ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/3/2018
Příspěvky: 376
Martin Morávek napsal:
Ty patky na noži nechceš.


Patky, to je věc, která mi na některých domácích kuchyňácích děsně vadí.

Dá se toho v domácích podmínkách nějak zbavit? Dílnu nemám, nože ani nic z kovů nevyrábím. Svěrák u kamaráda bych si domluvit dokázal.
Poradíte nějak, nebo případně i nějaké video? Díky. Radek
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 1,442
Můžeš to zkusit odbrousit, ale některé jsou i duté. Je to blbost, prostě se těch kudel zbav a kup si jiné bez patek. Nebo prostě jednou za čas ubrousíš i kus té patky, aby kudla dokrajovala.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/27/2011
Příspěvky: 1,472
Dělám to už dlouhá léta tak jak píše Martin. Prostě jednou za rok, za dva ubrousím
patku. Na spoustě dobrých nožů ta patka prostě je. Na kuchyňských nožích to je dá
se říct standart. Mám dost známých, kteří tam prostě tu patku chtějí, dost často jsou
to ženy. Důvod je větší jistota, že se nepořežou o ostří. Testoval jsem hodně značek,
neboli výrobců. A nejsem úplně přesvědčený, že pořádný nůž do kuchyně pro běžného
uživatele musí být nůž japonský. Za mě je několik evropských, přesněji německých
výrobců, kteří umějí vyrobit velice kvalitní nože, které slouží spoustu let, záleží pak na
uživateli jak nůž udržuje.
P.S.V kuchyni používám i nože japonské výroby.
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 12/14/2012
Příspěvky: 37
vauvauvau napsal:
ondravojta napsal:
Zdravím, rád bych poprosil o radu


tak ja by som si teda nerobl starost ako sa bude k nozom chovat, to mu teda rovno kup tescoma azza, hmm ktory ked som skusal a bol ok nabruseny a clovek s nim zaobchadzal ako clovek tak boli ok, wusthof atd su predrazene noze, platis za znacku, ziadny zazrak netreba cakat, ok taky kuchar pohlreich propagoval zwilling ale plati ze bud sa o noz staras alebo nie, netvrdim ze su to zle noze ale ale treba sa o ne starat a to je cele, ak sa bojis ze bude s nozom zaobchadzat zle tak je to jeho problem, ak si ochotny doplatit cca 200czk tak mozes mat dva

https://japonskenoze.sk/c/tojiro-basic/sada-nozov-tbs200




krájel jsem dlouhým kuchyňákem Wüsthof bloček sýra, kolmo tlačil rukojetí dolů a ta čepel se ulomila tam kde navazuje na střenku, letěla nepředvídatelně a jen jsem čekal kam se mě zapíchne, naštěstí minula
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2018
Příspěvky: 230
Tak třeba na krájení sýrů je luxusní konvexní výbrus. Velice malá styční plocha. 😏

To a batoning je snad jediné využití kde konvex zazáří.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/25/2013
Příspěvky: 1,439
-BaRD- napsal:
Já byl dlouho zastánce zrcadlového ostří, které padá vlastní váhou do rajčete, ale v poslední době testuji broušení, kde po 240 dia na KMFS jdu rovnou na kůži s diamantovou pastou a musím říct, že jsem příjemně překvapen jak to samé ostří může řezat vlas ve vzduchu a zároveň mít agresivitu pilky na železo.
Možná by to chtělo otestovat na laně kvůli výdrži ostří Wink


Veľmi podobné brúsenie aj s testom som už urobil. Rozdiel bol "len" v odstránení ihly. Obe strany noža som nabrúsil na hrubom kotúči. Potom som vrchol ostria na strane kde bola vytvorena - vyhrnutá ihla prebrúsil najjemnejším kotúčom (3um).
Výsledok bol 2x lepší ako pri štandardnom búsení na test.



PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2018
Příspěvky: 230
sandor napsal:


Veľmi podobné brúsenie aj s testom som už urobil.


Já samozřejmě dual grid testování viděl. 🙂
Taky mám prostudovanou stránku:
https://scienceofsharp.com/2021/06/15/dual-grit-sharpening/

Ale přijde mi, subjektívně, že 200-300 grid plus kůže s diamantem je něco jiného. Nevím

A taky neříkám, že nutně lepšího. Řekl bych, že ostří nevydrží ostré tak dlouho...
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 10/11/2012
Příspěvky: 14
Ahoj,

po mesiaci používania by som rád odporučil nožík Boker Saga:

https://www.knifestock.sk/boker-manufaktur-kuchynsky-noz-15-2-cm-130265-p24837

Teraz s akciou na knifestock so zľavou- kódom BOKER25 je pomer cena kvalita super (je za cca 40 Eur).

V kuchyni používam ako európske tak aj japonské nože, tento sa rezivosťou vyrovná tým japonským a ešte som ho nebrúsil a stále reže parádne
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2004
Příspěvky: 387
Moje dva najnovšie kúsky na skúšku nech je na chalupe čím rezať. Priznám sa bez mučenia, sú to čínske Made in Aliexpress ale sú ostré ako žiletky a fakt precízne spracovanie. Oba ma vyšli asi 82€.


bandy7 vložil tyto přílohy:
IMG_20240807_161701533.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 2/4/2021
Příspěvky: 82
Kdyby měl někdo zájem o ocelovou exotiku v kuchyni tak tady santoku a par dalšiích z HAP-40, HRC 68 dokonce s malou slevou.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/6/2020
Příspěvky: 743
Bandy7

Vypadají hezky. Tato značka a XinZuo jsou teď hodně vidět. Jádro čínská vg-10, to by mohlo byt dobry. Četl/viděl jsem nějaký recenze a hodně to chválí. Tak dej pak vědět jaký jsou v praxi…..
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2018
Příspěvky: 230
Dneska jsem brousil, tak mě napadlo, že natočím rozdíl řezání mezi čerstvě nabroušeným Japoncem a Evropským nožem. Možná by to někoho mohlo zajímat. Ok



Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 3/9/2025
Příspěvky: 1
Nevěděli byste někdo, jaké nože používali za dob ČSSR kuchaři? Nevidím na bazarech vůbec žádné nože se širokou čepelí, všechno co tehdy produkoval Mikov a KDS má úzkou čepel, podobně, jako to dneska mají řeznické nože.

To mi chcete říct, že tehda kuchaři používali více-méně řeznické nože na krájení v kuchyni?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/23/2018
Příspěvky: 634
Zdravím kluci, neodolal jsem a objednal kuchyňák Scandinoff.
Musím říci bomba, jsem nadšený jak zpracováním tak jeho vzhledem. Prostě trochu jiný šéfkuchařský nůž. Musím také podotknout, že to jak přišel nabroušený tak to zatím žádný nůž nepřišel. Jasný jsou tu borci co to umí i lépe ale to už je spíš honění trička, no prostě jsem mile překvapen. Zítra musím koupit nějakou flákotu a hned ho vyzkouším Laugh Laugh dnes nemám čas Cry Cry . Uvidím časem jak si povede v kuchyni ale první dojem opravdu skvělí.


Wolfes vložil tyto přílohy:
IMG_20250527_114218.jpg.jpg
IMG_20250527_111238.jpg.jpg
IMG_20250527_111303.jpg.jpg
IMG_20250527_111244.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Aktuálně


Účet pro dary pro Milana a Xaxu
2300513210 / 2010
více a QR zde
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris