ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusná sada KMFS Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Měl jsem postupně všechny verze KMFS, teď mám doma MOA21. Problémy, které vidím (kromě dodaných zlatých diamantů, které stojí za prd), je broušení dlouhých pružných čepelí. Když čepel zapruží, úhel se zvětšuje a fazeta se snižuje. Ale na odstranění tohoto problému už se pracuje. Taky minimální brousitelný úhel je cca 30°, což je na některé kudly málo (resp. moc), s tím se nic moc dělat nedá kvůli konstrukci klemy. Osobně by se mi líbily předělané unašeče brusiva, které pojmou jakýkoli kámen, což by neměl být takový problém (nicméně pořád člověk potřebuje každý kámen dvakrát, což při ceně jednoho kvalitního syntetického diamantu cca 60 Euro zabolí). Hamon je šikovný a neustále na tom maká a inovuje, takže všechny popsané problémy postupně řeší a odstaňuje. Je super, že tu někoho takového (a takový produkt) máme.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Ohledne drzaku kamene, existuje vubec nejaky "univerzalni" rozmer? Mozna uz to tu driv nekdo psal, nestlo by to podle potreby za par korun spachat na miru na 3d tiskarne? Koneckoncu je to jen placka s rybinami na koncich
Posláno:

Štamgast
Na 3D jsem si vytiskl unašeče na brusný papír a mnoha lidem to i poslal. Nicméně na ty diamantové lapovací výseky jsem si pořídil origo duralové, dělá se s tím prostě líp. Jinak ideální rozměr základny unašeče by měl být 159,8 x 22,9 mm podle mého měření. Výšku je potřeba ladit podle toho, co na to člověk bude lepit, jinak je nutné při výměně brusiva korigovat úhel. Digitální úhloměr je ale pro práci s KMFS nezbytný (aspoň pro mě).
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/15/2021
Takže všichni napíší to samé co já, jen já jsem debil Grin Applause
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/28/2010
Ahoj,
ako čerstvý majiteľ brúsnej sady sa snažím nasávať info kde sa dá ....
Výsledkom je nápad použitia prípravku Corrosion block na Ruby 3000 ...
A na druhej foto je moja samodomo fičúra na upevnenie noža s klinovým výbrusom ...Grin

Po pár nožoch konštatujem,že pre mňa fajn práca,ale na Victorinoxi si nechám sadu Lansky Wink

hidalgo vložil tyto přílohy:
corrosion_block_maly_sprej_pre_rychlu_aplikaciu_na_cestach_118ml.jpg
IMG_20230922_120400.jpg.jpg

Cesta do pekla býva dláždená dobrými úmyslami.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/18/2018
Mám dotaz - kámen Ruby 3000 se má vlhčit vodou nebo olejem??? Na webu se píše vodou, ale označení na krabičce je RUBY OIL STONE 3000???
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/3/2018
Kupoval jsem sadu včetně ruby přímo od Vency/Hamona, tenkrát mi říkal otírat navlhčeným hadříkem/ubrouskem.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/24/2018
Takhle olej je lepší, ale zasereš se a když brousíš doma zasereš všechno.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 8/26/2022
Hamone, jak to prosim vypada s pripravkem pro dlouhe cepele? Happy Celkem by se hodil a nechci nic bastlit, kdyz jsi tu avizoval origo. Dekuji.

Jinak se standartni sadou KMFS u mne pretrvava maximalni spokojenost. Obcas ji vozim sebou na becky a po kratke ukazce si je schopny kazdy sam nabrousit svuj nuz. Vsechny to bavi.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 10/27/2017
KMFS sadu mám už několik let, ale až nyní jsem šel do této diskuze, protože evidentně něco dělám blbě nebo jen neumím hledat. Mám jen základní kameny co jsou v sadě, tedy 240,600,1000. Přijde mi, že poslední broušení už není tak skvělé jako na začátku, mohou být kameny zanesené? Jak je vyčistím? Jen kartáček a mýdlová voda? Zvažuji dokoupit Blank stone 8 KIT Rival diamond, má pak význam ještě vzít RIVAL RUBY 3000 nebo se to překrývá a je to už zbytečné? Na závěr asi poslední dotaz, při montáži mám z utahovací matice svorky dorvané obě ruce, nezvažujete místo matice mít "páčku" díky které by šel vyvinout větší tlak na utažení s menším úsilím? Díky moc za rady a doporučení

Moty vložil tyto přílohy:
ht290402.jpg.jpg

NON MULTI SED MULTA
JEDEN JESTŘÁB MNOHO VRAN ROZHÁNÍ
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/28/2018
Kolik čepelí si už nabrousil s těmi diamantmi?
Dle mých zkušeností vydrží tak cca 150-200 nožů než začnou být natolik opotřebované, že je vyměním.
Záleží také na tom, jaké nože brousíš (jak tvrdé a jak moc tupé jsou).

Dle mých zkušeností se nejprve opotřebují 240 dia.

Protože to, co mi lidi někdy nosí na nabroušení už ani nejsou nože... Když bych někoho takovým nožem majznul po hlavě, nebyla by to sečná rána, ale úder tupým předmětem...

Diamanty se časem stanou jemějšími a neberou tak jako za mlada. Ale může to být aj zaneseným.
Zkus houbičku (na umývání nádobí, ne tu halucinogénni) a saponát.

Když to nepomůže, zkus dokoupit pár 240 dia a po nich brus normálně s 600 a 1000 jak si zvyklej.
Hodně zdaru.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2007
Ahoj,

Za mě nemá smysl brát už Ruby 3000 pokud bych bral blank stone diamond, ale Ruby 3000 je skvělej a zase nemá smysl brát blak stone diamond, pokud by mi Ruby 3000 stačil.

Každopádně Blank stone diamond: velmi rychlý a nasucho, výsledek 2 x jemnější než od Ruby 3000, životnost ca 50 - 150 broušení.

Ruby 3000 pomalejší, je třeba máznout nebo vlhčit, (nasucho přinejhorším také jde) ale je prakticky nesmrtelný

Na utažení sady by neměla být velká síla, zatím šroub co je stačil, nebo netlačit tolik při broušení na kameny tak, aby se sada pohnula

Přídavnou svěrku na dlouhé čepele máme ve výrobě.

Zdržel nás nový systém a ochrana a výroba, která trvala od dubna minulého roku doteď.Confused
nechovej se agresivně, jednej dominantně
fake to fake, soul to soul
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Ono spis zalezi na klouzavosti stolu. Ted sadu po ruce nemam, ale pokud se nepletu, je dole holy kov, ne? Takze mozna nalepit kus gumy?

EDIT: za me by se spis hodil sroub o kus delsi, takove ty falesne tluste stolni desky se rozmahaji.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 10/27/2017
Díky moc za rady kluci
Odhaduju, že mám za 4-5 let naostřeno max do 50-60 nožů, zkusím teda vyčistit stávající.
Kuchyňáky mám dva uhlíkatý japonce, pak nějaký Zwilling a Catler a Cold Steel, kapesní Kershaw Dividend s D2, v popisu nože píšou toto: Základní materiál čepele je Bohler N690 a do ní je pomocí slinutých materiálu vsazen břit z nástrojové CPM-D2 a ten už mi tak dobře naostřit nešel.
Zpět ještě k té sadě, mám teda při tomto množství vzít ten Blank stone 8 KIT Rival diamond?
ještě jednou díky
NON MULTI SED MULTA
JEDEN JESTŘÁB MNOHO VRAN ROZHÁNÍ
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
to Moty
Na to utahování si vem 1/8" trubku na topení nebo průměr podle koncovky - ocel, ne měď . Pak si ruce neurveš. Happy Dělám to taky tak.
No a CPM-D2 je krapet odolnější.....
Posláno:

Štamgast
Na ty uhlíkové kuchyňáky i na práškovou D2 ty diamantové lapovací výseky smysl určitě mají. Fungují dobře a dávají super finish. Na Zwilling atd. bohatě stačí ta 1000 diamant, resp. jakékoli šmrdlání těhle měkkých nerezí na vyšší grity je zbytečné až kontraproduktivní. Strávíš na tom víc času a přitom to bude ve výsledku řezat hůř a kratší dobu. Jinak pokud ti na dotažení klemy ke stolu nestačí matice, co tam je, tak děláš asi něco blbě. Osobně jsem si klemu podkládal ještě kusem asi milimetr tlusté kůže. Zamezí omačkání stolu a zvýší tření, takže klema pak nikam necestuje.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/25/2021
Zdravím, můžu poprosit o radu?
Pořídil jsem si základní sadu a dnes zkoušel první broušení.
Nevím jak eliminovat různou výšku fazety u choilíku je cca 1mm (na délku asi 10mm) pak se zvyšuje postupně a u špice asi 2,5mm, nůž je 10cm dlouhý a uchycen byl asi 3cm od rukojeti.
Díky za každou dobrou radu.
Posláno:
Pokročilý
Ještě před tím, než začneš reálně brousit si musíš nastavit správne upnutí nože. Zamaluj fixem ostří a pak nejjemnějším brouskem (ve tvém případě 1000 dia předpokládám) jemně přejeď po ostří. Sleduj kde ti fixa mizí a když-tak uprav upnutí. Většinou to trvá max 2 minuty.

Ve tvém případě kde je u choilu menší výška fazety než u hrotu bych doporučil naklonit nůž v klemě víc hrotem dolů. Ale o kolik ti neřeknu, to záleží na tom jak vypadá nůž (jaký má výbrus).

I když už máš takhle nabroušenou fazetu, dá se poměrně snadno opravit právě tím fixem, jemným brouskem a úhlem upnutí.

Co potřebuješ dosáhnout je, aby u špičky zmizla fixa z vrchu fazety a u choilu u spodku fazety.

Hodně zdaru Ok
Posláno:

Štamgast
Já teda vždy upínám rovnou částí ostří rovnoběžně s klemou, abych měl všude pokud možno stejný úhel, což se mi zdá logické. Pokud máš kudlu takto upnutou a u špičky se ti takto nesmyslně rozšiřuje fazeta, tak to znamená, že má kudla blbě udělaný výbrus, tedy u špičky je nad fazetou výrazně více masa, než u rikasa. Buď se s tím smíříš, nebo to vyřešíš viz -BaRD-. Jinak fixa je pro orientaci a nastavení úhlu nutnost.
Posláno:
Pokročilý
Co si všímám, tak lidi kterým brousím nože řeší víc nesouměrnost fazety, než rozdílné vrcholové úhly.

Dle mého je logické brousit stejný vrcholový úhel po celé délce nože když ho chci testovat/otupovat po celé délce stejně, a brousit na stejnou výšku fazety když chci aby byl ostrý a taky opticky souměrný.
Aby když někdo vezme můj nůž do ruky neřekl: "máš to nabroušené křivě..."

Když bude u choilu 30° vrcholových a u špičky 32,5° co na tom záleží při běžném používání?
Málokdy se stane, že řežem stejně, stejným tlakem celou délkou ostří.

Třeba na outdoor noži používám ostří u choilu hlavně na silové řezání a špičku na bodání, nebo otvírání plechovek. V takovém případě je vlastně můj příklad se změnou vrcholového úhlu ku prospěchu.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum