ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Nože typu Motýlek Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 2/1/2022
Joo, k té Lamnii. Nevím jestli to tu už padlo, ale je tam aktuálně malý drop od BRS. Už pár dní se dá koupit náhradní hardware např na AB, nyní jsou dostupné i HEX spacery BRS, pár hliníkových channel barebonesů nebo třeba i automatický hodinky Grin
I-I
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/11/2021
Někdo v inzerci shání BM87.
Kdyby mu někdo (já to nebudu Laugh ) chtěl svou nabídnout, tady je několik názorných fotek, na nichž je pěkně vidět ta povrchovka.
Narážím na to i ve svém porovnávacím příspěvku.

První fotka: V1/V2 s původní hrubou, tmavou, zrnitou povrchovkou
Druhá a třetí fotka: Poctivá V3 z roku 2020 s novou hladkou lesklejší povrchovkou použitou i na modelu 85
Čtvrtá fotka: Kontrast původní hrubé povrchovky zachované na pojistce s tou novou na ručkách

Další fotky pochází z ryanpwilson obchodu s propadlým HTTPS certifikátem.
Kousek z 07/29/2019 s nádherně zachycenou lesklou povahou novějších ruček, když se správně nakloní proti světlu.
Tady je odkaz, ale pro jistotu tam nikdo nezadávejte žádné osobní údaje.

I-I vložil tyto přílohy:
V1_2___jMI1gip.jpg.jpg
1___ifrJjfB.jpg.jpg
2___3HX2jTr.jpg.jpg
3___MI3Dpio.jpg.jpg
s197381270278074097_p1442_i1_w1382.jpeg.jpg
s197381270278074097_p1442_i2_w1746.jpeg.jpg
s197381270278074097_p1442_i3_w1580.jpeg.jpg
s197381270278074097_p1442_i4_w1818.jpeg.jpg

🦋💙
I-I
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/11/2021
Trochu mi druhá, třetí a čtvrtá fotka připomínají mou pomyslnou V3.0.5, protože není zrnitá a nemá ani "kroužky" viditelné na modelu 85. Je to něco mezi.

SKELETON

Abych necpal do jednoho příspěvku více značek, tady jsou mé první dojmy z Maxace Skeletonu v satin provedení (MXCMSKE01). Existuje i varianta s leštěnou zrcadlovou čepelí (MXCMSKE02). Ta mi tolik neučarovala. Asi kvůli tolika nesourodým texturám rozbíjejícím celkový dojem.

Když se totiž nikdo jiný neodvážil, nezůstala mi jiná možnost Razz

Dorazil z Lamnie v placaté pixle zaprasené od bílých balících oříšků (Skropak?) opatřené lesklou samolepkou Maxace na víku.
Je to ale pixla poměrně kvalitní. Navíc se do ní perfektně vejde iPad mini 6. generace (2021) se Smart Foliem Laugh nebo jiné hračky podobných či menších rozměrů. K zaopatření bez Skeletonu tady --> [KLIK - tohle není referenční odkaz]. Je to ten největší rozměr --> 2115.
Uvnitř je samotný Skeleton, mikrohadřík s logem, vizitka a hromádka náhradních dílů. Náhradní díly! Applause Admire

BTW: Ve stejné krabičce by měl dorazit i aktuální Petrel Wink

Čepel z M390 je famózní. Hřbet je silnější. Zachraňuje to překvapivě dobře zvládnutý výbrus a celkový tvar čepele, který se směrem k přechodu do hřbetu subtilně rozšiřuje tak, aby totálně nepotentočkoval řezné vlastnosti pro příležitosti, kdy budete chtít slavnostně poobědvat s touhle příšerností v ruce.
Tvar ostří ve mně po letech probudil obdiv k takto pokřiveným recurve balisong čepelím. AB Kukri mi pořád nic neříká, ale slabý recurve jako na modelech Embargo, DaGa nebo dokonce BM85 už bych po téhle zkušenosti překousnul.
Ten dutý výbrus je extrémně jedovatý a esteticky silně přitažlivý. Fotky ani videa mi dosud nedokážou přetlumočit pocit, jaký z těch zbylých obráběcích čar mám v reálu.
Ostří mi pod lupou nepřipadá nikde odfláknuté, srolované nebo připálené. Tedy za plný počet. Pořád jde o tovární výrobu, ale za tu cenu je to přesně to, co bych očekával.

Ručky se zasloužily o můj respekt k vysoké strojařině potřebné k jejich výrobě. Je to opravdu radost pohledět a otlapkat 🐾 ten reliéf.
Mrzí mě snad jenom to, že se k tomu Midnight Cat na noži, krabičce nebo vizitce viditelně nehlásí. Vyloženě si o to Skeleton totiž říká.
Celá ta kostěná koncepce si toho hodně bere z dřívějšího modelu Hive a Hive 2.0 od Maxace.
Grip překvapil. Je tam tolik obratlů, až by člověk čekal, že se na noži při manipulaci ztratí. A poplést si triky s takovou čepelí s duťákem ve spodní polovině opravdu nechcete. Pro orientaci však slouží ty vlnky. Zpočátku, i před koupí, jsem k nim neměl vůbec důvěru. Opticky nůž na první pohled vypadá nevyváženě. Realita je jiná. Je to optický klam, který oči s nožem před sebou nevidí a ruce necítí. Ani čepel v reálu nepůsobí oproti ručkám tak disproporčně.
Orientace je tedy zatím o něco horší než u balisongů se zřetelnými dírami na čelní straně, ale to bude jistě jen o zvyku. Taky tohle není "flipovací speciál", aby na tom nějak extra záleželo.
Poslední vlnka ve spodní čtvrtině, kam by běžně přišly spacery, je při některých tricích lehce obtěžující, ale dá se na to zvyknout. Pořád poskytuje lepší záchranný grip než některé dřívější variace na jimping.

Každá ručka běhá na dvouřadém kuličkovém ložisku. Stejně jako model Duke. Mezi balisongy před touhle dvojicí od Maxace nevídaná záležitost!
Jemný chod a nulová vůle. Ještě menší, než jakou má dobře odladěná HOM Chimera nebo moje osobní favoritka osmdesátsedmička, na jejímž ladění jsem si dal extrémně záležet a trávil nad ní několik hodin, abych docílil perfektního chodu a nepostřehnutelné vůle.
Kluzná ložiska také nějakou tu malou vůli budou vždycky mít. I při postupném dobrušování.
Nezkoušel jsem zatím jenom tzv. "floating washers", takže tam nemůžu porovnávat.
Skeleton se všemi mnou dosud vyzkoušenými balisongy na podložkách, kluzných i kuličkových ložiskách prostě levou zadní objektivně vymetá. Určitě tomu dost pomáhá i pinless konstrukce.
Na BM87 mám pořád při zatlačení nějakou tu skoro nepostřehnutelnou vůli asi kvůli velikosti kuličkových ložisek nebo možná podložkám s dráhami pro kuličky. Taky to může být samotný pružící titan. Ale Skeletonu se snad nehne ani ten titan, když opravdu hódně (zdůrazňuju hóóódně) nepřitlačím. A ručky se pořád volně houpou jak metronom.
Ťukací test zvládá díky širokým U-kanálům s přehledem. Ťukal jsem opravdu mocně - jako nějaký nedočkavý důchodce u Kauflandu před otevíračkou.

Pojistka drží jako židovská víra. Tam není co vytknout. A to v obou pozicích.
Je opatřena vlastními podložtičkami. Zřejmě fosforový bronz. Byla by ostuda takový detail opomenout.
Designově do celkové estetiky zapadá a vystřelená nepřekáží.
Klip na Skeletonu vůbec není, což mi náramně vyhovuje. Navíc na EDC koncepčně není jistojistě ani cílený.

Šroubky jsou houževnaté a odolné T8. I po ladění jedné ručky, která se bez nakrmení teflonkou po čase ráda povolovala, se barva ani při bližším zkoumání neseškrábala. Wiha bit v nich sedí skoro jako ulitý.
Výroba modré anodizace je celkem přímočará a naštěstí na ní nic nepokazili.
Efektní plochá strana bez T8 otvorů je pěkně jednolitá bez nedostatků a jakýchkoliv nepřesností.
Jak jsem se T8 šroubků obával, Skeleton jimi pozitivně překvapil. To je pro mě snad první balisong, u nějž jsem s T8 vlastně spokojený.

Ale bytostně mi tu chybí Midnight Cat Studio logo 😿
Kde je moje kočička?! 😾

Ještě před doručením Skeletonu jsem, po krátkém otravování Maxace podpory, zabředl do hlubin relativně přístupného čínského internetu, kde se mi podařilo vyhrabat dlouhý příspěvek popisující design Skeletonu, jenž měl za úkol tu ideu prodat vedení Maxace.
Na ten se podíváme ve volném překladu v dalším příspěvku.

I-I vložil tyto přílohy:
IMG_0260_2.jpeg.jpg
IMG_0262_2.jpeg.jpg
IMG_0263_2.jpeg.jpg
IMG_0265_2.jpeg.jpg
IMG_0266_2.jpeg.jpg
IMG_0267_2.jpeg.jpg
IMG_0268_2.jpeg.jpg
IMG_0269_2.jpeg.jpg
IMG_0270_2.jpeg.jpg
IMG_0271_2.jpeg.jpg
IMG_0272_2.jpeg.jpg
IMG_0273_2.jpeg.jpg
IMG_0274_2.jpeg.jpg
IMG_0275_2.jpeg.jpg
IMG_0276_2.jpeg.jpg
IMG_0277_2.jpeg.jpg
IMG_0278_2.jpeg.jpg
IMG_0279_2.jpeg.jpg
IMG_0280_2.jpeg.jpg
IMG_0281_2.jpeg.jpg

🦋💙
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/18/2006
Ahoj,
gratuluji k novému fešákovi Applause , vypadá opravdu skvěle.

Díky za recenzi, která je všepopisující, i když jsem v podstatě ani žádnou kritiku nepředpokládal. Již několik let totiž Číňani svojí produkcí doslova válcují zbytek nožového světa co do kvality, tak materiálů Ok.

Na druhou stranu se ale musím se přiznat, že na mne je to už docela "divočina".
Pokud bych se povznesl nad mé rčení, že "těch Číňanů už je docela dost", tak bych raději volil tank DUKE, ale to ber pouze a jenom jako můj čistě subjektivní názor.

Užívej nového kousku a nenech si kazit radost Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/18/2006
Nedávno tu I-I nakousl téma skladování našich milášššků ve smyslu eliminace vlhkosti a s ní spojené koroze.

Za mne musím říct, že jsem prošel asi třemi "fázemi" ukládání nožů.

1. fáze, asi ta základní, kterou si prošel každý.
Nože jsem měl v původních baleních, tedy krabičkách. Někdy ještě třeba v pouzdře nebo v pytlíků, který výrobce k noži dodával. Do krabiček jsem přidával pytlíky se silicagelem (pokud tak neučinil výrobce). Zde byl problém s pojistkami, protože ne vždy bylo možné skladovat nůž s otevřenou pojistkou.

2. fáze, chtěl jsem mít nože hezky u sebe Happy
K tomu jsem si pořídil tašku od FOX Knives TUTO. Nejdřív jednu a pak druhou. Zde jsem opět mezi nože vkládal pytlíky se silicagelem a otevřené pojistky nebyly problém.

3. fáze, zatím poslední.
Dostal jsem kufr od PELI STORM CASE, dostatečně velký na to, aby pobral moji již docela velkou sbírku balisongů. Navíc mohou "stát" a mít otevřené pojistky. Foto TADY. Prostor jsem rozpočítal, vyřezal pěnu a do volných pozic dal pytlíky se silicagelem.

A teď asi čekáte nějaké resumé... Happy

Tak jo.
Asi takhle, ani v jedné z variant uložení neutrpěl žádný z nožů viditelnou újmu v podobě koroze ruček, čepele nebo jiných součástí. Nevím, jestli je to dáno tím, že pytlíky se silicagelem příležitostně měním nebo že nože často větrám, ale je to tak.
Pokud si dobře vzpomínám, tak jediný případ koroze jsem řešil u Benchmade BM53. Zde je čepel z oceli D2 s poměrně hrubou stonewash úpravou. Rozhodl jsem se ho nějaký čas nosit jako EDC a zřejmě od potu na rukou se na čepeli objevilo pár rezavých flíčků, nic co by se nedalo vyřešit. Tím ale skončila jeho kariéra EDC a časem ho plně nahradil Mayhem od Bradley Cutlery... Happy

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum