehce zašedlý až nazelenalý a do barvy jde až za delší chvíli. Cca půl hodiny.
Na kůži jsem ještě nezkoušel…
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/7/2018
tomas72 napsal:
Ahoj, díky všem za reakce, pokus s barvením pokračuje Happy

add DOG: Kůži v kbelíku nemám, podle toho co jsem přečetl nejdřív musí zreagovat železo s octem a pak teprve se barví kůže.

Protože jsem nevěděl, jak je, nebo není ocelová vlna korozivzdorná, vyhrabal jsem pár rezatejch hřebíků, šroubů apod. a dal je do druhého kbelíku a přelil trochu octa. Už po jednom dni je vidět, že se ocet barví. V původním kbelíku s vlnou stále vidím dno, takže koupená ocelová vlna je evidentně něčím chráněná proti korozi.

V případě zájmu sem můžu hodit fotky.

Ahoj Tome,
vyzkoušej tu vatu nejdřív vymáchat např. v acetonu.
Tím by se měla trochu "odmastit a předpřipravit" a pak by měl ten ocet začít fest fungovat.
Jirka
Sovy nejsou tím, čím se zdají být ....
Uživatelé v tomto tématu
Dik23, Guest

Přechod na fórum