ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/26/2008
Příspěvky: 2,466
ondravojta napsal:
...U obdarovaného asi hrozí, že nebude k noži přistupovat úplně v rukavičkách. A tak se trochu bojím toho, aby to ti japonci přežili. Jak moc hrozí, že se poškodí? Hrozí to např. i u krájení tvrdé zeleniny?...


Ahoj, Ondro! Tyhle čtyři věty vlastně určují, kterou cestou se vydat. Japonci s tenkými čepelemi a zakalení na vysokou tvrdost to určitě nebudou. Ne, že by jim vadilo krájení tvrdé zeleniny, ale nejsou stavěné na hrubé zacházení nebo krájení kostí apod.

Druhá věc. Bude nože ta dotyčná osoba po použití mýt ručně, nebo je nacpe do myčky? Pokud to bude myčka, pak bych koupil jedině keramické nože. Na každém kovovém noži se mytí v myčce podepíše.

Dalo by se na tohle téma psát do nekonečna, ale (aspoň pro mě) je závěr jasný: promluv si s tím dotyčným nebo dotyčnou o tom, jak se o nože stará a jak je ochotný(..ná) se o ně starat. Podle toho nože vyber. Ne podle toho, co by se Ti líbilo, ale podle toho, které nože jsou schopné to zacházení vydržet. Za sebe říkám, že bych pro začátek nic drahého nekupoval. Člověk, který si myslí, že nástroj se má přizpůsobit jemu a nechápe, že on sám se musí přizpůsobit nástroji, zlikviduje drahý nůž stejně rychle jako levný, jenom to bude stát víc peněz. Můžu Tě ubezpečit, že pak už to broušení na japonských kamenech a vlastně na čemkoli jiném nezachrání.

Taky jsem kdysi rozdal pár kvalitních nožů jako dárky a když jsem je po čase uviděl, zařekl jsem se, že opakovat to už nebudu.

Nevím, jestli Ti zrovna to moje pesimistické povídání pomůže. Doufám, že aspoň částečně ano.

Měj se hezky! Zdenek
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/8/2021
Příspěvky: 218
Ono to s temi Japonci nemusi skoncit tak spatne. Nezda se mi, ze by nekdo hodil nuz, ktery je uz od pohledu drahy, jen tak do mycky. Moje zkusenost je, ze dotycny bude mit strach je pravidelne pouzivat a budou se skvet vystavene na magnetickem drzaku Happy
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 6/7/2009
Příspěvky: 3
Když mu řeknu, že se do myčky nedává, tak věřím, že ho tam nedá. Spíš je to ten typ člověka, že když něco nejde, tak to půjde silou. Sám s japonci zkušenost nemám, tak nevím, jak moc opatrný člověk musí být. Doma mám nože od pana Poka a jsem spokojený. I proto jsem nejdříve hledal mezi evropskými noži. Jen si tam nejsem schopný nějak vybrat, abych dodržel limit 2000, kvalitní materiál, čepel bez patky, alespoň trochu pěkný vzhled...
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/13/2015
Příspěvky: 1,362
[quote=ondravojta]Zdravím, rád bych poprosil o radu ohledně výběru kuchyňského nože. Fórum jsem pročítal, ale úplně mě to nenavedlo k rozhodnutí.

Vybírám nůž jako dárek. Nějaký univerzální / šéfkuchařský, cca do 2000 Kč. Potřeboval bych ho do vánoc, takže výroba od nožíře asi nepřichází v úvahu.

KDS + ocílku. S tím jsem si vystačil krátkých 50 let. Záleží jen na tom, do jakých rukou se to dostane.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 9/12/2010
Příspěvky: 238
Pri japoncoch hlavne pozor na úchop. Mne prekážajú tie ich útle rúčky. Nakúpil som čínu, s tými som nadmieru spokojný.


wirehead vložil tyto přílohy:
IMG_2040.jpeg.jpg
IMG_2041.jpeg.jpg
IMG_2039.jpeg.jpg

Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/26/2008
Příspěvky: 2,466
ondravojta napsal:
...Doma mám nože od pana Poka a jsem spokojený. I proto jsem nejdříve hledal mezi evropskými noži. Jen si tam nejsem schopný nějak vybrat, abych dodržel limit 2000, kvalitní materiál, čepel bez patky, alespoň trochu pěkný vzhled...


Pokud máš nože od pana Poka a vyhovují Ti, co třeba zkusit něco od Victorinoxu? Mají řadu s dřevěnou rukojetí, takže nevypadají špatně. Cenově jsou také podobné. Jako příklad https://www.kniland.cz/kuchynske-noze-victorinox/kuchynsky-nuz-victorinox-5-2000-19g-rosewood-kucharsky-19-cm/
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 10/11/2012
Příspěvky: 14
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 6/7/2009
Příspěvky: 3
Moc děkuji za rady a tipy. Jak ty Victorinoxy, tak F.Dick vypadají pěkně. Asi nakonec raději vyberu něco z těchto evropských, než japonce.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/8/2021
Příspěvky: 218
Taky myslim, ze pro kuchare nenozomila je dulezitejsi jak je udelane ostri a rukojet. Kdyz nastavite rozumne minimalni cenu, ktera zajisti dobrou ocel a zpracovani, nuz bude slouzit dobre.

Jako laik-nadsenec muzete jeste koukat na typ oceli. Nemecke budou mit nejspis Solingen (1.4116) nebo Bohler (N690). Ja jsem chtel N690, protoze je tvrdsi a bude drzet ostri lepe. Asi to nepoznam, ale mam lepsi pocit Happy Zajimave, ze se kuchynaky z N690 shani hur, i kdyz material stoji prakticky stejne.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/7/2013
Příspěvky: 5,183
U Pot-Pan
Zrovna teď v akci :

https://www.pottenpannen.cz/p/four-star-set-nozu-2-ks-kucharsky-spikovaci
K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 1,438
Ty patky na noži nechceš.

navstevnik: Solingen je město v DE (kde se plno nožů vyrábí), ne výrobce ani typ oceli.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/23/2019
Příspěvky: 1,320
Ahojky, u nás v kuchyni nejpoužívanější nůž.
Fiskars, který mi před 28 lety koupila tchýně.
21 cm dlouhá,2 mm silná čepel.
Nějaká nerezovka. Dutý výbrus.
Stál v té době cca 500 Kč.
Jinak Fiskars a dutý výbrus nemusím Happy
Neřeže tak brutálně, jako třeba Japonci, ale nemusím se bát o ostří.
Sem tam ho potáhnu na keramice a jedeme dál.
Na ostatní řezání a čištění plný šuplík KDeSek Ok


Richardos vložil tyto přílohy:
IMG_20231111_095058.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/23/2019
Příspěvky: 1,320
Ještě jedna sranda.
Můj první nůž, který jsem koupil do domácnosti.
Mikov.
Dlouhodobá šuplíková uloženka Laugh


Richardos vložil tyto přílohy:
IMG_20231111_101102.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/19/2022
Příspěvky: 29
ondravojta napsal:
Zdravím, rád bych poprosil o radu


tak ja by som si teda nerobl starost ako sa bude k nozom chovat, to mu teda rovno kup tescoma azza, hmm ktory ked som skusal a bol ok nabruseny a clovek s nim zaobchadzal ako clovek tak boli ok, wusthof atd su predrazene noze, platis za znacku, ziadny zazrak netreba cakat, ok taky kuchar pohlreich propagoval zwilling ale plati ze bud sa o noz staras alebo nie, netvrdim ze su to zle noze ale ale treba sa o ne starat a to je cele, ak sa bojis ze bude s nozom zaobchadzat zle tak je to jeho problem, ak si ochotny doplatit cca 200czk tak mozes mat dva

https://japonskenoze.sk/c/tojiro-basic/sada-nozov-tbs200


Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/6/2004
Příspěvky: 1,250
" ... taky kuchar pohlreich propagoval zwilling..."

Jistě, taky tu reklamu nedělal zadara. Na balení těch nožů bývala i fotka plešatého kuchaře.

“Whoever said the pen is mightier then the sword obviously never encountered automatic weapons.”
- General Douglas MacArthur
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/19/2022
Příspěvky: 29
s damaskom vobec nemam skusenost a uz vobec ako sa s nim robi pri ostreni tak vas chcem poprosit o nazor

takze prvy noz ma 3x vrstvu vg10 jadro a nejaka antikorozna ocel a druhy noz oznacovany ako damascensky ma tiez jadro vg10 a 33 vrstiev nejakej ocele

https://japonskenoze.sk/c/tojiro-oboro/petty-f1310-univerzalny-noz

https://japonskenoze.sk/c/tojiro-gai/petty-f1353-univerzalny-noz

o ktorom nozi sa da teda povedat ze je kvalitnejsi s lepsim drzanim ostria?, brusi sa damascus tazsie?

este sa spytam - na pracu s masom sa moc nehodi ked noz ukoncim napr gritom 5000, skratka sa smyka a chce to take tie mikrozubky, nie je mi jasne ako na tsprof dosiahnut nieco take, pomozem si tak ze ukoncim to gritom 1000 a ihlu strhnem napr kozou?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 1,438
Mají oba stejnou ocel, takže budou držet ostří cca stejně, pokud jsou stejně zakalené. Damašek je tu pouze estetická záležitost, ale vypadá lépe a je překvapivě i levnější, takže já bych šel do něj. Navíc ta mikartová (nebo co to je) ručka vypadá fakt super. Skončit na 1000 a pak lehce zastropovat na kůži bude určitě fungovat dobře. Buď si koupíš lapovací destičku z kůže/balsy atd., nebo to prostě obtáhneš normálně v ruce. Osobně mi ale vadí, jak pak kudla drhne na prkénku. Můžeš zkusit něco mezi, třeba finish na 2500 - 3000. Prostě co ti bude nejvíc sedět.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/28/2019
Příspěvky: 1,645
Na maso je , podle mě, plně dostačující GRIT 800 a zelená pasta na hladké straně kůže. Tu VG10 mám cca 10-12 let??? a dělám to dycky tak.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2018
Příspěvky: 228
Já byl dlouho zastánce zrcadlového ostří, které padá vlastní váhou do rajčete, ale v poslední době testuji broušení, kde po 240 dia na KMFS jdu rovnou na kůži s diamantovou pastou a musím říct, že jsem příjemně překvapen jak to samé ostří může řezat vlas ve vzduchu a zároveň mít agresivitu pilky na železo.
Možná by to chtělo otestovat na laně kvůli výdrži ostří Wink



Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/16/2011
Příspěvky: 105
Mám podobnou zkušenost. Grit 800 u kuchyňáků naprosto stačí, výš jdu jen u japonských nožů. Pravda pouze 240 jsem s KMFS nikdy nezkoušel. Pokud je to broušeno 3000 a víc, ostří jde rychleji pryč a občas to i po rajčeti klouže, byť chlupy holí jak břitva. Míň je někdy víc.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Aktuálně


Účet pro dary pro Milana a Xaxu
2300513210 / 2010
více a QR zde
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris