ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/6/2020
Příspěvky: 713
Zásadní je asi to, že většina lidí, kteří (zde)používají japonce, je používají doma, na domácí vařeni. V profi kuchyních(čr) to moc vidět není. Pokud to opět není nějaký fanoušek asie, nebo asijská restaurace. Rozdíl v krájení není jen u jednostraně broušených nožů. Ale obecně japonský kuchař se ,,učí krájet,, cca 5 let. A to hlavně proto, že každý nožík má své konkrétní uplatnění a je potřeba zvládnout techniku.
(evropský kuchyňák kopyto?……když ho najdeš v ,,každé,, profi kuchyni?)
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2018
Příspěvky: 202
Sidonius.Fortis napsal:

evropský kuchyňák kopyto?……když ho najdeš v ,,každé,, profi kuchyni?


Jako říct: "většina lidí jezdí na Octavii, profesionální řidiči dajme tomu mají nějakou Toyotu. Proto jsou to nejlepší auta na světě..."

Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/6/2020
Příspěvky: 713
-BaRD- napsal:
Sidonius.Fortis napsal:

evropský kuchyňák kopyto?……když ho najdeš v ,,každé,, profi kuchyni?


Jako říct: "většina lidí jezdí na Octavii, profesionální řidiči dajme tomu mají nějakou Toyotu. Proto jsou to nejlepší auta na světě..."



Pravděpodobně jsi si nevšiml, že netvrdím, že je nějaký konkrétní typ nože ,,nejlepší,,. Právě naopak. Snažím se říct, že je to o preferencích, prostředí, atd….. A stejně tak ani netvrdím, že je nějaký typ špatný/horší. Nejsem ten zarytý člověk, který si něco oblíbí a pak tvrdí, že je to nejlepší, a nic jiného neexistuje. Ale občas se najde někdo kdo si přečte poslední příspěvek, bohužel ještě jediný na dané stránce vlákna….a začne ,,reagovat,, tímto útočným způsobem. Nevadí, každý máme někdy svůj den.
Tak zdar a sílu do všech kuchyní Happy
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 11/3/2012
Příspěvky: 86
Tak prilejem aj ja do ohňa Grin Grin
Ak niekomu nepasujú klasické japoňáky, ulíkovka a tá klasická japonská rúčka, to pochopiť viem. Sám mám jeden custom tohto štýlu, a priznám sa veľa akcie v kuchyni nevidí(spracovanie samozrejme TOP). Na druhej strane ak je človek trošku "posadnutý" nožmi, tie klasické európske s hrubým výbrusom a 5x HRC môžu nožomilovi vadiť. Variť sa dá s hocičím, ale ten pocit keď nôž padá cez potraviny Wink
Za mňa najlepšie z oboch svetov jednoznačne Tojiro Western handle, ak je možnosť trošku priplatiť tak SG2 (o oceľ až tak nejde, ale výbrus na SGčkach je vytiahnutý do žiletky). Pri týchto nožoch si neviem predstaviť, čo by mohol byť argument "za" Dick, Zwilling a pod. (predpokladám že keďže sme na knife.cz nabrúsiť nôž a nesprávať sa k nemu ako hovado niesú pádne argumenty). Toť za mňa :)

m.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2018
Příspěvky: 202
Sidonius.Fortis napsal:
občas se najde někdo kdo si přečte poslední příspěvek, bohužel ještě jediný na dané stránce vlákna….a začne ,,reagovat,, tímto útočným způsobem.


Omlouvám se, nebylo mým účelem útočit.
Chtěl jsem říct, že když používají nože profi kuchaři, neznamená to ještě, že to nejsou kopyta...
Profi řidič taky bude jezdit na Octávce a vychvalovat ji do nebes, ale nejspíš nikoho nenapadne pochybovat o tom, že oproti nějakému Porsche je Octavia pomalá sračka. Neznamená to samozřejmě, že by profi řidič chtěl jezdit každý den v práci na Porsche...

Tady na fóru je hodně úzká skupina lidí, co mají rádi nože. A tím pádem vidí věci kolem nožů jinak, než běžný člověk...
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/6/2020
Příspěvky: 713
-BaRD-
macekP

Je to jak říkáte. Když má člověk rád nože, vnímá to jinak.
Ale ani jeden typ nože nepasuju na vítěze. I když každej z nás má asi svého favorita. Jen bych zdovolenim ani jedno rozhodnutí nepřirovnával k oktávce vs porsche. To je spíš auto vs motorka. Je to prostě úplně jiný. Kdo má rád vůni benzinu, ocení dobrý auto i dobrou motorku…
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 6/7/2009
Příspěvky: 3
Zdravím, rád bych poprosil o radu ohledně výběru kuchyňského nože. Fórum jsem pročítal, ale úplně mě to nenavedlo k rozhodnutí.

Vybírám nůž jako dárek. Nějaký univerzální / šéfkuchařský, cca do 2000 Kč. Potřeboval bych ho do vánoc, takže výroba od nožíře asi nepřichází v úvahu.

Do nejužšího výběru se mi dostaly následující:

Evropské:
Böker Forge Chef
BRISA Chef 185

Japonské:
Tojiro Western
Nějaký MAC

Původně jsem chtěl třeba nějaký Zwilling nebo Wusthof. Jenže třeba u toho Wusthofu bych se cenově vešel jen do té nejlevnější řady Gurmet nebo s odřenými ušima Classic, kde je ale ta "hloupá patka", co znesnadňuje broušení. Také jsem koukal na Morakniv, kde se ale cenově vejdu jen do těch s nehezkou plastovou rukojetí.

U obdarovaného asi hrozí, že nebude k noži přistupovat úplně v rukavičkách. A tak se trochu bojím toho, aby to ti japonci přežili. Jak moc hrozí, že se poškodí? Hrozí to např. i u krájení tvrdé zeleniny? Nejsou třeba ty nože MAC s ocelí AUS8 takovým kompromisem mezi evropským a japonským nožem? Nebo jsou v podstatě stejně křehké, jako "japonské klasiky" vyráběné třeba z VG-10?

Co se broušení týče, tak to jsem pro obdarovaného ochotný zajistit na vodním kameni.

Předem děkuji za názory.

Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/26/2008
Příspěvky: 2,344
ondravojta napsal:
...U obdarovaného asi hrozí, že nebude k noži přistupovat úplně v rukavičkách. A tak se trochu bojím toho, aby to ti japonci přežili. Jak moc hrozí, že se poškodí? Hrozí to např. i u krájení tvrdé zeleniny?...


Ahoj, Ondro! Tyhle čtyři věty vlastně určují, kterou cestou se vydat. Japonci s tenkými čepelemi a zakalení na vysokou tvrdost to určitě nebudou. Ne, že by jim vadilo krájení tvrdé zeleniny, ale nejsou stavěné na hrubé zacházení nebo krájení kostí apod.

Druhá věc. Bude nože ta dotyčná osoba po použití mýt ručně, nebo je nacpe do myčky? Pokud to bude myčka, pak bych koupil jedině keramické nože. Na každém kovovém noži se mytí v myčce podepíše.

Dalo by se na tohle téma psát do nekonečna, ale (aspoň pro mě) je závěr jasný: promluv si s tím dotyčným nebo dotyčnou o tom, jak se o nože stará a jak je ochotný(..ná) se o ně starat. Podle toho nože vyber. Ne podle toho, co by se Ti líbilo, ale podle toho, které nože jsou schopné to zacházení vydržet. Za sebe říkám, že bych pro začátek nic drahého nekupoval. Člověk, který si myslí, že nástroj se má přizpůsobit jemu a nechápe, že on sám se musí přizpůsobit nástroji, zlikviduje drahý nůž stejně rychle jako levný, jenom to bude stát víc peněz. Můžu Tě ubezpečit, že pak už to broušení na japonských kamenech a vlastně na čemkoli jiném nezachrání.

Taky jsem kdysi rozdal pár kvalitních nožů jako dárky a když jsem je po čase uviděl, zařekl jsem se, že opakovat to už nebudu.

Nevím, jestli Ti zrovna to moje pesimistické povídání pomůže. Doufám, že aspoň částečně ano.

Měj se hezky! Zdenek
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/8/2021
Příspěvky: 212
Ono to s temi Japonci nemusi skoncit tak spatne. Nezda se mi, ze by nekdo hodil nuz, ktery je uz od pohledu drahy, jen tak do mycky. Moje zkusenost je, ze dotycny bude mit strach je pravidelne pouzivat a budou se skvet vystavene na magnetickem drzaku Happy
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 6/7/2009
Příspěvky: 3
Když mu řeknu, že se do myčky nedává, tak věřím, že ho tam nedá. Spíš je to ten typ člověka, že když něco nejde, tak to půjde silou. Sám s japonci zkušenost nemám, tak nevím, jak moc opatrný člověk musí být. Doma mám nože od pana Poka a jsem spokojený. I proto jsem nejdříve hledal mezi evropskými noži. Jen si tam nejsem schopný nějak vybrat, abych dodržel limit 2000, kvalitní materiál, čepel bez patky, alespoň trochu pěkný vzhled...
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/13/2015
Příspěvky: 1,309
[quote=ondravojta]Zdravím, rád bych poprosil o radu ohledně výběru kuchyňského nože. Fórum jsem pročítal, ale úplně mě to nenavedlo k rozhodnutí.

Vybírám nůž jako dárek. Nějaký univerzální / šéfkuchařský, cca do 2000 Kč. Potřeboval bych ho do vánoc, takže výroba od nožíře asi nepřichází v úvahu.

KDS + ocílku. S tím jsem si vystačil krátkých 50 let. Záleží jen na tom, do jakých rukou se to dostane.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 9/12/2010
Příspěvky: 238
Pri japoncoch hlavne pozor na úchop. Mne prekážajú tie ich útle rúčky. Nakúpil som čínu, s tými som nadmieru spokojný.


wirehead vložil tyto přílohy:
IMG_2040.jpeg.jpg
IMG_2041.jpeg.jpg
IMG_2039.jpeg.jpg

Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/26/2008
Příspěvky: 2,344
ondravojta napsal:
...Doma mám nože od pana Poka a jsem spokojený. I proto jsem nejdříve hledal mezi evropskými noži. Jen si tam nejsem schopný nějak vybrat, abych dodržel limit 2000, kvalitní materiál, čepel bez patky, alespoň trochu pěkný vzhled...


Pokud máš nože od pana Poka a vyhovují Ti, co třeba zkusit něco od Victorinoxu? Mají řadu s dřevěnou rukojetí, takže nevypadají špatně. Cenově jsou také podobné. Jako příklad https://www.kniland.cz/kuchynske-noze-victorinox/kuchynsky-nuz-victorinox-5-2000-19g-rosewood-kucharsky-19-cm/
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 10/11/2012
Příspěvky: 13
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 6/7/2009
Příspěvky: 3
Moc děkuji za rady a tipy. Jak ty Victorinoxy, tak F.Dick vypadají pěkně. Asi nakonec raději vyberu něco z těchto evropských, než japonce.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/8/2021
Příspěvky: 212
Taky myslim, ze pro kuchare nenozomila je dulezitejsi jak je udelane ostri a rukojet. Kdyz nastavite rozumne minimalni cenu, ktera zajisti dobrou ocel a zpracovani, nuz bude slouzit dobre.

Jako laik-nadsenec muzete jeste koukat na typ oceli. Nemecke budou mit nejspis Solingen (1.4116) nebo Bohler (N690). Ja jsem chtel N690, protoze je tvrdsi a bude drzet ostri lepe. Asi to nepoznam, ale mam lepsi pocit Happy Zajimave, ze se kuchynaky z N690 shani hur, i kdyz material stoji prakticky stejne.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/7/2013
Příspěvky: 5,018
U Pot-Pan
Zrovna teď v akci :

https://www.pottenpannen.cz/p/four-star-set-nozu-2-ks-kucharsky-spikovaci
K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 1,336
Ty patky na noži nechceš.

navstevnik: Solingen je město v DE (kde se plno nožů vyrábí), ne výrobce ani typ oceli.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/23/2019
Příspěvky: 1,311
Ahojky, u nás v kuchyni nejpoužívanější nůž.
Fiskars, který mi před 28 lety koupila tchýně.
21 cm dlouhá,2 mm silná čepel.
Nějaká nerezovka. Dutý výbrus.
Stál v té době cca 500 Kč.
Jinak Fiskars a dutý výbrus nemusím Happy
Neřeže tak brutálně, jako třeba Japonci, ale nemusím se bát o ostří.
Sem tam ho potáhnu na keramice a jedeme dál.
Na ostatní řezání a čištění plný šuplík KDeSek Ok


Richardos vložil tyto přílohy:
IMG_20231111_095058.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/23/2019
Příspěvky: 1,311
Ještě jedna sranda.
Můj první nůž, který jsem koupil do domácnosti.
Mikov.
Dlouhodobá šuplíková uloženka Laugh


Richardos vložil tyto přílohy:
IMG_20231111_101102.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris