ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/5/2010
Příspěvky: 1,118
moru mám všechny socko verze v lese autě rybách za 150... ale do kuchyně zatím neHappy ta ručka je "divná" Happy))
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/3/2023
Příspěvky: 611
Klasický tvar, vypadá pohodlně. Asi double inject, podobně jako Kansbol.
Oproti té Azze bych moc neřešil…

Edit: Ano, lítá do myčky, stejně jako zbytek, který říká “pane” mé paní 😄


Totoro vložil tyto přílohy:
IMG_6372.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 1,432
Tohle za ty prachy vypadá jakou super deal...


Martin Morávek vložil tyto přílohy:
Výst_ižek.JPG.jpg


“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/12/2007
Příspěvky: 7,488
Martine, po něm jsem nedávno pokukoval i s ohledem na poměr cena-výkon, ale opakovaně jsem na narazil na info, že držení ostří nic moc a taky o relativně tlustým výbrusu nad fasetou i ve srovnání třeba s Wüsthofy, tak jsem ho raději nezkoušel.
"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/13/2013
Příspěvky: 1,695
Zdravím všechny kuchyňáře. Dotaz. Kamarád chce k narozeninám filetovací nůž cca 1500 Kč . Já s tím nemám zkušenost tak hledám . Jo a měl by být dlouhý.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 1,432
Tyler: díky za info, chtěl jsem ho koupit domů našim, takhle se poohlédnu jinde...
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/19/2022
Příspěvky: 29
zdravim vsetkych, chcem poprosit o radu, jeden znamy sa nevie rozhodnut aky noz si kupit, vyuzitie bude vseobecne v kuchyni, chce jeden z tychto

https://japonskenoze.sk/c/tojiro-oboro/petty-f1310-univerzalny-noz

vs

https://brusnekameny.cz/sk/serie-classic-1891/4888-classic-1891-univerzalni-nuz-13-cm-morakniv-12313-7391846015543.html

s tojiro a vg10 uz mam nejaku skusenost a su ok ale ten morakniv kde je ocel 14C28N som nemal moznost skusit, iba co som na webe cital ze ocel v morakniv je na tom skoro podobne ako pri tojiro vg10 a ze ta ocel 14C28N o trosku lepsie drzi ostrie a menej sa vytvara otrep

mate s tym morakniv skusenost?, ktory by ste vybrali?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 1,432
Z těhle určitě Tojiro, VG10 mají super zpracovanou (60 HRC), určitě bude držet ostří déle. A je to Japonec, lepší kuchyňáky nikdo nedělá...
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/26/2008
Příspěvky: 2,461
Musím se přidat k Martinovi. Mám tyhle dva a za příjemnou cenu jsou to i příjemné nože, se kterými je radost pracovat.

https://www.nejostrejsinoze.cz/tojiro_western_japonsky_kucharsky_nuz_santoku_170_mm_F-311/
https://www.nejostrejsinoze.cz/tojiro_western_japonsky_kucharsky_nuz_nakiri_165_mm_F-310/
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/6/2020
Příspěvky: 742
Martin Morávek napsal:
Z těhle určitě Tojiro, VG10 mají super zpracovanou (60 HRC), určitě bude držet ostří déle. A je to Japonec, lepší kuchyňáky nikdo nedělá...


Japonci dělají nejlepší kuchyňáky…..no nejlepší pro japonskou kuchyni/japonský způsob přípravy jídla/fanoušky. Jinak v kuchyni evropského, klidně i konkrétně českého prostředí(neberu fandy asie)bych rozhodně něrekl, že japonci dělají nejlepší kuchyňáky. To ani náhodou. Zde se připravují jiné potraviny, zcela odlišným způsobem a s úplně jiným vnímaním ,,krájení,, než v japonsku. U kuchyňáku obecně asi nelze říct kdo to dělá nejlíp…..
Pro a proti na téma evropskej kuchyňák vs japonskej tady toho už bylo hodně. Sám jsem taky jakožto vášnivý kuchař musel vyzkoušet japonce Happy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 1,432
Ok, za sebe musím říct, že se mi s Jap. kuchyňáky dělá nejlíp. Jsou tenké, fantasticky řežou a vydří ostré dlouho (VG10 a hlavně prášek SG2). Všechny ty Zwillingy, Dicky, Wüsthofy atd. jsou vedle toho tupá tlustá kopyta. Ale chápu, že to není pro každého a poškodit takový nůž jde poměrně snadno. Jako dobrý kompromis řezivosti a odolnosti vidím třeba kuchyňák z Elmaxu od Dohnala, co mám.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/26/2008
Příspěvky: 2,461
Sidonius.Fortis napsal:
...Zde se připravují jiné potraviny, zcela odlišným způsobem a s úplně jiným vnímaním ,,krájení,, než v japonsku. U kuchyňáku obecně asi nelze říct kdo to dělá nejlíp…


Pokud bereš jako "japonce" jejich jednostranně broušené nože, pak ano, krájí se s nimi opravdu jinak. Jestliže je třeba santoku či jiný nůž vyrobený v japonsku broušený oboustranně, nevidím v technice krájení oproti evropským kuchyňákům žádný rozdíl. Zwillingy, Wüsthofy a jiné nože evropské provenience mi kuchyní prošly a zase odešly, protože, jak píše Martin, jsou to tlustá kopyta a musel jsem je dost často brousit. Sendvič Tojiro s VG10 zakalený na 60-61 HRC a vytažený pěkně do tenka, krájí lépe a výdrž ostří je taky o kus jinde. Sestava na fotce je to, s čím si bohatě vystačím. Vlevo dvakrát Tojiro, vpravo dvakrát TP Knives. Fotku jsem cvakl teď, takže blbé světlo, ale snad je na tom vidět o co jde.


Sidney vložil tyto přílohy:
1000003825_01.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 1,432
Jo, tohle jsou asi nejlevnější japonský kudly z VG10, co se dají koupit...za ty prachy se nic lepšího sehnat nedá...
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/6/2020
Příspěvky: 742
Zásadní je asi to, že většina lidí, kteří (zde)používají japonce, je používají doma, na domácí vařeni. V profi kuchyních(čr) to moc vidět není. Pokud to opět není nějaký fanoušek asie, nebo asijská restaurace. Rozdíl v krájení není jen u jednostraně broušených nožů. Ale obecně japonský kuchař se ,,učí krájet,, cca 5 let. A to hlavně proto, že každý nožík má své konkrétní uplatnění a je potřeba zvládnout techniku.
(evropský kuchyňák kopyto?……když ho najdeš v ,,každé,, profi kuchyni?)
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2018
Příspěvky: 228
Sidonius.Fortis napsal:

evropský kuchyňák kopyto?……když ho najdeš v ,,každé,, profi kuchyni?


Jako říct: "většina lidí jezdí na Octavii, profesionální řidiči dajme tomu mají nějakou Toyotu. Proto jsou to nejlepší auta na světě..."

Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/6/2020
Příspěvky: 742
-BaRD- napsal:
Sidonius.Fortis napsal:

evropský kuchyňák kopyto?……když ho najdeš v ,,každé,, profi kuchyni?


Jako říct: "většina lidí jezdí na Octavii, profesionální řidiči dajme tomu mají nějakou Toyotu. Proto jsou to nejlepší auta na světě..."



Pravděpodobně jsi si nevšiml, že netvrdím, že je nějaký konkrétní typ nože ,,nejlepší,,. Právě naopak. Snažím se říct, že je to o preferencích, prostředí, atd….. A stejně tak ani netvrdím, že je nějaký typ špatný/horší. Nejsem ten zarytý člověk, který si něco oblíbí a pak tvrdí, že je to nejlepší, a nic jiného neexistuje. Ale občas se najde někdo kdo si přečte poslední příspěvek, bohužel ještě jediný na dané stránce vlákna….a začne ,,reagovat,, tímto útočným způsobem. Nevadí, každý máme někdy svůj den.
Tak zdar a sílu do všech kuchyní Happy
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 11/3/2012
Příspěvky: 89
Tak prilejem aj ja do ohňa Grin Grin
Ak niekomu nepasujú klasické japoňáky, ulíkovka a tá klasická japonská rúčka, to pochopiť viem. Sám mám jeden custom tohto štýlu, a priznám sa veľa akcie v kuchyni nevidí(spracovanie samozrejme TOP). Na druhej strane ak je človek trošku "posadnutý" nožmi, tie klasické európske s hrubým výbrusom a 5x HRC môžu nožomilovi vadiť. Variť sa dá s hocičím, ale ten pocit keď nôž padá cez potraviny Wink
Za mňa najlepšie z oboch svetov jednoznačne Tojiro Western handle, ak je možnosť trošku priplatiť tak SG2 (o oceľ až tak nejde, ale výbrus na SGčkach je vytiahnutý do žiletky). Pri týchto nožoch si neviem predstaviť, čo by mohol byť argument "za" Dick, Zwilling a pod. (predpokladám že keďže sme na knife.cz nabrúsiť nôž a nesprávať sa k nemu ako hovado niesú pádne argumenty). Toť za mňa :)

m.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2018
Příspěvky: 228
Sidonius.Fortis napsal:
občas se najde někdo kdo si přečte poslední příspěvek, bohužel ještě jediný na dané stránce vlákna….a začne ,,reagovat,, tímto útočným způsobem.


Omlouvám se, nebylo mým účelem útočit.
Chtěl jsem říct, že když používají nože profi kuchaři, neznamená to ještě, že to nejsou kopyta...
Profi řidič taky bude jezdit na Octávce a vychvalovat ji do nebes, ale nejspíš nikoho nenapadne pochybovat o tom, že oproti nějakému Porsche je Octavia pomalá sračka. Neznamená to samozřejmě, že by profi řidič chtěl jezdit každý den v práci na Porsche...

Tady na fóru je hodně úzká skupina lidí, co mají rádi nože. A tím pádem vidí věci kolem nožů jinak, než běžný člověk...
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/6/2020
Příspěvky: 742
-BaRD-
macekP

Je to jak říkáte. Když má člověk rád nože, vnímá to jinak.
Ale ani jeden typ nože nepasuju na vítěze. I když každej z nás má asi svého favorita. Jen bych zdovolenim ani jedno rozhodnutí nepřirovnával k oktávce vs porsche. To je spíš auto vs motorka. Je to prostě úplně jiný. Kdo má rád vůni benzinu, ocení dobrý auto i dobrou motorku…
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 6/7/2009
Příspěvky: 3
Zdravím, rád bych poprosil o radu ohledně výběru kuchyňského nože. Fórum jsem pročítal, ale úplně mě to nenavedlo k rozhodnutí.

Vybírám nůž jako dárek. Nějaký univerzální / šéfkuchařský, cca do 2000 Kč. Potřeboval bych ho do vánoc, takže výroba od nožíře asi nepřichází v úvahu.

Do nejužšího výběru se mi dostaly následující:

Evropské:
Böker Forge Chef
BRISA Chef 185

Japonské:
Tojiro Western
Nějaký MAC

Původně jsem chtěl třeba nějaký Zwilling nebo Wusthof. Jenže třeba u toho Wusthofu bych se cenově vešel jen do té nejlevnější řady Gurmet nebo s odřenými ušima Classic, kde je ale ta "hloupá patka", co znesnadňuje broušení. Také jsem koukal na Morakniv, kde se ale cenově vejdu jen do těch s nehezkou plastovou rukojetí.

U obdarovaného asi hrozí, že nebude k noži přistupovat úplně v rukavičkách. A tak se trochu bojím toho, aby to ti japonci přežili. Jak moc hrozí, že se poškodí? Hrozí to např. i u krájení tvrdé zeleniny? Nejsou třeba ty nože MAC s ocelí AUS8 takovým kompromisem mezi evropským a japonským nožem? Nebo jsou v podstatě stejně křehké, jako "japonské klasiky" vyráběné třeba z VG-10?

Co se broušení týče, tak to jsem pro obdarovaného ochotný zajistit na vodním kameni.

Předem děkuji za názory.

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Aktuálně


Účet pro dary pro Milana a Xaxu
2300513210 / 2010
více a QR zde
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris