ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Conan Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/5/2005
Tady můžeš sypat ty fotky-založeno na žádost pokud to je teda možné.
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/14/2008
Ahoj lidi, předně bych chtěl poděkovat Ládesovi a Westymu za ochotu a pomoc a za založení tohohle vlákna, páč mám málo příspěvků a nemůžu to založit sám (a nechci si těch 30naspamovat stylem "to ja ale krásný" :o))

Takže, první nůž je můj úplně první, kde jsem si dělal dutý výbrus a první, který jsem koval a prostě tepelně zpracovával. Už jsem ho tu někde ukazoval, ale nebyl komplet.

Materiál: Kotouč na beton do flexy, rakytník, a jen tak jsem blbnul a zkoušel zatepávat měď kolem imbusů atp. prostě učím se tim a zkouším a zkouším. Má spoustu chyb, ale dobře se s nim seká i řeže. Kalen byl "na magnet."

EDIT: Fotka je fakt pekelná, ale lepší nemám...

Conan vložil tyto přílohy:
1.jpg.jpg

...šak ono se to jednou povede...
Posláno:

Pokročilý
Druhý nůž je stejný materiál, jen střenky jsou z parkety. Ten už doma není, byl pro ségru na obranu a proto bylo i tak narychlo zpíchnuto pouzdro. Je hnusný, ale jí se líbilo a hlavně slouží.

2.jpg.jpg
3.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/15/2006
No ještě bys moh přihodit fotku ségry, a't víme komu se na sto honů vyhýbat Wink. To pouzdro není ošklivý, zachovává vnější linii obrysu čepele a cvočky, jestli ségra nosí kanady a tak, můžou vzhledově perfektně zapadat do celkového obrázku "ségra a její bodyguard" Razz Jinak ke kudlám se nevyjadřuju, není to můj šálek kafe, ale originalita z nich cítit je, takže dobrý.
...bez komentáře...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Zkus tam při kalení pouštět míň vzduchu aby se povrch tak neokujil.Udělej si ve výhni pěkně žhavý uhlí nejlíp dřevěný,čepelku tam pěkně zahrábni a stáhni vzduch.Až ti půjde čepel na žhavou barvu(taková tmavá třešňová) přidej vzduchu a jakmile dosáhneš rovnoměrné barevnosti po celé čepeli frni to do oleje.Tady se mi zdá že teplota byla zbytečně vysoká.Wink
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Pokročilý
Díky Wink Jinak ségra je štíhlá blondýnka, ta kanady nenosí Laugh Ale má takovou černou kabelku s kovovým zdobením, kde ten nůž (snad) nosí... Jezdí ze školy busem s UK pracovníky, kteří jí mají potřebu každou chvilku sdělovat nějaká moudra, tak jsem vybrousil tenhle "uklidňovač" Happy
Posláno:

Pokročilý
To Ládes: Aha, tak tím to je... Ženu tam vzduch tryskama z trubky, na kterou je napojená netopící horkovzdušná pistole. Hnal jsem tam vzduch stylem "čím víc, tím líp" Jinak používám brikety z dřevěného uhlí, které zozbiju na menší kousky, aby to šlo do uhlíků pěkně zahrabat... Takže míň vzduchu při ohřevu.... Budu si pamatovat, díky! Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/22/2005
Mě se líbí to nadšení, nebát se to jít zkusit, učit se to , nenechat se odradit, nechat si poradit atd.... prostě to co já neumim Laugh
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
prvotiny dobrý, ale k ségře....ať raději neblbne, mohlo by se stát, že obnažený nožík, spíš podráždí, doporučuju pepřák, nebo něco podobnýho. Být se na nože pokud neumím, je o krchov, zvlášt s těmito přistěhovalci.
Mat

PS: jsem si vědom že to sem nepatří, nebudem tu rozvijet diskusi na tot téma, pak smáznu.
Posláno:

Pokročilý
Nemaž, nech to tu, máš pravdu. Jen to je taková nouzovka, kdyby už fakt nebylo zbytí. Kdyby to byla fakt poslední a jediná šance... Jinak chleba s tim ukrojí, už to zkoušela, rajče nakrájí, takže i takovej míň praktickej kuchyňák...

Jo a mám otázku, když vidíte, jak moc se mi ty nože "okujily" či jak se to skloňuje, myslíte, že jsem schopnej v té výhni dosáhnout teplotu takovou, že bych třeba vybouchal něco jako damašek? (Ta výheň je inspirovaná jednou fotkou zde, kde bylo napsáno, že to dotyčný používá na kalení nožů- je to vpodstatě V ze silného plechu, kde je rošt a pod ním trubka se vzduchovými tryskami a dá se to celé přiklopit takovou "pokličkou" Happy )
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/16/2008
Ja mám tiež len takú zbúchanú vyhňu ale nie je problém dosiahnuť zvarovaciu teplotu.Najviac záleží na palive a množstve dodávaného vzduchu.Prikritím ohniska sa zabráni úniku tepla a tým sa dá dosiahnuť vyššej teploty.Pozri ako robia japonci katany drevené uhlie ,zopár tehiel a ručné dúchadlo.
ERRARE HUMANUM EST
Posláno:

Pokročilý
Tak tady další hotovej kudel. Chtěl jsem si vyzkoušet práci s kostí. Na každym noži zkoušim něco nového, abych viděl, kde se dá udělat jaká chyba a pak se jí vyhnul. Dostala ho na houby moje milovaná a líbil se jí. Happy

Kovaný, materiál stejný jako předchozí 2 nože, střenka kost, nýtováno mosazným svářecím drátem (kost prdla, tak je to podlepené a prasklina slepená epoxem). Vzádu nanýtována mě'd. Ale byl tenkej drát a moc velká díra, takže nic moc Sad

Zkoušel jsem to leptat a vyleptat na čepeli vzor, povedlo se to, ale měl jsem zbytečně moc strachu, abych to neodleptal moc, takže po vyleštění jsou ty vzory patrné jen opravdu moc zblízka Happy

EDIT: DO teď jsem si myslel, že umím fotit, opak je pravdou Laugh

5.jpg.jpg
7.jpg.jpg
6.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Poslední tři nože. Mteriál: zleva kalené strojní pravítko, kalené strojní pravítko, kotouč na beton do flexy. Střenky: zleva buková trafo překližka, buková parketa, buková trafo překližka. Mozaikové piny jsou tam jen jako ozdoba a je to má výroba Wink

To kalený pravítko je pekelnej materiál... Jen na odvrtání jsem zlikvidoval několik vrtáků s SK plátky a to jsem to chladil. Nemluvím o tom, kolik cigárek padlo na vybroušení těch děr na ukazováček. První dva jsou tedy jen vybrušovaný, poslední nůž je tepelně zpracovanej - popuštěnej, kovanej, zakalenej. To tep. zpracování mě stejně baví nejvíc :o)

Na houby jsou to nože akorát. Dělka je kolem 17cm (+-0,5cm), tloušťka je kolem 2mm), výška čepele 35mm. Levej je můj, prostřední na mě vydyndala přítelkyně a pravej moje mamina Laugh

P.S. Poradili byste mi, jak ty nože fotit? Ať fotim na makro nebo bez makra, za sluníčka i pod mrakem, mám to vždycky takový neostrý, nekontrastní a mázlý Sad Když fotim venku krajinky nebo mraky, dělám pěkný fotky, ale kudlu nejsem schopnej vyfotit....

P.P.S. Díky moc za kritiku Wink

nože.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Fotím taky venku. Ale zkus minimalizovat hloubku foceného objektu. Takže, co nejvíce na plocho, a stativ se hodí.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2007
Conan napsal:
P.S. Poradili byste mi, jak ty nože fotit? Ať fotim na makro nebo bez makra, za sluníčka i pod mrakem, mám to vždycky takový neostrý, nekontrastní a mázlý Sad Když fotim venku krajinky nebo mraky, dělám pěkný fotky, ale kudlu nejsem schopnej vyfotit....

Nevím, co míš za foťák, ale podobné věci se fotí tak, abys měl co nejmenší hloubku ostrosti (zaostřeno jen to, co chceš a zbytek rozmazaný).
Takže makro, zoom, co to jde a co nejblíž k tomu, co fotíš. Pokud si chceš hrát, tak co nejmenší clonové číslo.
Posláno:

Pokročilý
Aha, tak to jsem v loji :o) Ten digiťák, co má makro nemá zoom a ten bez makra má zoom, ale jen digitální Laugh Tak asi budu fotit hnusný fotky Sad
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
...ona fotka patří na papír na monitoru to možná máme každej trochu jiný,ale u mě to vypadá že nemáš ostrýho nic - ani blíže ani hlouběji...a to někdy bývá kvůlima takový blbosti jako je špinavá optika.Zkus to trochu popucovat a na lepším světle nacvakat třeba nějaký noviny nebo hrubší tkaninu a jestli to nebude ostrý je asi něco v háji...
"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/2/2008
Namáčkneš (zaostříš) na ten předmět (nůž) co fotíš a pak domáčkneš (vyfotíš)?
Nevím co máš za foťák, ale pokud je to běžný digitál s automatickým ostřením a nemáš nastavené kontinuální ostření je potřeba nejprve zaostřit (namáčknout) a pak fotit.

Carpe diem quam minimum credula postero
Posláno:

Pokročilý
Díky za rady. To namáčknutí a pak domáčknutí na focení jsem tady už někde četl na fóru, hned jsem to zkoušel a zjistil jsem, že tenhle digiťák tu funkci nemá Happy Jedno je HP 3,2Mpix., asi 5let starej a druhej je Genius 3,2Mpix... Úplně obyčejný foťáčky. Nejspíš to bude špinavá optika + třesoucí se ruce. Vypnul jsem blesk, takže se prodloužil expoziční čas a tam ten třes je pak znát. Vyzkoušim nějakej stativ (šutr pod foťákem Laugh ) a vypucovat optiku... Každopádně díky za rady.

Jo, víte někdo, jak se kove prstýnek? Zavřenej. Psal jsem dotaz do tématu Damašek v Ruční výrobě a nějak tam zapadl Happy

Díky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/2/2008
Zkus ještě tohle:
Pokud to má pevně zaostřenou optiku (skoro jistě jo) tak stojíš buď moc blízko nebo u makra moc daleko.Happy
Nebo kup jinej foťák.Wink
Carpe diem quam minimum credula postero
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum